Yeterlilik Kodu | TR0020001456 | |
Yeterlilik Adı | Süt İşleme Kalfalık Belgesi | |
Sorumlu Kurum | Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://mtegm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 3 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 3 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08: 3142.47 | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | Hijyenik şartlarda süt ve ürünlerinin teknolojik üretimini yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Bu yeterliliğe sahip kişi;
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Yönelim: Mesleki Kategori: Özel Amaçlı | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | En az ilköğretim veya ortaokul/imam hatip ortaokulu mezunu olmak ve açık liseye kayıt yaptırmak | |
Başarma Şartları | Eğitim durumu; İlkokul, ortaokul, ilköğretim okulu mezunu veya lise terk olanlar 3 yıllık eğitimden sonra, en az ortaöğretim mezunu olanlar ise 1.5 yıllık eğitimden sonra girecekleri sınavından başarılı olmaları halinde Kalfalık Belgesi alırlar. Mesleğinde eğitim süresinin en az iki katı kadar çalıştığını belgelendirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Kalfalık Belgesi alırlar. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Süt İşleme alanında yardımcı personel olarak çalışabilmek için tercih sebebidir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020001456
ISCO 08: 3142.47
ISCO 08: 3142.47
Hijyenik şartlarda süt ve ürünlerinin teknolojik üretimini yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Bu yeterliliğe sahip kişi;
- Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun olarak gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular.
- Suyun, karbonhidratların, lipitlerin, proteinlerin, vitamin ve mineral maddelerin, enzimlerin, fenolik bileşikler ve doğal renk maddelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini tanır.
- Uluslararası ölçü sistemlerine uygun olarak kütle, hacim, yoğunluk /kıvam ölçümü yapar ve maddedeki fiziksel, kimyasal değişimleri inceler.
- Türk Gıda Kodeksinin ilgili ürün tebliğleri ve TSEnin ilgili standardına uygun olarak içme sütü çeşitleri, süttozu, koyulaştırılmış süt yapar.
- Türk Gıda Kodeksinin ilgili ürün tebliğleri ve TSEnin ilgili standardına uygun olarak tereyağı ve dondurma yapar.
- Türk Gıda Kodeksinin ilgili ürün tebliğleri ve TSEnin ilgili standardına uygun olarak yoğurt, süzme yoğurt, meyveli yoğurt ve ayran yapar.
- Türk Gıda Kodeksinin ilgili ürün tebliğleri ve TSEnin ilgili standardına uygun olarak peynir üretiminde temel işlemler, beyaz peynir ve kaşar peynir çeşitlerinin üretimlerini yapar.
Yönelim: Mesleki
Kategori: Özel Amaçlı
En az ilköğretim veya ortaokul/imam hatip ortaokulu mezunu olmak ve açık liseye kayıt yaptırmak
Süt İşleme alanında yardımcı personel olarak çalışabilmek için tercih sebebidir.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0020001456 | |
Qualification Title | Certificate of Journeyman for Dairy Processing | |
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | - | |
EQF Level | 3 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 3 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification |
ISCO 08: 3142.47 | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | It is the branch where training and education are provided to gain competencies in technological production of dairy and dairy products under hygienic conditions - Proficiency to apply hygiene and sanitation rules in food enterprises in accordance with the Turkish Food Codex Regulation - Proficiency To learn the physical and chemical properties of water, carbohydrates, lipids, proteins, vitamins and minerals, enzymes, phenolic compounds and natural coloring substances - Ability to measure mass, volume, density / consistency in accordance with the international measurement systems and to examine the physical and chemical changes in the substance - Producing drinking milk varieties, milk powder, and condensed milk in accordance with the related product notifications of the Turkish Food Codex and the relevant standards of TSI - To make butter and ice cream in accordance with the related product notifications of the Turkish Food Codex and the relevant standards of TSI - Making the yogurt, filtered yoghurt, fruity yoghurt and ayran in accordance with the related product notifications of the Turkish Food Codex and the relevant standards of TSI - Performing basic operations in cheese production, making feta cheese and mozzarella cheese varieties in accordance with the related product notifications of the Turkish Food Codex and the relevant standards of TSI | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Orientation: Vocational Category: Special Purposes | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | To have minimum primary or secondary school/imam hatip (religious secondary school) degree and having registered in open high school | |
Conditions for Success | Educational Attainment; elementary school, secondary school, primary school graduates or high school drop outs are granted Journeyman's Certificate after successful pass from the examination following 3 years of training; graduates of minimum secondary school are granted Journeyman's Certificate after successful pass from the examination following 1.5 year training. Those who document that they had worked for minimum twice as long as the training period are granted Journeyman's Certificate should they pass the examination. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Is an asset for working as auxiliary personnel in the field of Dairy Processing. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is valid indefinetely. | |
Url | Open Address |
TR0020001456
ISCO 08: 3142.47
ISCO 08: 3142.47
It is the branch where training and education are provided to gain competencies in technological production of dairy and dairy products under hygienic conditions - Proficiency to apply hygiene and sanitation rules in food enterprises in accordance with the Turkish Food Codex Regulation - Proficiency To learn the physical and chemical properties of water, carbohydrates, lipids, proteins, vitamins and minerals, enzymes, phenolic compounds and natural coloring substances - Ability to measure mass, volume, density / consistency in accordance with the international measurement systems and to examine the physical and chemical changes in the substance - Producing drinking milk varieties, milk powder, and condensed milk in accordance with the related product notifications of the Turkish Food Codex and the relevant standards of TSI - To make butter and ice cream in accordance with the related product notifications of the Turkish Food Codex and the relevant standards of TSI - Making the yogurt, filtered yoghurt, fruity yoghurt and ayran in accordance with the related product notifications of the Turkish Food Codex and the relevant standards of TSI - Performing basic operations in cheese production, making feta cheese and mozzarella cheese varieties in accordance with the related product notifications of the Turkish Food Codex and the relevant standards of TSI
Orientation: Vocational
Category: Special Purposes
To have minimum primary or secondary school/imam hatip (religious secondary school) degree and having registered in open high school
Is an asset for working as auxiliary personnel in the field of Dairy Processing.
Qualification is valid indefinetely.