Yeterlilik Kodu

TR0020221878

Yeterlilik Adı
Servis Personeli Geliştirme Ve Uyum Eğitimi Kurs Bitirme Belgesi
Sorumlu KurumHayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEmniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://hbogm.meb.gov.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 2
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:9412.09 Yemekhane servis işçisi

KategoriAna
Kredi Değeri3
Programın Normal Süresi 64 Saat
Program Profili (Amaç)

Servis Personeli Geliştirme ve Uyum Eğitimi kurs programı uygulamaya dönük ve hizmet esaslı bir programdır. Bu kurs programı ile bireyler bilinçli bir şekilde gıda işletmelerinde ve otellerde gerekli olan hizmet standartlarını ve bu standartlar ile ilgili iş ve işlemleri öğrenirler.

Servis Personeli Geliştirme ve Uyum Eğitimi kurs programını bitiren bireyin,

  • İş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayarak istendik davranış değişikliği yapması,
  • Sağlıklı ve etkili iletişim kurması,
  • İşin özelliğine uygun hazırlıkları yapması,
  • Uygun ortam ve malzeme sağlandığında zamanında ve eksiksiz olarak restoranı servise hazırlaması,
  • Gerekli ortam sağlandığında taşıma ve boş toplamayı doğru ve eksiksiz olarak yapması,

amaçlanmaktadır.

Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayarak istendik davranış değişikliği sağlar.
  • Sağlıklı ve etkili iletişim kurar.
  • İşin özelliğine uygun hazırlıkları yapar.
  • Uygun ortam ve malzeme sağlandığında zamanında ve eksiksiz olarak restoranı servise hazırlar.
  • Gerekli ortam sağlandığında taşıma ve boş toplamayı doğru ve eksiksiz olarak yapar.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
  • Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
  • Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
  • Değerlendirme, Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
  1. Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
  2. Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
  3. Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.
  • Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar veya varsa ödev ya da projelere göre yapılmalıdır. Puanlama yapılırken teorik kısım %40, uygulamalı kısım ise %60 olarak ile belirlenmelidir. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
  • Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
  • Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

18 yaşını tamamlamış olmak ve sağlık durumu kurs programı uygulamalarını yapmaya elverişli olmak şartıyla aşağıdaki koşullardan herhangi birini karşılayanlar kurs programına katılabilirler.

  1. Meslek liselerinin veya dengi okulların ilgili bölümü mezunu olmak,
  2. MYO ve fakültelerin ilgili bölüm öğrencisi veya mezunu olmak,
  3. Okuryazar olup, işletmelerin ilgili bölümlerinde 6 aydır çalışmış/ çalışıyor olmak.
Başarma ŞartlarıKursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir. HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Servis Personeli Geliştirme Ve Uyum Eğitimi Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Servis Personeli Geliştirme Ve Uyum Eğitimi  Kurs Bitirme Belgesi” ni almaya hak kazanır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

“Servis Personeli Geliştirme Ve Uyum Eğitimi  Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Servis Personeli Geliştirme Ve Uyum Eğitimi Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.

Yasal Dayanağı

1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu

2. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı

3. Talim ve Terbiye Kurulu’nun 08.02.2011 tarih ve 10 sayılı “Meslekî ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumlarının 50 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programlarında Değişiklik Yapılması” konulu kararı,

4. 13.07.2013 tarih ve 28706 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Meslekî Eğitimlerine Dair Yönetmelik,

5. 10.06.2003 tarih ve 25134 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 4857 Nolu İş Kanunu,

6. 30.06.2012 tarih ve 28339 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu,

7. 16.06.2006 tarihli ve 26200 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu,

8. 15.05.2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik.

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0020221878


Yeterlilik Adı
Servis Personeli Geliştirme Ve Uyum Eğitimi Kurs Bitirme Belgesi

Sorumlu Kurum
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:9412.09 Yemekhane servis işçisi


AYÇ Seviyesi
2

TYÇ Seviyesi
2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:9412.09 Yemekhane servis işçisi


Kategori
Ana

Kredi Değeri
3

Programın Normal Süresi
64 Saat

Program Profili (Amaç)

Servis Personeli Geliştirme ve Uyum Eğitimi kurs programı uygulamaya dönük ve hizmet esaslı bir programdır. Bu kurs programı ile bireyler bilinçli bir şekilde gıda işletmelerinde ve otellerde gerekli olan hizmet standartlarını ve bu standartlar ile ilgili iş ve işlemleri öğrenirler.

Servis Personeli Geliştirme ve Uyum Eğitimi kurs programını bitiren bireyin,

  • İş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayarak istendik davranış değişikliği yapması,
  • Sağlıklı ve etkili iletişim kurması,
  • İşin özelliğine uygun hazırlıkları yapması,
  • Uygun ortam ve malzeme sağlandığında zamanında ve eksiksiz olarak restoranı servise hazırlaması,
  • Gerekli ortam sağlandığında taşıma ve boş toplamayı doğru ve eksiksiz olarak yapması,

amaçlanmaktadır.


Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayarak istendik davranış değişikliği sağlar.
  • Sağlıklı ve etkili iletişim kurar.
  • İşin özelliğine uygun hazırlıkları yapar.
  • Uygun ortam ve malzeme sağlandığında zamanında ve eksiksiz olarak restoranı servise hazırlar.
  • Gerekli ortam sağlandığında taşıma ve boş toplamayı doğru ve eksiksiz olarak yapar.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
  • Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
  • Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
  • Değerlendirme, Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
  1. Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
  2. Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
  3. Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.
  • Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar veya varsa ödev ya da projelere göre yapılmalıdır. Puanlama yapılırken teorik kısım %40, uygulamalı kısım ise %60 olarak ile belirlenmelidir. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
  • Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
  • Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

18 yaşını tamamlamış olmak ve sağlık durumu kurs programı uygulamalarını yapmaya elverişli olmak şartıyla aşağıdaki koşullardan herhangi birini karşılayanlar kurs programına katılabilirler.

  1. Meslek liselerinin veya dengi okulların ilgili bölümü mezunu olmak,
  2. MYO ve fakültelerin ilgili bölüm öğrencisi veya mezunu olmak,
  3. Okuryazar olup, işletmelerin ilgili bölümlerinde 6 aydır çalışmış/ çalışıyor olmak.

Başarma Şartları
Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir. HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Servis Personeli Geliştirme Ve Uyum Eğitimi Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Servis Personeli Geliştirme Ve Uyum Eğitimi  Kurs Bitirme Belgesi” ni almaya hak kazanır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

“Servis Personeli Geliştirme Ve Uyum Eğitimi  Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Servis Personeli Geliştirme Ve Uyum Eğitimi Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.


Yasal Dayanağı

1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu

2. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı

3. Talim ve Terbiye Kurulu’nun 08.02.2011 tarih ve 10 sayılı “Meslekî ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumlarının 50 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programlarında Değişiklik Yapılması” konulu kararı,

4. 13.07.2013 tarih ve 28706 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Meslekî Eğitimlerine Dair Yönetmelik,

5. 10.06.2003 tarih ve 25134 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 4857 Nolu İş Kanunu,

6. 30.06.2012 tarih ve 28339 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu,

7. 16.06.2006 tarihli ve 26200 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu,

8. 15.05.2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik.


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0020221878

Qualification Title
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level2
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 2
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value3
Program Duration64 Saat
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0020221878


Qualification Title

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
2

TQF Level
2
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
3

Program Duration
64 Saat

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address