Yeterlilik Kodu

TR0020221879

Yeterlilik Adı
Servis Görevlisi Kurs Bitirme Belgesi
Sorumlu KurumHayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEmniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://hbogm.meb.gov.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 2
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 9412.09 Yemekhane servis işçisi

KategoriAna
Kredi Değeri12
Programın Normal Süresi 288 Saat
Program Profili (Amaç)

İş piyasasının istek ve ihtiyaçları doğrultusunda, bireyleri mesleğe hazırlayarak, istekleri doğrultusunda ilerlemelerine ve kişisel yeteneklerini geliştirmelerine imkân sağlayan kazanımlara dayalı modüler yapıda geliştirilmiştir.

Servis Görevlisi  kurs programı sonunda bireyin;

  • İş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayabilmesi ve bu şekilde istendik davranış değişikliği sağlayabilmesi,
  • Çevre koruma mevzuatına uygun çalışabilmesi,
  • Kalite yönetim sistemi dokümanlarına uygun çalışabilmesi,
  • İş organizasyonun gerektirdiği bilgi, beceri ve yetkinlikleri yapabilmesi,
  • Servis ön hazırlığı ile ilgili bilgi beceri ve yetkinlikleri tanımlayabilmesi ve yapabilmesi,
  • Servis sırasında yapılan bilgi beceri ve yetkinlikleri tanımlayabilmesi ve yapabilmesi,
  • Gün vardiya sonu iş ve işlemleri yürütme ile ilgili bilgi beceri ve yetkinlikleri tanımlayabilmesi ve yapabilmesi,
  • Periyodik işlemlerin yapılmasına yardımcı olmak ile ilgili bilgi beceri ve yetkinlikleri tanımlayabilmesi ve yapabilmesi,
  • Mesleki gelişim faaliyetlerine katılmak ile ilgili bilgi beceri ve yetkinlikleri tanımlayabilme ve yapabilmesi gibi bilgi beceri ve yetkinlikleri kazanması amaçlanmaktadır.
Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrar.
  • Çevre koruma mevzuatına uygun çalışır.
  • Kalite yönetim sistemine uygun çalışır.
  • Servis hizmetinin gerektirdiği iş organizasyonuna uygun hareket eder.
  • Servis hizmetinin gerektirdiği servis ön hazırlık işlemlerini yapar.
  • Servis hizmetinin gerektirdiği servis sırasındaki işlemleri yapar.
  • Servis hizmetinin gerektirdiği Gün / Vardiya sonu işlemlerini yapar.
  • Servis hizmetinin gerektirdiği Periyodik işlemlerin yapılmasına yardımcı olur.
  • Eğitim ihtiyacına göre mesleki gelişim faaliyetlerine katılma ile ilgili bilgi ve becerileri kazanır.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1. Değerlendirme, Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;

  • Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
  • Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
  • Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.

2. Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar veya varsa ödev ya da projelere göre yapılır. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.

3. Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.

4. Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

1. Okuryazar olmak.

2. 13 yaşını tamamlamış olmak.

3. Kurs programının öngördüğü temel becerileri gerçekleştirebilecek yeterliliğe (fiziksel, psiko-motor) sahip olmak.

Başarma ŞartlarıKursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir. HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Servis Görevlisi Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Servis Görevlisi Kurs Bitirme Belgesi” ni almaya hak kazanır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

“Servis Görevlisi Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Servis Görevlisi Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.

Yasal Dayanağı

1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,

2. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı,

3. Talim ve Terbiye Kurulu’nun 02/06/2014 tarih ve 51 sayılı kararı ile kabul edilen, “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programı Yiyecek İçecek Hizmetleri Meslek Alanı Öğretim Programı”.

4. MEB Yaygın Eğitim Kurumlar Yönetmeliği

5. Halk Eğitim faaliyetlerinin uygulamasına dair yönerge

6. 2872 sayılı Çevre Kanunu 4857 sayılı İş Kanunu

7. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

8. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik

9. İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik

10. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu

11. İlkyardım Yönetmeliği

12. Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik

13. Çalışanların Gürültü İle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik Gıda

14. Güvenliği ve Kalitesinin Denetimi ve Kontrolüne Dair Yönetmelik 14. Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği

15. 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu

16. Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği

17. UMS. (Ulusal Meslek Standardı)

18. Kimyasal Maddelerle Çalışmada Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği

19. Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0020221879


Yeterlilik Adı
Servis Görevlisi Kurs Bitirme Belgesi

Sorumlu Kurum
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 9412.09 Yemekhane servis işçisi


AYÇ Seviyesi
2

TYÇ Seviyesi
2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 9412.09 Yemekhane servis işçisi


Kategori
Ana

Kredi Değeri
12

Programın Normal Süresi
288 Saat

Program Profili (Amaç)

İş piyasasının istek ve ihtiyaçları doğrultusunda, bireyleri mesleğe hazırlayarak, istekleri doğrultusunda ilerlemelerine ve kişisel yeteneklerini geliştirmelerine imkân sağlayan kazanımlara dayalı modüler yapıda geliştirilmiştir.

Servis Görevlisi  kurs programı sonunda bireyin;

  • İş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayabilmesi ve bu şekilde istendik davranış değişikliği sağlayabilmesi,
  • Çevre koruma mevzuatına uygun çalışabilmesi,
  • Kalite yönetim sistemi dokümanlarına uygun çalışabilmesi,
  • İş organizasyonun gerektirdiği bilgi, beceri ve yetkinlikleri yapabilmesi,
  • Servis ön hazırlığı ile ilgili bilgi beceri ve yetkinlikleri tanımlayabilmesi ve yapabilmesi,
  • Servis sırasında yapılan bilgi beceri ve yetkinlikleri tanımlayabilmesi ve yapabilmesi,
  • Gün vardiya sonu iş ve işlemleri yürütme ile ilgili bilgi beceri ve yetkinlikleri tanımlayabilmesi ve yapabilmesi,
  • Periyodik işlemlerin yapılmasına yardımcı olmak ile ilgili bilgi beceri ve yetkinlikleri tanımlayabilmesi ve yapabilmesi,
  • Mesleki gelişim faaliyetlerine katılmak ile ilgili bilgi beceri ve yetkinlikleri tanımlayabilme ve yapabilmesi gibi bilgi beceri ve yetkinlikleri kazanması amaçlanmaktadır.

Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrar.
  • Çevre koruma mevzuatına uygun çalışır.
  • Kalite yönetim sistemine uygun çalışır.
  • Servis hizmetinin gerektirdiği iş organizasyonuna uygun hareket eder.
  • Servis hizmetinin gerektirdiği servis ön hazırlık işlemlerini yapar.
  • Servis hizmetinin gerektirdiği servis sırasındaki işlemleri yapar.
  • Servis hizmetinin gerektirdiği Gün / Vardiya sonu işlemlerini yapar.
  • Servis hizmetinin gerektirdiği Periyodik işlemlerin yapılmasına yardımcı olur.
  • Eğitim ihtiyacına göre mesleki gelişim faaliyetlerine katılma ile ilgili bilgi ve becerileri kazanır.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1. Değerlendirme, Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;

  • Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
  • Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
  • Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.

2. Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar veya varsa ödev ya da projelere göre yapılır. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.

3. Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.

4. Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

1. Okuryazar olmak.

2. 13 yaşını tamamlamış olmak.

3. Kurs programının öngördüğü temel becerileri gerçekleştirebilecek yeterliliğe (fiziksel, psiko-motor) sahip olmak.


Başarma Şartları
Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir. HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Servis Görevlisi Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Servis Görevlisi Kurs Bitirme Belgesi” ni almaya hak kazanır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

“Servis Görevlisi Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Servis Görevlisi Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.


Yasal Dayanağı

1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,

2. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı,

3. Talim ve Terbiye Kurulu’nun 02/06/2014 tarih ve 51 sayılı kararı ile kabul edilen, “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programı Yiyecek İçecek Hizmetleri Meslek Alanı Öğretim Programı”.

4. MEB Yaygın Eğitim Kurumlar Yönetmeliği

5. Halk Eğitim faaliyetlerinin uygulamasına dair yönerge

6. 2872 sayılı Çevre Kanunu 4857 sayılı İş Kanunu

7. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

8. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik

9. İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik

10. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu

11. İlkyardım Yönetmeliği

12. Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik

13. Çalışanların Gürültü İle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik Gıda

14. Güvenliği ve Kalitesinin Denetimi ve Kontrolüne Dair Yönetmelik 14. Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği

15. 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu

16. Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği

17. UMS. (Ulusal Meslek Standardı)

18. Kimyasal Maddelerle Çalışmada Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği

19. Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0020221879

Qualification Title
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level2
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 2
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value12
Program Duration288 Saat
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0020221879


Qualification Title

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
2

TQF Level
2
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
12

Program Duration
288 Saat

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address