Yeterlilik Kodu | TR0020002696 | |
Yeterlilik Adı | Meyve Yetiştirici Kurs Bitirme Belgesi | |
Sorumlu Kurum | Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://hbogm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 4 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 4 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Bitki ve hayvancılık ürünleri | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08: 6112 | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | Sebze Yetiştiricisi Kurs Bitirme Belgesi, tohumdan fide üretme, toprağı ekim-dikime hazırlama, bitkilerin bakım ve kültürel işlemlerini yapma ve hasat işlemlerini gerçekleştirme ile ilgili bilgi ve becerileri kapsar. Bu yeterliliğe sahip kişi;
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Yönelim: Meslekî Program süresi: Meslek programının toplam eğitim süresi 1440 saat olarak planlanmıştır. Bu süreye 864 saate kadar pratik eğitim dahil edilebilir. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı |
| |
Başarma Şartları | HBÖGM'ye bağlı kurumlarda açılan yaygın eğitim kurs programını başarı ile tamamlayanlar Meyve Yetiştiricisi Kurs Bitirme Belgesini almaya hak kazanır. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Eğitimi başarı ile tamamlayan kursiyer 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 35. maddesi ile MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 63/a maddesi hükümlerine göre hazırlanan 02/10/2017 tarihli ve 1557502 resmi sayılı Önceki Öğrenmelerin Tanınması ve Denklik Yönergesi kapsamında Meslekî Eğitim Merkezlerinde gerçekleştirilecek kalfalık veya ustalık beceri sınavlarına katılabilir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Süresiz | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020002696
ISCO 08: 6112
ISCO 08: 6112
Sebze Yetiştiricisi Kurs Bitirme Belgesi, tohumdan fide üretme, toprağı ekim-dikime hazırlama, bitkilerin bakım ve kültürel işlemlerini yapma ve hasat işlemlerini gerçekleştirme ile ilgili bilgi ve becerileri kapsar.
Bu yeterliliğe sahip kişi;
- Sosyal hayatta sağlıklı ve etkili iletişim kurar.
- İş hayatında sağlıklı ve etkili iletişim kurar.
- Türkçeyi doğru konuşur.
- Mesleği ile ilgili gelişmeleri takip eder ve kendini kişisel olarak sürekli geliştirir.
- İşletme, pazarlama, reklam, satış, iş hukuku, kariyer gelişimi ve iş kurma becerileri kazanır.
- Çevreye karşı duyarlı olur ve çevreyi koruma önlemleri hakkında bilgi sahibi olur.
- Meslek etiği gereklerine sahip olur.
- İş ile ilgili plan, program ve iş organizasyonu yapar.
- İş ve işçi sağlığı ile ilgili mevzuatı öğrenir ve iş güvenliği önlemlerini alır.
- Bilgisayar, temel donanım ve programlarını kullanır.
- Bilgisayarda doküman hazırlar
- Nokta ve çizgi ile yüzey düzenler
- Objeleri ışık ve gölge ile çalışır.
- Formları tasarı ilkelerine göre yüzey içinde düzenler.
- Kompozisyonu renklendirir.
- Doku yorumlarıyla yüzey oluşturur.
- Toprak yapısını inceler
- Üretim tekniklerini araştırır.
- Çevre koşullarını düzenler.
- Sera türlerini araştırır.
- Kültürel işlemleri yapar.
- Pazarlama organizasyonu yapar.
- Kesme çiçek, dış ve iç mekân bitkisi yetiştirir.
- Sebze- meyve yetiştirir.
- Bahçeyi ve çiçekleri düzenler.
- Bitki hücre ve dokusunu inceler.
- Vegetatif ve generatif organları inceler.
- Bitki su ilişkisini araştırır.
- Organik madde yapımı ve yıkımını inceler.
- Bitkilerde büyüme ve hareket fizyolojisini araştırır.
- Toprağın oluşumunu inceler.
- Gübreleme yapar.
- Ekim dikim yerlerini hazırlar.
- Tohumla, çelikle, aşıyla, daldırmayla, ayırma ve bölme ile üretim yapar.
- Bitkilerde görülen hastalıkları inceler.
- Bitkilerde görülen zararlıları inceler.
- Hastalık ve zararlılarla mücadele yapar.
- Elma, armut, erik, kiraz, şeftali, portakal, limon, kivi, çilek, incir, muz, vişne, kayısı, malta eriği, greyfurt, badem, kestane, ahududu, böğürtlen, nar, dut, trabzon hurması ve asma yetiştirir.
- Organik tarımda toprak hazırlığı yapar.
- Organik tarımda üretim yapar.
- Topraksız tarım hazırlığı yapar.
Yönelim: Meslekî
Program süresi: Meslek programının toplam eğitim süresi 1440 saat olarak planlanmıştır. Bu süreye 864 saate kadar pratik eğitim dahil edilebilir.
- Okuma yazma bilmek veya ilkokul mezunu olmak
- Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak
Eğitimi başarı ile tamamlayan kursiyer 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 35. maddesi ile MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 63/a maddesi hükümlerine göre hazırlanan 02/10/2017 tarihli ve 1557502 resmi sayılı Önceki Öğrenmelerin Tanınması ve Denklik Yönergesi kapsamında Meslekî Eğitim Merkezlerinde gerçekleştirilecek kalfalık veya ustalık beceri sınavlarına katılabilir.
Süresiz
Qualification Code | TR0020002696 | |
Qualification Title | Fruit Grower Course Completion Certificate | |
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | - | |
EQF Level | 4 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 4 | |
Thematic Areas | ||
National Occupation Classification |
ISCO 08: 6112 | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | Fruit Grower Course Completion Certificate involves knowledge and skills related to producing seedlling from seed, preparing soil for plantation, performing care and cultivation operations of plants and harvesting operations. Outcomes: 1. Performs healthy and effective communication at social life. 2. Performs healthy and effective communication at business life. 3. Speaks Turkish correctly. 4. Tracks developments related to his/her occupation and improves oneself continuously. 5. Becomes skilful at administration, finance, marketing advertisement, selling, business law, career development and business establishment. 6. Is sensitive to the environment and has knowledge about environmental protection measures. 7. Has requirements of occupational ethics. 8. Makes plan, program and work organization related to the work. 9. Learns worker health legislation and takes occupational safety precautions. 10. Uses basic hardware and programs of computer. 11. Prepares documents on computer.12. Organizes surface with dot and line.13 Studies objects with light and shadow. 14. Organizes forms in surfaces according to design principles. 15. Colors composition. 16. Creates surface by texture interpretations. 17. Investigates the soil nature.18. Investigates production techniques. 19. Arranges environmental conditions. 20. Investigates greenhouse types. 21. Performs cultivational operations. 22. Performs marketing organisation. 23. Grows cut flower, outdoor and indoor plants. 24. Grows fruit and vegetable. 25. Arranges the garden and flowers. 26. Investigates cell and tissue of the plant. 27. Investigates vegetative and generative organs. 28. Investigates plant water relationship. 29. Investigates metabolism of organic substance. 30. Investigates growing and motion physiology on plants. 31. Investigates formation of soil. 32. Makes fertilizing. 33. Prepares plantation.34. Performs production with seed, cutting, vaccine, layering, seperating and splitting. 35. Investigates diseases of flowers. 36. Investigates pests of flowers. 37. Struggles with disease and pests. 38. Grows apple, pear, plum, cherry, peach, orange, lemon, kiwi, strawberry, fig, banana, sour cherry, apricot, loquat, grapefruit, almond, chestnut, raspberry, blackberry, pomegranate, mulberry, persimmon and grapevine.39. Makes soil preparation at organic agriculture. 40. Performs production at organic agriculture. 41. Makes preparation for soilless agriculture. | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Orientation: Vocational Duration of Vocational Programme: The total period of study of the vocational program has been planned as 1440 hours. Practical training up to 864 hours can be included in this duration. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | The course attendee who completes the training successfully can participate in the skill assessments of journeyman or mastership to be realised at Vocational Training Centers within the context of Directive No.1557502 of 02/10/2017 on Validation and Accrediation of Former Learnings prepared according to the provisions of Law No. 3308 on Vocational Education Article No. 35 and Regulation on MoNE Secondary Education Institutions Article No. 63/a. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Indefinite | |
Url | Open Address |
TR0020002696
ISCO 08: 6112
ISCO 08: 6112
Fruit Grower Course Completion Certificate involves knowledge and skills related to producing seedlling from seed, preparing soil for plantation, performing care and cultivation operations of plants and harvesting operations. Outcomes: 1. Performs healthy and effective communication at social life. 2. Performs healthy and effective communication at business life. 3. Speaks Turkish correctly. 4. Tracks developments related to his/her occupation and improves oneself continuously. 5. Becomes skilful at administration, finance, marketing advertisement, selling, business law, career development and business establishment. 6. Is sensitive to the environment and has knowledge about environmental protection measures. 7. Has requirements of occupational ethics. 8. Makes plan, program and work organization related to the work. 9. Learns worker health legislation and takes occupational safety precautions. 10. Uses basic hardware and programs of computer. 11. Prepares documents on computer.12. Organizes surface with dot and line.13 Studies objects with light and shadow. 14. Organizes forms in surfaces according to design principles. 15. Colors composition. 16. Creates surface by texture interpretations. 17. Investigates the soil nature.18. Investigates production techniques. 19. Arranges environmental conditions. 20. Investigates greenhouse types. 21. Performs cultivational operations. 22. Performs marketing organisation. 23. Grows cut flower, outdoor and indoor plants. 24. Grows fruit and vegetable. 25. Arranges the garden and flowers. 26. Investigates cell and tissue of the plant. 27. Investigates vegetative and generative organs. 28. Investigates plant water relationship. 29. Investigates metabolism of organic substance. 30. Investigates growing and motion physiology on plants. 31. Investigates formation of soil. 32. Makes fertilizing. 33. Prepares plantation.34. Performs production with seed, cutting, vaccine, layering, seperating and splitting. 35. Investigates diseases of flowers. 36. Investigates pests of flowers. 37. Struggles with disease and pests. 38. Grows apple, pear, plum, cherry, peach, orange, lemon, kiwi, strawberry, fig, banana, sour cherry, apricot, loquat, grapefruit, almond, chestnut, raspberry, blackberry, pomegranate, mulberry, persimmon and grapevine.39. Makes soil preparation at organic agriculture. 40. Performs production at organic agriculture. 41. Makes preparation for soilless agriculture.
Orientation: Vocational
Duration of Vocational Programme: The total period of study of the vocational program has been planned as 1440 hours. Practical training up to 864 hours can be included in this duration.
The course attendee who completes the training successfully can participate in the skill assessments of journeyman or mastership to be realised at Vocational Training Centers within the context of Directive No.1557502 of 02/10/2017 on Validation and Accrediation of Former Learnings prepared according to the provisions of Law No. 3308 on Vocational Education Article No. 35 and Regulation on MoNE Secondary Education Institutions Article No. 63/a.
Indefinite