Yeterlilik Kodu

TR0020221286

Yeterlilik Adı
Mekân Süslemecisi Kurs Bitirme Belgesi
Sorumlu KurumHayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEmniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://hbogm.meb.gov.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 2
Sınıflandırma (Tematik Alan)Pazarlama ve reklamcılık
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:5242.13 Mekan Süsleme Elemanı

KategoriAna
Kredi Değeri18
Programın Normal Süresi 440 Saat
Program Profili (Amaç)

Mekân Süslemecisi kurs programını bitiren bireyin,

  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygulaması,
  • Halkla ilişkiler kavramını öğrenerek halkla ilişkiler ile ilgili meslek kuruluşlarını açıklaması,
  • Halkla ilişkilerin ilişkili olduğu alanlarla benzer ve ayrılan yönlerini seçmesi,
  • Organizasyon hizmet alanlarını açıklaması,
  • Organizasyon çeşitlerine uygun organizasyon yöntemlerini uygulaması,
  • Kurumsal organizasyonlar, sosyal ve kültürel organizasyonlar, ulusal ve uluslararası organizasyonlar ile ilgili yapılması gerekenleri açıklaması,
  • İletişim sürecine ve iletişim türlerine uygun olarak etkili iletişim kurması,
  • Kitle iletişim araçlarını kullanarak kitle iletişimi kurması,
  • Sesleri ve kelimeleri doğru telaffuz ederek güzel konuşma yapması,
  • Beden dilini kullanarak topluluk karşısında ve bulunduğu ortamlarda hitabet kurallarına uygun anlatım yapması,
  • Anlatılacak konunun amacına uygun planlama ve sunum yapması,
  • Müşteri özelliklerini tespit etmesi,
  • Müşteri memnuniyetini sağlaması,
  • Organizasyonlarda mekân keşfi ve mekân tasarımı yapması,
  • Stant tipine göre stant alanı düzenlemesi,
  • Vitrin düzenlemesi,
  • Özel gün, sosyal, eğitim, kültür, kurumsal, eğlence ve benzeri organizasyonlarda süsleme çeşit ve uygulamaları, giydirme teknikleriyle mekân süslemesi,

amaçlanmaktadır.

Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygular.
  • Halkla ilişkiler kavramını öğrenerek halkla ilişkiler ile ilgili meslek kuruluşlarını açıklar.
  • Halkla ilişkilerin ilişkili olduğu alanlarla benzer ve ayrılan yönlerini seçer.
  • Organizasyon çeşitlerine uygun organizasyon yöntemlerini uygular.
  • Kurumsal organizasyonlar, sosyal ve kültürel organizasyonlar, ulusal ve uluslararası organizasyonlar ile ilgili yapılması gerekenleri açıklar.
  • İletişim sürecine ve iletişim türlerine uygun olarak etkili iletişim kurar.
  • Kitle iletişim araçlarını kullanarak kitle iletişimi kurar.
  • Sesleri ve kelimeleri doğru telaffuz ederek güzel konuşma yapar.
  • Beden dilini kullanarak topluluk karşısında ve bulunduğu ortamlarda hitabet kurallarına uygun anlatım yapar.
  • Anlatılacak konunun amacına uygun planlama ve sunum yapar.
  • Müşteri özelliklerini tespit eder.
  • Müşteri memnuniyetini sağlar.
  • Organizasyonlarda mekân keşfi ve mekân tasarımı yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda organizasyona uygun seçilen stant tipine göre stant alanı düzenler.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda ürüne uygun vitrin düzenleme araçları ile vitrin düzenler.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda özel gün, sosyal, eğitim, kültür, kurumsal, eğlence ve benzeri organizasyonlarda süsleme çeşit ve uygulamaları, giydirme teknikleriyle mekân süsler.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
  • Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
  • Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
  • Değerlendirme, Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
    1. Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
    2. Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
    3. Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.
  • Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar ve/veya varsa ödev-projelere göre yapılmalıdır. Puanlama yapılırken teorik ve uygulamalı kısmın değerlendirmedeki ağırlığı kurs programının özelliğine göre eğitici tarafından belirlenmelidir. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
  • Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
  • Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

1. Okuryazar olmak,

2. 13 yaşını tamamlamış olmak,

3. Kurs programının öngördüğü temel becerileri gerçekleştirebilecek yeterliliğe (fiziksel, psiko-motor) sahip olmak.

Başarma ŞartlarıHBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Mekân Süslemecisi Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Mekân Süslemecisi Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mekân Süslemecisi Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Mekân Süslemecisi Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.

Yasal Dayanağı

1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,

2. 11.04.2018 tarihli ve 30388 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği

3. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı,

4. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 17.07.2017 tarihli ve 104 sayılı “ Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin 53 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programları” konulu kararı.

5. 15.05.2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik,

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0020221286


Yeterlilik Adı
Mekân Süslemecisi Kurs Bitirme Belgesi

Sorumlu Kurum
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:5242.13 Mekan Süsleme Elemanı


AYÇ Seviyesi
2

TYÇ Seviyesi
2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:5242.13 Mekan Süsleme Elemanı


Kategori
Ana

Kredi Değeri
18

Programın Normal Süresi
440 Saat

Program Profili (Amaç)

Mekân Süslemecisi kurs programını bitiren bireyin,

  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygulaması,
  • Halkla ilişkiler kavramını öğrenerek halkla ilişkiler ile ilgili meslek kuruluşlarını açıklaması,
  • Halkla ilişkilerin ilişkili olduğu alanlarla benzer ve ayrılan yönlerini seçmesi,
  • Organizasyon hizmet alanlarını açıklaması,
  • Organizasyon çeşitlerine uygun organizasyon yöntemlerini uygulaması,
  • Kurumsal organizasyonlar, sosyal ve kültürel organizasyonlar, ulusal ve uluslararası organizasyonlar ile ilgili yapılması gerekenleri açıklaması,
  • İletişim sürecine ve iletişim türlerine uygun olarak etkili iletişim kurması,
  • Kitle iletişim araçlarını kullanarak kitle iletişimi kurması,
  • Sesleri ve kelimeleri doğru telaffuz ederek güzel konuşma yapması,
  • Beden dilini kullanarak topluluk karşısında ve bulunduğu ortamlarda hitabet kurallarına uygun anlatım yapması,
  • Anlatılacak konunun amacına uygun planlama ve sunum yapması,
  • Müşteri özelliklerini tespit etmesi,
  • Müşteri memnuniyetini sağlaması,
  • Organizasyonlarda mekân keşfi ve mekân tasarımı yapması,
  • Stant tipine göre stant alanı düzenlemesi,
  • Vitrin düzenlemesi,
  • Özel gün, sosyal, eğitim, kültür, kurumsal, eğlence ve benzeri organizasyonlarda süsleme çeşit ve uygulamaları, giydirme teknikleriyle mekân süslemesi,

amaçlanmaktadır.


Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygular.
  • Halkla ilişkiler kavramını öğrenerek halkla ilişkiler ile ilgili meslek kuruluşlarını açıklar.
  • Halkla ilişkilerin ilişkili olduğu alanlarla benzer ve ayrılan yönlerini seçer.
  • Organizasyon çeşitlerine uygun organizasyon yöntemlerini uygular.
  • Kurumsal organizasyonlar, sosyal ve kültürel organizasyonlar, ulusal ve uluslararası organizasyonlar ile ilgili yapılması gerekenleri açıklar.
  • İletişim sürecine ve iletişim türlerine uygun olarak etkili iletişim kurar.
  • Kitle iletişim araçlarını kullanarak kitle iletişimi kurar.
  • Sesleri ve kelimeleri doğru telaffuz ederek güzel konuşma yapar.
  • Beden dilini kullanarak topluluk karşısında ve bulunduğu ortamlarda hitabet kurallarına uygun anlatım yapar.
  • Anlatılacak konunun amacına uygun planlama ve sunum yapar.
  • Müşteri özelliklerini tespit eder.
  • Müşteri memnuniyetini sağlar.
  • Organizasyonlarda mekân keşfi ve mekân tasarımı yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda organizasyona uygun seçilen stant tipine göre stant alanı düzenler.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda ürüne uygun vitrin düzenleme araçları ile vitrin düzenler.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda özel gün, sosyal, eğitim, kültür, kurumsal, eğlence ve benzeri organizasyonlarda süsleme çeşit ve uygulamaları, giydirme teknikleriyle mekân süsler.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
  • Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
  • Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
  • Değerlendirme, Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
    1. Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
    2. Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
    3. Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.
  • Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar ve/veya varsa ödev-projelere göre yapılmalıdır. Puanlama yapılırken teorik ve uygulamalı kısmın değerlendirmedeki ağırlığı kurs programının özelliğine göre eğitici tarafından belirlenmelidir. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
  • Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
  • Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

1. Okuryazar olmak,

2. 13 yaşını tamamlamış olmak,

3. Kurs programının öngördüğü temel becerileri gerçekleştirebilecek yeterliliğe (fiziksel, psiko-motor) sahip olmak.


Başarma Şartları
HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Mekân Süslemecisi Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Mekân Süslemecisi Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mekân Süslemecisi Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Mekân Süslemecisi Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.


Yasal Dayanağı

1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,

2. 11.04.2018 tarihli ve 30388 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği

3. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı,

4. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 17.07.2017 tarihli ve 104 sayılı “ Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin 53 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programları” konulu kararı.

5. 15.05.2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik,


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0020221286

Qualification Title
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level2
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 2
Thematic AreasMarketing and advertising
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value18
Program Duration440 Saat
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0020221286


Qualification Title

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
2

TQF Level
2
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
18

Program Duration
440 Saat

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address