Yeterlilik Kodu | TR0020002735 | |
Yeterlilik Adı | Hububat İşleme Elemanı Kurs Bitirme Belgesi | |
Sorumlu Kurum | Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://hbogm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 4 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 4 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08: 8160 | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | Hububat İşleme Elemanı Kurs Bitirme Belgesi, hijyen kurallarına uygun olarak hububat ürünlerinin üretilmesi le ilgili bilgi ve becerileri kapsar. Bu yeterliliğe sahip kişi;
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Yönelim: Meslekî Program süresi: Meslek programının toplam eğitim süresi 1800 saat olarak planlanmıştır. Bu süreye 576 saate kadar pratik eğitim dahil edilebilir. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı |
| |
Başarma Şartları | HBÖGM'ye bağlı kurumlarda açılan yaygın eğitim kurs programını başarı ile tamamlayanlar Hububat İşleme Elemanı Kurs Bitirme Belgesini almaya hak kazanır. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Eğitimi başarı ile tamamlayan kursiyer 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 35. maddesi ile MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 63/a maddesi hükümlerine göre hazırlanan 02/10/2017 tarihli ve 1557502 resmi sayılı Önceki Öğrenmelerin Tanınması ve Denklik Yönergesi kapsamında Meslekî Eğitim Merkezlerinde gerçekleştirilecek kalfalık veya ustalık beceri sınavlarına katılabilir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Süresiz | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020002735
ISCO 08: 8160
ISCO 08: 8160
Hububat İşleme Elemanı Kurs Bitirme Belgesi, hijyen kurallarına uygun olarak hububat ürünlerinin üretilmesi le ilgili bilgi ve becerileri kapsar.
Bu yeterliliğe sahip kişi;
- Sosyal hayatta sağlıklı ve etkili iletişim kurar.
- İş hayatında sağlıklı ve etkili iletişim kurar.
- Türkçeyi doğru konuşur.
- Mesleği ile ilgili gelişmeleri takip eder ve kendini kişisel olarak sürekli geliştirir.
- İşletme, pazarlama, reklam, satış, iş hukuku, kariyer gelişimi ve iş kurma becerileri kazanır.
- Çevreye karşı duyarlı olur ve çevreyi koruma önlemleri hakkında bilgi sahibi olur.
- Meslek etiği gereklerine sahip olur.
- İş ile ilgili plan, program ve iş organizasyonu yapar.
- İş ve işçi sağlığı ile ilgili mevzuatı öğrenir ve iş güvenliği önlemlerini alır.
- Mikroorganizmaları inceler.
- İşletmenin hijyeni, kişisel hijyeni ve gıdaların üretiminde hijyeni sağlar.
- Gıdaları muhafaza etme ilkelerini inceler.
- Karbonhidratların, lipitlerin, proteinlerin, vitaminlerin, minerallerin, enzimlerin, fenolik bileşiklerin, doğal renk maddelerinin, gıdadaki suyun özelliklerini inceler.
- Kütle ve hacim ölçümü yapar.
- Fiziksel ve kimyasal değişimleri inceler.
- Kuru bakliyat ve tahıl tanelerinde kalibrasyon yapar.
- Tahılları depolar.
- Buğdayı temizler, tavlar ve öğütür.
- Bulgur üretir.
- Makarna hamurunu yoğurur, şekillendir ve kurutur.
- Ekmek hamurunu yoğurur, fermente eder ve pişirir.
- Bisküvi hamurunu oluşturur, şekil verir ve pişirir.
- Kırmızı mercimek üretiminde kalibrasyon yapar.
- Kırmızı mercimek üretir.
- Nişasta üretir.
- Ekmek çeşitleri üretir.
- Bisküvi çeşitleri yapar.
- Temel seviyelerde bilgisayar programlarını ve interneti kullanır.
- Yapım resmi çizer ve katalog oluşturur.
Yönelim: Meslekî
Program süresi: Meslek programının toplam eğitim süresi 1800 saat olarak planlanmıştır. Bu süreye 576 saate kadar pratik eğitim dahil edilebilir.
- İlköğretimi tamamlamış olmak.
- Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak.
Eğitimi başarı ile tamamlayan kursiyer 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 35. maddesi ile MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 63/a maddesi hükümlerine göre hazırlanan 02/10/2017 tarihli ve 1557502 resmi sayılı Önceki Öğrenmelerin Tanınması ve Denklik Yönergesi kapsamında Meslekî Eğitim Merkezlerinde gerçekleştirilecek kalfalık veya ustalık beceri sınavlarına katılabilir.
Süresiz
Qualification Code | TR0020002735 | |
Qualification Title | Cereals Processing Personnel Course Completion Certificate | |
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | - | |
EQF Level | 4 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 4 | |
Thematic Areas | ||
National Occupation Classification |
ISCO 08: 8160 | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | Cereals Processing Personnel Course Completion Certificate involves knowledge and skills related to producing cereals products in compliance with hygiene rules. The person who has this qualification;
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | Orientation: Vocational Duration of Vocational Programme: The total period of study of the vocational program has been planned as 1800 hours. Practical training up to 576 hours can be included in this duration. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements |
| |
Conditions for Success | The ones who complete non-formal education course program opened at institutions subsidiary to DG-LLL successfully entitle to obtain Cereals Processing Personnel Course Completion Certificate. | |
Progression Paths (Relationship Type) | The course attendee who completes the training successfully can participate in the skill assessments of journeyman or mastership to be realised at Vocational Training Centers within the context of Directive No.1557502 of 02/10/2017 on Validation and Accrediation of Former Learnings prepared according to the provisions of Law No. 3308 on Vocational Education Article No. 35 and Regulation on MoNE Secondary Education Institutions Article No. 63/a. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Indefinite | |
Url | Open Address |
TR0020002735
ISCO 08: 8160
ISCO 08: 8160
Cereals Processing Personnel Course Completion Certificate involves knowledge and skills related to producing cereals products in compliance with hygiene rules.
The person who has this qualification;
- Performs healthy and effective communication at social life.
- Performs healthy and effective communication at business life.
- Speaks Turkish correctly.
- Tracks developments related to his/her occupation and improves oneself continuously.
- Becomes skilful at administration, finance, marketing advertisement, selling, business law, career development and business establishment.
- Is sensitive to the environment and has knowledge about environmental protection measures.
- Has requirements of occupational ethics.
- Makes plan, program and work organization related to the work.
- Learns occupational and worker health legislation and takes occupational safety precautions.
- Investigates microorganisms.
- Provides hygiene of enterprise, personal hygiene and hygiene at food production.
- Examines princeples for storing foods.
- Investigates the characteristics of carbonhydrates, lipids, proteins, vitamins, minerals, enzymes, phenolic components, natural colour materials, the water at the food.
- Measures mass and volume.
- Investigates physical and chemical changes.
- Makes calibration on dry legumes and corns.
- Stores cereals.
- Cleans, heat treats and grinds the wheat.
- Produces bulgur.
- Kneads, shapes and dries pasta dough.
- Kneads, fermantates and bakes the bread dough.
- Forms, shapes and bakes biscuit dough.
- Makes calibration on the production of red lentils.
- Produces red lentil.
- Produces starch.
- Produces bread varities.
- Makes biscuit varieties.
- Uses computer softwares and internet at basic levels.
- Draws production drawing and creates catalogue.
Orientation: Vocational
Duration of Vocational Programme: The total period of study of the vocational program has been planned as 1800 hours. Practical training up to 576 hours can be included in this duration.
- Having completed primary education.
- Having bodily and physical characteristics to perform works and qualifications required by the occupation.
The course attendee who completes the training successfully can participate in the skill assessments of journeyman or mastership to be realised at Vocational Training Centers within the context of Directive No.1557502 of 02/10/2017 on Validation and Accrediation of Former Learnings prepared according to the provisions of Law No. 3308 on Vocational Education Article No. 35 and Regulation on MoNE Secondary Education Institutions Article No. 63/a.
Indefinite