Yeterlilik Kodu

TR0020220612

Yeterlilik Adı
Gıda Teknolojisi alanı Gıda Teknolojisi Dalı Mesleki ve Teknik Eğitim Diploması
Sorumlu KurumMesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiMilli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://mtegm.meb.gov.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi4
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 4
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:3139

KategoriAna
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Program ile aseptik tekniğe uygun mikrobiyoloji laboratuvarlarında kişisel ve malzeme araç gereç hazırlıklarını yapma,besiyeri hazırlama,numuneyi analiz etme,kültür elde etme,mikroskobik inceleme yapma,bilimsel yöntemlerle gıda bileşenlerindeki değişimleri inceleme,gıda muhafaza ve ambalajlama tekniklerini uygulamaya ilişkin bilgi  becerileri kazanmaları amaçlanmaktadır.

Öğrenme Ortamları

Örgün Eğitim

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • iş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak kalite ve gıda güvenilirliği gereklilikleri çerçevesinde mikrobiyolojik yöntemlere uygun bir şekilde mikroorganizmaları inceleme, gıdalarda mikroorganizma gelişimini ve gıda zehirlenmelerini önlemek için gereken işlemleri yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak mevzuata ve kimya laboratuvarı kurallarına uygun şekilde laboratuvarda araç gereçleri kullanma, örneği analize hazırlama, analizler için gerekli temel fiziksel ve kimyasal işlemleri ve analiz sonrası işlemleri yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak kalite ve gıda güvenilirliği gereklilikleri çerçevesinde, gıda hijyeni, kişisel hijyen, su, hava ve işletme hijyeni, araç, gereç ve ekipmanın temizlik ve dezenfeksiyonu, atıkların uzaklaştırılması, haşerelerle mücadele ile ilgili işlemleri yönetmelik ve standartlara göre yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak aseptik tekniğe uygun mikrobiyoloji laboratuvarında kişisel hazırlıklar ile malzeme ve araç hazırlıklarını yapma, besiyeri hazırlama, alınan numuneyi analize hazırlama, kültür elde etme, mikroskobik inceleme yapma, işletme ortamından hijyen ve sanitasyon kontrolünü yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak bilimsel yöntemlere göre gıda bileşenlerini, özelliklerini ve işleme sırasındaki gıda bileşenlerindeki değişimleri inceler.
  • İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak uluslararası ölçü sistemlerine uygun kütle, hacim, yoğunluk/kıvam ölçümü yapma ve maddedeki fiziksel, kimyasal değişimleri inceler.
  • İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak gıdaların muhafazasında uygulanan yöntemler ve gıda ambalajlama tekniklerini uygular.
  • İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak, çalışma kurallarına ve analiz metoduna göre çözelti hazırlama, ham maddelerde ve işlenmiş gıdalarda temel kalite kontrol analizlerini yapma ve analiz sonuçlarını TGK Yönetmeliği ve ilgili standartlarla karşılar.
  • İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak üretim tekniği, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği tebliğlerine ve ilgili TS Standartları’na göre gıda üretim akış şemalarının çizimi, üretim süreçlerinin açıklanması ve ürünlerin üretimini sağlar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak gıda üretim hattında kullanılan alet, ekipman ve makineleri tanır ve kullanır.
Anahtar Yetkinlikler
  • Ana dilde iletişim,
  • Yabancı dillerde iletişim,
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojide temel yetkinlikler,
  • Dijital yetkinlik,
  • Öğrenmeyi öğrenme,
  • Sosyal ve Vatandaşlık yetkinliği,
  • İnisiyatif Alma ve Girişimcilik yetkinliği,
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği.
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Mesleğin kazanımlarına göre uygun olan ölçme ve değerlendirme yöntemleri uygulanır.

Kalite Güvencesi

-

Giriş Şartı
  • Ortaokulu bitirmiş olmak ve ilgili mevzuata göre yaş sınırını aşmamış olmak.
  • Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında başarılı olmak veya merkezi yerleştirme sistemi ile yerleşmek. 
Başarma ŞartlarıDört yıllık eğitim veren Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Lisesi ile Mesleki Açık Öğretim Lisesi programını başarı ile tamamlamış olmak.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Programı bitirenler, iki yıllık meslek yüksek okullarının veya dört yıllık eğitim veren fakültelerin gıda teknolojisi dal içeriği ile ilgili bölümlerinde eğitimlerine devam edebilirler.

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Gıda Teknolojisi mezunları için ayrılan kontenjanlarına (M.T.O.K.) öncelikli olarak yerleşebilecekleri Yükseköğretim Lisans Programları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları (M.T.O.K.)

Ek Puanları İle Yerleşebilecekleri Ön Lisans Programları

  • Arıcılık 
  • Aşçılık 
  • Bağcılık 
  • Bahçe Tarımı 
  • Bitki Koruma 
  • Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi 
  • Çim Alan Tesisi ve Yönetimi 
  • Et ve Ürünleri Teknolojisi 
  • Fındık Eksperliği 
  • Fidan Yetiştiriciliği 
  • Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi 
  • Gıda Teknolojisi 
  • İkram Hizmetleri 
  • Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği 
  • Mantarcılık 
  • Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 
  • Organik Tarım 
  • Ormancılık ve Orman Ürünleri 
  • Pastacılık ve Ekmekçilik 
  • Pazarlama 
  • Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği 
  • Sağlık Turizmi İşletmeciliği 
  • Seracılık 
  • Sulama Teknolojisi 
  • Su Ürünleri İşleme Teknolojisi 
  • Süt ve Besi Hayvancılığı 
  • Süt ve Ürünleri Teknolojisi 
  • Şarap Üretim Teknolojisi 
  • Tarım Makineleri 
  • Tarımsal İşletmecilik 
  • Tarım Teknolojisi 
  • Tarla Bitkileri 
  • Tıbbi ve Aromatik Bitkiler 
  • Tohumculuk Teknolojisi 
  • Turizm ve Otel İşletmeciliği 
  • Turizm ve Seyahat Hizmetleri 
  • Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi 
  • Yağ Endüstrisi 
  • Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi
  • Çevre Koruma ve Kontrol
  • Laboratuvar Teknolojisi
  • Gıda Teknolojisi bölümü mezunları, gıda ve içecek endüstrisi, hammadde üreticileri, laboratuvarlar, gıda güvenliği denetim kuruluşları, araştırma ve geliştirme şirketleri gibi bir çok alanda çalışabilirler.
Yasal Dayanağı

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu,

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu

M.E.B. Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliği

Türk Gıda Kodeksi (TGK)

Gıda Güvenliği ve Kalitesinin Denetimi ve Kontrolüne Dair Yönetmelik

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Süresiz geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0020220612


Yeterlilik Adı
Gıda Teknolojisi alanı Gıda Teknolojisi Dalı Mesleki ve Teknik Eğitim Diploması

Sorumlu Kurum
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:3139


AYÇ Seviyesi
4

TYÇ Seviyesi
4
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:3139


Kategori
Ana

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Program ile aseptik tekniğe uygun mikrobiyoloji laboratuvarlarında kişisel ve malzeme araç gereç hazırlıklarını yapma,besiyeri hazırlama,numuneyi analiz etme,kültür elde etme,mikroskobik inceleme yapma,bilimsel yöntemlerle gıda bileşenlerindeki değişimleri inceleme,gıda muhafaza ve ambalajlama tekniklerini uygulamaya ilişkin bilgi  becerileri kazanmaları amaçlanmaktadır.


Öğrenme Ortamları

Örgün Eğitim


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • iş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak kalite ve gıda güvenilirliği gereklilikleri çerçevesinde mikrobiyolojik yöntemlere uygun bir şekilde mikroorganizmaları inceleme, gıdalarda mikroorganizma gelişimini ve gıda zehirlenmelerini önlemek için gereken işlemleri yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak mevzuata ve kimya laboratuvarı kurallarına uygun şekilde laboratuvarda araç gereçleri kullanma, örneği analize hazırlama, analizler için gerekli temel fiziksel ve kimyasal işlemleri ve analiz sonrası işlemleri yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak kalite ve gıda güvenilirliği gereklilikleri çerçevesinde, gıda hijyeni, kişisel hijyen, su, hava ve işletme hijyeni, araç, gereç ve ekipmanın temizlik ve dezenfeksiyonu, atıkların uzaklaştırılması, haşerelerle mücadele ile ilgili işlemleri yönetmelik ve standartlara göre yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak aseptik tekniğe uygun mikrobiyoloji laboratuvarında kişisel hazırlıklar ile malzeme ve araç hazırlıklarını yapma, besiyeri hazırlama, alınan numuneyi analize hazırlama, kültür elde etme, mikroskobik inceleme yapma, işletme ortamından hijyen ve sanitasyon kontrolünü yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak bilimsel yöntemlere göre gıda bileşenlerini, özelliklerini ve işleme sırasındaki gıda bileşenlerindeki değişimleri inceler.
  • İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak uluslararası ölçü sistemlerine uygun kütle, hacim, yoğunluk/kıvam ölçümü yapma ve maddedeki fiziksel, kimyasal değişimleri inceler.
  • İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak gıdaların muhafazasında uygulanan yöntemler ve gıda ambalajlama tekniklerini uygular.
  • İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak, çalışma kurallarına ve analiz metoduna göre çözelti hazırlama, ham maddelerde ve işlenmiş gıdalarda temel kalite kontrol analizlerini yapma ve analiz sonuçlarını TGK Yönetmeliği ve ilgili standartlarla karşılar.
  • İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak üretim tekniği, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği tebliğlerine ve ilgili TS Standartları’na göre gıda üretim akış şemalarının çizimi, üretim süreçlerinin açıklanması ve ürünlerin üretimini sağlar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak gıda üretim hattında kullanılan alet, ekipman ve makineleri tanır ve kullanır.

Anahtar Yetkinlikler
  • Ana dilde iletişim,
  • Yabancı dillerde iletişim,
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojide temel yetkinlikler,
  • Dijital yetkinlik,
  • Öğrenmeyi öğrenme,
  • Sosyal ve Vatandaşlık yetkinliği,
  • İnisiyatif Alma ve Girişimcilik yetkinliği,
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Mesleğin kazanımlarına göre uygun olan ölçme ve değerlendirme yöntemleri uygulanır.


Kalite Güvencesi

-


Giriş Şartı
  • Ortaokulu bitirmiş olmak ve ilgili mevzuata göre yaş sınırını aşmamış olmak.
  • Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında başarılı olmak veya merkezi yerleştirme sistemi ile yerleşmek. 

Başarma Şartları
Dört yıllık eğitim veren Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Lisesi ile Mesleki Açık Öğretim Lisesi programını başarı ile tamamlamış olmak.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Programı bitirenler, iki yıllık meslek yüksek okullarının veya dört yıllık eğitim veren fakültelerin gıda teknolojisi dal içeriği ile ilgili bölümlerinde eğitimlerine devam edebilirler.

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Gıda Teknolojisi mezunları için ayrılan kontenjanlarına (M.T.O.K.) öncelikli olarak yerleşebilecekleri Yükseköğretim Lisans Programları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları (M.T.O.K.)

Ek Puanları İle Yerleşebilecekleri Ön Lisans Programları

  • Arıcılık 
  • Aşçılık 
  • Bağcılık 
  • Bahçe Tarımı 
  • Bitki Koruma 
  • Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi 
  • Çim Alan Tesisi ve Yönetimi 
  • Et ve Ürünleri Teknolojisi 
  • Fındık Eksperliği 
  • Fidan Yetiştiriciliği 
  • Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi 
  • Gıda Teknolojisi 
  • İkram Hizmetleri 
  • Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği 
  • Mantarcılık 
  • Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 
  • Organik Tarım 
  • Ormancılık ve Orman Ürünleri 
  • Pastacılık ve Ekmekçilik 
  • Pazarlama 
  • Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği 
  • Sağlık Turizmi İşletmeciliği 
  • Seracılık 
  • Sulama Teknolojisi 
  • Su Ürünleri İşleme Teknolojisi 
  • Süt ve Besi Hayvancılığı 
  • Süt ve Ürünleri Teknolojisi 
  • Şarap Üretim Teknolojisi 
  • Tarım Makineleri 
  • Tarımsal İşletmecilik 
  • Tarım Teknolojisi 
  • Tarla Bitkileri 
  • Tıbbi ve Aromatik Bitkiler 
  • Tohumculuk Teknolojisi 
  • Turizm ve Otel İşletmeciliği 
  • Turizm ve Seyahat Hizmetleri 
  • Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi 
  • Yağ Endüstrisi 
  • Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi
  • Çevre Koruma ve Kontrol
  • Laboratuvar Teknolojisi
  • Gıda Teknolojisi bölümü mezunları, gıda ve içecek endüstrisi, hammadde üreticileri, laboratuvarlar, gıda güvenliği denetim kuruluşları, araştırma ve geliştirme şirketleri gibi bir çok alanda çalışabilirler.

Yasal Dayanağı

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu,

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu

M.E.B. Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliği

Türk Gıda Kodeksi (TGK)

Gıda Güvenliği ve Kalitesinin Denetimi ve Kontrolüne Dair Yönetmelik


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Süresiz geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0020220612

Qualification Title
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level4
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 4
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration4 Yıl
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0020220612


Qualification Title

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
4

TQF Level
4
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address