Yeterlilik Kodu

TR0020002712

Yeterlilik Adı
Faks, Yazarkasa ve Para Sayma Makinelerinin Bakım Onarımcısı Kurs Bitirme Belgesi
Sorumlu KurumHayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEmniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://hbogm.meb.gov.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi3
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 3
Sınıflandırma (Tematik Alan)Elektronik ve otomasyon
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 3115.74 Makine Bakım Onarım Teknisyeni/Makine Bakım Onarımcısı

KategoriAna
Kredi Değeri40
Programın Normal Süresi 988 Saat
Program Profili (Amaç)

Faks, Yazarkasa ve Parasayma Makineleri Bakım Onarımcısı kurs programını bitiren bireylerin; İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel bilgiye sahip olma, Fiziksel büyüklükleri ölçme, Elektriksel büyüklükleri ölçme, Temel mekanik uygulamalar yapma, Zayıf akım devreleri kurma, Kuvvetli akım devreleri kurma, Analog devre elemanları ile elektronik devreler kurma, Lehim yapma ve baskı devre hazırlama, Doğrultma, filtre, regüle ve gerilim çoklayıcı devrelerini kurma, Güç kaynağı yapma, Elektrik ile ilgili temel hesaplamaları yapma, Doğru akımda devre çözümlerini ve bağlantılarını yapma, Alternatif akımda devre çözümlerini ve bağlantılarını yapma, Norm yazı ve çizim uygulamaları yapma, Elektrik elektronik devre şemalarını çizme, elektrik elektronik devre ve şemalarını bilgisayarda çizme ve simülasyonu yapma, elektronik devre ve şemalara ait baskı devreleri bilgisayar ortamında çizme, sistem analizi yaparak arıza giderme, endüstriyel uygulamalarda anahtarlama ve tetikleme elemanlarını kullanma, endüstriyel uygulamalarda ısı, manyetik, basınç optik ve ses transdüserlerini/sensörlerini kullanma, endüstriyel uygulamalarda işlemsel yükselteç devresini kurma, faks makinesinin kurulumunu yapma, faks makinelerinin bakımını yapma, Yazar kasanın bakımını yapma, para sayma makinesinin bakımını yapma, POS cihazının kurulumunu yapma, arızalarını giderme, barkod cihazlarının kurulumunu yapma, etiketleme cihazının kurulumunu yapma arızalarını giderme ile ilgili bilgi ve beceri sahibi olması amaçlanmaktadır.

Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Bu yeterliliğe sahip kişi;

  • İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel bilgiye sahip olur.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak kullanım tekniğine göre uzunluk ölçü aletleri, kumpas, mikrometre, takometre ve lüksmetre ile fiziksel büyüklükleri ölçer.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak kullanım tekniğine göre multimetre, LCR metre, ampermetre, voltmetre, frekansmetre, wattmetre ve osiloskop ile elektriksel büyüklüklerin ölçümünü yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak uygun araç gereçle, ölçüye ve tekniğine göre temel mekanik uygulamalar yapar.
  • Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’ne göre, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak tekniğine uygun şekilde zayıf akım devrelerini kurar.
  • Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’ne göre, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine ve kuvvetli akım tesisat devreleri tekniğine uygun olarak kuvvetli akım devrelerini kurar.
  • İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak tekniğine uygun şekilde analog devre elemanları ile elektronik devreler kurar.
  • İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak işe uygun lehimleme ekipmanları ile lehim, pozlandırma, asit banyosu ve delme işlemlerini tekniğine uygun yapıp baskı devre hazırlar.
  • İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak devre elemanlarını teknik özelliklerine göre seçip tekniğine uygun şekilde doğrultma, filtre, regüle ve gerilim çoklayıcı devrelerini kurar.
  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarına dikkat ederek gerekli teknik özelliklere sahip güç kaynağını yapar.
  • Topraklamalar Yönetmeliği’ne göre, elektrik yükünün zararlarını göz önünde bulundurarak devre çözüm yöntemlerini kullanıp elektrik ile ilgili temel hesaplamaları yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak doğru akım kaynağı bağlantılarında polarite ve gerilim değerlerini kullanıp doğru akımda devre çözümlerini ve bağlantılarını yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak alternatif akım(AC) temel değerlerinin hesaplamalarını sebep sonuç ilişkisi kurup alternatif akımda devre çözümlerini ve bağlantılarını yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda teknik resim kurallarına uygun olarak norm yazı ve çizim uygulamaları yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda teknik resim kurallarına uygun olarak elektrik elektronik devre şemalarını çizer.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda zararlı yazılımlara dikkat ederek, uygun eleman ve test cihazları seçimine özen gösterip elektrik elektronik devre ve şemalarını bilgisayarda çizerek simülasyonu yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda zararlı yazılımlara dikkat ederek, ideal ölçüde baskı devre ve eleman sembolleri oluşturmaya özen gösterip elektronik devre ve şemalara ait baskı devreleri bilgisayar ortamında çizer.
  • İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak uygun ölçü aleti ve kontrol yöntemi kullanıp devrenin elektriksel parametrelerine dikkat ederek, yarı iletken malzeme kataloglarına göre sistem analizi yaparak arıza giderir.
  • İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak transistör, tristör, diyak ve triyakın teknik özelliklerine dikkat edip endüstriyel uygulamalarda anahtarlama ve tetikleme elemanlarını kullanır.
  • İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak malzeme kataloglarına uygun şekilde endüstriyel uygulamalarda ısı, manyetik, basınç optik ve ses transdüserlerini/sensörlerini kullanır.
  • İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak endüstriyel uygulamalarda elektriksel parametrelere, kılıf şekillerine ve devre tekniğine uygun şekilde işlemsel yükselteç devresini kurar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda faks makinesinin kurulumunu yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda faks makinelerinin bakımını yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda servis el kitabına uygun olarak yazar kasanın bakımını yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda servis el kitabına uygun olarak para sayma makinesinin bakımını yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda servis el kitabına uygun olarak POS cihazının kurulumunu yaparak arızalarını giderir.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda servis el kitabına uygun olarak barkod cihazlarının kurulumunu yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda servis el kitabına uygun etiketleme cihazının kurulumunu yaparak arızalarını giderir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
  • Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
  • Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
  • Değerlendirme, Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
    1. Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
    2. Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
    3. Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.
  • Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar ve/veya varsa ödev-projelere göre yapılmalıdır. Puanlama yapılırken teorik ve uygulamalı kısmın değerlendirmedeki ağırlığı kurs programının özelliğine göre eğitici tarafından belirlenmelidir. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
  • Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
  • Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

1. Okuryazar olmak,

2. 13 yaşını tamamlamış olmak,

3. Kurs programının öngördüğü temel becerileri gerçekleştirebilecek yeterliliğe (fiziksel, psiko-motor) sahip olmak.

Başarma ŞartlarıHBÖGM'ye bağlı kurumlarda açılan "Faks, Yazarkasa ve Para Sayma Makinelerinin Bakım Onarımcısı" yaygın eğitim kurs programını başarı ile tamamlayanlar "Faks, Yazarkasa ve Para Sayma Makinelerinin Bakım Onarımcısı Kurs Bitirme Belgesini almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Eğitimi başarı ile tamamlayan kursiyer; 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 35. maddesi ile MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 63/a maddesi hükümlerine göre hazırlanan 02/10/2017 tarihli ve 1557502 resmi sayılı Önceki Öğrenmelerin Tanınması ve Denklik Yönergesi kapsamında  gerekli şartları sağlaması durumunda, Meslekî Eğitim Merkezlerinde gerçekleştirilecek kalfalık veya ustalık beceri sınavlarına katılabilir.

Yasal Dayanağı
  1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,
  2. 11.04.2018 tarihli ve 30388 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği,
  3. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı,
  4. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 17.07.2017 tarihli ve 104 sayılı “ Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin 53 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programları” konulu kararı,
  5. 24.05.2018 tarihli ve 30430 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik.
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0020002712


Yeterlilik Adı
Faks, Yazarkasa ve Para Sayma Makinelerinin Bakım Onarımcısı Kurs Bitirme Belgesi

Sorumlu Kurum
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 3115.74 Makine Bakım Onarım Teknisyeni/Makine Bakım Onarımcısı


AYÇ Seviyesi
3

TYÇ Seviyesi
3
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 3115.74 Makine Bakım Onarım Teknisyeni/Makine Bakım Onarımcısı


Kategori
Ana

Kredi Değeri
40

Programın Normal Süresi
988 Saat

Program Profili (Amaç)

Faks, Yazarkasa ve Parasayma Makineleri Bakım Onarımcısı kurs programını bitiren bireylerin; İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel bilgiye sahip olma, Fiziksel büyüklükleri ölçme, Elektriksel büyüklükleri ölçme, Temel mekanik uygulamalar yapma, Zayıf akım devreleri kurma, Kuvvetli akım devreleri kurma, Analog devre elemanları ile elektronik devreler kurma, Lehim yapma ve baskı devre hazırlama, Doğrultma, filtre, regüle ve gerilim çoklayıcı devrelerini kurma, Güç kaynağı yapma, Elektrik ile ilgili temel hesaplamaları yapma, Doğru akımda devre çözümlerini ve bağlantılarını yapma, Alternatif akımda devre çözümlerini ve bağlantılarını yapma, Norm yazı ve çizim uygulamaları yapma, Elektrik elektronik devre şemalarını çizme, elektrik elektronik devre ve şemalarını bilgisayarda çizme ve simülasyonu yapma, elektronik devre ve şemalara ait baskı devreleri bilgisayar ortamında çizme, sistem analizi yaparak arıza giderme, endüstriyel uygulamalarda anahtarlama ve tetikleme elemanlarını kullanma, endüstriyel uygulamalarda ısı, manyetik, basınç optik ve ses transdüserlerini/sensörlerini kullanma, endüstriyel uygulamalarda işlemsel yükselteç devresini kurma, faks makinesinin kurulumunu yapma, faks makinelerinin bakımını yapma, Yazar kasanın bakımını yapma, para sayma makinesinin bakımını yapma, POS cihazının kurulumunu yapma, arızalarını giderme, barkod cihazlarının kurulumunu yapma, etiketleme cihazının kurulumunu yapma arızalarını giderme ile ilgili bilgi ve beceri sahibi olması amaçlanmaktadır.


Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Bu yeterliliğe sahip kişi;

  • İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel bilgiye sahip olur.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak kullanım tekniğine göre uzunluk ölçü aletleri, kumpas, mikrometre, takometre ve lüksmetre ile fiziksel büyüklükleri ölçer.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak kullanım tekniğine göre multimetre, LCR metre, ampermetre, voltmetre, frekansmetre, wattmetre ve osiloskop ile elektriksel büyüklüklerin ölçümünü yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak uygun araç gereçle, ölçüye ve tekniğine göre temel mekanik uygulamalar yapar.
  • Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’ne göre, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak tekniğine uygun şekilde zayıf akım devrelerini kurar.
  • Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’ne göre, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine ve kuvvetli akım tesisat devreleri tekniğine uygun olarak kuvvetli akım devrelerini kurar.
  • İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak tekniğine uygun şekilde analog devre elemanları ile elektronik devreler kurar.
  • İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak işe uygun lehimleme ekipmanları ile lehim, pozlandırma, asit banyosu ve delme işlemlerini tekniğine uygun yapıp baskı devre hazırlar.
  • İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak devre elemanlarını teknik özelliklerine göre seçip tekniğine uygun şekilde doğrultma, filtre, regüle ve gerilim çoklayıcı devrelerini kurar.
  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarına dikkat ederek gerekli teknik özelliklere sahip güç kaynağını yapar.
  • Topraklamalar Yönetmeliği’ne göre, elektrik yükünün zararlarını göz önünde bulundurarak devre çözüm yöntemlerini kullanıp elektrik ile ilgili temel hesaplamaları yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak doğru akım kaynağı bağlantılarında polarite ve gerilim değerlerini kullanıp doğru akımda devre çözümlerini ve bağlantılarını yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak alternatif akım(AC) temel değerlerinin hesaplamalarını sebep sonuç ilişkisi kurup alternatif akımda devre çözümlerini ve bağlantılarını yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda teknik resim kurallarına uygun olarak norm yazı ve çizim uygulamaları yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda teknik resim kurallarına uygun olarak elektrik elektronik devre şemalarını çizer.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda zararlı yazılımlara dikkat ederek, uygun eleman ve test cihazları seçimine özen gösterip elektrik elektronik devre ve şemalarını bilgisayarda çizerek simülasyonu yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda zararlı yazılımlara dikkat ederek, ideal ölçüde baskı devre ve eleman sembolleri oluşturmaya özen gösterip elektronik devre ve şemalara ait baskı devreleri bilgisayar ortamında çizer.
  • İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak uygun ölçü aleti ve kontrol yöntemi kullanıp devrenin elektriksel parametrelerine dikkat ederek, yarı iletken malzeme kataloglarına göre sistem analizi yaparak arıza giderir.
  • İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak transistör, tristör, diyak ve triyakın teknik özelliklerine dikkat edip endüstriyel uygulamalarda anahtarlama ve tetikleme elemanlarını kullanır.
  • İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak malzeme kataloglarına uygun şekilde endüstriyel uygulamalarda ısı, manyetik, basınç optik ve ses transdüserlerini/sensörlerini kullanır.
  • İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak endüstriyel uygulamalarda elektriksel parametrelere, kılıf şekillerine ve devre tekniğine uygun şekilde işlemsel yükselteç devresini kurar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda faks makinesinin kurulumunu yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda faks makinelerinin bakımını yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda servis el kitabına uygun olarak yazar kasanın bakımını yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda servis el kitabına uygun olarak para sayma makinesinin bakımını yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda servis el kitabına uygun olarak POS cihazının kurulumunu yaparak arızalarını giderir.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda servis el kitabına uygun olarak barkod cihazlarının kurulumunu yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda servis el kitabına uygun etiketleme cihazının kurulumunu yaparak arızalarını giderir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
  • Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
  • Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
  • Değerlendirme, Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
    1. Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
    2. Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
    3. Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.
  • Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar ve/veya varsa ödev-projelere göre yapılmalıdır. Puanlama yapılırken teorik ve uygulamalı kısmın değerlendirmedeki ağırlığı kurs programının özelliğine göre eğitici tarafından belirlenmelidir. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
  • Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
  • Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

1. Okuryazar olmak,

2. 13 yaşını tamamlamış olmak,

3. Kurs programının öngördüğü temel becerileri gerçekleştirebilecek yeterliliğe (fiziksel, psiko-motor) sahip olmak.


Başarma Şartları
HBÖGM'ye bağlı kurumlarda açılan "Faks, Yazarkasa ve Para Sayma Makinelerinin Bakım Onarımcısı" yaygın eğitim kurs programını başarı ile tamamlayanlar "Faks, Yazarkasa ve Para Sayma Makinelerinin Bakım Onarımcısı Kurs Bitirme Belgesini almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Eğitimi başarı ile tamamlayan kursiyer; 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 35. maddesi ile MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 63/a maddesi hükümlerine göre hazırlanan 02/10/2017 tarihli ve 1557502 resmi sayılı Önceki Öğrenmelerin Tanınması ve Denklik Yönergesi kapsamında  gerekli şartları sağlaması durumunda, Meslekî Eğitim Merkezlerinde gerçekleştirilecek kalfalık veya ustalık beceri sınavlarına katılabilir.


Yasal Dayanağı
  1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,
  2. 11.04.2018 tarihli ve 30388 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği,
  3. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı,
  4. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 17.07.2017 tarihli ve 104 sayılı “ Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin 53 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programları” konulu kararı,
  5. 24.05.2018 tarihli ve 30430 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik.

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0020002712

Qualification Title
Fax, Cash Register and Banknote Counters Maintainer Repairer Course Completion Certificate
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level3
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 3
Thematic AreasElectronics and automation
National Occupation Classification

ISCO 08: 7421

CategoryMain
Credit Value40
Program Duration988 Saat
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Fax, Cash Register and Banknote Counters Maintainer Repairer Course Completion Certificate involves knowledge and skills related to using, maintenance and repair of fax, cash register and banknote counters.

The person who has this qualification;

  • Performs healthy and effective communication at social life.
  • Performs healthy and effective communication at business life.
  • Speaks Turkish correctly.
  • Tracks developments related to his/her occupation and improves oneself continuously. 
  • Becomes skilful at administration, finance, marketing advertisement, selling, business law, career development and business establishment. 
  • Is sensitive to the environment and has knowledge about environmental protection measures. 
  • Has requirements of occupational ethics. 
  • Makes plan, program and work organization related to the work.
  • Learns worker health legislation and takes occupational safety precautions.
  • First 9 outcomes are presented at the course programme optionally. 
  • Uses basic computer hardware and programs. 
  • Prepares documents on computer.  
  • Measures physical quantities accurately. 
  • Uses any kind of hand and power tools safely and efficiently. 
  • Connects basic electrical materials. 
  • Applies basic electric circuits.
  • Measures electrical magnitudes safely and accurately. 
  • Installs electronic circuits by using analog and logic circuit elements impeccably.  
  • Makes qualified solder and prepares printed circuit in compliance to its technique.
  • Installs voltage multiplier, rectification, filter and regulated circuits impeccably.
  • Makes power supply. 
  • Makes mathematical analysis belonging to electrical and electronical systems. 
  • Makes circuit analysis at continuous and alternative current impeccably. 
  • Conducts basic principles related to electric current, attaining it and its effects. 
  • Reads electric-electronic circuit and schemes complying with the standards, draws on computer and prepares simulation.  
  • Makes basic geometrical drawings on computer.
  • Draws given project scheme on drawing software. 
  • Uses switching, triggering elements, transducer and sensors at electronic circuits in compliance to the catalogue information. 
  • Uses operational amplifiers on electronic circuits.
  • Generates and archives fault and maintenance cards and reads catalogue. 
  • Performs system analyses and troubleshoots detected faults.
  • Troubleshoots and repairs the electrical-electronical and mechanical faults of faxes.
  • Ensures the communication of fax and maintains it; repairs its faults if it occurs.
  • Detects and repairs the faults on printing units.
  • Updates the electrical-electronical systems of the cash registers.Repairs any kinds of faults at paper moving system of banknote counter.
Key Competencies-
Further Info

Orientation: Vocational

Duration of Vocational Programme: The total period of study of the vocational program has been planned as 1064 hours. 

Quality Assurance-
Access Requirements
  • Being literate or primary school graduate.
  • Having bodily and physical characteristics to perform works and qualifications required by the occupation.
Conditions for SuccessThe ones who complete non-formal education course program opened at institutions subsidiary to DG-LLL successfully entitle to obtain Fax, Cash Register and Banknote Counter Maintainer Repairer Course Completion Certificate.
Progression Paths (Relationship Type)

The course attendee who completes the training successfully can participate in the skill assessments of journeyman or mastership to be realised at Vocational Training Centers within the context of Directive No.1557502 of 02/10/2017 on Validation and Accrediation of Former Learnings prepared according to the provisions of Law No. 3308 on Vocational Education Article No. 35 and Regulation on MoNE Secondary Education Institutions Article No. 63/a.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Indefinite

Url Open Address
Qualification Code

TR0020002712


Qualification Title
Fax, Cash Register and Banknote Counters Maintainer Repairer Course Completion Certificate

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification

ISCO 08: 7421


EQF Level
3

TQF Level
3
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO 08: 7421


Category
Main

Credit Value
40

Program Duration
988 Saat

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Fax, Cash Register and Banknote Counters Maintainer Repairer Course Completion Certificate involves knowledge and skills related to using, maintenance and repair of fax, cash register and banknote counters.

The person who has this qualification;

  • Performs healthy and effective communication at social life.
  • Performs healthy and effective communication at business life.
  • Speaks Turkish correctly.
  • Tracks developments related to his/her occupation and improves oneself continuously. 
  • Becomes skilful at administration, finance, marketing advertisement, selling, business law, career development and business establishment. 
  • Is sensitive to the environment and has knowledge about environmental protection measures. 
  • Has requirements of occupational ethics. 
  • Makes plan, program and work organization related to the work.
  • Learns worker health legislation and takes occupational safety precautions.
  • First 9 outcomes are presented at the course programme optionally. 
  • Uses basic computer hardware and programs. 
  • Prepares documents on computer.  
  • Measures physical quantities accurately. 
  • Uses any kind of hand and power tools safely and efficiently. 
  • Connects basic electrical materials. 
  • Applies basic electric circuits.
  • Measures electrical magnitudes safely and accurately. 
  • Installs electronic circuits by using analog and logic circuit elements impeccably.  
  • Makes qualified solder and prepares printed circuit in compliance to its technique.
  • Installs voltage multiplier, rectification, filter and regulated circuits impeccably.
  • Makes power supply. 
  • Makes mathematical analysis belonging to electrical and electronical systems. 
  • Makes circuit analysis at continuous and alternative current impeccably. 
  • Conducts basic principles related to electric current, attaining it and its effects. 
  • Reads electric-electronic circuit and schemes complying with the standards, draws on computer and prepares simulation.  
  • Makes basic geometrical drawings on computer.
  • Draws given project scheme on drawing software. 
  • Uses switching, triggering elements, transducer and sensors at electronic circuits in compliance to the catalogue information. 
  • Uses operational amplifiers on electronic circuits.
  • Generates and archives fault and maintenance cards and reads catalogue. 
  • Performs system analyses and troubleshoots detected faults.
  • Troubleshoots and repairs the electrical-electronical and mechanical faults of faxes.
  • Ensures the communication of fax and maintains it; repairs its faults if it occurs.
  • Detects and repairs the faults on printing units.
  • Updates the electrical-electronical systems of the cash registers.Repairs any kinds of faults at paper moving system of banknote counter.

Key Competencies
-

Further Info

Orientation: Vocational

Duration of Vocational Programme: The total period of study of the vocational program has been planned as 1064 hours. 


Quality Assurance
-

Access Requirements
  • Being literate or primary school graduate.
  • Having bodily and physical characteristics to perform works and qualifications required by the occupation.

Conditions for Success
The ones who complete non-formal education course program opened at institutions subsidiary to DG-LLL successfully entitle to obtain Fax, Cash Register and Banknote Counter Maintainer Repairer Course Completion Certificate.

Progression Paths (Relationship Type)

The course attendee who completes the training successfully can participate in the skill assessments of journeyman or mastership to be realised at Vocational Training Centers within the context of Directive No.1557502 of 02/10/2017 on Validation and Accrediation of Former Learnings prepared according to the provisions of Law No. 3308 on Vocational Education Article No. 35 and Regulation on MoNE Secondary Education Institutions Article No. 63/a.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Indefinite


Url
Open Address