Yeterlilik Kodu

TR0030219760

Yeterlilik Adı
Bilgisayar Programcılığı Ön Lİsans Diploması
Sorumlu KurumGaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKüçükkızılhisar, 104001. Cd., 27260 Şahinbey/Gaziantep
Sorumlu Kurum URLhttps://www.gibtu.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Bilgisayar kullanımı
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)

Endüstrinin ihtiyacı olan, mesleki bilgi ve beceri seviyesi yüksek, iş hayatına ve teknolojik gelişmelere kolay uyum sağlayabilecek kaliteli ve insanlığa faydalı, milli ve manevi değerlere saygılı ve bağlı birer Bilgisayar Programcısı ve Bilgisayar Teknikeri yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları

Ağırlıklı olarak Bilgisayar Teknolojileri Bölümü tarafından kullanılan, günümüz şartlarına uygun 60 bilgisayar barındıran bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır. Serbest çalışma zamanları için programlanan laboratuvarlar hafta içi ve hafta sonları öğrencilerin çalışmaları için açıktır. Teorik dersler için 1 adet derslik ile eğitim-öğretim sürdürülmektedir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

 

  • Temel matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili konularında yeterli altyapıya sahip olur,
  • Kendi dalları ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgileri teknikerlikte karşılaşılacak sorunların çözümleri için beraber kullanır,
  • Teknikerlik problemlerini tespit eder, tanımlar, çözer ve uygun pratik yöntemler ile birlikte Simülasyon ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular,
  • Mevcut bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci algılar, analiz eder ve gerektiğinde istenen ihtiyaçları karşılamak üzere temel aygıtları tasarlar,
  • Teknikerlik uygulamaları için gerekli olan modern araç ve gereçleri seçer ve kullanır, bilişim teknolojilerinden etkin yararlanır,
  • Bilgisayar ile ilgili sorunları algılar, yaratıcı çözümler önerir, uygular ve yorumlar,
  • Çok disiplinli takımlarda bireysel olarak etkin çalışabilme becerisi edinir ve sorumluluk alır, Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar ayrıca çeşitli bilgi kaynaklarını kullanır,
  • Tarihi değerlere saygı duyar ve sosyal sorumluluk bilincine, evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip olur,
  • Türkçe, sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisi edinir; ingilizce yazılmış mesleki dokümanı orta düzeyde anlama bilgisine sahip olur.
Anahtar Yetkinlikler

Bu programdan mezun olanlar, Bilgisayar Donanım ve Yazılım sektöründe mal/hizmet üreten firmalar ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilirler. Öğrenciler, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında çevredeki üniversiteler, sivil toplum örgütleri, Bilgisayar Yazılım ve Donanım Bölümü ile ilgili isletmeler, meslek odaları ve meslek elemanları ile iş birliğine yönlendirilir.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Sınavlar; ara sınav, yarıyıl/yıl sonu, bütünleme, mazeret, tek ders ve azami eğitim süresini tamamlayan öğrenciler için açılacak olan ek sınavlardan oluşur. Ara sınavların, yarıyıl/yıl sonu sınavları ile bütünleme sınavlarının tarih, yer ve saatlerini gösteren sınav programı, bölümlerin görüşü de alınarak dekanlık/müdürlük tarafından hazırlanır ve sınavların başlamasından en az iki hafta önce ilan edilir. Sınavlar yazılı, sözlü, uygulamalı veya yazılı-sözlü, yazılı-uygulamalı, sözlü-uygulamalı ya da yazılı-sözlü-uygulamalı olarak yapılabilir.
  • Ancak, yazılı sınav dışındaki sınavlar ilgili öğretim elemanının başvurusu üzerine ilgili birim yönetim kurulunun kararı ile yapılır. Her ders için her yarıyılda en az bir ara sınav yapılır. Birden fazla ara sınav, ilgili dersin öğretim elemanının önerisi ve birim yönetim kurulunun kararı ile yapılabilir. Birden fazla ara sınav yapıldığında, ara sınav notu aritmetik ortalama ile hesaplanır.
  • Yarıyıl/yıl sonu sınavları derslerin bitiminde, akademik takvimde belirtilen tarihlerde ilgili birimler tarafından hazırlanan ve ilk sınav gününden en az iki hafta önce ilân edilen programda belirtilen gün, saat ve yerde yapılır. Bütünleme sınavı akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır. Öğrencinin bir dersteki başarı durumu ders başarı notu ile belirlenir.
  • Bir dersin başarı notu, öğrencinin o derse ait yarıyıl/yıl içinde yapılan ara sınavlar ve yarıyıl sonu veya yıl sonunda yapılan sınavda aldığı notlar birlikte değerlendirilerek elde edilir.
  • Bu nota ara sınav notlarının katkısı %40 ve yarıyıl/yıl sonu sınavı notunun katkısı %60’tır. Ancak yarıyıl/yıl sonu sınavlarından en az 50 puan almak zorunludur. AA, BA, BB, CB, CC (Başarılı): Bir dersten AA, BA, BB, CB veya CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. DC veya DD (Şartlı Başarılı): Bir dersten DC veya DD notu alan bir öğrenci mezun olma aşamasında 2.00 GNO’ ya erişmiş olmak koşuluyla o dersi başarmış sayılır. FF (Başarısız): Girdiği yarıyıl/yıl sonu sınavında başarı sağlayamayan ve devam koşulu aranmaksızın teorik dersin sadece sınavlarına girerek tekrar etmesi gereken öğrencilere verilir.
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  •  YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde önlisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir diploma programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

YÖK’ün ilgili mevzuati dogrultusunda ÖSYM tarafindan belirlenmektedir.

Başarma ŞartlarıProgramı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve 30 iş günü stajı başarıyla tamamlamış olmak gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Tam Zamanlı

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik süresi geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030219760


Yeterlilik Adı
Bilgisayar Programcılığı Ön Lİsans Diploması

Sorumlu Kurum
Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Küçükkızılhisar, 104001. Cd., 27260 Şahinbey/Gaziantep

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)

Endüstrinin ihtiyacı olan, mesleki bilgi ve beceri seviyesi yüksek, iş hayatına ve teknolojik gelişmelere kolay uyum sağlayabilecek kaliteli ve insanlığa faydalı, milli ve manevi değerlere saygılı ve bağlı birer Bilgisayar Programcısı ve Bilgisayar Teknikeri yetiştirmektir.


Öğrenme Ortamları

Ağırlıklı olarak Bilgisayar Teknolojileri Bölümü tarafından kullanılan, günümüz şartlarına uygun 60 bilgisayar barındıran bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır. Serbest çalışma zamanları için programlanan laboratuvarlar hafta içi ve hafta sonları öğrencilerin çalışmaları için açıktır. Teorik dersler için 1 adet derslik ile eğitim-öğretim sürdürülmektedir.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)

 

  • Temel matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili konularında yeterli altyapıya sahip olur,
  • Kendi dalları ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgileri teknikerlikte karşılaşılacak sorunların çözümleri için beraber kullanır,
  • Teknikerlik problemlerini tespit eder, tanımlar, çözer ve uygun pratik yöntemler ile birlikte Simülasyon ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular,
  • Mevcut bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci algılar, analiz eder ve gerektiğinde istenen ihtiyaçları karşılamak üzere temel aygıtları tasarlar,
  • Teknikerlik uygulamaları için gerekli olan modern araç ve gereçleri seçer ve kullanır, bilişim teknolojilerinden etkin yararlanır,
  • Bilgisayar ile ilgili sorunları algılar, yaratıcı çözümler önerir, uygular ve yorumlar,
  • Çok disiplinli takımlarda bireysel olarak etkin çalışabilme becerisi edinir ve sorumluluk alır, Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar ayrıca çeşitli bilgi kaynaklarını kullanır,
  • Tarihi değerlere saygı duyar ve sosyal sorumluluk bilincine, evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip olur,
  • Türkçe, sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisi edinir; ingilizce yazılmış mesleki dokümanı orta düzeyde anlama bilgisine sahip olur.

Anahtar Yetkinlikler

Bu programdan mezun olanlar, Bilgisayar Donanım ve Yazılım sektöründe mal/hizmet üreten firmalar ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilirler. Öğrenciler, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında çevredeki üniversiteler, sivil toplum örgütleri, Bilgisayar Yazılım ve Donanım Bölümü ile ilgili isletmeler, meslek odaları ve meslek elemanları ile iş birliğine yönlendirilir.


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Sınavlar; ara sınav, yarıyıl/yıl sonu, bütünleme, mazeret, tek ders ve azami eğitim süresini tamamlayan öğrenciler için açılacak olan ek sınavlardan oluşur. Ara sınavların, yarıyıl/yıl sonu sınavları ile bütünleme sınavlarının tarih, yer ve saatlerini gösteren sınav programı, bölümlerin görüşü de alınarak dekanlık/müdürlük tarafından hazırlanır ve sınavların başlamasından en az iki hafta önce ilan edilir. Sınavlar yazılı, sözlü, uygulamalı veya yazılı-sözlü, yazılı-uygulamalı, sözlü-uygulamalı ya da yazılı-sözlü-uygulamalı olarak yapılabilir.
  • Ancak, yazılı sınav dışındaki sınavlar ilgili öğretim elemanının başvurusu üzerine ilgili birim yönetim kurulunun kararı ile yapılır. Her ders için her yarıyılda en az bir ara sınav yapılır. Birden fazla ara sınav, ilgili dersin öğretim elemanının önerisi ve birim yönetim kurulunun kararı ile yapılabilir. Birden fazla ara sınav yapıldığında, ara sınav notu aritmetik ortalama ile hesaplanır.
  • Yarıyıl/yıl sonu sınavları derslerin bitiminde, akademik takvimde belirtilen tarihlerde ilgili birimler tarafından hazırlanan ve ilk sınav gününden en az iki hafta önce ilân edilen programda belirtilen gün, saat ve yerde yapılır. Bütünleme sınavı akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır. Öğrencinin bir dersteki başarı durumu ders başarı notu ile belirlenir.
  • Bir dersin başarı notu, öğrencinin o derse ait yarıyıl/yıl içinde yapılan ara sınavlar ve yarıyıl sonu veya yıl sonunda yapılan sınavda aldığı notlar birlikte değerlendirilerek elde edilir.
  • Bu nota ara sınav notlarının katkısı %40 ve yarıyıl/yıl sonu sınavı notunun katkısı %60’tır. Ancak yarıyıl/yıl sonu sınavlarından en az 50 puan almak zorunludur. AA, BA, BB, CB, CC (Başarılı): Bir dersten AA, BA, BB, CB veya CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. DC veya DD (Şartlı Başarılı): Bir dersten DC veya DD notu alan bir öğrenci mezun olma aşamasında 2.00 GNO’ ya erişmiş olmak koşuluyla o dersi başarmış sayılır. FF (Başarısız): Girdiği yarıyıl/yıl sonu sınavında başarı sağlayamayan ve devam koşulu aranmaksızın teorik dersin sadece sınavlarına girerek tekrar etmesi gereken öğrencilere verilir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  •  YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde önlisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir diploma programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

YÖK’ün ilgili mevzuati dogrultusunda ÖSYM tarafindan belirlenmektedir.


Başarma Şartları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve 30 iş günü stajı başarıyla tamamlamış olmak gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Tam Zamanlı


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik süresi geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030219760

Qualification Title
Bilgisayar Teknolojisi Bölümü/Bilgisayar Programcılığı Pr.
Awarding Body
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasComputer use
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Temel matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili konularında yeterli altyapıya sahip olur,, Kendi dalları ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgileri teknikerlikte karşılaşılacak sorunların çözümleri için beraber kullanır, , Teknikerlik problemlerini tespit eder, tanımlar, çözer ve uygun pratik yöntemler ile birlikte Simülasyon ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular, , Mevcut bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci algılar, analiz eder ve gerektiğinde istenen ihtiyaçları karşılamak üzere temel aygıtları tasarlar, , Teknikerlik uygulamaları için gerekli olan modern araç ve gereçleri seçer ve kullanır, bilişim teknolojilerinden etkin yararlanır,, Bilgisayar ile ilgili sorunları algılar, yaratıcı çözümler önerir, uygular ve yorumlar,, Çok disiplinli takımlarda bireysel olarak etkin çalışabilme becerisi edinir ve sorumluluk alır, Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar ayrıca çeşitli bilgi kaynaklarını kullanır, , Tarihi değerlere saygı duyar ve sosyal sorumluluk bilincine, evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip olur, , Türkçe, sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisi edinir; ingilizce yazılmış mesleki dokümanı orta düzeyde anlama bilgisine sahip olur.

Key Competencies-
Further Info

Ağırlıklı olarak Bilgisayar Teknolojileri Bölümü tarafından kullanılan, günümüz şartlarına uygun 60 bilgisayar barındıran bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır. Serbest çalışma zamanları için programlanan laboratuvarlar hafta içi ve hafta sonları öğrencilerin çalışmaları için açıktır. Teorik dersler için 1 adet derslik ile eğitim-öğretim sürdürülmektedir.

Quality Assurance-
Access Requirements

Bu programdan mezun olanlar, Bilgisayar Donanım ve Yazılım sektöründe mal/hizmet üreten firmalar ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilirler. Öğrenciler, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında çevredeki üniversiteler, sivil toplum örgütleri, Bilgisayar Yazılım ve Donanım Bölümü ile ilgili isletmeler, meslek odaları ve meslek elemanları ile iş birliğine yönlendirilir.

Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)

Tam Zamanlı

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

-

Url Open Address
Qualification Code

TR0030219760


Qualification Title
Bilgisayar Teknolojisi Bölümü/Bilgisayar Programcılığı Pr.

Awarding Body

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Temel matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili konularında yeterli altyapıya sahip olur,, Kendi dalları ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgileri teknikerlikte karşılaşılacak sorunların çözümleri için beraber kullanır, , Teknikerlik problemlerini tespit eder, tanımlar, çözer ve uygun pratik yöntemler ile birlikte Simülasyon ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular, , Mevcut bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci algılar, analiz eder ve gerektiğinde istenen ihtiyaçları karşılamak üzere temel aygıtları tasarlar, , Teknikerlik uygulamaları için gerekli olan modern araç ve gereçleri seçer ve kullanır, bilişim teknolojilerinden etkin yararlanır,, Bilgisayar ile ilgili sorunları algılar, yaratıcı çözümler önerir, uygular ve yorumlar,, Çok disiplinli takımlarda bireysel olarak etkin çalışabilme becerisi edinir ve sorumluluk alır, Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar ayrıca çeşitli bilgi kaynaklarını kullanır, , Tarihi değerlere saygı duyar ve sosyal sorumluluk bilincine, evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip olur, , Türkçe, sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisi edinir; ingilizce yazılmış mesleki dokümanı orta düzeyde anlama bilgisine sahip olur.


Key Competencies
-

Further Info

Ağırlıklı olarak Bilgisayar Teknolojileri Bölümü tarafından kullanılan, günümüz şartlarına uygun 60 bilgisayar barındıran bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır. Serbest çalışma zamanları için programlanan laboratuvarlar hafta içi ve hafta sonları öğrencilerin çalışmaları için açıktır. Teorik dersler için 1 adet derslik ile eğitim-öğretim sürdürülmektedir.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Bu programdan mezun olanlar, Bilgisayar Donanım ve Yazılım sektöründe mal/hizmet üreten firmalar ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilirler. Öğrenciler, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında çevredeki üniversiteler, sivil toplum örgütleri, Bilgisayar Yazılım ve Donanım Bölümü ile ilgili isletmeler, meslek odaları ve meslek elemanları ile iş birliğine yönlendirilir.


Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)

Tam Zamanlı


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

-


Url
Open Address