Yeterlilik Kodu

TR0020221285

Yeterlilik Adı
Beyaz Peynir Üretimi Kurs Bitirme Belgesi
Sorumlu KurumHayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEmniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://hbogm.meb.gov.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 2
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:7513.04 Peynir İmal İşçisi

KategoriAna
Kredi Değeri9
Programın Normal Süresi 213 Saat
Program Profili (Amaç)

Beyaz peynir üretimi kurs programını tamamlayan bireyin;

  • Çalışırken iş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygulaması,
  • Hijyen kurallarına uygun olarak işletmelerde çalışırken kişisel hijyenini sağlaması,
  • Dezenfeksiyon kurallarına uygun olarak işletmelerde temizlik ve dezenfeksiyonu sağlaması,
  • Türk Gıda Kodeksine uygun olarak sütün işletmeye kabulünü yapması,
  • Türk Gıda Kodeksine uygun olarak sütün işlemeye hazırlanması,
  • Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve tebliğlerine uygun olarak beyaz peynir üretimi yapması,
  • İşletme spesifikasyonları ve tolerans sınırlarına göre alım ve üretim aşamalarında renk, doku, kusur kontrolü, viskozite ve kıvam ölçümlerini yapması,
  • Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve tebliğlerine uygun olarak ambalaj maddelerinin yapısı, işlevleri ve kontrolünü sağlaması,
  • Türk gıda kodeksi yönetmeliği ve gıda maddelerinin genel etiketleme ve beslenme yönünden etiketleme kuralları tebliğine uygun olarak gıda etiketlerinin yapısı, işlevleri ve kontrolünü sağlaması,
  • Standartlara uygun olarak gıdalarda depo ve sevkiyat kontrollerini yapması amaçlanmaktadır.
Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygular.
  • Hijyen kurallarına uygun olarak işletmelerde çalışırken kişisel hijyenini sağlar.
  • Dezenfeksiyon kurallarına uygun olarak işletmelerde temizlik ve dezenfeksiyonu sağlar.
  • Türk Gıda Kodeksine uygun olarak sütün işletmeye kabulünü yapar.
  • Türk Gıda Kodeksine uygun olarak sütü işlemeye hazırlar.
  • Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve tebliğlerine uygun olarak beyaz peynir üretimi yapar.
  • İşletme spesifikasyonları ve tolerans sınırlarına göre alım ve üretim aşamalarında renk, doku, kusur kontrolü, viskozite ve kıvam ölçümlerini yapar.
  • Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve tebliğlerine uygun olarak ambalaj maddelerinin yapısı, işlevleri ve kontrolünü sağlar.
  • Türk gıda kodeksi yönetmeliği ve gıda maddelerinin genel etiketleme ve beslenme yönünden etiketleme kuralları tebliğine uygun olarak gıda etiketlerinin yapısı, işlevleri ve kontrolünü sağlar.
  • Standartlara uygun olarak gıdalarda depo ve sevkiyat kontrollerini yapar.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her modül sonunda değerlendirme yapılmalıdır.
  • Değerlendirme; teorik ve performansa dayalı sınav olarak yapılmalıdır.
  • Teorik değerlendirme, modülün bütün kazanımlarını kapsayacak şekilde yapılmalıdır.
  • Performansa dayalı sınav, beceriye dönük başarım ölçütlerini içerecek şekilde hazırlanan kontrol listesine göre yapılmalıdır.
  • Değerlendirmenin teorik kısmı %40, uygulama %60 olarak dağıtılmalıdır.
  • Teorik ve performansa dayalı sınavda toplam puan; bireyin doğru cevapları ve davranışları için aldığı puanların toplamından oluşmalıdır.
  • Değerlendirme 100 puan üzerinden yapılmalı ve sınav başarısı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre belirlenmelidir.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

1. Okuryazar olmak

2. 18 yaşını tamamlamış olmak.

3. Sağlık durumu kurs programının öğrenimine elverişli olmak.

Başarma ŞartlarıHBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Beyaz Peynir Üretimi Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Beyaz Peynir Üretimi Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

“Beyaz Peynir Üretimi Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Beyaz Peynir Üretimi. Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.

Yasal Dayanağı

1. 29.06.2001 tarihli ve 4702 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu.

2. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 02.06.2014 Tarih ve 51 sayılı kararı ile kabul edilen, “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programı Gıda Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programı”

3. 29.12.2011 tarih ve 28157 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği.

4. 17.12.2011 tarih ve 28145 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği.

5. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 20/04/2016 tarih ve 19 sayılı “Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı” Kararı.

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0020221285


Yeterlilik Adı
Beyaz Peynir Üretimi Kurs Bitirme Belgesi

Sorumlu Kurum
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:7513.04 Peynir İmal İşçisi


AYÇ Seviyesi
2

TYÇ Seviyesi
2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:7513.04 Peynir İmal İşçisi


Kategori
Ana

Kredi Değeri
9

Programın Normal Süresi
213 Saat

Program Profili (Amaç)

Beyaz peynir üretimi kurs programını tamamlayan bireyin;

  • Çalışırken iş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygulaması,
  • Hijyen kurallarına uygun olarak işletmelerde çalışırken kişisel hijyenini sağlaması,
  • Dezenfeksiyon kurallarına uygun olarak işletmelerde temizlik ve dezenfeksiyonu sağlaması,
  • Türk Gıda Kodeksine uygun olarak sütün işletmeye kabulünü yapması,
  • Türk Gıda Kodeksine uygun olarak sütün işlemeye hazırlanması,
  • Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve tebliğlerine uygun olarak beyaz peynir üretimi yapması,
  • İşletme spesifikasyonları ve tolerans sınırlarına göre alım ve üretim aşamalarında renk, doku, kusur kontrolü, viskozite ve kıvam ölçümlerini yapması,
  • Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve tebliğlerine uygun olarak ambalaj maddelerinin yapısı, işlevleri ve kontrolünü sağlaması,
  • Türk gıda kodeksi yönetmeliği ve gıda maddelerinin genel etiketleme ve beslenme yönünden etiketleme kuralları tebliğine uygun olarak gıda etiketlerinin yapısı, işlevleri ve kontrolünü sağlaması,
  • Standartlara uygun olarak gıdalarda depo ve sevkiyat kontrollerini yapması amaçlanmaktadır.

Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygular.
  • Hijyen kurallarına uygun olarak işletmelerde çalışırken kişisel hijyenini sağlar.
  • Dezenfeksiyon kurallarına uygun olarak işletmelerde temizlik ve dezenfeksiyonu sağlar.
  • Türk Gıda Kodeksine uygun olarak sütün işletmeye kabulünü yapar.
  • Türk Gıda Kodeksine uygun olarak sütü işlemeye hazırlar.
  • Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve tebliğlerine uygun olarak beyaz peynir üretimi yapar.
  • İşletme spesifikasyonları ve tolerans sınırlarına göre alım ve üretim aşamalarında renk, doku, kusur kontrolü, viskozite ve kıvam ölçümlerini yapar.
  • Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve tebliğlerine uygun olarak ambalaj maddelerinin yapısı, işlevleri ve kontrolünü sağlar.
  • Türk gıda kodeksi yönetmeliği ve gıda maddelerinin genel etiketleme ve beslenme yönünden etiketleme kuralları tebliğine uygun olarak gıda etiketlerinin yapısı, işlevleri ve kontrolünü sağlar.
  • Standartlara uygun olarak gıdalarda depo ve sevkiyat kontrollerini yapar.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her modül sonunda değerlendirme yapılmalıdır.
  • Değerlendirme; teorik ve performansa dayalı sınav olarak yapılmalıdır.
  • Teorik değerlendirme, modülün bütün kazanımlarını kapsayacak şekilde yapılmalıdır.
  • Performansa dayalı sınav, beceriye dönük başarım ölçütlerini içerecek şekilde hazırlanan kontrol listesine göre yapılmalıdır.
  • Değerlendirmenin teorik kısmı %40, uygulama %60 olarak dağıtılmalıdır.
  • Teorik ve performansa dayalı sınavda toplam puan; bireyin doğru cevapları ve davranışları için aldığı puanların toplamından oluşmalıdır.
  • Değerlendirme 100 puan üzerinden yapılmalı ve sınav başarısı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre belirlenmelidir.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

1. Okuryazar olmak

2. 18 yaşını tamamlamış olmak.

3. Sağlık durumu kurs programının öğrenimine elverişli olmak.


Başarma Şartları
HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Beyaz Peynir Üretimi Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Beyaz Peynir Üretimi Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

“Beyaz Peynir Üretimi Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Beyaz Peynir Üretimi. Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.


Yasal Dayanağı

1. 29.06.2001 tarihli ve 4702 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu.

2. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 02.06.2014 Tarih ve 51 sayılı kararı ile kabul edilen, “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programı Gıda Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programı”

3. 29.12.2011 tarih ve 28157 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği.

4. 17.12.2011 tarih ve 28145 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği.

5. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 20/04/2016 tarih ve 19 sayılı “Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı” Kararı.


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0020221285

Qualification Title
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level2
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 2
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value9
Program Duration213 Saat
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0020221285


Qualification Title

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
2

TQF Level
2
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
9

Program Duration
213 Saat

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address