Yeterlilik Kodu

TR0030222435

Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Tezsiz Yüksek Lisans Diploması
Sorumlu Kurumİstinye Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisiİstinye Üniversitesi Vadi Kampüsü, Ayazağa Mah. Azerbaycan Cad. (Vadi İstanbul 4A) Blok No: 3H Sarıyer/İSTANBUL
Sorumlu Kurum URLhttp://www.istinye.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 7
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıp
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO-08

KategoriAna
Kredi Değeri90
Programın Normal Süresi 1 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Beslenme ve Diyetetik Yüksek Lisans Programı; beslenme bilimleri, diyetetik, toplu beslenme sistemleri ve toplum beslenmesi kapsamındaki beslenme bilgilerinin güncellenerek, sağlığın geliştirilmesi, yeterli, dengeli ve sürdürülebilir beslenmenin sağlanabilmesi başta olmak üzere pek çok alanda kullanılmasını sağlamayı amaçlamaktadır.
  • Beslenme ve Diyetetik bilim dalı alanında bilimsel ve teknolojik gelişimleri takip eden, etik değerleri benimseyen, bilgilerini klinik ve bilimsel çalışmalarla bütünleştirebilen, klinik mantık yürütebilen, edindiği bilgi ve becerileri karmaşık ve özel durumlara uygulayarak problem çözebilen Beslenme ve Diyetetik uzmanları yetiştirmek hedeflenmektedir.
Öğrenme Ortamları
  • Enstitü; tasarladıkları lisansüstü çalışmalarını; tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programlarını örgün eğitim ve/veya uzaktan eğitim modeli ile gerçekleştirir.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)

1 - Bilgi Kuramsal - Olgusal

  • Uzmanlık alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve alanının gerektirdiği teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir.

2 - Beceriler Bilişsel - Uygulamalı

  • Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
Anahtar Yetkinlikler

İletişim ve Sosyal Yetkinlik

  • Uzmanlık alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlar ve / veya sunar.
  • Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. Öğrenme Yetkinliği
  • Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, yorumlar. Alana Özgü Yetkinlik
  • Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahiptir.
  • Uzmanlık alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.
  • Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir.
  • Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.
  • Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrencilere aldıkları her ders için dersi veren öğretim üyesi tarafından aşağıdaki tabloda yer alan harf notlarından biri başarı notu olarak verilir. Kredili derslerde verilen harf notlarının not ortalaması hesaplarında kullanılmak üzere 0,00 ile 4,00 arasında rakamsal katsayı karşılıkları vardır.

Harf Notu

Katsayı

AA

4,00

BA

3,50

BB

3,00

CB

2,50

F

00

DZ

Devamsız

DE

Devam Ediyor

BI

Kredisiz dersler için başarılı

BZ

Kredisiz dersler için başarısız

F

Derse devam ettiği halde dersten başarısız olma

(2) Lisansüstü programlarında bir dersten başarılı sayılmak için en az CB notu alınması gerekmektedir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisansüstü programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisansüstü bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisansüstü programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisansüstü programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisansüstü programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisansüstü diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı
  • Bu programa Beslenme ve Diyetetik lisans mezunu adaylar kabul edilecektir.
  • İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca 12 Mayıs 2019 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanan 30772 sayılı Lisansüstü Eğitim ve Öğretim yönetmeliği uygulanmaktadır.
Başarma ŞartlarıMezun olabilmek için aşağıdaki koşulların sağlanması gerekir: Öğrencinin kayıtlı olduğu öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarı ile tamamlamış olmak. Tez sınavına girdiği dönemde mezun olacağı programda kayıt yenileme işlemini yapmış olmak. Tez sınavında başarılı olmak. Enstitü Yönetim Kurulu tarafından önerilen ve Senato tarafından onaylanan yayın, proje, ödül gibi mezuniyet için gerekli diğer koşulları sağlamak.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Uzman Diyetisyenler, özel hastaneler ve kamu hastaneleri, çocuk ve yaşlı bakımevleri, ana-çocuk sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri, özel diyet poliklinikleri, toplu beslenme yapılan kurumlar, besin ve beslenmeyle ilgili özel kuruluşlar veya kamu kuruluşlarında araştırmacı, eğitimci, tedavi ve rehabilite edici olarak hizmet verebilmelerinin yanı sıra yüksek öğrenim kurumlarında akademisyen olarak da çalışabilmektedirler.

Yasal Dayanağı
  • 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
  • İSÜ Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği
  • Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Süresizdir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030222435


Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Tezsiz Yüksek Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
İstinye Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
İstinye Üniversitesi Vadi Kampüsü, Ayazağa Mah. Azerbaycan Cad. (Vadi İstanbul 4A) Blok No: 3H Sarıyer/İSTANBUL

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO-08


AYÇ Seviyesi
7

TYÇ Seviyesi
7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO-08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
90

Programın Normal Süresi
1 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Beslenme ve Diyetetik Yüksek Lisans Programı; beslenme bilimleri, diyetetik, toplu beslenme sistemleri ve toplum beslenmesi kapsamındaki beslenme bilgilerinin güncellenerek, sağlığın geliştirilmesi, yeterli, dengeli ve sürdürülebilir beslenmenin sağlanabilmesi başta olmak üzere pek çok alanda kullanılmasını sağlamayı amaçlamaktadır.
  • Beslenme ve Diyetetik bilim dalı alanında bilimsel ve teknolojik gelişimleri takip eden, etik değerleri benimseyen, bilgilerini klinik ve bilimsel çalışmalarla bütünleştirebilen, klinik mantık yürütebilen, edindiği bilgi ve becerileri karmaşık ve özel durumlara uygulayarak problem çözebilen Beslenme ve Diyetetik uzmanları yetiştirmek hedeflenmektedir.

Öğrenme Ortamları
  • Enstitü; tasarladıkları lisansüstü çalışmalarını; tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programlarını örgün eğitim ve/veya uzaktan eğitim modeli ile gerçekleştirir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

1 - Bilgi Kuramsal - Olgusal

  • Uzmanlık alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve alanının gerektirdiği teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir.

2 - Beceriler Bilişsel - Uygulamalı

  • Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.

Anahtar Yetkinlikler

İletişim ve Sosyal Yetkinlik

  • Uzmanlık alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlar ve / veya sunar.
  • Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. Öğrenme Yetkinliği
  • Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, yorumlar. Alana Özgü Yetkinlik
  • Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahiptir.
  • Uzmanlık alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.
  • Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir.
  • Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.
  • Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrencilere aldıkları her ders için dersi veren öğretim üyesi tarafından aşağıdaki tabloda yer alan harf notlarından biri başarı notu olarak verilir. Kredili derslerde verilen harf notlarının not ortalaması hesaplarında kullanılmak üzere 0,00 ile 4,00 arasında rakamsal katsayı karşılıkları vardır.

Harf Notu

Katsayı

AA

4,00

BA

3,50

BB

3,00

CB

2,50

F

00

DZ

Devamsız

DE

Devam Ediyor

BI

Kredisiz dersler için başarılı

BZ

Kredisiz dersler için başarısız

F

Derse devam ettiği halde dersten başarısız olma

(2) Lisansüstü programlarında bir dersten başarılı sayılmak için en az CB notu alınması gerekmektedir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisansüstü programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisansüstü bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisansüstü programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisansüstü programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisansüstü programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisansüstü diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı
  • Bu programa Beslenme ve Diyetetik lisans mezunu adaylar kabul edilecektir.
  • İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca 12 Mayıs 2019 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanan 30772 sayılı Lisansüstü Eğitim ve Öğretim yönetmeliği uygulanmaktadır.

Başarma Şartları
Mezun olabilmek için aşağıdaki koşulların sağlanması gerekir: Öğrencinin kayıtlı olduğu öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarı ile tamamlamış olmak. Tez sınavına girdiği dönemde mezun olacağı programda kayıt yenileme işlemini yapmış olmak. Tez sınavında başarılı olmak. Enstitü Yönetim Kurulu tarafından önerilen ve Senato tarafından onaylanan yayın, proje, ödül gibi mezuniyet için gerekli diğer koşulları sağlamak.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Uzman Diyetisyenler, özel hastaneler ve kamu hastaneleri, çocuk ve yaşlı bakımevleri, ana-çocuk sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri, özel diyet poliklinikleri, toplu beslenme yapılan kurumlar, besin ve beslenmeyle ilgili özel kuruluşlar veya kamu kuruluşlarında araştırmacı, eğitimci, tedavi ve rehabilite edici olarak hizmet verebilmelerinin yanı sıra yüksek öğrenim kurumlarında akademisyen olarak da çalışabilmektedirler.


Yasal Dayanağı
  • 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
  • İSÜ Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği
  • Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Süresizdir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030222435

Qualification Title
Nutrition and Dietetics without Thesis Master's Degree
Awarding Bodyİstinye University
Awarding Body Contactİstinye University Vadi Campus, Ayazağa Mah. Azerbaijan Cad. (Vadi İstanbul 4A) Block No: 3H Sarıyer/İSTANBUL
Awarding Body Url
OrientationGeneral
EQF Level7
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 7
Thematic AreasMedicine
National Occupation Classification

ISCO-08

CategoryMain
Credit Value90
Program Duration1 Yıl
Program Profile

Nutrition and Dietetics Master's Program aims to update the nutritional information within the scope of nutritional sciences, dietetics, collective nutrition systems and community nutrition, and to ensure that it is used in many areas, especially in promoting health, providing adequate, balanced and sustainable nutrition.
It is aimed to train Nutrition and Dietetics specialists who follow scientific and technological developments in the field of Nutrition and Dietetics, adopt ethical values, integrate their knowledge with clinical and scientific studies, use clinical logic, and solve problems by applying the acquired knowledge and skills to complex and special situations.

Learning Environments

The Graduate School carries out its designed graduate studies; master's degree with thesis, master's degree without thesis, doctorate and proficiency in art programs with formal education and / or distance education model.

Description
1 - Knowledge
Theoretical - Conceptual
1) He/she is knowledgeable about up-to-date evidence-based information about his field of expertise and technological tools required by his field.
2 - Skills
Cognitive - Practical
1) He/she takes responsibility when faced with problems related to his field, sets an example for the society, offers solutions, uses information and communication technologies
Key Competencies
Communication and Social Competence
1) He/she publishes and / or presents scientific articles at the national level by carrying out studies related to his field of expertise independently or as a team.
2) He/she performs teamwork at the national or international level related to his field, discusses and shares current scientific developments by complying with quality processes by communicating verbally or in writing with individuals or groups outside the field when necessary.
Learning Competence
1) He/she updates himself by adopting lifelong learning principles, evaluates and interprets scientific articles with statistical evidence-based practices with a critical approach.
Field Specific Competence
1) He/she has the knowledge of interpreting, analyzing and reporting the data of individual or interdisciplinary scientific studies at the level of expertise.
2) He/she makes scientific researches by using the necessary technological equipment to create new knowledge by using the knowledge acquired in the field of specialization.
3) He/she makes the synthesis and analysis of the acquired information, interprets, develops reports and solution proposals.
4) He/she uses accurate statistical methods for the analysis of scientific research.
5) He/she collects and interprets scientific information in line with ethical principles, contributes to the studies that will guide national and international nutrition plans and policies by considering the individual and society, conducts, manages and evaluates.
Competence to Work Independently and Take Responsibility
Further Info

Students are given one of the letter grades in the table below by the instructor for each course they take. The letter grades given in credit courses have numerical coefficients between 0.00 and 4.00 to be used in grade point average calculations.

Letter Grade

Coefficient

AA

4,00

BA

3,50

BB

3,00

CB

2,50

F

00

DZ

Absentee

DE

Continues

BI

Successful for non-credit courses

BZ

Failed for non-credit courses

F

Failing the course despite attending the course

(2) In order to be considered successful in a course in graduate programs, a minimum grade of CB is required

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.    

"University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared annually within the framework of the criteria determined by YÖK are published. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of graduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of graduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of graduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each graduate program will provide to the student is carried out according to the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in graduate programs receive a graduate diploma if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Assessment-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter their "Institutional Internal Evaluation Reports" for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Access Requirements
Persons who have a Bachelor's degree in Nutrition and Dietetics are accepted to this program.
At Istinye University Institute of Health Sciences, the Regulation on Graduate Education and Training No. 30772 published in the Official Gazette on 12 May 2019 by the Council of Higher Education is implemented.
Conditions for SuccessIn order to graduate, the following conditions must be met: a) To have successfully completed the credit courses and seminar course in the curriculum in which the student is enrolled. b) To have completed the registration renewal process in the program to be graduated during the thesis exam. c) To be successful in the thesis exam. d) To meet other requirements for graduation such as publications, projects, awards, etc. recommended by the Graduate School Executive Board and approved by the Senate.
Progression Paths (Relationship Type)
Specialist Dietitians work as researchers, educators, treatment and rehabilitators in private hospitals and public hospitals, child and elderly nursing homes, mother-child health centers, community health centers, special diet polyclinics, mass nutrition institutions, private or public institutions related to food and nutrition. In addition to providing services, they can also work as academicians in higher education institutions.
Legal Basis
  • Law No. 2547 on Higher Education
  • ISU Graduate Education and Training Regulations
  • Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board
Validity Period (If Any)

Indefinite.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030222435


Qualification Title
Nutrition and Dietetics without Thesis Master's Degree

Awarding Body
İstinye University

Awarding Body Contact
İstinye University Vadi Campus, Ayazağa Mah. Azerbaijan Cad. (Vadi İstanbul 4A) Block No: 3H Sarıyer/İSTANBUL

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO-08


EQF Level
7

TQF Level
7
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO-08


Category
Main

Credit Value
90

Program Duration
1 Yıl

Program Profile

Nutrition and Dietetics Master's Program aims to update the nutritional information within the scope of nutritional sciences, dietetics, collective nutrition systems and community nutrition, and to ensure that it is used in many areas, especially in promoting health, providing adequate, balanced and sustainable nutrition.
It is aimed to train Nutrition and Dietetics specialists who follow scientific and technological developments in the field of Nutrition and Dietetics, adopt ethical values, integrate their knowledge with clinical and scientific studies, use clinical logic, and solve problems by applying the acquired knowledge and skills to complex and special situations.


Learning Environments

The Graduate School carries out its designed graduate studies; master's degree with thesis, master's degree without thesis, doctorate and proficiency in art programs with formal education and / or distance education model.


Description
1 - Knowledge
Theoretical - Conceptual
1) He/she is knowledgeable about up-to-date evidence-based information about his field of expertise and technological tools required by his field.
2 - Skills
Cognitive - Practical
1) He/she takes responsibility when faced with problems related to his field, sets an example for the society, offers solutions, uses information and communication technologies

Key Competencies
Communication and Social Competence
1) He/she publishes and / or presents scientific articles at the national level by carrying out studies related to his field of expertise independently or as a team.
2) He/she performs teamwork at the national or international level related to his field, discusses and shares current scientific developments by complying with quality processes by communicating verbally or in writing with individuals or groups outside the field when necessary.
Learning Competence
1) He/she updates himself by adopting lifelong learning principles, evaluates and interprets scientific articles with statistical evidence-based practices with a critical approach.
Field Specific Competence
1) He/she has the knowledge of interpreting, analyzing and reporting the data of individual or interdisciplinary scientific studies at the level of expertise.
2) He/she makes scientific researches by using the necessary technological equipment to create new knowledge by using the knowledge acquired in the field of specialization.
3) He/she makes the synthesis and analysis of the acquired information, interprets, develops reports and solution proposals.
4) He/she uses accurate statistical methods for the analysis of scientific research.
5) He/she collects and interprets scientific information in line with ethical principles, contributes to the studies that will guide national and international nutrition plans and policies by considering the individual and society, conducts, manages and evaluates.
Competence to Work Independently and Take Responsibility

Further Info

Students are given one of the letter grades in the table below by the instructor for each course they take. The letter grades given in credit courses have numerical coefficients between 0.00 and 4.00 to be used in grade point average calculations.

Letter Grade

Coefficient

AA

4,00

BA

3,50

BB

3,00

CB

2,50

F

00

DZ

Absentee

DE

Continues

BI

Successful for non-credit courses

BZ

Failed for non-credit courses

F

Failing the course despite attending the course

(2) In order to be considered successful in a course in graduate programs, a minimum grade of CB is required


Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.    

"University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared annually within the framework of the criteria determined by YÖK are published. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of graduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of graduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of graduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each graduate program will provide to the student is carried out according to the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in graduate programs receive a graduate diploma if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Assessment-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter their "Institutional Internal Evaluation Reports" for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.


Access Requirements
Persons who have a Bachelor's degree in Nutrition and Dietetics are accepted to this program.
At Istinye University Institute of Health Sciences, the Regulation on Graduate Education and Training No. 30772 published in the Official Gazette on 12 May 2019 by the Council of Higher Education is implemented.

Conditions for Success
In order to graduate, the following conditions must be met: a) To have successfully completed the credit courses and seminar course in the curriculum in which the student is enrolled. b) To have completed the registration renewal process in the program to be graduated during the thesis exam. c) To be successful in the thesis exam. d) To meet other requirements for graduation such as publications, projects, awards, etc. recommended by the Graduate School Executive Board and approved by the Senate.

Progression Paths (Relationship Type)
Specialist Dietitians work as researchers, educators, treatment and rehabilitators in private hospitals and public hospitals, child and elderly nursing homes, mother-child health centers, community health centers, special diet polyclinics, mass nutrition institutions, private or public institutions related to food and nutrition. In addition to providing services, they can also work as academicians in higher education institutions.

Legal Basis
  • Law No. 2547 on Higher Education
  • ISU Graduate Education and Training Regulations
  • Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

Indefinite.


Url
Open Address