Yeterlilik Kodu

TR0030014157

Yeterlilik Adı
Bahçe Bitkileri Tezli Yüksek Lisans Diploması
Sorumlu KurumBolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiBAİBÜ Gölköy Yerleşkesi, 14030 Merkez/Bolu
Sorumlu Kurum URLhttp://www.ibu.edu.tr/tr
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 7
Sınıflandırma (Tematik Alan)Bitki ve hayvancılık ürünleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)

Bahçe Bitkileri Bölümü Tezli Yüksek Lisans programının başlıca amacı; öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasını sağlamaktır. Araştırma çalışması öğrenciye, bireysel beceri ve profesyonel bakış açısını tarımsal uygulamalarda etkin bir şekilde kullanabilme imkânı sağlayacaktır.

Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Temel bilim ve mühendislik bilgi ve ilkelerini Ziraat Mühendisliği problemlerine uygulayabilme.
  • Alanı ile ilgili bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme.
  • Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme.
  • Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlayabilme ve yönetebilme.
  • Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız olarak yürütür, danışmanlık, denetim ve bilirkişilik yapar.
  • Uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir.
  • Bahçe bitkileri ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız veya farklı disiplinlerden oluşan takımlarda ekip üyesi olarak yürütür.
  • Tarımsal uygulamaların çevreye etkilerini eleştirel gözle bakarak doğal kaynakların korunmasına katkı sağlar.
  • Bilişim teknolojilerinden etkin bir şekilde yararlanarak mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.
  • Edinilen bilgileri toplum yararına kullanır.
  • Sorgular ve araştırır.
  • Alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
  • Alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme.
  • Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilme.
  • Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme.
  • Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilme ve bunları uygulayabilme.
  • Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
  • Toplumun ve dünyanın gündemindeki olaylara/gelişmelere duyarlıdır ve bu gelişmeleri izler.
  • Farklı kültürlerde yaşar ve sosyal yaşama uyum sağlar.
  • Alanındaki bilgi ve fikirlerini sözlü ve yazılı sunum teknikleri ile ilgili kurum ve kişilere aktarır.
  • Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini verilerle destekler, uzman olan veya olmayan kişilerle paylaşır.
  • Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir.
  • Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarır, toplumun bilinçlenmesine katkıda bulunur.
  • Mesleki mevzuatı bilir ve değişiklikleri takip eder, çalışmalarında bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun davranır.
  • Tarımsal uygulamaların çevre üzerine etkilerine eleştirel gözle bakarak, doğal kaynakların korunmasına yönelik uygulamalara katılır.
  • Alanıyla ilgili mevzuata hâkimdir ve uygun davranır.
  • Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
  • Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak tarım, orman ve su ürünleri alanlarında plan ve proje hazırlar, uygular, yönetir ve izler.
  • Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı-
Başarma ŞartlarıMezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bahçe Bitkileri Bölümü yüksek lisans mezunları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı tarım il ve ilçe müdürlükleri, araştırma enstitülerinde ve diğer çeşitli resmi kuruluşlarda, tarımsal amaçlı kooperatiflerde, tarımsal ürünlerin işlendiği fabrikalarda (konserve, salça, meyve sebze işleme vb.) tohumculuk şirketleri ile gübre ve ilaç pazarlayan özel kuruluşlarda çalışabilmektedir.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030014157


Yeterlilik Adı
Bahçe Bitkileri Tezli Yüksek Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
BAİBÜ Gölköy Yerleşkesi, 14030 Merkez/Bolu

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
7

TYÇ Seviyesi
7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)

Bahçe Bitkileri Bölümü Tezli Yüksek Lisans programının başlıca amacı; öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasını sağlamaktır. Araştırma çalışması öğrenciye, bireysel beceri ve profesyonel bakış açısını tarımsal uygulamalarda etkin bir şekilde kullanabilme imkânı sağlayacaktır.


Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Temel bilim ve mühendislik bilgi ve ilkelerini Ziraat Mühendisliği problemlerine uygulayabilme.
  • Alanı ile ilgili bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme.
  • Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme.
  • Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlayabilme ve yönetebilme.
  • Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız olarak yürütür, danışmanlık, denetim ve bilirkişilik yapar.
  • Uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir.
  • Bahçe bitkileri ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız veya farklı disiplinlerden oluşan takımlarda ekip üyesi olarak yürütür.
  • Tarımsal uygulamaların çevreye etkilerini eleştirel gözle bakarak doğal kaynakların korunmasına katkı sağlar.
  • Bilişim teknolojilerinden etkin bir şekilde yararlanarak mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.
  • Edinilen bilgileri toplum yararına kullanır.
  • Sorgular ve araştırır.
  • Alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
  • Alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme.
  • Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilme.
  • Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme.
  • Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilme ve bunları uygulayabilme.
  • Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
  • Toplumun ve dünyanın gündemindeki olaylara/gelişmelere duyarlıdır ve bu gelişmeleri izler.
  • Farklı kültürlerde yaşar ve sosyal yaşama uyum sağlar.
  • Alanındaki bilgi ve fikirlerini sözlü ve yazılı sunum teknikleri ile ilgili kurum ve kişilere aktarır.
  • Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini verilerle destekler, uzman olan veya olmayan kişilerle paylaşır.
  • Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir.
  • Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarır, toplumun bilinçlenmesine katkıda bulunur.
  • Mesleki mevzuatı bilir ve değişiklikleri takip eder, çalışmalarında bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun davranır.
  • Tarımsal uygulamaların çevre üzerine etkilerine eleştirel gözle bakarak, doğal kaynakların korunmasına yönelik uygulamalara katılır.
  • Alanıyla ilgili mevzuata hâkimdir ve uygun davranır.
  • Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
  • Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak tarım, orman ve su ürünleri alanlarında plan ve proje hazırlar, uygular, yönetir ve izler.
  • Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
-

Başarma Şartları
Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bahçe Bitkileri Bölümü yüksek lisans mezunları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı tarım il ve ilçe müdürlükleri, araştırma enstitülerinde ve diğer çeşitli resmi kuruluşlarda, tarımsal amaçlı kooperatiflerde, tarımsal ürünlerin işlendiği fabrikalarda (konserve, salça, meyve sebze işleme vb.) tohumculuk şirketleri ile gübre ve ilaç pazarlayan özel kuruluşlarda çalışabilmektedir.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030014157

Qualification Title
Awarding BodyBolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationAcademic
EQF Level7
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 7
Thematic AreasCrop and livestock production
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Basic science and engineering knowledge and principles apply to agricultural engineering problems To be able to use theoretical and practical knowledge in the field. To be able to interpret and evaluate data using knowledge and skills in his / her field, to identify and analyze problems, to develop solutions based on research and evidence. Using the theoretical and practical knowledge he / she has learned, he / she studies the events and phenomena related to his / her field with scientific methods and techniques. Evaluate and interpret the data obtained. Identify, analyze, research and develop solutions based on evidence. They make general assessments of the general concepts, principles and events of horticulture and related sciences. Designs projects about horticulture, has the ability to establish and operate the plant, and identifies the problems in the field and produces solutions. Be able to carry out a study independently of the field. Being able to take responsibility as individuals and team members to solve complex and unforeseen problems encountered in field related applications. Plan and manage activities for the development of employees under their responsibility in a project framework. He / she conducts studies related to his field independently, conducts consulting, auditing and expertise. Takes responsibility as an individual or team member to solve unforeseen problems encountered in applications. Plans and manages activities for the development of employees under their responsibilities. Conducts a basic level of research on horticulture as a team member on teams of independent or different disciplines. Contributes to the conservation of natural resources by looking critically at the environmental impacts of agricultural practices. Continuously develops professional knowledge and skills by making effective use of information technologies. Uses the acquired information for the benefit of the society. Inquires and searchs. Develops positive attitudes about learning and knowledge and lifelong learning in the field. To be able to evaluate knowledge and skills in the field with a critical approach, To be able to inform related persons and institutions about issues related to the field; to be able to transfer ideas and suggestions for solutions to problems in writing and verbally. To be able to share ideas and suggestions for solutions to problems with experts and non-experts by supporting quantitative and qualitative data. To be able to organize and implement projects and activities for the social environment with social responsibility awareness. Uses advanced computer software and information and communication technologies at the level required by the field. He/She is sensitive to the events / developments of society and the world's agenda and follows these developments. They live in different cultures and adapt to social life. He/She conveys the information and ideas in the field to institutions and persons related to oral and written presentation techniques. Support ideas and suggestions for solutions to problems, share with experts or non-experts. He/She informs related persons and institutions about issues related to its field. Transfers ideas and suggestions for solutions to problems and problems in writing and orally, and contributes to society's awareness. Knows and follows professional legislation changes and behaves in accordance with scientific, cultural and ethical values. Participates in applications for the conservation of natural resources, with a critical eye to the effects of agricultural practices on the environment. He/She behaves appropriately to related legislation. Acts in accordance with scientific, cultural and ethical values. Prepares, adapts, manages and monitors plans and projects in the areas of agriculture, forestry and aquaculture taking into account environmental, technical, technological and economic aspects. To comply with the social, scientific, cultural and ethical values in the stages of collecting, interpreting, applying and announcing the results related to the field.

Key Competencies-
Further Info

There are one midterm exam and one final exam for each lecture in the department.

Quality Assurance-
Access Requirements

The applicants who hold a Bachelor's Degree and willing to enroll in the Master's programme may apply to the Directorate of the Graduate School with the documents: 1-Sufficient score (at least 55 out of 100) from the Academic Staff and Graduate Study Education Exam (ALES) conducted by Student Selection and Placement Center (OSYM) or GRE Graduate Record Examination (GRE) score or Graduate Management Admission Test (GMAT) score equivalent to ALES score of 55.

Conditions for SuccessThe programme consists of a minimum of seven courses delivered within the graduate programme of the department and in related fields, one seminar course, and thesis, with a minimum of 21 local credits. Students must register for thesis work and the Specialization Field course offered by his supervisor every semester following the semester, in which the supervisor is appointed. A student who has completed work on the thesis within the time period, must write a thesis, using the data collected, according to the specifications of the Graduate School Thesis Writing Guide. The thesis must be defended in front of a jury. The Master's thesis jury is appointed on the recommendations of the relevant Department Chairperson and with the approval of the Administrative Committee of the Graduate School. The jury is composed of the thesis supervisor and 3 to 5 faculty members. Of the appointed jury members, up to one may be selected from another Department or another University. In case the jury consists of 3 members, the co-supervisor cannot be the jury member. A majority vote by the jury members determines the outcome of the thesis or examination. The vote can be for "acceptance", "rejection" or "correction". The Department Chairperson will inform the Director of the Graduate School, in writing, of the jury's decision within 3 days. To correct or change a thesis found incomplete and/or inadequate by the jury, the jury must specify in its report that such corrections are necessary.
Progression Paths (Relationship Type)

The graduates can find jobs in the Ministry of Ministry of Food, Agriculture and Livestock, agricultural research institutes, other official institutions, agricultural cooperatives, in factories processing agricultural products (canned, paste, fruit and vegetable processing etc.), seed companies and in private sectors which sell fertilizer and pesticides.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030014157


Qualification Title

Awarding Body
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
7

TQF Level
7
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Basic science and engineering knowledge and principles apply to agricultural engineering problems To be able to use theoretical and practical knowledge in the field. To be able to interpret and evaluate data using knowledge and skills in his / her field, to identify and analyze problems, to develop solutions based on research and evidence. Using the theoretical and practical knowledge he / she has learned, he / she studies the events and phenomena related to his / her field with scientific methods and techniques. Evaluate and interpret the data obtained. Identify, analyze, research and develop solutions based on evidence. They make general assessments of the general concepts, principles and events of horticulture and related sciences. Designs projects about horticulture, has the ability to establish and operate the plant, and identifies the problems in the field and produces solutions. Be able to carry out a study independently of the field. Being able to take responsibility as individuals and team members to solve complex and unforeseen problems encountered in field related applications. Plan and manage activities for the development of employees under their responsibility in a project framework. He / she conducts studies related to his field independently, conducts consulting, auditing and expertise. Takes responsibility as an individual or team member to solve unforeseen problems encountered in applications. Plans and manages activities for the development of employees under their responsibilities. Conducts a basic level of research on horticulture as a team member on teams of independent or different disciplines. Contributes to the conservation of natural resources by looking critically at the environmental impacts of agricultural practices. Continuously develops professional knowledge and skills by making effective use of information technologies. Uses the acquired information for the benefit of the society. Inquires and searchs. Develops positive attitudes about learning and knowledge and lifelong learning in the field. To be able to evaluate knowledge and skills in the field with a critical approach, To be able to inform related persons and institutions about issues related to the field; to be able to transfer ideas and suggestions for solutions to problems in writing and verbally. To be able to share ideas and suggestions for solutions to problems with experts and non-experts by supporting quantitative and qualitative data. To be able to organize and implement projects and activities for the social environment with social responsibility awareness. Uses advanced computer software and information and communication technologies at the level required by the field. He/She is sensitive to the events / developments of society and the world's agenda and follows these developments. They live in different cultures and adapt to social life. He/She conveys the information and ideas in the field to institutions and persons related to oral and written presentation techniques. Support ideas and suggestions for solutions to problems, share with experts or non-experts. He/She informs related persons and institutions about issues related to its field. Transfers ideas and suggestions for solutions to problems and problems in writing and orally, and contributes to society's awareness. Knows and follows professional legislation changes and behaves in accordance with scientific, cultural and ethical values. Participates in applications for the conservation of natural resources, with a critical eye to the effects of agricultural practices on the environment. He/She behaves appropriately to related legislation. Acts in accordance with scientific, cultural and ethical values. Prepares, adapts, manages and monitors plans and projects in the areas of agriculture, forestry and aquaculture taking into account environmental, technical, technological and economic aspects. To comply with the social, scientific, cultural and ethical values in the stages of collecting, interpreting, applying and announcing the results related to the field.


Key Competencies
-

Further Info

There are one midterm exam and one final exam for each lecture in the department.


Quality Assurance
-

Access Requirements

The applicants who hold a Bachelor's Degree and willing to enroll in the Master's programme may apply to the Directorate of the Graduate School with the documents: 1-Sufficient score (at least 55 out of 100) from the Academic Staff and Graduate Study Education Exam (ALES) conducted by Student Selection and Placement Center (OSYM) or GRE Graduate Record Examination (GRE) score or Graduate Management Admission Test (GMAT) score equivalent to ALES score of 55.


Conditions for Success
The programme consists of a minimum of seven courses delivered within the graduate programme of the department and in related fields, one seminar course, and thesis, with a minimum of 21 local credits. Students must register for thesis work and the Specialization Field course offered by his supervisor every semester following the semester, in which the supervisor is appointed. A student who has completed work on the thesis within the time period, must write a thesis, using the data collected, according to the specifications of the Graduate School Thesis Writing Guide. The thesis must be defended in front of a jury. The Master's thesis jury is appointed on the recommendations of the relevant Department Chairperson and with the approval of the Administrative Committee of the Graduate School. The jury is composed of the thesis supervisor and 3 to 5 faculty members. Of the appointed jury members, up to one may be selected from another Department or another University. In case the jury consists of 3 members, the co-supervisor cannot be the jury member. A majority vote by the jury members determines the outcome of the thesis or examination. The vote can be for "acceptance", "rejection" or "correction". The Department Chairperson will inform the Director of the Graduate School, in writing, of the jury's decision within 3 days. To correct or change a thesis found incomplete and/or inadequate by the jury, the jury must specify in its report that such corrections are necessary.

Progression Paths (Relationship Type)

The graduates can find jobs in the Ministry of Ministry of Food, Agriculture and Livestock, agricultural research institutes, other official institutions, agricultural cooperatives, in factories processing agricultural products (canned, paste, fruit and vegetable processing etc.), seed companies and in private sectors which sell fertilizer and pesticides.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.


Url
Open Address