Yeterlilik Kodu

TR0030034437

Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumBolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiBAİBÜ Gölköy Yerleşkesi, 14030 Merkez/Bolu
Sorumlu Kurum URLhttp://www.ibu.edu.tr/tr
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Otel, restoranlar ve catering
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Ülke ve dünya mutfaklarında çalışabilecek bilgi ve beceriye, değişik ülkelerden meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek dil gücüne, değişik mutfakların özelliklerine uygun yiyecek hazırlayabilecek beceriye sahip, gerektiğinde bağımsız işyeri açıp yönetebilecek meslek mensupları yetiştirmek.
  • Ülke ve dünya mutfaklarında çalışabilecek bilgi ve beceriye, değişik ülkelerden meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek dil gücüne, değişik mutfakların özelliklerine uygun yiyecek hazırlayabilecek beceriye sahip, gerektiğinde bağımsız işyeri açıp yönetebilecek meslek mensubu olabilmek.
  • Kendisi ve çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurabilme.
  • Türkçe’yi etkin olarak kullanabilme.
  • Genel ve mesleki kültürü geliştirecek kaynakları izleme.
  • Mesleğin gerektirdiği ilke, mesleki bilgi ve beceriyi kazanma.
  • Meslek etiğine uygun davranma.
  • Ülke ve dünya mutfaklarının özelliklerini yakından tanıma, yöre yemeklerini araştırma.
  • Sağlıklı yaşam kurallarına uyma.
  • Çağdaş teknolojiden ve alanında yapılmış araştırmalardan yararlanma.
  • Yabancı meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek ölçüde yabancı dil bilme.
  • Beslenme ve gıda ile ilgili satın alma, pazarlama ve tanıtma ilke ve kurallarını mesleğe uygulayarak, sorumlu olduğu mutfağı beceriyle yönetme.
  • Mesleğiyle ilgili yasa, yönetmelik, tüzük ve genel kuralları bilme.
  • Gerektiğinde bağımsız işyeri açmaya yarayacak beceriyi kazanma.
  • Mesleğine gereken değeri vererek, yapılan işin kalitesini değerlendirme.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı-
Başarma ŞartlarıDört yarıyılda toplam 120 AKTS kredisini tamamlamış olmak ve stajını (60 iş günü olacak şekilde) başarılı bir şekilde tamamlamış olmak.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Türkiye ve dünyanın birçok noktasında otel ve restoran işletmeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının mutfak ve yiyecek içecek bölümlerinde, sorumluluk üstlenebilecek ve/veya yasal şartları sağladıktan sonra kendi adına iş yeri açıp çalıştırabilecek nitelikli ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan dört yarıyıllık bir yükseköğretim programıdır.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030034437


Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
BAİBÜ Gölköy Yerleşkesi, 14030 Merkez/Bolu

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Ülke ve dünya mutfaklarında çalışabilecek bilgi ve beceriye, değişik ülkelerden meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek dil gücüne, değişik mutfakların özelliklerine uygun yiyecek hazırlayabilecek beceriye sahip, gerektiğinde bağımsız işyeri açıp yönetebilecek meslek mensupları yetiştirmek.
  • Ülke ve dünya mutfaklarında çalışabilecek bilgi ve beceriye, değişik ülkelerden meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek dil gücüne, değişik mutfakların özelliklerine uygun yiyecek hazırlayabilecek beceriye sahip, gerektiğinde bağımsız işyeri açıp yönetebilecek meslek mensubu olabilmek.
  • Kendisi ve çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurabilme.
  • Türkçe’yi etkin olarak kullanabilme.
  • Genel ve mesleki kültürü geliştirecek kaynakları izleme.
  • Mesleğin gerektirdiği ilke, mesleki bilgi ve beceriyi kazanma.
  • Meslek etiğine uygun davranma.
  • Ülke ve dünya mutfaklarının özelliklerini yakından tanıma, yöre yemeklerini araştırma.
  • Sağlıklı yaşam kurallarına uyma.
  • Çağdaş teknolojiden ve alanında yapılmış araştırmalardan yararlanma.
  • Yabancı meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek ölçüde yabancı dil bilme.
  • Beslenme ve gıda ile ilgili satın alma, pazarlama ve tanıtma ilke ve kurallarını mesleğe uygulayarak, sorumlu olduğu mutfağı beceriyle yönetme.
  • Mesleğiyle ilgili yasa, yönetmelik, tüzük ve genel kuralları bilme.
  • Gerektiğinde bağımsız işyeri açmaya yarayacak beceriyi kazanma.
  • Mesleğine gereken değeri vererek, yapılan işin kalitesini değerlendirme.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
-

Başarma Şartları
Dört yarıyılda toplam 120 AKTS kredisini tamamlamış olmak ve stajını (60 iş günü olacak şekilde) başarılı bir şekilde tamamlamış olmak.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Türkiye ve dünyanın birçok noktasında otel ve restoran işletmeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının mutfak ve yiyecek içecek bölümlerinde, sorumluluk üstlenebilecek ve/veya yasal şartları sağladıktan sonra kendi adına iş yeri açıp çalıştırabilecek nitelikli ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan dört yarıyıllık bir yükseköğretim programıdır.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030034437

Qualification Title
Awarding BodyBolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasHotel, restaurants and catering
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030034437


Qualification Title

Awarding Body
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address