Yeterlilik Kodu | TR0030220942 | |
Yeterlilik Adı | Veterinerlik Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Tezli Yüksek Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Kırıkkale Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü Ankara Yolu 7.Km 71450 Yahşihan/ KIRIKKALE | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.kku.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 7 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 7 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Veterinerlik | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO:08 | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 Yıl | |
Program Profili (Amaç) | Çiftlikten sofra gıda üretim süreçleri ve hijyeni konusunda yüksek lisans eğitimi sunulmaktadır. Bu kapsamda, halk sağlığını tehdit eden fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeler ile bu tehlikelerin kontrolü hakkında bilgiler verilmektedir. | |
Öğrenme Ortamları | Eğitim ve öğretim örgün şekilde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki araştırma merkezleri ve laboratuvarlarda uygulamalı eğitimler yapılır. | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri üstü düzeyde sahiptir.
| |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Arasınavlar ve final sınavları. Yüksek lisans programı; Tezli Yüksek lisans öğrencileri için toplam 60 AKTSden az olmamak kaydıyla en az yedi adet ders, etik dersi, bir seminer, tez önerisi, tez çalışması, tez sınavından oluşur. Bilimsel hazırlık programına ihtiyaç duyulmamasına rağmen, danışmanın gerekli görmesi halinde, krediye sayılmamak koşulu ile öğrenciye lisans düzeyinde dersler de aldırılabilir. | |
Kalite Güvencesi | Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: 1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında tezli yüksek lisans programlarının açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler. 1.2. Yükseköğretim kurumlarında tezli yüksek lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. 2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir tezli yüksek lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür. 3. Belgelendirme: Tezli yüksek lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; tezli yüksek lisans diploması alır. 4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar. | |
Giriş Şartı | Yüksek Lisans Programı için; 1. En az 4 yıllık Lisans Mezuniyeti 2. En az 55 ALES Puanı (Sayısal Bölümden) 3. En az 50 YDS Puanı veya eşdeğerliği (Kırıkkale Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü Sınavı, TOEFL, IELTS vs.) 4. En az 65 puan (ALES’in %50si, Mezuniyet notunun %20’si ve giriş sınavının %30’unun toplamından) | |
Başarma Şartları | Yüksek lisans programı; Tezli Yüksek lisans öğrencileri için toplam 60 AKTSden az olmamak kaydıyla en az yedi adet ders, etik dersi, bir seminer, tez önerisi, tez çalışması, tez sınavından oluşur. Bilimsel hazırlık programına ihtiyaç duyulmamasına rağmen, danışmanın gerekli görmesi halinde, krediye sayılmamak koşulu ile öğrenciye lisans düzeyinde dersler de aldırılabilir. En az 60 AKTS, en az 1 seminer ve tez çalışmasının tamamlanması gerekmektedir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Mezunlar; Tarım ve Orman Bakanlığı, Araştırma Enstitüleri, Üniversiteler, Kamu Kuruluşları ve Özel Sektördeki merkez ofis, gıda üretim tesisleri, gıda analiz laboratuvarları, araştırma laboratuvarları, kesimhaneler, yemekhaneler ve sertifikasyon/akreditasyon kuruluşlarında görev alabilirler. | |
Yasal Dayanağı | 1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu 1.1. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği 2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35) 2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030220942
ISCO:08
ISCO:08
Çiftlikten sofra gıda üretim süreçleri ve hijyeni konusunda yüksek lisans eğitimi sunulmaktadır. Bu kapsamda, halk sağlığını tehdit eden fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeler ile bu tehlikelerin kontrolü hakkında bilgiler verilmektedir.
Eğitim ve öğretim örgün şekilde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki araştırma merkezleri ve laboratuvarlarda uygulamalı eğitimler yapılır.
- Gıda mikrobiyolojisi
- Gıda bilimi
- Gıda kimyası
- Gıda teknolojisi
- Et muayenesi
- Gıda işletmelerinde sanitasyon
Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri üstü düzeyde sahiptir.
- Okuma yazma yetkinliği
- Çoklu dil yetkinliği
- Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
- Dijital yetkinlik
- Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
- Vatandaşlık yetkinliği
- Girişimcilik yetkinliği
- Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Arasınavlar ve final sınavları. Yüksek lisans programı; Tezli Yüksek lisans öğrencileri için toplam 60 AKTSden az olmamak kaydıyla en az yedi adet ders, etik dersi, bir seminer, tez önerisi, tez çalışması, tez sınavından oluşur. Bilimsel hazırlık programına ihtiyaç duyulmamasına rağmen, danışmanın gerekli görmesi halinde, krediye sayılmamak koşulu ile öğrenciye lisans düzeyinde dersler de aldırılabilir.
Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
- YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
- YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
- YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar, YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde tezli yüksek lisans programlarının kalite güvencesi şu şekilde sağlanır:
1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında tezli yüksek lisans programlarının açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
1.2. Yükseköğretim kurumlarında tezli yüksek lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir tezli yüksek lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
3. Belgelendirme: Tezli yüksek lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; tezli yüksek lisans diploması alır.
4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.
Yüksek Lisans Programı için; 1. En az 4 yıllık Lisans Mezuniyeti 2. En az 55 ALES Puanı (Sayısal Bölümden) 3. En az 50 YDS Puanı veya eşdeğerliği (Kırıkkale Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü Sınavı, TOEFL, IELTS vs.) 4. En az 65 puan (ALES’in %50si, Mezuniyet notunun %20’si ve giriş sınavının %30’unun toplamından)
Mezunlar; Tarım ve Orman Bakanlığı, Araştırma Enstitüleri, Üniversiteler, Kamu Kuruluşları ve Özel Sektördeki merkez ofis, gıda üretim tesisleri, gıda analiz laboratuvarları, araştırma laboratuvarları, kesimhaneler, yemekhaneler ve sertifikasyon/akreditasyon kuruluşlarında görev alabilirler.
1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
1.1. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği
2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030220942 | |
Qualification Title | Veterinerlik Gıda Hijyeni ve Teknolojisi (YL/Tezli) Masters Degree | |
Awarding Body | Kirikkale University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.kku.edu.tr/ | |
Orientation | General | |
EQF Level | 7 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 7 | |
Thematic Areas | Veterinary | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | Food microbiology Food science Food chemistry Food technology Meat inspection Food processing plant sanitation | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Midterm exams and final exams. Masters program; It consists of at least seven courses, ethics course, a seminar, a thesis proposal, a thesis study, and a thesis exam, with a total of not less than 60 ECTS for graduate students with thesis. Although there is no need for a scientific preparation program, if the advisor deems it necessary, the student can take undergraduate courses, provided that they are not counted for credits. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | For the Masters Program; 1. At least 4 years of Bachelors Degree 2. At least 55 ALES Score (from the Digital Department) 3. At least 50 YDS points or its equivalence (Kırıkkale University Foreign Languages Department Exam, TOEFL, IELTS etc.) 4. At least 65 points (ALES of the total of 50% of the graduation grade, 20% of the graduation grade and 30% of the entrance exam) | |
Conditions for Success | Masters program; It consists of at least seven courses, ethics course, a seminar, a thesis proposal, a thesis study, and a thesis exam, with a total of not less than 60 ECTS for graduate students with thesis. Although there is no need for a scientific preparation program, if the advisor deems it necessary, the student can take undergraduate courses, provided that they are not counted for credits. At least 60 ECTS, at least 1 seminar and thesis must be completed. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Graduates; They can work in the Ministry of Agriculture and Forestry, Research Institutes, Universities, Public Institutions and Head Office in the Private Sector, food production facilities, food analysis laboratories, research laboratories, slaughterhouses, dining halls and certification / accreditation organizations. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030220942
Food microbiology Food science Food chemistry Food technology Meat inspection Food processing plant sanitation
Midterm exams and final exams. Masters program; It consists of at least seven courses, ethics course, a seminar, a thesis proposal, a thesis study, and a thesis exam, with a total of not less than 60 ECTS for graduate students with thesis. Although there is no need for a scientific preparation program, if the advisor deems it necessary, the student can take undergraduate courses, provided that they are not counted for credits.
For the Masters Program; 1. At least 4 years of Bachelors Degree 2. At least 55 ALES Score (from the Digital Department) 3. At least 50 YDS points or its equivalence (Kırıkkale University Foreign Languages Department Exam, TOEFL, IELTS etc.) 4. At least 65 points (ALES of the total of 50% of the graduation grade, 20% of the graduation grade and 30% of the entrance exam)
Graduates; They can work in the Ministry of Agriculture and Forestry, Research Institutes, Universities, Public Institutions and Head Office in the Private Sector, food production facilities, food analysis laboratories, research laboratories, slaughterhouses, dining halls and certification / accreditation organizations.
Qualification is continuous