Yeterlilik Kodu

TR0030044981

Yeterlilik Adı
Veteriner Lisans Diploması
Sorumlu KurumKastamonu Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKastamonu Üniversitesi Kuzeykent Mahallesi Orgeneral Atilla Ateş Paşa Caddesi No:19 Posta Kodu: 37150 Merkez/Kastamonu
Sorumlu Kurum URLhttps://www.kastamonu.edu.tr/index.php/tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Veterinerlik
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Hayvan türleri ve ırklarını, yapısal, işlevsel (anatomik, histolojik, fizyolojik ve biyokimyasal) ve davranış özelliklerini tanımlar, farklılıklarını sıralar.
  • Farklı hayvan türleri/ırkları, yetiştirme şekilleri ve beklenen verim özellikleri doğrultusunda bakım ve beslenme alternatiflerini belirleyerek amaca uygun bakım-besleme programlarını hazırlar, hayvan yemlerinin üretim ve muhafaza teknolojisi konusunda bilgi sahibi olur.
  • Hayvan ırklarında verim değerlendirmeleri yaparak, gerektiğinde ıslah çalışması yapabilecek düzeyde seleksiyon ve melezleme bilgisine sahiptir.
  • Hayvanlarda veya hayvan sürülerinde görülen hastalıkların nedenleri, yapısı, seyri, etkileri, teşhisleri ve tedavileri konusunda ve hayvanlardan insanlara ve insanlardan hayvanlara bulaşan hastalıklar ile ilgili bilgi sahibi olur.
  • Hastalıklardan korunma ve hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılacak kimyasal (doğal veya sentetik), homeopatik ve biyolojik maddelerin hazırlanması ve üretimi konusunda bilgi sahibidir.
  • Hayvan hastalıklarının tanısına yönelik olarak nekropsi uygulanması, farklı laboratuvar tanı tekniklerin kullanımı ve yapılmış tetkik sonuçlarının yorumlanması konusunda bilgi sahibidir.
  • Hekimlik mesleğinin tüm yöntemlerini kullanarak tanısı konan hastalıkların tedavisini (ilaç kullanımı, operatif girişim vb) yapar.
  • İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların ve/veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların çiftlikten sofraya üretim, imalat, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknoloji bilgisine sahiptir.
  • Veteriner hekimliği mesleğinin tarihsel gelişimi bilgisine, misyon ve vizyonuna sahiptir.
  • Veteriner Hekimliğe ilgili mevzuat ile hayvan ve hayvan sahibinin haklarını açıklar. , Veteriner halk sağlığı ve koruyucu hekimlik ile çevre kirliliği ve sağlığı konularında olası problemleri öngörür,uygun çözüm yollarını uygular.
  • Hayvancılık sektörü, makro ve mikro düzeyde temel ekonomik kavramlar, hayvancılık işletmelerinin yönetim ve organizasyonu, hayvan sağlığı ekonomisi ve çiftlik idaresi konusunda bilgi sahibidir.
  • Hayvan kullanılarak yapılan bilimsel araştırmalarda bilinmesi ve uygulanması zorunlu etik ilkeler hakkında bilgi sahibidir.
  • Kurumsal olarak belirlenen bakım-beslenme protokollerini hazırlar ve uygular.
  • Kurumsal ve uygulamalı olarak edindiği bilgileri kullanarak amaca uygun yetiştirme ve gerektiğinde ıslah çalışması için gereken uygulamaları (çiftleştirme, suni tohumlama, in vitro fertilizasyon vb) yapar.
  • Hayvanlarda olması muhtemel hastalıklara ilgili klinik bulguları değerlendirir ve gerektiğinde tanı materyallerini (hasta hayvandan alınan biyolojik materyaller, şüpheli vektör parazit, vb) alarak yetkili laboratuvarlara gönderir ,
  • Hekimliğin tüm yöntemlerini kullanarak (tanı yöntemleri sonuçlarını yorumlama, ilaç ya da cerrahi uygulamalar gibi) tanısı konulan hastalıkların tedavisini yapar.
  • Bulaşıcı nitelikli hastalıkların kontrol edilmesi için gerekli önlemleri alır.
  • Hayvan kaynaklı gıdaların üretimlerini ve sağlık kontrollerini yapar.
  • Veteriner hekimliği eğitimi süresince kazandığı tüm bilgileri kullanarak, hayvansal üretim, yetiştirme ve ıslahına ilişkin verileri ekonomik anlayışla analiz eder, değerlendirir ve hayvancılık ve hayvancılığa dayalı sanayi başta olmak üzere ilgili alanlarda yöneticilik yapar.
  • İşletme ve bölge düzeyinde özellikleri göz önünde bulundurarak, ekonomik yetiştiricilik için gerekli uygulamalar yapar.
  • Yetki ve sorumluluklarının farkında olarak mesleğini icra etme bilincine sahip olur.
  • Bireysel ve grup çalışmalarında sorumluluk alır, alınan görevi becerileri doğrultusunda yerine getirir.
  • Uzmanlık alanı dışındaki problemlerde diğer uzmanlar ile işbirliği içinde, ekip üyesi olarak çözüme katıkıda bulunur.
  • Mesleki paydaşlarla iletişim içindedir ve bölgesel veya ulusal düzeydeki ortak sorunlara çözüm üretme çabasındadır.
  • Bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotları hakkında bilgi sahibidir.
  • Kazandığı bilgi ve becerileri eleştirel yolla değerlendirerek, alanı ile ilgili edinmesi gereken yeni bilgileri ve bilgi kaynaklarını belirler ve öğrenim gereksinimlerini gidereceği etkinliklere katılır.
  • Halk ve hayvan sağlığını ilgilendiren konularda ilgili kurullarda sorunun tanımlanması ve çözüm önerilerine ilişkin bilgiler verir ve etkinlikler düzenler.
  • Meslek kurul ve kuruluşlarında alanı ile ilgili görevler alır.
  • Mesleki yetenek ve yetkilerinden yola çıkarak toplum bilinciyle sosyal projeler planlar ve hayata geçirir.
  • Alanındaki mesleki gelişimini devam ettirir ve sosyal ilişkileri kurabilecek düzeyde (en az Avrupa Dil Portföyü B1 genel düzeyi) en az bir yabancı dili kullanabilir,
  • En az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile mesleki uygulamalar ve sosyal ilişkiler düzeyinde ihtiyaç duyulabilecek diğer teknolojik araçları kullanır.
  • Dünya gündemini yakından takip eder, olaylara duyarlıdır.
  • İnsan, hayvan ve hayvan sahibinin hakları konusunu tanımlar ve hayvan refahını tüm uygulamalarında gözetir.
  • Hekimlik mesleğinin gereği olan etik değerlere sahiptir, bu değerleri gerektiğinde savunur.
  • Ülke ve bölge ihtiyaçlarının bilincinde olur, gerektiği takdirde bunları uygulamalarında rehber edinir.
  • İş yeri ve beraberinde çalışan personel açısından iş güvenliği kavramlarına hakim olur, uygulama ve savunma yeterliliğine sahip olur.
  • Çevre sağlığı kurallarının bilincindedir ve doğayı korumaya yönelik uygulamalar yapar.
  • Veteriner hizmetleri ile ilgili olay ve olguları kavramsallaştırır; bilimsel teknik ve yöntemleri inceler, sonuçları yorumlar; sorunlara yönelik analiz veya yöntem kurgular; elde ettiği verilere göre çözüm ve/veya tedavi alternatif sunar.
  • Çevre, veteriner halk sağlığı ve zoonozlar konularında duyarlı olur.
  • Veteriner hizmetleri ile ilgili olarak güncellenen mevzuatları takip eder ve gerektiğinde kullanır.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması gereklidir. Dönem sonu sınavına girebilmesi için kuramsal derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gerekir. 2 kredi ve üstü derslerde ise kısa haberli sınav, ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. 1 kredilik derslerde kısa haberli sınav zorunluluğu bulunmamaktadır. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, kısa haberli sınav gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı
  • Öğrenciler Yükseköğretim Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin yaptığı iki aşamalı (YGS ve LYS) sınav sonucuna ve MF-3 puan türüne göre kabul edilmektedir.
  • Adayların bu sınavlardan aldıkları puan ve orta öğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan puana ve öğrencilerin tercihlerine göre yerleştirme yapılmaktadır.
Başarma ŞartlarıHer yarıyıldan 2 kredilik seçmeli ders alınması, IX.Yarıyılda 9 kredilik zorunlu dersler ile birlikte kendi grubundan en az 8 kredilik mesleki zorunlu seçmeli derslerden olmak üzere en az 20 krediye tamamlamalıdır. GANO’sunun 4.00 üzerinden en az 2.0 olması, staj, intörnlük eğitimi başarıyla tamamlaması gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  •  Serbest Veteriner Hekimlik
  • Özel Hayvan Hastaneleri ve Veteriner Poliklinikleri
  • Veteriner biyolojik ürünleri ithal eden firmalar
  • Veteriner ve beşeri ilaç imalatı ve ithalatı yapan firmalar
  • Veteriner ve beşeri ilaç ve aşı satışı yapan firmalar
  • Haşere mücadelesi yapan firmalar
  • Hayvancılık ve Veteriner Hekimlik aletleri, malzemeleri, imal eden ve pazarlayan şirketler
  • Damızlık hayvan üreten ve satan şirketler
  • Gıda üretim yerleri, kırmızı ve kanatlı eti ürünleri üretim tesisleri; kombina, mezbaha, soğuk hava depoları,
  • Su ürünleri üretim işletmeleri
  • Yem fabrikaları
  • Embriyo ve sperma üretim merkezleri
  • Kanatlı kuluçkahane ve damızlık işletmeleri
  • Ev ve süs Hayvanları Satış, barınma ve eğitim merkezleri
  • Arı yetiştiriciliği merkezleri
Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

-

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030044981


Yeterlilik Adı
Veteriner Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Kastamonu Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Kastamonu Üniversitesi Kuzeykent Mahallesi Orgeneral Atilla Ateş Paşa Caddesi No:19 Posta Kodu: 37150 Merkez/Kastamonu


Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Hayvan türleri ve ırklarını, yapısal, işlevsel (anatomik, histolojik, fizyolojik ve biyokimyasal) ve davranış özelliklerini tanımlar, farklılıklarını sıralar.
  • Farklı hayvan türleri/ırkları, yetiştirme şekilleri ve beklenen verim özellikleri doğrultusunda bakım ve beslenme alternatiflerini belirleyerek amaca uygun bakım-besleme programlarını hazırlar, hayvan yemlerinin üretim ve muhafaza teknolojisi konusunda bilgi sahibi olur.
  • Hayvan ırklarında verim değerlendirmeleri yaparak, gerektiğinde ıslah çalışması yapabilecek düzeyde seleksiyon ve melezleme bilgisine sahiptir.
  • Hayvanlarda veya hayvan sürülerinde görülen hastalıkların nedenleri, yapısı, seyri, etkileri, teşhisleri ve tedavileri konusunda ve hayvanlardan insanlara ve insanlardan hayvanlara bulaşan hastalıklar ile ilgili bilgi sahibi olur.
  • Hastalıklardan korunma ve hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılacak kimyasal (doğal veya sentetik), homeopatik ve biyolojik maddelerin hazırlanması ve üretimi konusunda bilgi sahibidir.
  • Hayvan hastalıklarının tanısına yönelik olarak nekropsi uygulanması, farklı laboratuvar tanı tekniklerin kullanımı ve yapılmış tetkik sonuçlarının yorumlanması konusunda bilgi sahibidir.
  • Hekimlik mesleğinin tüm yöntemlerini kullanarak tanısı konan hastalıkların tedavisini (ilaç kullanımı, operatif girişim vb) yapar.
  • İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların ve/veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların çiftlikten sofraya üretim, imalat, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknoloji bilgisine sahiptir.
  • Veteriner hekimliği mesleğinin tarihsel gelişimi bilgisine, misyon ve vizyonuna sahiptir.
  • Veteriner Hekimliğe ilgili mevzuat ile hayvan ve hayvan sahibinin haklarını açıklar. , Veteriner halk sağlığı ve koruyucu hekimlik ile çevre kirliliği ve sağlığı konularında olası problemleri öngörür,uygun çözüm yollarını uygular.
  • Hayvancılık sektörü, makro ve mikro düzeyde temel ekonomik kavramlar, hayvancılık işletmelerinin yönetim ve organizasyonu, hayvan sağlığı ekonomisi ve çiftlik idaresi konusunda bilgi sahibidir.
  • Hayvan kullanılarak yapılan bilimsel araştırmalarda bilinmesi ve uygulanması zorunlu etik ilkeler hakkında bilgi sahibidir.
  • Kurumsal olarak belirlenen bakım-beslenme protokollerini hazırlar ve uygular.
  • Kurumsal ve uygulamalı olarak edindiği bilgileri kullanarak amaca uygun yetiştirme ve gerektiğinde ıslah çalışması için gereken uygulamaları (çiftleştirme, suni tohumlama, in vitro fertilizasyon vb) yapar.
  • Hayvanlarda olması muhtemel hastalıklara ilgili klinik bulguları değerlendirir ve gerektiğinde tanı materyallerini (hasta hayvandan alınan biyolojik materyaller, şüpheli vektör parazit, vb) alarak yetkili laboratuvarlara gönderir ,
  • Hekimliğin tüm yöntemlerini kullanarak (tanı yöntemleri sonuçlarını yorumlama, ilaç ya da cerrahi uygulamalar gibi) tanısı konulan hastalıkların tedavisini yapar.
  • Bulaşıcı nitelikli hastalıkların kontrol edilmesi için gerekli önlemleri alır.
  • Hayvan kaynaklı gıdaların üretimlerini ve sağlık kontrollerini yapar.
  • Veteriner hekimliği eğitimi süresince kazandığı tüm bilgileri kullanarak, hayvansal üretim, yetiştirme ve ıslahına ilişkin verileri ekonomik anlayışla analiz eder, değerlendirir ve hayvancılık ve hayvancılığa dayalı sanayi başta olmak üzere ilgili alanlarda yöneticilik yapar.
  • İşletme ve bölge düzeyinde özellikleri göz önünde bulundurarak, ekonomik yetiştiricilik için gerekli uygulamalar yapar.
  • Yetki ve sorumluluklarının farkında olarak mesleğini icra etme bilincine sahip olur.
  • Bireysel ve grup çalışmalarında sorumluluk alır, alınan görevi becerileri doğrultusunda yerine getirir.
  • Uzmanlık alanı dışındaki problemlerde diğer uzmanlar ile işbirliği içinde, ekip üyesi olarak çözüme katıkıda bulunur.
  • Mesleki paydaşlarla iletişim içindedir ve bölgesel veya ulusal düzeydeki ortak sorunlara çözüm üretme çabasındadır.
  • Bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotları hakkında bilgi sahibidir.
  • Kazandığı bilgi ve becerileri eleştirel yolla değerlendirerek, alanı ile ilgili edinmesi gereken yeni bilgileri ve bilgi kaynaklarını belirler ve öğrenim gereksinimlerini gidereceği etkinliklere katılır.
  • Halk ve hayvan sağlığını ilgilendiren konularda ilgili kurullarda sorunun tanımlanması ve çözüm önerilerine ilişkin bilgiler verir ve etkinlikler düzenler.
  • Meslek kurul ve kuruluşlarında alanı ile ilgili görevler alır.
  • Mesleki yetenek ve yetkilerinden yola çıkarak toplum bilinciyle sosyal projeler planlar ve hayata geçirir.
  • Alanındaki mesleki gelişimini devam ettirir ve sosyal ilişkileri kurabilecek düzeyde (en az Avrupa Dil Portföyü B1 genel düzeyi) en az bir yabancı dili kullanabilir,
  • En az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile mesleki uygulamalar ve sosyal ilişkiler düzeyinde ihtiyaç duyulabilecek diğer teknolojik araçları kullanır.
  • Dünya gündemini yakından takip eder, olaylara duyarlıdır.
  • İnsan, hayvan ve hayvan sahibinin hakları konusunu tanımlar ve hayvan refahını tüm uygulamalarında gözetir.
  • Hekimlik mesleğinin gereği olan etik değerlere sahiptir, bu değerleri gerektiğinde savunur.
  • Ülke ve bölge ihtiyaçlarının bilincinde olur, gerektiği takdirde bunları uygulamalarında rehber edinir.
  • İş yeri ve beraberinde çalışan personel açısından iş güvenliği kavramlarına hakim olur, uygulama ve savunma yeterliliğine sahip olur.
  • Çevre sağlığı kurallarının bilincindedir ve doğayı korumaya yönelik uygulamalar yapar.
  • Veteriner hizmetleri ile ilgili olay ve olguları kavramsallaştırır; bilimsel teknik ve yöntemleri inceler, sonuçları yorumlar; sorunlara yönelik analiz veya yöntem kurgular; elde ettiği verilere göre çözüm ve/veya tedavi alternatif sunar.
  • Çevre, veteriner halk sağlığı ve zoonozlar konularında duyarlı olur.
  • Veteriner hizmetleri ile ilgili olarak güncellenen mevzuatları takip eder ve gerektiğinde kullanır.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması gereklidir. Dönem sonu sınavına girebilmesi için kuramsal derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gerekir. 2 kredi ve üstü derslerde ise kısa haberli sınav, ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. 1 kredilik derslerde kısa haberli sınav zorunluluğu bulunmamaktadır. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, kısa haberli sınav gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
  • Öğrenciler Yükseköğretim Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin yaptığı iki aşamalı (YGS ve LYS) sınav sonucuna ve MF-3 puan türüne göre kabul edilmektedir.
  • Adayların bu sınavlardan aldıkları puan ve orta öğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan puana ve öğrencilerin tercihlerine göre yerleştirme yapılmaktadır.

Başarma Şartları
Her yarıyıldan 2 kredilik seçmeli ders alınması, IX.Yarıyılda 9 kredilik zorunlu dersler ile birlikte kendi grubundan en az 8 kredilik mesleki zorunlu seçmeli derslerden olmak üzere en az 20 krediye tamamlamalıdır. GANO’sunun 4.00 üzerinden en az 2.0 olması, staj, intörnlük eğitimi başarıyla tamamlaması gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  •  Serbest Veteriner Hekimlik
  • Özel Hayvan Hastaneleri ve Veteriner Poliklinikleri
  • Veteriner biyolojik ürünleri ithal eden firmalar
  • Veteriner ve beşeri ilaç imalatı ve ithalatı yapan firmalar
  • Veteriner ve beşeri ilaç ve aşı satışı yapan firmalar
  • Haşere mücadelesi yapan firmalar
  • Hayvancılık ve Veteriner Hekimlik aletleri, malzemeleri, imal eden ve pazarlayan şirketler
  • Damızlık hayvan üreten ve satan şirketler
  • Gıda üretim yerleri, kırmızı ve kanatlı eti ürünleri üretim tesisleri; kombina, mezbaha, soğuk hava depoları,
  • Su ürünleri üretim işletmeleri
  • Yem fabrikaları
  • Embriyo ve sperma üretim merkezleri
  • Kanatlı kuluçkahane ve damızlık işletmeleri
  • Ev ve süs Hayvanları Satış, barınma ve eğitim merkezleri
  • Arı yetiştiriciliği merkezleri

Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

-


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030044981

Qualification Title
Veteriner Lisans Diploması
Awarding BodyKastamonu University
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasVeterinary
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Hayvan türleri ve ırklarını, yapısal, işlevsel (anatomik, histolojik, fizyolojik ve biyokimyasal) ve davranış özelliklerini tanımlar, farklılıklarını sıralar. , Farklı hayvan türleri/ırkları, yetiştirme şekilleri ve beklenen verim özellikleri doğrultusunda bakım ve beslenme alternatiflerini belirleyerek amaca uygun bakım-besleme programlarını hazırlar, hayvan yemlerinin üretim ve muhafaza teknolojisi konusunda bilgi sahibi olur. , Hayvan ırklarında verim değerlendirmeleri yaparak, gerektiğinde ıslah çalışması yapabilecek düzeyde seleksiyon ve melezleme bilgisine sahiptir. , Hayvanlarda veya hayvan sürülerinde görülen hastalıkların nedenleri, yapısı, seyri, etkileri, teşhisleri ve tedavileri konusunda ve hayvanlardan insanlara ve insanlardan hayvanlara bulaşan hastalıklar ile ilgili bilgi sahibi olur. , Hastalıklardan korunma ve hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılacak kimyasal (doğal veya sentetik), homeopatik ve biyolojik maddelerin hazırlanması ve üretimi konusunda bilgi sahibidir. , Hayvan hastalıklarının tanısına yönelik olarak nekropsi uygulanması, farklı laboratuvar tanı tekniklerin kullanımı ve yapılmış tetkik sonuçlarının yorumlanması konusunda bilgi sahibidir. , Hekimlik mesleğinin tüm yöntemlerini kullanarak tanısı konan hastalıkların tedavisini (ilaç kullanımı, operatif girişim vb) yapar. , İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların ve/veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların çiftlikten sofraya üretim, imalat, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknoloji bilgisine sahiptir. , Veteriner hekimliği mesleğinin tarihsel gelişimi bilgisine, misyon ve vizyonuna sahiptir. , Veteriner Hekimliğe ilgili mevzuat ile hayvan ve hayvan sahibinin haklarını açıklar. , Veteriner halk sağlığı ve koruyucu hekimlik ile çevre kirliliği ve sağlığı konularında olası problemleri öngörür,uygun çözüm yollarını uygular. , Hayvancılık sektörü, makro ve mikro düzeyde temel ekonomik kavramlar, hayvancılık işletmelerinin yönetim ve organizasyonu, hayvan sağlığı ekonomisi ve çiftlik idaresi konusunda bilgi sahibidir. , Hayvan kullanılarak yapılan bilimsel araştırmalarda bilinmesi ve uygulanması zorunlu etik ilkeler hakkında bilgi sahibidir. , Kurumsal olarak belirlenen bakım-beslenme protokollerini hazırlar ve uygular. , Kurumsal ve uygulamalı olarak edindiği bilgileri kullanarak amaca uygun yetiştirme ve gerektiğinde ıslah çalışması için gereken uygulamaları (çiftleştirme, suni tohumlama, in vitro fertilizasyon vb) yapar. , Hayvanlarda olması muhtemel hastalıklara ilgili klinik bulguları değerlendirir ve gerektiğinde tanı materyallerini (hasta hayvandan alınan biyolojik materyaller, şüpheli vektör parazit, vb) alarak yetkili laboratuvarlara gönderir , Hekimliğin tüm yöntemlerini kullanarak (tanı yöntemleri sonuçlarını yorumlama, ilaç ya da cerrahi uygulamalar gibi) tanısı konulan hastalıkların tedavisini yapar. , Bulaşıcı nitelikli hastalıkların kontrol edilmesi için gerekli önlemleri alır. , Hayvan kaynaklı gıdaların üretimlerini ve sağlık kontrollerini yapar. , Veteriner hekimliği eğitimi süresince kazandığı tüm bilgileri kullanarak, hayvansal üretim, yetiştirme ve ıslahına ilişkin verileri ekonomik anlayışla analiz eder, değerlendirir ve hayvancılık ve hayvancılığa dayalı sanayi başta olmak üzere ilgili alanlarda yöneticilik yapar. , İşletme ve bölge düzeyinde özellikleri göz önünde bulundurarak, ekonomik yetiştiricilik için gerekli uygulamalar yapar. , Yetki ve sorumluluklarının farkında olarak mesleğini icra etme bilincine sahip olur. , Bireysel ve grup çalışmalarında sorumluluk alır, alınan görevi becerileri doğrultusunda yerine getirir. , Uzmanlık alanı dışındaki problemlerde diğer uzmanlar ile işbirliği içinde, ekip üyesi olarak çözüme katıkıda bulunur. , Mesleki paydaşlarla iletişim içindedir ve bölgesel veya ulusal düzeydeki ortak sorunlara çözüm üretme çabasındadır. , Bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotları hakkında bilgi sahibidir. , Kazandığı bilgi ve becerileri eleştirel yolla değerlendirerek, alanı ile ilgili edinmesi gereken yeni bilgileri ve bilgi kaynaklarını belirler ve öğrenim gereksinimlerini gidereceği etkinliklere katılır. , Halk ve hayvan sağlığını ilgilendiren konularda ilgili kurullarda sorunun tanımlanması ve çözüm önerilerine ilişkin bilgiler verir ve etkinlikler düzenler. , Meslek kurul ve kuruluşlarında alanı ile ilgili görevler alır. , Mesleki yetenek ve yetkilerinden yola çıkarak toplum bilinciyle sosyal projeler planlar ve hayata geçirir. , Alanındaki mesleki gelişimini devam ettirir ve sosyal ilişkileri kurabilecek düzeyde (en az Avrupa Dil Portföyü B1 genel düzeyi) en az bir yabancı dili kullanabilir, En az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile mesleki uygulamalar ve sosyal ilişkiler düzeyinde ihtiyaç duyulabilecek diğer teknolojik araçları kullanır. , Dünya gündemini yakından takip eder, olaylara duyarlıdır. , İnsan, hayvan ve hayvan sahibinin hakları konusunu tanımlar ve hayvan refahını tüm uygulamalarında gözetir. , Hekimlik mesleğinin gereği olan etik değerlere sahiptir, bu değerleri gerektiğinde savunur. , Ülke ve bölge ihtiyaçlarının bilincinde olur, gerektiği takdirde bunları uygulamalarında rehber edinir. , İş yeri ve beraberinde çalışan personel açısından iş güvenliği kavramlarına hakim olur, uygulama ve savunma yeterliliğine sahip olur., Çevre sağlığı kurallarının bilincindedir ve doğayı korumaya yönelik uygulamalar yapar. , Veteriner hizmetleri ile ilgili olay ve olguları kavramsallaştırır; bilimsel teknik ve yöntemleri inceler, sonuçları yorumlar; sorunlara yönelik analiz veya yöntem kurgular; elde ettiği verilere göre çözüm ve/veya tedavi alternatif sunar. , Çevre, veteriner halk sağlığı ve zoonozlar konularında duyarlı olur. , Veteriner hizmetleri ile ilgili olarak güncellenen mevzuatları takip eder ve gerektiğinde kullanır

Key Competencies-
Further Info

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması gereklidir. Dönem sonu sınavına girebilmesi için kuramsal derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gerekir. 2 kredi ve üstü derslerde ise kısa haberli sınav, ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. 1 kredilik derslerde kısa haberli sınav zorunluluğu bulunmamaktadır. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, kısa haberli sınav gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.

Quality Assurance-
Access Requirements

Öğrenciler Yükseköğretim Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin yaptığı iki aşamalı (YGS ve LYS) sınav sonucuna ve MF-3 puan türüne göre kabul edilmektedir. Adayların bu sınavlardan aldıkları puan ve orta öğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan puana ve öğrencilerin tercihlerine göre yerleştirme yapılmaktadır.

Conditions for SuccessHer yarıyıldan 2 kredilik seçmeli ders alınması, IX.Yarıyılda 9 kredilik zorunlu dersler ile birlikte kendi grubundan en az 8 kredilik mesleki zorunlu seçmeli derslerden olmak üzere en az 20 krediye tamamlamalıdır. GANO’sunun 4.00 üzerinden en az 2.0 olması, staj, intörnlük eğitimi başarıyla tamamlaması gerekmektedir.
Progression Paths (Relationship Type)

1. Serbest Veteriner Hekimlik 2. Özel Hayvan Hastaneleri ve Veteriner Poliklinikleri 3. Veteriner biyolojik ürünleri ithal eden firmalar 4. Veteriner ve beşeri ilaç imalatı ve ithalatı yapan firmalar 5. Veteriner ve beşeri ilaç ve aşı satışı yapan firmalar 6. Haşere mücadelesi yapan firmalar 7. Hayvancılık ve Veteriner Hekimlik aletleri, malzemeleri, imal eden ve pazarlayan şirketler 8. Damızlık hayvan üreten ve satan şirketler 9. Gıda üretim yerleri, kırmızı ve kanatlı eti ürünleri üretim tesisleri; kombina, mezbaha, soğuk hava depoları, 10 Su ürünleri üretim işletmeleri i 11. Yem fabrikaları 12. Embriyo ve sperma üretim merkezleri 13. Kanatlı kuluçkahane ve damızlık işletmeleri 14. Ev ve süs Hayvanları Satış, barınma ve eğitim merkezleri 15. Arı yetiştiriciliği merkezleri

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

-

Url Open Address
Qualification Code

TR0030044981


Qualification Title
Veteriner Lisans Diploması

Awarding Body
Kastamonu University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Hayvan türleri ve ırklarını, yapısal, işlevsel (anatomik, histolojik, fizyolojik ve biyokimyasal) ve davranış özelliklerini tanımlar, farklılıklarını sıralar. , Farklı hayvan türleri/ırkları, yetiştirme şekilleri ve beklenen verim özellikleri doğrultusunda bakım ve beslenme alternatiflerini belirleyerek amaca uygun bakım-besleme programlarını hazırlar, hayvan yemlerinin üretim ve muhafaza teknolojisi konusunda bilgi sahibi olur. , Hayvan ırklarında verim değerlendirmeleri yaparak, gerektiğinde ıslah çalışması yapabilecek düzeyde seleksiyon ve melezleme bilgisine sahiptir. , Hayvanlarda veya hayvan sürülerinde görülen hastalıkların nedenleri, yapısı, seyri, etkileri, teşhisleri ve tedavileri konusunda ve hayvanlardan insanlara ve insanlardan hayvanlara bulaşan hastalıklar ile ilgili bilgi sahibi olur. , Hastalıklardan korunma ve hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılacak kimyasal (doğal veya sentetik), homeopatik ve biyolojik maddelerin hazırlanması ve üretimi konusunda bilgi sahibidir. , Hayvan hastalıklarının tanısına yönelik olarak nekropsi uygulanması, farklı laboratuvar tanı tekniklerin kullanımı ve yapılmış tetkik sonuçlarının yorumlanması konusunda bilgi sahibidir. , Hekimlik mesleğinin tüm yöntemlerini kullanarak tanısı konan hastalıkların tedavisini (ilaç kullanımı, operatif girişim vb) yapar. , İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların ve/veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların çiftlikten sofraya üretim, imalat, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknoloji bilgisine sahiptir. , Veteriner hekimliği mesleğinin tarihsel gelişimi bilgisine, misyon ve vizyonuna sahiptir. , Veteriner Hekimliğe ilgili mevzuat ile hayvan ve hayvan sahibinin haklarını açıklar. , Veteriner halk sağlığı ve koruyucu hekimlik ile çevre kirliliği ve sağlığı konularında olası problemleri öngörür,uygun çözüm yollarını uygular. , Hayvancılık sektörü, makro ve mikro düzeyde temel ekonomik kavramlar, hayvancılık işletmelerinin yönetim ve organizasyonu, hayvan sağlığı ekonomisi ve çiftlik idaresi konusunda bilgi sahibidir. , Hayvan kullanılarak yapılan bilimsel araştırmalarda bilinmesi ve uygulanması zorunlu etik ilkeler hakkında bilgi sahibidir. , Kurumsal olarak belirlenen bakım-beslenme protokollerini hazırlar ve uygular. , Kurumsal ve uygulamalı olarak edindiği bilgileri kullanarak amaca uygun yetiştirme ve gerektiğinde ıslah çalışması için gereken uygulamaları (çiftleştirme, suni tohumlama, in vitro fertilizasyon vb) yapar. , Hayvanlarda olması muhtemel hastalıklara ilgili klinik bulguları değerlendirir ve gerektiğinde tanı materyallerini (hasta hayvandan alınan biyolojik materyaller, şüpheli vektör parazit, vb) alarak yetkili laboratuvarlara gönderir , Hekimliğin tüm yöntemlerini kullanarak (tanı yöntemleri sonuçlarını yorumlama, ilaç ya da cerrahi uygulamalar gibi) tanısı konulan hastalıkların tedavisini yapar. , Bulaşıcı nitelikli hastalıkların kontrol edilmesi için gerekli önlemleri alır. , Hayvan kaynaklı gıdaların üretimlerini ve sağlık kontrollerini yapar. , Veteriner hekimliği eğitimi süresince kazandığı tüm bilgileri kullanarak, hayvansal üretim, yetiştirme ve ıslahına ilişkin verileri ekonomik anlayışla analiz eder, değerlendirir ve hayvancılık ve hayvancılığa dayalı sanayi başta olmak üzere ilgili alanlarda yöneticilik yapar. , İşletme ve bölge düzeyinde özellikleri göz önünde bulundurarak, ekonomik yetiştiricilik için gerekli uygulamalar yapar. , Yetki ve sorumluluklarının farkında olarak mesleğini icra etme bilincine sahip olur. , Bireysel ve grup çalışmalarında sorumluluk alır, alınan görevi becerileri doğrultusunda yerine getirir. , Uzmanlık alanı dışındaki problemlerde diğer uzmanlar ile işbirliği içinde, ekip üyesi olarak çözüme katıkıda bulunur. , Mesleki paydaşlarla iletişim içindedir ve bölgesel veya ulusal düzeydeki ortak sorunlara çözüm üretme çabasındadır. , Bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotları hakkında bilgi sahibidir. , Kazandığı bilgi ve becerileri eleştirel yolla değerlendirerek, alanı ile ilgili edinmesi gereken yeni bilgileri ve bilgi kaynaklarını belirler ve öğrenim gereksinimlerini gidereceği etkinliklere katılır. , Halk ve hayvan sağlığını ilgilendiren konularda ilgili kurullarda sorunun tanımlanması ve çözüm önerilerine ilişkin bilgiler verir ve etkinlikler düzenler. , Meslek kurul ve kuruluşlarında alanı ile ilgili görevler alır. , Mesleki yetenek ve yetkilerinden yola çıkarak toplum bilinciyle sosyal projeler planlar ve hayata geçirir. , Alanındaki mesleki gelişimini devam ettirir ve sosyal ilişkileri kurabilecek düzeyde (en az Avrupa Dil Portföyü B1 genel düzeyi) en az bir yabancı dili kullanabilir, En az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile mesleki uygulamalar ve sosyal ilişkiler düzeyinde ihtiyaç duyulabilecek diğer teknolojik araçları kullanır. , Dünya gündemini yakından takip eder, olaylara duyarlıdır. , İnsan, hayvan ve hayvan sahibinin hakları konusunu tanımlar ve hayvan refahını tüm uygulamalarında gözetir. , Hekimlik mesleğinin gereği olan etik değerlere sahiptir, bu değerleri gerektiğinde savunur. , Ülke ve bölge ihtiyaçlarının bilincinde olur, gerektiği takdirde bunları uygulamalarında rehber edinir. , İş yeri ve beraberinde çalışan personel açısından iş güvenliği kavramlarına hakim olur, uygulama ve savunma yeterliliğine sahip olur., Çevre sağlığı kurallarının bilincindedir ve doğayı korumaya yönelik uygulamalar yapar. , Veteriner hizmetleri ile ilgili olay ve olguları kavramsallaştırır; bilimsel teknik ve yöntemleri inceler, sonuçları yorumlar; sorunlara yönelik analiz veya yöntem kurgular; elde ettiği verilere göre çözüm ve/veya tedavi alternatif sunar. , Çevre, veteriner halk sağlığı ve zoonozlar konularında duyarlı olur. , Veteriner hizmetleri ile ilgili olarak güncellenen mevzuatları takip eder ve gerektiğinde kullanır


Key Competencies
-

Further Info

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması gereklidir. Dönem sonu sınavına girebilmesi için kuramsal derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gerekir. 2 kredi ve üstü derslerde ise kısa haberli sınav, ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. 1 kredilik derslerde kısa haberli sınav zorunluluğu bulunmamaktadır. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, kısa haberli sınav gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Öğrenciler Yükseköğretim Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin yaptığı iki aşamalı (YGS ve LYS) sınav sonucuna ve MF-3 puan türüne göre kabul edilmektedir. Adayların bu sınavlardan aldıkları puan ve orta öğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan puana ve öğrencilerin tercihlerine göre yerleştirme yapılmaktadır.


Conditions for Success
Her yarıyıldan 2 kredilik seçmeli ders alınması, IX.Yarıyılda 9 kredilik zorunlu dersler ile birlikte kendi grubundan en az 8 kredilik mesleki zorunlu seçmeli derslerden olmak üzere en az 20 krediye tamamlamalıdır. GANO’sunun 4.00 üzerinden en az 2.0 olması, staj, intörnlük eğitimi başarıyla tamamlaması gerekmektedir.

Progression Paths (Relationship Type)

1. Serbest Veteriner Hekimlik 2. Özel Hayvan Hastaneleri ve Veteriner Poliklinikleri 3. Veteriner biyolojik ürünleri ithal eden firmalar 4. Veteriner ve beşeri ilaç imalatı ve ithalatı yapan firmalar 5. Veteriner ve beşeri ilaç ve aşı satışı yapan firmalar 6. Haşere mücadelesi yapan firmalar 7. Hayvancılık ve Veteriner Hekimlik aletleri, malzemeleri, imal eden ve pazarlayan şirketler 8. Damızlık hayvan üreten ve satan şirketler 9. Gıda üretim yerleri, kırmızı ve kanatlı eti ürünleri üretim tesisleri; kombina, mezbaha, soğuk hava depoları, 10 Su ürünleri üretim işletmeleri i 11. Yem fabrikaları 12. Embriyo ve sperma üretim merkezleri 13. Kanatlı kuluçkahane ve damızlık işletmeleri 14. Ev ve süs Hayvanları Satış, barınma ve eğitim merkezleri 15. Arı yetiştiriciliği merkezleri


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

-


Url
Open Address