Yeterlilik Kodu | TR0030007448 | |
Yeterlilik Adı | Veteriner Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Sivas Cumhuriyet Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Adres: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi 58140 KAMPÜS/SİVAS | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.cumhuriyet.edu.tr | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Veterinerlik | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 300 | |
Programın Normal Süresi | 5 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması gereklidir. Dönem sonu sınavına girebilmesi için kuramsal derslerin en az %70ine, uygulamaların en az %80ine devam etmiş olması gerekir. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, kısa haberli sınav gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 60 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. GANO’sunun 4.00 üzerinden en az 2.0 olması, staj, intörnlük eğitimini başarıyla tamamlaması gerekmektedir. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir. | |
Başarma Şartları | GANO’sunun 4.00 üzerinden en az 2.0 olması, staj, intörnlük eğitimini başarıyla tamamlaması gerekmektedir.Bir öğrencinin Genel not Ortalaması(GNO) en az 2.00/4.00 olmalı ve hiçbir başarısız notu olmaması gerekir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | 1.Serbest Veteriner Hekimlik 2.Özel Hayvan Hastaneleri ve Veteriner Poliklinikleri 3.Veteriner biyolojik ürünleri ithal eden firmalar 4. Veteriner ve beşeri ilaç imalatı ve ithalatı yapan firmalar 5.Veteriner ve beşeri ilaç ve aşı satışı yapan firmalar 6.Haşere mücadelesi yapan firmalar 7.Hayvancılık ve Veteriner Hekimlik aletleri, malzemeleri, imal eden ve pazarlayan şirketler 8.Organik tarım kontrol ve sertifikasyon kuruluşları 9.Damızlık hayvan üreten ve satan şirketler 10.Gıda üretim yerleri, kırmızı ve kanatlı eti ürünleri üretim tesisleri; kombina, mezbaha, soğuk hava depoları, 11.Özel gıda laboratuarları, 12.Hazır kıyma satış yerleri 13.Su ürünleri üretim işletmeleri 14.Su ürünleri toptan ve perakende satış merkezleri 15.Yem fabrikaları 16.Embriyo ve sperma üretim merkezleri 17.Kanatlı kuluçkahane ve damızlık işletmeleri 18. Ham deri toplama merkezleri 19.Ev ve süs Hayvanları Satış, barınma ve eğitim merkezleri 20.Arı yetiştiriciliği merkezleri | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030007448
- Hayvan türlerine göre; organizmanın yapısını, fonksiyonlarını, bakım, besleme ve yetiştirme yöntemlerini bilir.
- Hayvan hastalıklarını, teşhisini ve tedavi yöntemlerini bilir.
- Hayvancılık işletmelerinde planlama, üretim, pazarlama, denetim ve hayvancılık politikaları konularında gerekli bilgileri kazanır.
- Hayvan hastalıklarını klinik olarak tanır, bu amaca yönelik tanı yöntemlerini kullanır, gerektiğinde tanı materyallerini alır ve ilgili laboratuvarlara gönderir, hekimliğin tüm yöntemlerini kullanarak tanısı konulan hastalıkların tedavisini yapar.
- Hayvansal üretim ve hekimlik uygulamalarında halk sağlığı ve çevrenin korunmasında gerekli özeni gösterir.
- Hayvansal gıdaların ve bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların üretiminden tüketimine kadar geçen aşamalardaki gerekli teknik ve sağlık kontrolünü yapar.
- Veteriner hekimlik mesleğinin tümünü veya ilgili bir kısmını yalnız başına icra edebilir, mesleğinin yükümlülüklerini yerine getirir.eteriner hekimlik mesleğinin tümünü veya ilgili bir kısmını yalnız başına icra edebilir, mesleğinin yükümlülüklerini yerine getirir.
- Mesleki gelişmeleri takip edebilecek bir yabancı dil ile bilişim teknolojilerini kullanmayı öğrenir ve kendini bilgi bakımından devamlı yeniler.
- Hekimlik mesleğinin uygulanmasında ilgili paydaşlar ile sağlıklı ve verimli iletişim kurma yollarını bilir, mesleki kuruluşlara ve sosyal etkinliklerine katılır.
- Veteriner hizmetleri ile ilgili olay ve olguları kavramlaştırır; bilimsel teknik ve yöntemleri inceler, sonuçları yorumlar; sorunlara yönelik analiz ve yöntem kurgular ve elde ettiği verilere göre alternatif çözümler üretir.
- Ülke ve bölge ihtiyaçlarına yönelik hayvancılık ve hayvan sağlığı ile ilgili ulusal ve uluslararası projeler planlar, politikalar üretir ve olası sonuçların ekonomik ve bilimsel olarak istatistiki değerlendirmesini yapar.
- Veteriner hekimlik ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuatı takip eder ve uygular.
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması gereklidir.
Dönem sonu sınavına girebilmesi için kuramsal derslerin en az %70ine, uygulamaların en az %80ine devam etmiş olması gerekir.
Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, kısa haberli sınav gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir.
Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.
Yarıyıl sonu sınavından en az 60 puan alma zorunluluğu vardır.
Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.
GANO’sunun 4.00 üzerinden en az 2.0 olması, staj, intörnlük eğitimini başarıyla tamamlaması gerekmektedir.
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir.
1.Serbest Veteriner Hekimlik 2.Özel Hayvan Hastaneleri ve Veteriner Poliklinikleri 3.Veteriner biyolojik ürünleri ithal eden firmalar 4. Veteriner ve beşeri ilaç imalatı ve ithalatı yapan firmalar 5.Veteriner ve beşeri ilaç ve aşı satışı yapan firmalar 6.Haşere mücadelesi yapan firmalar 7.Hayvancılık ve Veteriner Hekimlik aletleri, malzemeleri, imal eden ve pazarlayan şirketler 8.Organik tarım kontrol ve sertifikasyon kuruluşları 9.Damızlık hayvan üreten ve satan şirketler 10.Gıda üretim yerleri, kırmızı ve kanatlı eti ürünleri üretim tesisleri; kombina, mezbaha, soğuk hava depoları, 11.Özel gıda laboratuarları, 12.Hazır kıyma satış yerleri 13.Su ürünleri üretim işletmeleri 14.Su ürünleri toptan ve perakende satış merkezleri 15.Yem fabrikaları 16.Embriyo ve sperma üretim merkezleri 17.Kanatlı kuluçkahane ve damızlık işletmeleri 18. Ham deri toplama merkezleri 19.Ev ve süs Hayvanları Satış, barınma ve eğitim merkezleri 20.Arı yetiştiriciliği merkezleri
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030007448 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Sivas Cumhuriyet University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.cumhuriyet.edu.tr | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Veterinary | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 360 | |
Program Duration | 5 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description |
| |
Key Competencies | - | |
Further Info |
| |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | The candidates have to successfully graduate from high school and get sufficient points from the centrally organized Student Selection Examination. | |
Conditions for Success | Average grade should be 2.0/4.0. Student has to finish summer training, internship and graduation thesis successfully.A student is required to have a minumum Cumulative Grade Point Average (CGPA) of 2.00/4.00 and no failing grades. | |
Progression Paths (Relationship Type) | 1.Practicing clinician 2.Private animal hospitals and policlinics 3.Companies importing veterinary biological products 4.Companies producing and importing human and veterinary drugs 5.Companies trading human and veterinary drugs and vaccines 6.Companies for pest control 7.Companies producing and selling instruments and equipments related to veterinary medicine and animal breeding 8.Organizations involved in control and certification of organic agriculture 9.Companies breeding and selling broodstock animals 10.Food production premises; plants for poultry and beef; slaughterhouses, cold storages 11.Private food control laboratories 12.Minced meat sale units 13. Aquaproducts production plants 14.Wholesale and retail sale units of aquaproducts 15.Feed production companies 16.Embryo and sperm production centers 17.Poultry broodstock enterprises and hatcheries 18.Raw hide purchasers 19.Sale units, housings and training centers of pet and exotic animals 20.Bee production centers | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030007448
- Will know the morphology, function, handling, husbandry, and breeding of animal species.
- Can diagnose and treat animal diseases.
- Will have the necessary theoretical and practical knowledge on the planning, production, marketing, control, and legislations of farm establishments.
- Will perceive animal diseases clinically and can employ all the necessary practices to diagnose the symptoms and may collect appropriate diagnostic materials and send them to reference laboratories and will employ all medical methods to treat diagnosed diseased.
- Will show the utmost care to preserve the public and environmental health during both the breeding and medical practices.
- Will provide both technical and medical supervision to all processes of animal sourced foods from production to consumption.
- Can practice the entire prospects or a specific field of the veterinary medicine individually and will uphold the occupational responsibilities. Will graduate with a confidancy in a foreign language and qualification in the use of information technologies that will enable them to follow the recent scientific developmets and will better themselves constantly.
- Will know how to establish professional communication with the partners in the field of medical practices and will attent to the occupational and social activities.
- Can conceptualize the cases and findings of veterinary practices, can inspect and examine scientific methods and practices, can analyse and evaluate the findings, and will design alternative solutions to the cases they face.
- Can design and propose both national and international projects or policies for animal science in regards to the needs of their country and/or region and can evaluate such projects both economically and statistically.
- Will follow up and conform both national and international legal frameworks and legislations for the practice of veterinary medicine.
- Each student has to enrol to courses at the start of each semester.
- Each student has to follow at least 70% of the theoretical and 80% of the practical courses.
- In calculation of the course grade, 40% of the midterm activities and exams (homeworks, laboratory exams, quises can also be used in calculation) and 60% of the final exam grade is used.
- All exams are evaluated over a 100-grading system.
- The student has to get a minimum of 60 from the final exam.
- Students with AA, BA, BB, CB and CC grades are deemed successfull.
- Average grade should be 2.0/4.0.
- Student has to finish summer training, internship and graduation thesis successfully.
The candidates have to successfully graduate from high school and get sufficient points from the centrally organized Student Selection Examination.
1.Practicing clinician 2.Private animal hospitals and policlinics 3.Companies importing veterinary biological products 4.Companies producing and importing human and veterinary drugs 5.Companies trading human and veterinary drugs and vaccines 6.Companies for pest control 7.Companies producing and selling instruments and equipments related to veterinary medicine and animal breeding 8.Organizations involved in control and certification of organic agriculture 9.Companies breeding and selling broodstock animals 10.Food production premises; plants for poultry and beef; slaughterhouses, cold storages 11.Private food control laboratories 12.Minced meat sale units 13. Aquaproducts production plants 14.Wholesale and retail sale units of aquaproducts 15.Feed production companies 16.Embryo and sperm production centers 17.Poultry broodstock enterprises and hatcheries 18.Raw hide purchasers 19.Sale units, housings and training centers of pet and exotic animals 20.Bee production centers
Qualification is continuous