Yeterlilik Kodu

TR0030012633

Yeterlilik Adı
Uluslararası Ticaret Lisans Diploması
Sorumlu KurumAltınbaş Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAltınbaş Üniversitesi
Sorumlu Kurum URLhttp://www.altinbas.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Toptan ve perakende satışlar
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır. Bu program İngilizce olarak sunulmaktadır.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. 

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Uluslararası ticaret hayatında gerekli olan çeşitli alanlardaki (ekonomik teori ve uygulamalar, uluslararası işletme, uluslararası finans, uluslararası lojistik, uluslararası ticaret hukuku vb.) temel kavram ve teorileri tanımlar ve uygular.
  • Uluslararası ticaret teorilerini gerçek hayat fonksiyonları ile bağdaştırır, etkin uluslararası ticaret stratejileri geliştirir, işletmelerinin misyon ve hedeflerini destekleyecek kararlar geliştirir.
  • Uluslararası ticaret ortamındaki riskleri tanımlar ve uluslararası ticaret risklerini yönetecek kararlar ve önlemler uygular.
  • Uluslararası ticarette pratik uygulamaları eleştirel bir biçimde değerlendirir, problemleri tanımlar ve analiz eder.
  • Uluslararası ticaret alanındaki bölgesel, ulusal ve uluslararası problemlere çözümler üretir ve işletme performansının arttırılmasına yönelik tavsiyeler tasarlar.
  • Küresel dünyadaki ve uluslararası ortamdaki başlıca aktörleri, koşul ve dinamikleri özetler.
  • Alanının sınırlarını şekillendiren ulusal ve uluslararası faaliyetlerle ilgili ulusal ve uluslararası hukuki çerçeveyi alanında yaptığı işle bağlantılandırır.
  • Alanını ilişkilendiren konularda veri toplamak ve analiz etmek için gereken kaynakları seçip etkin şekilde kullanabilecek yöntem ve araçlardan faydalanır.
  • Bireysel ve takım sorumluluğu alır, bireysel olarak ve takım lideri veya üyesi olarak sorunları çözer.
  • Uluslararası ticaret alanında yaygın olarak faydalanılan yazılım ve uygulamalardan faydalanır.
  • Karmaşık ve hızla değişen küresel ortamdaki değişimlere uyum sağlar.
  • Yalnız kendi disiplinini değil diğer disiplinlerden de faydalanır, düşünme ve pratiği disiplinler arası bir yaklaşımla geliştirir.
  • Dünyayı, ülkesini, toplumunu ve kendisini yorumlar, etik problemler, sosyal haklar, değerler ve kendisine ve başkalarına yönelik sorumluluklar hakkında farkındalık gösterir.
  • Eleştirel düşünür, bilimi ve teknolojideki gelişme ve yenilikleri değerlendirir, kişisel ve kurumsal girişimcilik becerisi gösterir, hayat boyu öğrenme yaklaşımı ile kendini geliştirir.
  • Sözel, yazılı, grafik ve teknolojik yollarla görüşlerini paylaşır, bakış açısını İngilizce olarak akıcı biçimde açıklar.
Anahtar Yetkinlikler
  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Bir dersin başarı değerlendirmesi; ara sınav, yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl/yıl sonu sınav notlarının başarı notuna etki oranları alınarak, Doğrudan Değerlendirme Sistemi (DDS) ve/veya Bağıl Değerlendirme Sistemlerinden (BDS) biri uygulanarak hesaplanır. Başarı değerlendirme yöntemi ve ders planı kapsamındaki çalışmaların nihai başarı notuna etki oranı ders izlencesinde belirtilir ve dersin öğretim elemanı tarafından akademikyarıyıl başında öğrencilere duyurulur. Ara sınav ve yarıyıl içi çalışmalarının başarı notuna etki oranı %60, yarıyıl sonu sınavının başarı notuna etki oranı ise %40’tır. Özelliği gereği ara sınav ve/veya yarıyıl sonu sınavını gerektirmeyen laboratuvar, atölye, proje, tasarım ve bitirme projesi gibi uygulamaya dayalı derslerin yarıyıl sonu başarı notu öğrencinin yarıyıl içi çalışmaları göz önünde tutularak nihai harfli başarı notu olarak verilir.

    Mutlak Değerlendirme Tablosu Puan Değerleri

  • Puan Değerleri

    Harfli Başarı Notu

    Katsayısı

    91-100

    AA

    4,00

    82-90

    BA

    3,50

    73-81

    BB

    3,00

    64-72

    CB

    2,50

    55-63

    CC

    2,00

    50-54

    DC

    1,50

    45-49

    DD

    1,00

    0-44

    FF

    0,00

Bir dersin başarı notu, Senato tarafından belirlenen esaslara göre; yukarıdaki tabloda yer alan harfli başarı notu ve başarı katsayısına dönüştürülür.

Başarı durumuna ilişkin yukarıda belirtilen harfli başarı notlarına ilişkin esaslar ve diğer harf notları aşağıda gösterilmiştir:

a) AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD ve S başarılı harf notlarıdır. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin GANO’sunun en az 2,00 olması gerekir.

b) FF, NA ve U başarısız harf notlarıdır.

c) NA: Derse devam koşulunun sağlanmaması durumunda verilir. Öğrenci NA aldığı dersten başarısız sayılır ve bu ders FF notu olarak işlem görür.

ç) S: Yeterlik ve muafiyet sınavı sonucu başarılı olunan dersler ile not ortalamasına katılmayan başarılmış derslere verilir. S notu toplam AKTS kredisine sayılır, GANO hesabına katılmaz.

d) U: Yeterlik ve muafiyet sınavı sonucu başarısız olunan dersler ile not ortalamalarına katılmayan başarısız derslere verilir.

e) M: Önceki yükseköğretim öğrenimi sırasında alınıp başarılı olunan ve S, G, M notu verilen derslere muafiyet verilirken, öğrencinin aldığı notların YÖK not dönüşüm tablosu ve Üniversite not sistemine çevrilememesi durumunda toplam AKTS kredisine sayılıp, GANO hesabına katılmayan nottur.

f) I: Eksik notu, hastalık veya başka bir zorunlu nedenle, başarılı olduğu halde ders için gerekli çalışmalardan bazılarını yerine getirememiş öğrencilere verilir. Bir öğrenci I notu aldığı dersten, o dersin yarıyıl sonu sınavı tarihinden itibaren on beş gün içinde eksiklerini tamamlamak zorundadır. Aksi halde, I notu kendiliğinden FF notuna dönüşür. Ancak ilgili yönetim kurulu kararıyla yukarıda açıklanan süre uzatılabilir.

Öğrenci değişim ve/veya ortak diploma programlarında öğrenim gören öğrencilerin ilgili üniversitelerden aldıkları ders notları, Senato kararları ile muafiyet ve intibak işlemleri esaslarına göre ilgili yönetim kurulu kararıyla, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından not durum belgesine işlenir.

Ek sınav, mazeret, muafiyet, itiraz veya mahkeme kararıyla değişen nihai notlar ve benzeri sınav sonuçlarının harf notuna dönüştürülmesinde mutlak sistem kullanılır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Uluslararası İşletme Yönetimi ve Akreditasyon Vakfı (FIBAA)

Akreditason Başlangıç/Bitiş Tarihi :

28.09.2022 / 27.09.2027

Giriş Şartı

ÖSYM tarafından yapılan YKS veya DGS sınavlarına girip yeterli puan almalı ve tercihte bulunmalıdır. Yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılmaktadır. Yurtdışında lise öğretimini tamamlamış adaylar da Üniversite tarafından belirlenen koşulları sağladıkları takdirde programa kabul edilebilirler (bkz. Yurt Dışından Öğrenci Kabul Yönergesi).

Başarma ŞartlarıBu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not ortalamasına sahip olmaları ve minimum 240 AKTS kredi yükünün tamamlayarak, derslerin tümünü başarıyla tamamlamaları gerekmektedir. Öğrencilerin programda tanımlanan stajı belirtilen sürede ve özelliklerde tamamlamaları zorunludur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Uluslararası Ticaret ve Finansman Programı, öğrencilere küresel iş dünyasında rekabetçi bir şekilde faaliyet gösterebilmeleri için gerekli olan kapsamlı bir eğitim sunan zengin bir programdır. Bu program, öğrencilere uluslararası ticaretin ve finansmanın temel teorik prensiplerini, pratik uygulamalarını ve güncel trendlerini anlama fırsatı sunar. Öğrenciler, uluslararası pazarlarda iş yapma stratejileri geliştirme, risk yönetimi, finansal analiz, ve uluslararası işletme yönetimi konularında uzmanlaşma şansına sahip olurlar. Program aynı zamanda kültürel çeşitliliği anlama ve yönetme, etik değerlere bağlı iş yapma, sürdürülebilirlik ve çevresel faktörleri göz önünde bulundurma yeteneklerini geliştirmeye odaklanır. Mezunlar, küresel iş dünyasında liderlik yapabilme yeteneği, stratejik düşünme kabiliyeti ve etkili iletişim becerileri ile donatılmış olarak uluslararası ticaret ve finansman alanında başarılı kariyerler yapma potansiyeline sahip olurlar. Bu program, öğrencilere hem teorik bilgi hem de pratik deneyim sağlayarak, küresel ekonomik bağlamda başarılı profesyoneller olarak yetişmelerine olanak tanır.

 

 

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

 Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030012633


Yeterlilik Adı
Uluslararası Ticaret Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Altınbaş Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Altınbaş Üniversitesi

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır. Bu program İngilizce olarak sunulmaktadır.


Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. 


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Uluslararası ticaret hayatında gerekli olan çeşitli alanlardaki (ekonomik teori ve uygulamalar, uluslararası işletme, uluslararası finans, uluslararası lojistik, uluslararası ticaret hukuku vb.) temel kavram ve teorileri tanımlar ve uygular.
  • Uluslararası ticaret teorilerini gerçek hayat fonksiyonları ile bağdaştırır, etkin uluslararası ticaret stratejileri geliştirir, işletmelerinin misyon ve hedeflerini destekleyecek kararlar geliştirir.
  • Uluslararası ticaret ortamındaki riskleri tanımlar ve uluslararası ticaret risklerini yönetecek kararlar ve önlemler uygular.
  • Uluslararası ticarette pratik uygulamaları eleştirel bir biçimde değerlendirir, problemleri tanımlar ve analiz eder.
  • Uluslararası ticaret alanındaki bölgesel, ulusal ve uluslararası problemlere çözümler üretir ve işletme performansının arttırılmasına yönelik tavsiyeler tasarlar.
  • Küresel dünyadaki ve uluslararası ortamdaki başlıca aktörleri, koşul ve dinamikleri özetler.
  • Alanının sınırlarını şekillendiren ulusal ve uluslararası faaliyetlerle ilgili ulusal ve uluslararası hukuki çerçeveyi alanında yaptığı işle bağlantılandırır.
  • Alanını ilişkilendiren konularda veri toplamak ve analiz etmek için gereken kaynakları seçip etkin şekilde kullanabilecek yöntem ve araçlardan faydalanır.
  • Bireysel ve takım sorumluluğu alır, bireysel olarak ve takım lideri veya üyesi olarak sorunları çözer.
  • Uluslararası ticaret alanında yaygın olarak faydalanılan yazılım ve uygulamalardan faydalanır.
  • Karmaşık ve hızla değişen küresel ortamdaki değişimlere uyum sağlar.
  • Yalnız kendi disiplinini değil diğer disiplinlerden de faydalanır, düşünme ve pratiği disiplinler arası bir yaklaşımla geliştirir.
  • Dünyayı, ülkesini, toplumunu ve kendisini yorumlar, etik problemler, sosyal haklar, değerler ve kendisine ve başkalarına yönelik sorumluluklar hakkında farkındalık gösterir.
  • Eleştirel düşünür, bilimi ve teknolojideki gelişme ve yenilikleri değerlendirir, kişisel ve kurumsal girişimcilik becerisi gösterir, hayat boyu öğrenme yaklaşımı ile kendini geliştirir.
  • Sözel, yazılı, grafik ve teknolojik yollarla görüşlerini paylaşır, bakış açısını İngilizce olarak akıcı biçimde açıklar.

Anahtar Yetkinlikler
  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Bir dersin başarı değerlendirmesi; ara sınav, yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl/yıl sonu sınav notlarının başarı notuna etki oranları alınarak, Doğrudan Değerlendirme Sistemi (DDS) ve/veya Bağıl Değerlendirme Sistemlerinden (BDS) biri uygulanarak hesaplanır. Başarı değerlendirme yöntemi ve ders planı kapsamındaki çalışmaların nihai başarı notuna etki oranı ders izlencesinde belirtilir ve dersin öğretim elemanı tarafından akademikyarıyıl başında öğrencilere duyurulur. Ara sınav ve yarıyıl içi çalışmalarının başarı notuna etki oranı %60, yarıyıl sonu sınavının başarı notuna etki oranı ise %40’tır. Özelliği gereği ara sınav ve/veya yarıyıl sonu sınavını gerektirmeyen laboratuvar, atölye, proje, tasarım ve bitirme projesi gibi uygulamaya dayalı derslerin yarıyıl sonu başarı notu öğrencinin yarıyıl içi çalışmaları göz önünde tutularak nihai harfli başarı notu olarak verilir.

    Mutlak Değerlendirme Tablosu Puan Değerleri

  • Puan Değerleri

    Harfli Başarı Notu

    Katsayısı

    91-100

    AA

    4,00

    82-90

    BA

    3,50

    73-81

    BB

    3,00

    64-72

    CB

    2,50

    55-63

    CC

    2,00

    50-54

    DC

    1,50

    45-49

    DD

    1,00

    0-44

    FF

    0,00

Bir dersin başarı notu, Senato tarafından belirlenen esaslara göre; yukarıdaki tabloda yer alan harfli başarı notu ve başarı katsayısına dönüştürülür.

Başarı durumuna ilişkin yukarıda belirtilen harfli başarı notlarına ilişkin esaslar ve diğer harf notları aşağıda gösterilmiştir:

a) AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD ve S başarılı harf notlarıdır. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin GANO’sunun en az 2,00 olması gerekir.

b) FF, NA ve U başarısız harf notlarıdır.

c) NA: Derse devam koşulunun sağlanmaması durumunda verilir. Öğrenci NA aldığı dersten başarısız sayılır ve bu ders FF notu olarak işlem görür.

ç) S: Yeterlik ve muafiyet sınavı sonucu başarılı olunan dersler ile not ortalamasına katılmayan başarılmış derslere verilir. S notu toplam AKTS kredisine sayılır, GANO hesabına katılmaz.

d) U: Yeterlik ve muafiyet sınavı sonucu başarısız olunan dersler ile not ortalamalarına katılmayan başarısız derslere verilir.

e) M: Önceki yükseköğretim öğrenimi sırasında alınıp başarılı olunan ve S, G, M notu verilen derslere muafiyet verilirken, öğrencinin aldığı notların YÖK not dönüşüm tablosu ve Üniversite not sistemine çevrilememesi durumunda toplam AKTS kredisine sayılıp, GANO hesabına katılmayan nottur.

f) I: Eksik notu, hastalık veya başka bir zorunlu nedenle, başarılı olduğu halde ders için gerekli çalışmalardan bazılarını yerine getirememiş öğrencilere verilir. Bir öğrenci I notu aldığı dersten, o dersin yarıyıl sonu sınavı tarihinden itibaren on beş gün içinde eksiklerini tamamlamak zorundadır. Aksi halde, I notu kendiliğinden FF notuna dönüşür. Ancak ilgili yönetim kurulu kararıyla yukarıda açıklanan süre uzatılabilir.

Öğrenci değişim ve/veya ortak diploma programlarında öğrenim gören öğrencilerin ilgili üniversitelerden aldıkları ders notları, Senato kararları ile muafiyet ve intibak işlemleri esaslarına göre ilgili yönetim kurulu kararıyla, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından not durum belgesine işlenir.

Ek sınav, mazeret, muafiyet, itiraz veya mahkeme kararıyla değişen nihai notlar ve benzeri sınav sonuçlarının harf notuna dönüştürülmesinde mutlak sistem kullanılır.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Uluslararası İşletme Yönetimi ve Akreditasyon Vakfı (FIBAA)

Akreditason Başlangıç/Bitiş Tarihi :

28.09.2022 / 27.09.2027


Giriş Şartı

ÖSYM tarafından yapılan YKS veya DGS sınavlarına girip yeterli puan almalı ve tercihte bulunmalıdır. Yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılmaktadır. Yurtdışında lise öğretimini tamamlamış adaylar da Üniversite tarafından belirlenen koşulları sağladıkları takdirde programa kabul edilebilirler (bkz. Yurt Dışından Öğrenci Kabul Yönergesi).


Başarma Şartları
Bu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not ortalamasına sahip olmaları ve minimum 240 AKTS kredi yükünün tamamlayarak, derslerin tümünü başarıyla tamamlamaları gerekmektedir. Öğrencilerin programda tanımlanan stajı belirtilen sürede ve özelliklerde tamamlamaları zorunludur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Uluslararası Ticaret ve Finansman Programı, öğrencilere küresel iş dünyasında rekabetçi bir şekilde faaliyet gösterebilmeleri için gerekli olan kapsamlı bir eğitim sunan zengin bir programdır. Bu program, öğrencilere uluslararası ticaretin ve finansmanın temel teorik prensiplerini, pratik uygulamalarını ve güncel trendlerini anlama fırsatı sunar. Öğrenciler, uluslararası pazarlarda iş yapma stratejileri geliştirme, risk yönetimi, finansal analiz, ve uluslararası işletme yönetimi konularında uzmanlaşma şansına sahip olurlar. Program aynı zamanda kültürel çeşitliliği anlama ve yönetme, etik değerlere bağlı iş yapma, sürdürülebilirlik ve çevresel faktörleri göz önünde bulundurma yeteneklerini geliştirmeye odaklanır. Mezunlar, küresel iş dünyasında liderlik yapabilme yeteneği, stratejik düşünme kabiliyeti ve etkili iletişim becerileri ile donatılmış olarak uluslararası ticaret ve finansman alanında başarılı kariyerler yapma potansiyeline sahip olurlar. Bu program, öğrencilere hem teorik bilgi hem de pratik deneyim sağlayarak, küresel ekonomik bağlamda başarılı profesyoneller olarak yetişmelerine olanak tanır.

 

 


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

 Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030012633

Qualification Title
İnternational Trade License
Awarding BodyAltinbas University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.altinbas.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasWholesale and retail sales
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

It is a higher education program based on secondary education qualifications, covering an eight-semester program and providing training in a specific field of learning or profession. This program is offered in English.

Learning Environments

Learning takes place in the form of formal, open or distance education.

Description
  • Defines and applies the essential body of knowledge in the international trade discipline (economic theories and applications, international business, international law, etc.) including, business administration, and international logistics management.
  • Develops effective international trade strategies, designs measures to support the corporate mission and business objectives.
  • Identifies the uncertainties and risks in international trade and designs measures to mitigate these risks.
  • Evaluates critically the empirical applications of international trade and identifies and analyses the problems in international trade.
  • Finds solutions to international trade problems to develop business performance.
  • Outlines the major global actors, conditions and dynamics in the globalized world and international environment.
  • Relates the national and international legal framework that regulates the national and international activities in the field to his/her work in the field.
  • Makes use of methods and tools required to effectively collect and analyze data in his/her area.
  • Assumes responsibility in individual and collective settings; solves problems both as an individual and a member or leader of a team.
  • Uses common computer technologies employed in international trade.
  • Adapts himself/herself to complex and ever-changing conditions in a global World.
  • Makes use of not only his/her own discipline but related fields as well; develops an interdisciplinary approach and practice. Interprets his/her world, country, society and himself/herself; demonstrates awareness of the ethical issues, social rights, values and responsibilities towards others and self.
  • Evaluates the developments and trends in science and technology; shows personal and institutional entrepreneurship improves himself/herself through life-long learning.
  • Communicates his/her opinions effectively using oral, written, graphic and technological means; fluently explains his/her perspective in English.
Key Competencies
  • Literacy competency
  • Multilingual proficiency
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Civic competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence
Further Info

The success evaluation of a course is calculated by applying either the Direct Assessment System (DAS) or the Relative Assessment System (RAS), taking into account the weightings of the midterm exam, in-semester activities, and final exam grades. The method of success evaluation and the impact ratio of the activities covered in the course syllabus on the final grade are specified in the course outline and announced to students by the course instructor at the beginning of the academic semester. The impact ratio of the midterm exam and in-semester activities on the success grade is 60%, while the impact ratio of the final exam on the success grade is 40%. For practical courses such as laboratories, workshops, projects, design, and capstone projects that do not require a midterm and/or final exam by their nature, the final success grade is given as a final letter grade based on the student's in-semester activities.

Absolute Assessment Table Score Values

Scores

Letter Grade

Impact

91-100

AA

4,00

82-90

BA

3,50

73-81

BB

3,00

64-72

CB

2,50

55-63

CC

2,00

50-54

DC

1,50

45-49

DD

1,00

0-44

FF

0,00

A course's success grade is converted into the letter grade and success coefficient listed in the table above according to the principles determined by the Senate. The principles regarding the letter grades for success mentioned above and other letter grades are shown below:

a) **AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD, and S** are passing letter grades. However, in order to graduate, a student must have a minimum Cumulative Grade Point Average (CGPA) of 2.00.

b) **FF, NA, and U** are failing letter grades.

c) **NA**: This grade is given when the attendance requirement for the course is not met. A student receiving an NA is considered unsuccessful in that course, and it will be processed as an FF grade.

ç) **S**: This grade is awarded for courses passed as a result of competency and exemption exams, as well as for courses that do not count towards the GPA. The S grade counts towards the total ECTS credits but does not contribute to the CGPA calculation.

d) **U**: This grade is given for courses failed as a result of competency and exemption exams, as well as for courses that do not count towards the GPA.

e) **M**: This grade is awarded for courses taken during previous higher education studies where the student was successful and received S, G, or M grades. If the grades cannot be converted into the YÖK grading conversion table and the university's grading system when granting exemptions, they will count towards the total ECTS credits but will not be included in the CGPA calculation.

f) **I**: An incomplete grade is given to students who have been successful but have not completed some of the necessary work for the course due to illness or another valid reason. A student who receives an I grade must complete their outstanding work within fifteen days from the date of the final exam for that course. Otherwise, the I grade will automatically convert to an FF grade. However, this period may be extended by a decision from the relevant administrative board.

For students participating in exchange programs and/or joint diploma programs, the grades received from relevant universities will be recorded on their transcript by the Student Affairs Department according to Senate decisions regarding exemptions and equivalency processes.

Absolute grading systems are used for converting final grades and similar exam results that change due to make-up exams, excuses, exemptions, appeals, or court decisions into letter grades.

Quality Assurance

To ensure the quality of higher education programs:

- The Council of Higher Education (YÖK) is responsible for the planning, organization, management, and supervision of education, teaching, and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports," prepared within the framework of criteria set by YÖK, are published annually for higher education institutions. Reports containing quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions based on these reports are shared with the public by YÖK.

- The "Foundation Higher Education Institutions Report," which includes academic, administrative, and financial data about foundation higher education institutions, is published annually by YÖK. This report includes quantitative and qualitative evaluations conducted on foundation higher education institutions and is shared with the public by YÖK. The quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring the Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Formation and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required for opening undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of these institutions in accordance with the fundamental principles established by YÖK.

1.2. After the curriculum of National Core Education Programs is approved by the relevant Council of Deans, it is implemented by higher education institutions with YÖK's approval.

2. Assessment-Evaluation: The measurement and evaluation of learning outcomes that each undergraduate program will provide to students are conducted according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the fundamental principles established by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree upon successfully completing the course credits and other requirements determined by higher education institutions.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: Higher education institutions enter their "Institutional Internal Evaluation Reports" from the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year as part of continuous monitoring. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" regarding external evaluations of higher education institutions with the public. Additionally, accreditation decisions given by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also demonstrate that programs meet quality assurance standards. Regular review activities related to qualifications determined by YÖKAK regulations are conducted.

International Business Management and Accreditation Foundation (FIBAA)

Accreditation Start/End Date:

28.09.2022 / 27.09.2027

Access Requirements

Candidates must take the YKS (Higher Education Entrance Exam) or DGS (Vertical Transfer Exam) conducted by ÖSYM and achieve a sufficient score to make their preferences. Placement procedures are carried out centrally by ÖSYM. Candidates who have completed high school education abroad can also be accepted into the program if they meet the conditions set by the university (see Student Admission Guidelines from Abroad).

Conditions for SuccessA bachelor's degree is awarded to students who have completed all the courses required by the curriculum, earned a total of 240 credits, and have a minimum cumulative grade point average of 2.00/4.00.
Progression Paths (Relationship Type)

The International Trade and Finance Program is a rich curriculum that offers students comprehensive training necessary to operate competitively in the global business world. This program provides students with the opportunity to understand the fundamental theoretical principles, practical applications, and current trends in international trade and finance. Students have the chance to specialize in areas such as developing business strategies for international markets, risk management, financial analysis, and international business management. 

The program also focuses on developing skills to understand and manage cultural diversity, conducting business with ethical values, and considering sustainability and environmental factors. Graduates are equipped with the ability to lead in the global business environment, strategic thinking skills, and effective communication abilities, positioning them for successful careers in international trade and finance. This program enables students to grow as successful professionals in a global economic context by providing both theoretical knowledge and practical experience.

 

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on Transition Between Associate and Bachelor’s Degree Programs, Double Major, Minor, and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Bachelor’s Degree Studies for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Supplementary Article 35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and the Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030012633


Qualification Title
İnternational Trade License

Awarding Body
Altinbas University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

It is a higher education program based on secondary education qualifications, covering an eight-semester program and providing training in a specific field of learning or profession. This program is offered in English.


Learning Environments

Learning takes place in the form of formal, open or distance education.


Description
  • Defines and applies the essential body of knowledge in the international trade discipline (economic theories and applications, international business, international law, etc.) including, business administration, and international logistics management.
  • Develops effective international trade strategies, designs measures to support the corporate mission and business objectives.
  • Identifies the uncertainties and risks in international trade and designs measures to mitigate these risks.
  • Evaluates critically the empirical applications of international trade and identifies and analyses the problems in international trade.
  • Finds solutions to international trade problems to develop business performance.
  • Outlines the major global actors, conditions and dynamics in the globalized world and international environment.
  • Relates the national and international legal framework that regulates the national and international activities in the field to his/her work in the field.
  • Makes use of methods and tools required to effectively collect and analyze data in his/her area.
  • Assumes responsibility in individual and collective settings; solves problems both as an individual and a member or leader of a team.
  • Uses common computer technologies employed in international trade.
  • Adapts himself/herself to complex and ever-changing conditions in a global World.
  • Makes use of not only his/her own discipline but related fields as well; develops an interdisciplinary approach and practice. Interprets his/her world, country, society and himself/herself; demonstrates awareness of the ethical issues, social rights, values and responsibilities towards others and self.
  • Evaluates the developments and trends in science and technology; shows personal and institutional entrepreneurship improves himself/herself through life-long learning.
  • Communicates his/her opinions effectively using oral, written, graphic and technological means; fluently explains his/her perspective in English.

Key Competencies
  • Literacy competency
  • Multilingual proficiency
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Civic competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence

Further Info

The success evaluation of a course is calculated by applying either the Direct Assessment System (DAS) or the Relative Assessment System (RAS), taking into account the weightings of the midterm exam, in-semester activities, and final exam grades. The method of success evaluation and the impact ratio of the activities covered in the course syllabus on the final grade are specified in the course outline and announced to students by the course instructor at the beginning of the academic semester. The impact ratio of the midterm exam and in-semester activities on the success grade is 60%, while the impact ratio of the final exam on the success grade is 40%. For practical courses such as laboratories, workshops, projects, design, and capstone projects that do not require a midterm and/or final exam by their nature, the final success grade is given as a final letter grade based on the student's in-semester activities.

Absolute Assessment Table Score Values

Scores

Letter Grade

Impact

91-100

AA

4,00

82-90

BA

3,50

73-81

BB

3,00

64-72

CB

2,50

55-63

CC

2,00

50-54

DC

1,50

45-49

DD

1,00

0-44

FF

0,00

A course's success grade is converted into the letter grade and success coefficient listed in the table above according to the principles determined by the Senate. The principles regarding the letter grades for success mentioned above and other letter grades are shown below:

a) **AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD, and S** are passing letter grades. However, in order to graduate, a student must have a minimum Cumulative Grade Point Average (CGPA) of 2.00.

b) **FF, NA, and U** are failing letter grades.

c) **NA**: This grade is given when the attendance requirement for the course is not met. A student receiving an NA is considered unsuccessful in that course, and it will be processed as an FF grade.

ç) **S**: This grade is awarded for courses passed as a result of competency and exemption exams, as well as for courses that do not count towards the GPA. The S grade counts towards the total ECTS credits but does not contribute to the CGPA calculation.

d) **U**: This grade is given for courses failed as a result of competency and exemption exams, as well as for courses that do not count towards the GPA.

e) **M**: This grade is awarded for courses taken during previous higher education studies where the student was successful and received S, G, or M grades. If the grades cannot be converted into the YÖK grading conversion table and the university's grading system when granting exemptions, they will count towards the total ECTS credits but will not be included in the CGPA calculation.

f) **I**: An incomplete grade is given to students who have been successful but have not completed some of the necessary work for the course due to illness or another valid reason. A student who receives an I grade must complete their outstanding work within fifteen days from the date of the final exam for that course. Otherwise, the I grade will automatically convert to an FF grade. However, this period may be extended by a decision from the relevant administrative board.

For students participating in exchange programs and/or joint diploma programs, the grades received from relevant universities will be recorded on their transcript by the Student Affairs Department according to Senate decisions regarding exemptions and equivalency processes.

Absolute grading systems are used for converting final grades and similar exam results that change due to make-up exams, excuses, exemptions, appeals, or court decisions into letter grades.


Quality Assurance

To ensure the quality of higher education programs:

- The Council of Higher Education (YÖK) is responsible for the planning, organization, management, and supervision of education, teaching, and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports," prepared within the framework of criteria set by YÖK, are published annually for higher education institutions. Reports containing quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions based on these reports are shared with the public by YÖK.

- The "Foundation Higher Education Institutions Report," which includes academic, administrative, and financial data about foundation higher education institutions, is published annually by YÖK. This report includes quantitative and qualitative evaluations conducted on foundation higher education institutions and is shared with the public by YÖK. The quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring the Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Formation and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required for opening undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of these institutions in accordance with the fundamental principles established by YÖK.

1.2. After the curriculum of National Core Education Programs is approved by the relevant Council of Deans, it is implemented by higher education institutions with YÖK's approval.

2. Assessment-Evaluation: The measurement and evaluation of learning outcomes that each undergraduate program will provide to students are conducted according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the fundamental principles established by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree upon successfully completing the course credits and other requirements determined by higher education institutions.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: Higher education institutions enter their "Institutional Internal Evaluation Reports" from the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year as part of continuous monitoring. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" regarding external evaluations of higher education institutions with the public. Additionally, accreditation decisions given by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also demonstrate that programs meet quality assurance standards. Regular review activities related to qualifications determined by YÖKAK regulations are conducted.

International Business Management and Accreditation Foundation (FIBAA)

Accreditation Start/End Date:

28.09.2022 / 27.09.2027


Access Requirements

Candidates must take the YKS (Higher Education Entrance Exam) or DGS (Vertical Transfer Exam) conducted by ÖSYM and achieve a sufficient score to make their preferences. Placement procedures are carried out centrally by ÖSYM. Candidates who have completed high school education abroad can also be accepted into the program if they meet the conditions set by the university (see Student Admission Guidelines from Abroad).


Conditions for Success
A bachelor's degree is awarded to students who have completed all the courses required by the curriculum, earned a total of 240 credits, and have a minimum cumulative grade point average of 2.00/4.00.

Progression Paths (Relationship Type)

The International Trade and Finance Program is a rich curriculum that offers students comprehensive training necessary to operate competitively in the global business world. This program provides students with the opportunity to understand the fundamental theoretical principles, practical applications, and current trends in international trade and finance. Students have the chance to specialize in areas such as developing business strategies for international markets, risk management, financial analysis, and international business management. 

The program also focuses on developing skills to understand and manage cultural diversity, conducting business with ethical values, and considering sustainability and environmental factors. Graduates are equipped with the ability to lead in the global business environment, strategic thinking skills, and effective communication abilities, positioning them for successful careers in international trade and finance. This program enables students to grow as successful professionals in a global economic context by providing both theoretical knowledge and practical experience.

 


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on Transition Between Associate and Bachelor’s Degree Programs, Double Major, Minor, and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Bachelor’s Degree Studies for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Supplementary Article 35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and the Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.


Url
Open Address