Yeterlilik Kodu

TR0030015064

Yeterlilik Adı
Uluslararası İlişkiler Lisans Diploması
Sorumlu KurumEge Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEge Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR
Sorumlu Kurum URLhttp://ege.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Siyaset bilimleri ve yurttaşlık
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Ege Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler programının temel amacı; sosyal bilimlerin ve uluslararası ilişkiler disiplinin çizdiği çerçeve içinde öğrencilerimizin mezuniyet sonrası mesleki yaşamlarının gerektireceği bilgi ve beceriyle donanmasını; eleştirel ve analitik düşünme, çözüm üretme yeteneğini kazanmasını sağlamaktır. Uluslararası Siyaset, Siyasi Tarih ve Devletler Hukuku olmak üzere üç Anabilim dalına sahip Bölümümüzün lisans programı bu amaçlar doğrultusunda düzenlenmiştir. Uluslararası İlişkiler Teorileri, Siyasi Tarih, Uluslararası Örgütler, Uluslararası Hukuk, Dış Politika Analizi vb. gibi temel derslerle öğrencilerimize uluslararası ilişkiler alanında sağlam bir altyapı sağlanmaktadır.
  • Temel derslerin yanı sıra, gerek uluslararası ilişkiler gerekse sosyal bilimlerin diğer alanlarında geniş bir yelpazede yer alan seçimlik dersler öğrencilerimizin mesleki yaşamlarına yönelik tercihler yapabilmesine imkan sağlamakta ve kendi tercihlerine uygun bir donanım kazanmasına yardımcı olmaktadır. Bu programın amacı, öğrencileri kamuda ve özel sektörde iş hayatına uzman, yönetici veya araştırmacı olarak hazırlamanın ötesinde, eleştirel ve analitik düşünme ve çözüm üretme yeteneklerini geliştirerek yaşamın her alanında başarılı olmalarına, sorumlu ve özgüven sahibi bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlamaktır. Bu programın mezunlarımızı, kendi uzmanlık alanlarında yeterli, içinde bulunduğumuz çağın gereklerini kavramış ve zorluklarının üstesinden gelebilecek bilgi, beceri ve özgüvenle donattığına inanıyoruz.
Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün ve ikinci öğretim şeklinde yapılır.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Uluslararası İlişkiler alanında ve temel alt-dallarında (Uluslararası İlişkiler, Siyasi Tarih, Uluslararası Ekonomik Entegrasyonlar, Devletler Hukuku, Siyaset Bilimi) güncel bilgilerle ve bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde kavramsal, kuramsal ve gereken alanlarda uygulamalı bilgilere sahip olur.
  • Uluslararası İlişkiler alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.
  • Uluslararası İlişkiler alanındaki kavram, olgu, sorunları ve düşünceleri bilimsel yöntemlerle inceleyebilmek, verileri yorumlayabilmek ve eleştirel perspektifle değerlendirir.
  • Kuramsal çözümlemede ve uygulamada karşılaşılan çeşitli karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Uluslararası İlişkiler alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilmek, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilmek ve öğrenme sürecini yönlendirir.
  • Uluslararası İlişkiler alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ya da gerektiğinde kurumları bilgilendirebilmek, düşüncelerini ve önerilerini onlarla hem yazılı hem de sözlü olarak paylaşır.
  • Uluslararası İlişkiler alanındaki bilgileri ve bilimsel kaynakları İngilizce dilini kullanarak izler.
  • Uluslararası İlişkiler alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisine sahip olmak, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
  • Sosyal hakların önemine ve evrenselliğine inanan, sosyal adalet bilincine sahip, çevreyi ve kaynakları korumayı hedefleyen bir bilince sahip olur.
  • Uluslararası İlişkiler alanıyla ilgili ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip ve analiz edebilmek ve toplumun gelişmesine katkıda bulunabilecek, inisiyatif kullanabilen, aydın, güvenilir ve yaratıcı bireyler olarak yetişir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Bir dersin ölçme ve değerlendirmesi, ara sınav ve varsa diğer yarıyıl eğitim-öğretim etkinlikleri ile final veya varsa bütünleme sınav temelinde gerçekleştirilmektedir. Öğrencinin yarıyıl içi eğitim-öğretim etkinlikleri ve final sınav notunun ham başarı puanına katkı yüzdesini ilgili dersin öğretim elemanı derse yazılma ve kayıt haftasından önce belirler ve en geç yarıyıl derslerinin ilk haftası içinde öğrencilere duyurulur. Yarıyıl içi etkinliklerinin katkı yüzdesi % 40-70 aralığında, final veya varsa bütünleme sınav notunun katkı yüzdesi ise %60-30 aralığında olması zorunludur. Ege Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Esasları Yönergesi için tıklayınız: https://oidb.ege.edu.tr/files/oidb/icerik/olcmedegerlendirme(1).pdf
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Foundation for International Business Administration Accreditation (FIBAA)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 29.06.2022/28.06.2027

Giriş Şartı
  • Programa öğrenci kabulü “Ege Üniversitesi Hakkında” bölümünde yer alan “Öğrenci Kabulü” başlığı (https://obys.ege.edu.tr/ogrenci/ebp/tr/kabul-sartlari.htm) altında ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.
Başarma Şartları Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda tezli lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler. Tezli ve tezsiz lisansüstü programlara kabul koşulları ise başvurulan üniversitelere göre değişiklik gösterebilmektedir.
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik Sürekli Geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030015064


Yeterlilik Adı
Uluslararası İlişkiler Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Ege Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Ege Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Ege Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler programının temel amacı; sosyal bilimlerin ve uluslararası ilişkiler disiplinin çizdiği çerçeve içinde öğrencilerimizin mezuniyet sonrası mesleki yaşamlarının gerektireceği bilgi ve beceriyle donanmasını; eleştirel ve analitik düşünme, çözüm üretme yeteneğini kazanmasını sağlamaktır. Uluslararası Siyaset, Siyasi Tarih ve Devletler Hukuku olmak üzere üç Anabilim dalına sahip Bölümümüzün lisans programı bu amaçlar doğrultusunda düzenlenmiştir. Uluslararası İlişkiler Teorileri, Siyasi Tarih, Uluslararası Örgütler, Uluslararası Hukuk, Dış Politika Analizi vb. gibi temel derslerle öğrencilerimize uluslararası ilişkiler alanında sağlam bir altyapı sağlanmaktadır.
  • Temel derslerin yanı sıra, gerek uluslararası ilişkiler gerekse sosyal bilimlerin diğer alanlarında geniş bir yelpazede yer alan seçimlik dersler öğrencilerimizin mesleki yaşamlarına yönelik tercihler yapabilmesine imkan sağlamakta ve kendi tercihlerine uygun bir donanım kazanmasına yardımcı olmaktadır. Bu programın amacı, öğrencileri kamuda ve özel sektörde iş hayatına uzman, yönetici veya araştırmacı olarak hazırlamanın ötesinde, eleştirel ve analitik düşünme ve çözüm üretme yeteneklerini geliştirerek yaşamın her alanında başarılı olmalarına, sorumlu ve özgüven sahibi bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlamaktır. Bu programın mezunlarımızı, kendi uzmanlık alanlarında yeterli, içinde bulunduğumuz çağın gereklerini kavramış ve zorluklarının üstesinden gelebilecek bilgi, beceri ve özgüvenle donattığına inanıyoruz.

Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün ve ikinci öğretim şeklinde yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Uluslararası İlişkiler alanında ve temel alt-dallarında (Uluslararası İlişkiler, Siyasi Tarih, Uluslararası Ekonomik Entegrasyonlar, Devletler Hukuku, Siyaset Bilimi) güncel bilgilerle ve bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde kavramsal, kuramsal ve gereken alanlarda uygulamalı bilgilere sahip olur.
  • Uluslararası İlişkiler alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.
  • Uluslararası İlişkiler alanındaki kavram, olgu, sorunları ve düşünceleri bilimsel yöntemlerle inceleyebilmek, verileri yorumlayabilmek ve eleştirel perspektifle değerlendirir.
  • Kuramsal çözümlemede ve uygulamada karşılaşılan çeşitli karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Uluslararası İlişkiler alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilmek, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilmek ve öğrenme sürecini yönlendirir.
  • Uluslararası İlişkiler alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ya da gerektiğinde kurumları bilgilendirebilmek, düşüncelerini ve önerilerini onlarla hem yazılı hem de sözlü olarak paylaşır.
  • Uluslararası İlişkiler alanındaki bilgileri ve bilimsel kaynakları İngilizce dilini kullanarak izler.
  • Uluslararası İlişkiler alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisine sahip olmak, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
  • Sosyal hakların önemine ve evrenselliğine inanan, sosyal adalet bilincine sahip, çevreyi ve kaynakları korumayı hedefleyen bir bilince sahip olur.
  • Uluslararası İlişkiler alanıyla ilgili ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip ve analiz edebilmek ve toplumun gelişmesine katkıda bulunabilecek, inisiyatif kullanabilen, aydın, güvenilir ve yaratıcı bireyler olarak yetişir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Bir dersin ölçme ve değerlendirmesi, ara sınav ve varsa diğer yarıyıl eğitim-öğretim etkinlikleri ile final veya varsa bütünleme sınav temelinde gerçekleştirilmektedir. Öğrencinin yarıyıl içi eğitim-öğretim etkinlikleri ve final sınav notunun ham başarı puanına katkı yüzdesini ilgili dersin öğretim elemanı derse yazılma ve kayıt haftasından önce belirler ve en geç yarıyıl derslerinin ilk haftası içinde öğrencilere duyurulur. Yarıyıl içi etkinliklerinin katkı yüzdesi % 40-70 aralığında, final veya varsa bütünleme sınav notunun katkı yüzdesi ise %60-30 aralığında olması zorunludur. Ege Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Esasları Yönergesi için tıklayınız: https://oidb.ege.edu.tr/files/oidb/icerik/olcmedegerlendirme(1).pdf

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Foundation for International Business Administration Accreditation (FIBAA)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 29.06.2022/28.06.2027


Giriş Şartı
  • Programa öğrenci kabulü “Ege Üniversitesi Hakkında” bölümünde yer alan “Öğrenci Kabulü” başlığı (https://obys.ege.edu.tr/ogrenci/ebp/tr/kabul-sartlari.htm) altında ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.

Başarma Şartları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda tezli lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler. Tezli ve tezsiz lisansüstü programlara kabul koşulları ise başvurulan üniversitelere göre değişiklik gösterebilmektedir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik Sürekli Geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030015064

Qualification Title
Bachelor of Arts in International Relations
Awarding BodyEGE UNIVERSITY
Awarding Body ContactEge University Rectorate Gençlik Caddesi 35040 Bornova – Izmir Telephone: (0-232) 311 10 10 Email: webadmin@ege.edu.tr
Awarding Body Urlhttp://ege.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasPolitical sciences and civics
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • The main purpose of Ege University, International Relations program is; Within the framework drawn by the discipline of social sciences and international relations, our students are equipped with the knowledge and skills required by their professional lives after graduation; critical and analytical thinking, to gain the ability to produce solutions. The undergraduate program of our department, which has three departments: International Politics, Political History and International Law, is organized in line with these objectives. With basic courses such as International Relations Theories, Political History, International Organizations, International Law, Foreign Policy Analysis, etc., our students are provided with a solid background in the field of international relations.
  • In addition to the basic courses, elective courses in a wide range of fields of international relations and other social sciences enable our students to make choices for their professional lives and help them gain a suitable equipment for their own preferences. The aim of this program is not only to prepare students for business life in the public and private sectors as experts, managers or researchers, but also to develop their critical and analytical thinking and solution production skills, to contribute to their success in all areas of life and to grow up as responsible and self-confident individuals. We believe that this program equips our graduates with the knowledge, skills and self-confidence to be sufficient in their fields of expertise, to comprehend the requirements of the age we live in and to overcome their difficulties.
Learning Environments
  • Education and training are carried out in the form of formal and secondary education.
Description
  • To be able to gain advanced conceptual, theoretical and practical knowledge based on current issues and scientific resources in the discipline of International Relations (IR) and its sub-fields (International Relations, Political History, International Economic Integrations, International Law, Political Science),
  • To be able to make use of the theoretical and practical knowledge gained in the discipline of International Relations (IR),
  • To be able to examine concepts, facts, issues and ideas using scientific methods; and to be able to interpret and critically evaluate data in the discipline of International Relations (IR),
  • To be able to take responsibility either individually or as part of a group to solve complex problems, which might be faced with, whilst theoretical analysis or implementation,
  • To be able to assess critically knowledge and skills gained in the discipline of International Relations (IR); to be able to determine learning requirements and to guide the learning process,
  • To be able to inform individuals and institutions in the discipline of International Relations (IR); and to be able to present her/his ideas and proposals both in writing and orally,
  • To be able to make use of English to pursue knowledge and scientific resources in the discipline of International Relations (IR),
  • To have necessary knowledge of computer software and hardware at the required level for International Relations (IR); to be able to make use of information and communication technologies,
  • To have a belief in the importance and universality of social rights, to be conscious of social justice and the protection of environment and resources,
  • To be able to pursue and analyse national and international contemporary issues in the discipline of International Relations (IR); to be educated as intellectual, credible and creative individuals who contribute the development of our society and can take initiative.
Key Competencies
  • Communication competence in mother tongue
  • Multi-lingual proficiency
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learn-to-learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expressive competence
Further Info
  • The assessment and evaluation of a course is carried out on the basis of midterm exam and other semester educational activities, if any, and final or make-up exam, if any. The instructor of the relevant course determines the percentage of contribution of the student's educational activities and final exam grade to the raw success score before the registration and registration week and is announced to the students within the first week of the semester courses at the latest. The contribution percentage of the semester activities must be in the range of 40-70%, and the contribution percentage of the final or make-up exam grade, if any, must be in the range of 60-30%. Click here for Ege University Measurement and Evaluation Principles Directive: https://oidb.ege.edu.tr/files/oidb/icerik/olcmedegerlendirme(1).pdf
Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Access Requirements
  • Student admission to the program is explained in detail under the heading “Student Admission” in the “About Ege University” section. (https://obys.ege.edu.tr/ogrenci/ebp/tr/kabul-sartlari.htm)
Conditions for Success Successfully completing all of the courses available in the program (for a total of 240 ECTS) and having a weighted GPA of at least 2.00 out of 4.00 is the qualification requirement for graduation.
Progression Paths (Relationship Type)
  • Candidates who have successfully completed their undergraduate education can study in graduate programs with thesis in their own fields or related fields, provided that they get a valid grade from the ALES exam and have sufficient foreign language knowledge. Admission requirements for graduate programs with and without thesis may vary according to the universities applied.
Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

Qualification is valid at all times.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030015064


Qualification Title
Bachelor of Arts in International Relations

Awarding Body
EGE UNIVERSITY

Awarding Body Contact
Ege University Rectorate Gençlik Caddesi 35040 Bornova – Izmir Telephone: (0-232) 311 10 10 Email: webadmin@ege.edu.tr

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • The main purpose of Ege University, International Relations program is; Within the framework drawn by the discipline of social sciences and international relations, our students are equipped with the knowledge and skills required by their professional lives after graduation; critical and analytical thinking, to gain the ability to produce solutions. The undergraduate program of our department, which has three departments: International Politics, Political History and International Law, is organized in line with these objectives. With basic courses such as International Relations Theories, Political History, International Organizations, International Law, Foreign Policy Analysis, etc., our students are provided with a solid background in the field of international relations.
  • In addition to the basic courses, elective courses in a wide range of fields of international relations and other social sciences enable our students to make choices for their professional lives and help them gain a suitable equipment for their own preferences. The aim of this program is not only to prepare students for business life in the public and private sectors as experts, managers or researchers, but also to develop their critical and analytical thinking and solution production skills, to contribute to their success in all areas of life and to grow up as responsible and self-confident individuals. We believe that this program equips our graduates with the knowledge, skills and self-confidence to be sufficient in their fields of expertise, to comprehend the requirements of the age we live in and to overcome their difficulties.

Learning Environments
  • Education and training are carried out in the form of formal and secondary education.

Description
  • To be able to gain advanced conceptual, theoretical and practical knowledge based on current issues and scientific resources in the discipline of International Relations (IR) and its sub-fields (International Relations, Political History, International Economic Integrations, International Law, Political Science),
  • To be able to make use of the theoretical and practical knowledge gained in the discipline of International Relations (IR),
  • To be able to examine concepts, facts, issues and ideas using scientific methods; and to be able to interpret and critically evaluate data in the discipline of International Relations (IR),
  • To be able to take responsibility either individually or as part of a group to solve complex problems, which might be faced with, whilst theoretical analysis or implementation,
  • To be able to assess critically knowledge and skills gained in the discipline of International Relations (IR); to be able to determine learning requirements and to guide the learning process,
  • To be able to inform individuals and institutions in the discipline of International Relations (IR); and to be able to present her/his ideas and proposals both in writing and orally,
  • To be able to make use of English to pursue knowledge and scientific resources in the discipline of International Relations (IR),
  • To have necessary knowledge of computer software and hardware at the required level for International Relations (IR); to be able to make use of information and communication technologies,
  • To have a belief in the importance and universality of social rights, to be conscious of social justice and the protection of environment and resources,
  • To be able to pursue and analyse national and international contemporary issues in the discipline of International Relations (IR); to be educated as intellectual, credible and creative individuals who contribute the development of our society and can take initiative.

Key Competencies
  • Communication competence in mother tongue
  • Multi-lingual proficiency
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learn-to-learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expressive competence

Further Info
  • The assessment and evaluation of a course is carried out on the basis of midterm exam and other semester educational activities, if any, and final or make-up exam, if any. The instructor of the relevant course determines the percentage of contribution of the student's educational activities and final exam grade to the raw success score before the registration and registration week and is announced to the students within the first week of the semester courses at the latest. The contribution percentage of the semester activities must be in the range of 40-70%, and the contribution percentage of the final or make-up exam grade, if any, must be in the range of 60-30%. Click here for Ege University Measurement and Evaluation Principles Directive: https://oidb.ege.edu.tr/files/oidb/icerik/olcmedegerlendirme(1).pdf

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.


Access Requirements
  • Student admission to the program is explained in detail under the heading “Student Admission” in the “About Ege University” section. (https://obys.ege.edu.tr/ogrenci/ebp/tr/kabul-sartlari.htm)

Conditions for Success
Successfully completing all of the courses available in the program (for a total of 240 ECTS) and having a weighted GPA of at least 2.00 out of 4.00 is the qualification requirement for graduation.

Progression Paths (Relationship Type)
  • Candidates who have successfully completed their undergraduate education can study in graduate programs with thesis in their own fields or related fields, provided that they get a valid grade from the ALES exam and have sufficient foreign language knowledge. Admission requirements for graduate programs with and without thesis may vary according to the universities applied.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

Qualification is valid at all times.


Url
Open Address