Yeterlilik Kodu

TR0030006385

Yeterlilik Adı
Turizm Rehberliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumAdıyaman Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAdıyaman Üniversitesi (ADYÜ) Altınşehir Mah. Atatürk Bulvarı No:1 02040, Merkez / ADIYAMAN
Sorumlu Kurum URLhttp://www.adiyaman.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Seyahat, turizm ve boş zaman
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08 Seyahat, Turizm ve Boş Zaman (1015)

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Turizm Rehberliği Bölümünün amacı, bilimsel ve kaliteli bir eğitim öğretim sağlamak suretiyle turizm sektörü için nitelikli turist rehberleri, iş görenler, orta ve üst kademe yönetici adayları yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda iyi derecede yabancı dil bilen, Türkiye’yi tarihi, kültürü ve coğrafyasıyla en iyi şekilde tanıyan, iyi insan ilişkileri kurabilen, analitik düşünebilen, sorun çözme, yönetim ve organizasyon bilgisi ve yeteneği gelişmiş, hoşgörü, nezaket, saygı, dürüstlük gibi temel sosyal değerlere sahip, liderlik ve temsil yeteneği olan nitelikli turist rehberleri ve yönetici adayları yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Program Öğretim Amacı 1:

Turizm ve turizm rehberliği alanının geliştirilmesine katkı sağlayabilecek, ülkesel, bölgesel, uluslararası ölçekte, yerli ve yabancı turistlere yönelik turist rehberliği mesleğini yapabilecek mezunlar yetiştirmek.

Program Öğretim Amacı 2:

Uzmanlık gerektiren belirli destinasyon, konu ve becerilere yönelik turist rehberleri yetiştirmek.

Program Öğretim Amacı 3:

Antik kentleri, tarihi yapıları, ören yerleri ve müzeleri merak eden, araştıran ve bu alanlara yönelik turların operasyonlarını yapabilen turist rehberleri yetiştirmek.

Program Öğretim Amacı 4:

Mesleki ve kişisel gelişimine önem veren, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanma yetkinliklerini önemseyen, iletişim becerileri gelişmiş mezunlar yetiştirmek.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Bölüm öğrencileri turizm kurumları ve seyahat işletmelerinde (acenta,tur operatörü vb.) 45 gün zorunlu staj görmektedir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Turizm alanı ve turizm rehberliği mesleği ile ilgili temel kavram, teori ve uygulamalar hakkında bilgi sahibidir.
  • Turizm alanı ve turist rehberliği mesleği ile ilgili araştırma yöntemleri konusunda bilgi sahibidir.
  • Turizm alanı ve turist rehberliği ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, meslek standartlarını ve etik ilkeleri temel düzeyde bilir.
  • İngilizcede Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir, ikinci yabancı dili B1 seviyesinde bilir.
  • Mesleğinde işletme, iktisat, sosyal psikoloji, liderlik, bilgi işlem teknolojilerinde edindiği bilgileri kullanır.
  • Rehberlik mesleği ile ilgili hizmet gerekliliklerini misafir memnuniyetini dikkate alarak uygular ve süreci yönetir.
  • Turizm sektörünün yapısı, işleyişi, ülke kalkınmasındaki rolü dâhilinde Türkiye ve dünya ekonomisini izler ve geleceğe yönelik tahminlerde bulunur.
  • Mesleğini yaparken din ve inanç özgürlüğüne saygılı davranışlarda bulunur.
  • İlk yardım uygulamalarını bilir, beklenmedik durumlarla karşılaşıldığında müdahale eder, azaltıcı önlemler alır.
  • Bağımsız veya bir ekibin üyesi olarak etkin çalışabilir, zamanı ve ekibi yönetebilir.
  • Kendini kişisel ve mesleki alanda sürekli geliştirir, bilgi ve iletişim teknolojilerini öğrenme yeterliliklerini artırır.
  • Etkili iletişim kurmak sureti ile mesleki bilgi ve verileri analiz eder, sentezler, etik kural ve kodlar çerçevesinde yorumlar ve sunar.
  • Seyahat acentelerinin yetki sınırları dâhilinde bir turun tasarımı, planlanması, operasyonu, denetimini ve liderliğini yapar.
  • Türkiye'nin kültür, turizm, tarih, doğa, çevre, sosyal veya benzeri değerleri ile varlıklarını misafirlere tanıtarak anlatır.
  • Türkiye’nin kültür mirasları ve turizm çekiciliklerinin tanınması ve korunmasında mesleğini yaparken etkin rol oynar.
  • Türkiye’de ve dünyada yaşamış olan uygarlıkların arkeoloji, tarih, sanat, coğrafya, kültür ve dinlerini mesleğini yaparken kapsamlı olarak anlatır.
Anahtar Yetkinlikler

1. Yabancı dil yetkinliği

2. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

3. Vatandaşlık yetkinliği

4. Girişimcilik yetkinliği

5. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

6. İletişim yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrencilerimizin ders ve diğer etkinliklerdeki başarısının ölçülmesi Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ), Adıyaman Üniversitesi Bologna Bilgi Paketindeki içeriğe uygun olarak ve Adıyaman Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin Sınavlarla ilgili maddeleri çerçevesinde yapılmaktadır. Bu yönetmelikte üniversitemizde uygulanan sınavlar ve sınava katılma şartları açıklanmaktadır. Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, bütünleme sınavı, mazeret sınavı, azami süresini dolduran öğrenciler için ek sınav ve tek ders sınavlarıdır. Bu sınavların programlanmasından duyurulmasına kadar olan süreç Akademik takvim ve yönetmelikte belirtilmiş şartlar dikkate alınarak yürütülmektedir. Yarıyıl içerisinde yapılması gereken tüm sınavların programları 15 gün öncesinden ilan edilmektedir. İlan edilmeden önce taslak olarak hazırlanmakta, öğretim elemanlarından gelen geribildirimler doğrultusunda düzenlemeye alınır Fakülte Yönetim Kurulu onayını aldıktan sonra kesinleşmekte ve ilgili olanlara duyurulmaktadır. ADYÜ Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 21. Maddesinde sınav ve sınav ile birlikte sunum, proje, ödevlerin nasıl değerlendirileceği açıklanmaktadır. Buna göre teorik derslerde bir ara sınav yapılır. Uygulamalı derslerde ise ara sınav veya arazi, atölye, laboratuvar çalışmaları, uygulama, ödev, sunum ve seminer gibi performans ve becerilere dayanan uygulamalar yapılabilir. Ara sınav ve uygulamaların yarıyıl içi notuna katkısı eşit şekildedir. İlgili dersin sorumlu öğretim elemanı ders içerik değerlendirme önerisini eğitim-öğretim başlamadan önce ilgili bölüm kurulu onayına sunar ve öğrencilere derslerin ilk haftası içerisinde duyurur.

Bölümde, başarı değerlendirme kapsamında ayrıca sekiz yarıyıllık öğretim planında iki dönemlik ders olarak yer alan 7. ve 8. Dönemlerin her birinde 4’er Akts değerinde olan toplam 8 AKTS değerinde STAJ derslerimiz yer almaktadır. Bu kapsamda her eğitim-öğretim yılı başlangıcının ilk üç haftasında stajını gerçekleştiren öğrencilerden Staj Dosyası teslim alınmakta; dosyalar Staj Komisyonu tarafından değerlendirilmekte ve dosyasında evrak eksikliği veya hatalı evrakı olmayan öğrencilere duyurulan bir tarihte staj mülakat sınavları gerçekleştirilerek öğrenciye “YS/Yetersiz” ya da “Y/Yeterli” notu verilmektedir.

Ara sınavlar ve yarıyıl sonu sınavı 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Ham başarı notu, ara sınav notunun %40’ı ile yarıyıl sonu veya bütünleme sınav notunun %60’ının toplanması sonucu elde edilir. Başarı notu değerlendirmesi, ham başarı notu ile birlikte sınıfın genel başarı düzeyi de göz önünde bulundurulmak suretiyle notların dağılımı ve sınıf ortalaması dikkate alınarak bağıl değerlendirme sistemine göre yapılır. Bu değerlendirme sonunda, her öğrenciye dersi veren öğretim elemanı tarafından aşağıda katsayıları belirtilen harf notlarından biri, yarıyıl sonu başarı notu olarak, tablonun ilk sütununda yer alan sınırlar dikkate alınmaksızın takdir olunur. Yarıyıl sonu ve bütünleme sınavına girmeyen öğrencilere FF notu verilir. Ayrıca bağıl değerlendirme ile ilgili esaslar Senato tarafından düzenlenir.

Lisans Programları Mutlak Not Aralıkları 

Not Harf Katsayı Başarı 

90-100 AA 4,00 Başarılı

85-89 BA 3,50 Başarılı 

80-84 BB 3,00 Başarılı 

75-79 CB 2,50 Başarılı 

70-74 CC 2,00 Başarılı 

65-69 DC 1,50 Şartlı Başarılı 

60-64 DD 1,00 Şartlı Başarılı 

50-59 FD 0,50 Başarısız 

0 -49 FF 0,00 Başarısız

Kalite Güvencesi

YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer.

YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

TS EN ISO 9001:2015 KYS kriterleri kullanılmaktadır.

Turizm Akademisyenleri Derneği (Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu)( TUADER)

31.12.2024 / 31.12.2026

Giriş Şartı

1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.

2. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.

3. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden programları için ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yeterli puanı almış ve özel yetenek sınavını başarmış olmak.

 4. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.

Başarma Şartları Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DS ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Tek seferde kesintisiz otuz (45) günlük staj veya TUREB tarafından yürütülen ülkesel / bölgesel uygulama gezisini başarı ile tamamlamış olmak.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

1.Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.

2. Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030006385


Yeterlilik Adı
Turizm Rehberliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Adıyaman Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Adıyaman Üniversitesi (ADYÜ) Altınşehir Mah. Atatürk Bulvarı No:1 02040, Merkez / ADIYAMAN

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08 Seyahat, Turizm ve Boş Zaman (1015)


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08 Seyahat, Turizm ve Boş Zaman (1015)


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Turizm Rehberliği Bölümünün amacı, bilimsel ve kaliteli bir eğitim öğretim sağlamak suretiyle turizm sektörü için nitelikli turist rehberleri, iş görenler, orta ve üst kademe yönetici adayları yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda iyi derecede yabancı dil bilen, Türkiye’yi tarihi, kültürü ve coğrafyasıyla en iyi şekilde tanıyan, iyi insan ilişkileri kurabilen, analitik düşünebilen, sorun çözme, yönetim ve organizasyon bilgisi ve yeteneği gelişmiş, hoşgörü, nezaket, saygı, dürüstlük gibi temel sosyal değerlere sahip, liderlik ve temsil yeteneği olan nitelikli turist rehberleri ve yönetici adayları yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Program Öğretim Amacı 1:

Turizm ve turizm rehberliği alanının geliştirilmesine katkı sağlayabilecek, ülkesel, bölgesel, uluslararası ölçekte, yerli ve yabancı turistlere yönelik turist rehberliği mesleğini yapabilecek mezunlar yetiştirmek.

Program Öğretim Amacı 2:

Uzmanlık gerektiren belirli destinasyon, konu ve becerilere yönelik turist rehberleri yetiştirmek.

Program Öğretim Amacı 3:

Antik kentleri, tarihi yapıları, ören yerleri ve müzeleri merak eden, araştıran ve bu alanlara yönelik turların operasyonlarını yapabilen turist rehberleri yetiştirmek.

Program Öğretim Amacı 4:

Mesleki ve kişisel gelişimine önem veren, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanma yetkinliklerini önemseyen, iletişim becerileri gelişmiş mezunlar yetiştirmek.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Bölüm öğrencileri turizm kurumları ve seyahat işletmelerinde (acenta,tur operatörü vb.) 45 gün zorunlu staj görmektedir.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Turizm alanı ve turizm rehberliği mesleği ile ilgili temel kavram, teori ve uygulamalar hakkında bilgi sahibidir.
  • Turizm alanı ve turist rehberliği mesleği ile ilgili araştırma yöntemleri konusunda bilgi sahibidir.
  • Turizm alanı ve turist rehberliği ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, meslek standartlarını ve etik ilkeleri temel düzeyde bilir.
  • İngilizcede Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir, ikinci yabancı dili B1 seviyesinde bilir.
  • Mesleğinde işletme, iktisat, sosyal psikoloji, liderlik, bilgi işlem teknolojilerinde edindiği bilgileri kullanır.
  • Rehberlik mesleği ile ilgili hizmet gerekliliklerini misafir memnuniyetini dikkate alarak uygular ve süreci yönetir.
  • Turizm sektörünün yapısı, işleyişi, ülke kalkınmasındaki rolü dâhilinde Türkiye ve dünya ekonomisini izler ve geleceğe yönelik tahminlerde bulunur.
  • Mesleğini yaparken din ve inanç özgürlüğüne saygılı davranışlarda bulunur.
  • İlk yardım uygulamalarını bilir, beklenmedik durumlarla karşılaşıldığında müdahale eder, azaltıcı önlemler alır.
  • Bağımsız veya bir ekibin üyesi olarak etkin çalışabilir, zamanı ve ekibi yönetebilir.
  • Kendini kişisel ve mesleki alanda sürekli geliştirir, bilgi ve iletişim teknolojilerini öğrenme yeterliliklerini artırır.
  • Etkili iletişim kurmak sureti ile mesleki bilgi ve verileri analiz eder, sentezler, etik kural ve kodlar çerçevesinde yorumlar ve sunar.
  • Seyahat acentelerinin yetki sınırları dâhilinde bir turun tasarımı, planlanması, operasyonu, denetimini ve liderliğini yapar.
  • Türkiye'nin kültür, turizm, tarih, doğa, çevre, sosyal veya benzeri değerleri ile varlıklarını misafirlere tanıtarak anlatır.
  • Türkiye’nin kültür mirasları ve turizm çekiciliklerinin tanınması ve korunmasında mesleğini yaparken etkin rol oynar.
  • Türkiye’de ve dünyada yaşamış olan uygarlıkların arkeoloji, tarih, sanat, coğrafya, kültür ve dinlerini mesleğini yaparken kapsamlı olarak anlatır.

Anahtar Yetkinlikler

1. Yabancı dil yetkinliği

2. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

3. Vatandaşlık yetkinliği

4. Girişimcilik yetkinliği

5. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

6. İletişim yetkinliği


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrencilerimizin ders ve diğer etkinliklerdeki başarısının ölçülmesi Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ), Adıyaman Üniversitesi Bologna Bilgi Paketindeki içeriğe uygun olarak ve Adıyaman Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin Sınavlarla ilgili maddeleri çerçevesinde yapılmaktadır. Bu yönetmelikte üniversitemizde uygulanan sınavlar ve sınava katılma şartları açıklanmaktadır. Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, bütünleme sınavı, mazeret sınavı, azami süresini dolduran öğrenciler için ek sınav ve tek ders sınavlarıdır. Bu sınavların programlanmasından duyurulmasına kadar olan süreç Akademik takvim ve yönetmelikte belirtilmiş şartlar dikkate alınarak yürütülmektedir. Yarıyıl içerisinde yapılması gereken tüm sınavların programları 15 gün öncesinden ilan edilmektedir. İlan edilmeden önce taslak olarak hazırlanmakta, öğretim elemanlarından gelen geribildirimler doğrultusunda düzenlemeye alınır Fakülte Yönetim Kurulu onayını aldıktan sonra kesinleşmekte ve ilgili olanlara duyurulmaktadır. ADYÜ Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 21. Maddesinde sınav ve sınav ile birlikte sunum, proje, ödevlerin nasıl değerlendirileceği açıklanmaktadır. Buna göre teorik derslerde bir ara sınav yapılır. Uygulamalı derslerde ise ara sınav veya arazi, atölye, laboratuvar çalışmaları, uygulama, ödev, sunum ve seminer gibi performans ve becerilere dayanan uygulamalar yapılabilir. Ara sınav ve uygulamaların yarıyıl içi notuna katkısı eşit şekildedir. İlgili dersin sorumlu öğretim elemanı ders içerik değerlendirme önerisini eğitim-öğretim başlamadan önce ilgili bölüm kurulu onayına sunar ve öğrencilere derslerin ilk haftası içerisinde duyurur.

Bölümde, başarı değerlendirme kapsamında ayrıca sekiz yarıyıllık öğretim planında iki dönemlik ders olarak yer alan 7. ve 8. Dönemlerin her birinde 4’er Akts değerinde olan toplam 8 AKTS değerinde STAJ derslerimiz yer almaktadır. Bu kapsamda her eğitim-öğretim yılı başlangıcının ilk üç haftasında stajını gerçekleştiren öğrencilerden Staj Dosyası teslim alınmakta; dosyalar Staj Komisyonu tarafından değerlendirilmekte ve dosyasında evrak eksikliği veya hatalı evrakı olmayan öğrencilere duyurulan bir tarihte staj mülakat sınavları gerçekleştirilerek öğrenciye “YS/Yetersiz” ya da “Y/Yeterli” notu verilmektedir.

Ara sınavlar ve yarıyıl sonu sınavı 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Ham başarı notu, ara sınav notunun %40’ı ile yarıyıl sonu veya bütünleme sınav notunun %60’ının toplanması sonucu elde edilir. Başarı notu değerlendirmesi, ham başarı notu ile birlikte sınıfın genel başarı düzeyi de göz önünde bulundurulmak suretiyle notların dağılımı ve sınıf ortalaması dikkate alınarak bağıl değerlendirme sistemine göre yapılır. Bu değerlendirme sonunda, her öğrenciye dersi veren öğretim elemanı tarafından aşağıda katsayıları belirtilen harf notlarından biri, yarıyıl sonu başarı notu olarak, tablonun ilk sütununda yer alan sınırlar dikkate alınmaksızın takdir olunur. Yarıyıl sonu ve bütünleme sınavına girmeyen öğrencilere FF notu verilir. Ayrıca bağıl değerlendirme ile ilgili esaslar Senato tarafından düzenlenir.

Lisans Programları Mutlak Not Aralıkları 

Not Harf Katsayı Başarı 

90-100 AA 4,00 Başarılı

85-89 BA 3,50 Başarılı 

80-84 BB 3,00 Başarılı 

75-79 CB 2,50 Başarılı 

70-74 CC 2,00 Başarılı 

65-69 DC 1,50 Şartlı Başarılı 

60-64 DD 1,00 Şartlı Başarılı 

50-59 FD 0,50 Başarısız 

0 -49 FF 0,00 Başarısız


Kalite Güvencesi

YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer.

YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

TS EN ISO 9001:2015 KYS kriterleri kullanılmaktadır.

Turizm Akademisyenleri Derneği (Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu)( TUADER)

31.12.2024 / 31.12.2026


Giriş Şartı

1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.

2. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.

3. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden programları için ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yeterli puanı almış ve özel yetenek sınavını başarmış olmak.

 4. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.


Başarma Şartları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DS ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Tek seferde kesintisiz otuz (45) günlük staj veya TUREB tarafından yürütülen ülkesel / bölgesel uygulama gezisini başarı ile tamamlamış olmak.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

1.Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.

2. Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030006385

Qualification Title
Bachelor's Degree in Tourism Guidance Program
Awarding BodyAdiyaman University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.adiyaman.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasTravel, tourism and leisure
National Occupation Classification

ISCO:08, 1015- Travel, tourism and leisure

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

The aim of the Department of Tourism Guidance is to train qualified tourist guides, workers, middle and upper level management candidates for the tourism sector by providing a scientific and quality education and training. In line with this aim, it is aimed to train qualified tourist guides and management candidates who have a good command of foreign languages, who know Turkey with its history, culture and geography in the best way, who can establish good human relations, who can think analytically, who have developed problem solving, management and organization knowledge and skills, who have basic social values such as tolerance, courtesy, respect, honesty, and who have leadership and representation skills.

Program Teaching Objective 1:

To train graduates who can contribute to the development of the field of tourism and tourism guidance, who can do the tourist guidance profession for domestic and foreign tourists on a national, regional and international scale.

Program Teaching Objective 2:

To train tourist guides for specific destinations, subjects and skills that require specialization.

Program Teaching Objective 3:

To train tourist guides who are curious about ancient cities, historical buildings, ruins and museums, research and can operate tours to these areas.

Program Teaching Objective 4:

To train graduates who attach importance to professional and personal development, who care about the competencies of using information and communication technologies, and who have developed communication skills.

Learning Environments

Education and training is carried out in the form of formal or distance education. Students of the department have a compulsory 45-day internship in tourism institutions and travel businesses (agencies, tour operators, etc.).

Description
  • To have knowledge about the basic concepts, theories and practices related to the field of tourism and tourism guidance profession.
  • To have knowledge about research methods related to the field of tourism and tourist guiding profession.
  • To have basic knowledge of national and international legal regulations, professional standards and ethical principles related to the field of tourism and tourist guiding.
  • Demonstrates reading, comprehension, speaking and writing skills in English at the general level of European Language Portfolio B2, knows the second foreign language at the level of B1.
  • Uses the knowledge acquired in business, economics, social psychology, leadership, information technologies in his/her profession.
  • Applies the service requirements related to the guidance profession by taking into account guest satisfaction and manages the process.
  • Monitors the structure and functioning of the tourism sector and its role in the development of Turkey and the world economy and makes predictions for the future.
  • Respectful behavior towards freedom of religion and belief while practicing his/her profession.
  • Knows first aid practices, intervenes in unexpected situations, takes mitigating measures.
  • Can work effectively independently or as a member of a team, can manage time and team.
  • Continuously develops himself/herself in personal and professional fields, increases his/her competencies in learning information and communication technologies.
  • Analyzes, synthesizes, interprets and presents professional information and data within the framework of ethical rules and codes by communicating effectively.
  • Designs, plans, operates, supervises and leads a tour within the limits of authority of travel agencies.
  • Introduces and explains Turkey's culture, tourism, history, nature, environment, social or similar values and assets to the guests.
  • Plays an active role in the recognition and protection of Turkey's cultural heritage and tourism attractions.
  • Explains the archaeology, history, art, geography, culture and religion of the civilizations that lived in Turkey and the world comprehensively while doing his/her profession.
Key Competencies
  1. Foreign language competency
  2. Personal, social, and learning-to-learn competency
  3. Citizenship competency
  4. Entrepreneurship competency
  5. Cultural awareness and expression competency
  6. Communication competency
Further Info

Measuring the success of our students in courses and other activities is carried out in accordance with the content of the Turkish Higher Education Qualifications Framework (TYYÇ), Adıyaman University Bologna Information Package and within the framework of Adıyaman University Associate and Undergraduate Education and Examination Regulations. In this regulation, the exams applied at our university and the conditions for participating in the exam are explained. Exams; midterm exams, final exams, make-up exams, make-up exams, additional exams for students who have completed the maximum period and single course exams. The process from the programming to the announcement of these exams is carried out taking into account the conditions specified in the academic calendar and regulations. The programs of all exams to be held during the semester are announced 15 days in advance. Before the announcement, it is prepared as a draft, it is finalized and announced to those concerned after receiving the approval of the Faculty Executive Board, which is edited in line with the feedback from the lecturers. Article 21 of the ADYU Associate and Undergraduate Education and Examination Regulations explains how exams and exams, as well as presentations, projects and homework will be evaluated. Accordingly, a midterm exam is held in theoretical courses. In applied courses, midterm exams or applications based on performance and skills such as field, workshop, laboratory studies, practice, homework, presentation and seminar can be done. Midterm exams and applications contribute equally to the semester grade. The instructor responsible for the relevant course submits the course content evaluation proposal to the relevant department board for approval before the start of education and announces it to the students within the first week of the courses.

In the department, within the scope of success evaluation, we also have a total of 8 ECTS worth of INTERNSHIP courses with 4 ECTS each in the 7th and 8th semesters, which are two semester courses in the eight-semester curriculum. In this context, in the first three weeks of the beginning of each academic year, the Internship File is received from the students who have completed their internship; the files are evaluated by the Internship Commission and the students who do not have missing or incorrect documents in their files are given a grade of “YS / Inadequate” or “Y / Adequate” by conducting internship interview exams on an announced date.

Midterm exams and final exams are evaluated out of 100 points. The raw success grade is obtained by adding 40% of the midterm exam grade and 60% of the final or make-up exam grade. Success grade evaluation is made according to the relative evaluation system by taking into account the distribution of grades and the class average, taking into account the general success level of the class together with the raw success grade. At the end of this evaluation, each student is assigned one of the letter grades with the coefficients specified below by the instructor who teaches the course, as the final grade, regardless of the limits in the first column of the table. Students who do not take the final and make-up exams are given a grade of FF. In addition, the principles regarding relative evaluation are regulated by the Senate.

Absolute Grade Intervals for Undergraduate Programs 

Grade Letter Coefficient Success 

90-100 AA 4.00 Passed

85-89 BA 3,50 Passed 

80-84 BB 3.00 Passed 

75-79 CB 2,50 Passed 

70-74 CC 2.00 Passed 

65-69 DC 1,50 Conditional Pass 

60-64 DD 1.00 Conditional Pass 

50-59 FD 0.50 Fail 

0 -49 FF 0,00 Failed

Quality Assurance

 YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.

“University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared annually within the framework of the criteria determined by YÖK are published. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Every year, YÖK publishes the “Foundation Higher Education Institutions Report”, which includes academic, administrative and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curricula:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. After the curriculum of the National Core Curriculum is accepted by the relevant Council of Deans, it is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive an undergraduate diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the “Institutional Internal Evaluation Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year.

YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Access Requirements

1. Graduating from secondary education institutions or secondary education institutions of foreign countries whose equivalence is approved by the Ministry of National Education and meeting the admission requirements for undergraduate programs of higher education institutions.

2. To be placed in the relevant undergraduate program of the higher education institution as a result of the central examination conducted by the Measurement, Selection and Placement Center (ÖSYM), whose procedures and principles are determined by YÖK.

3. To have obtained sufficient points as a result of the central exam conducted by ÖSYM for the programs of higher education institutions that accept students with special aptitude exam, the procedures and principles of which are determined by YÖK, and to have succeeded in the special aptitude exam.

 4. To be placed in undergraduate programs that are the continuation of the fields they have completed in higher education institutions for associate degree graduates as a result of the Vertical Transfer Exam (DGS) conducted by ÖSYM, whose procedures and principles are determined by YÖK.

Conditions for Success The student must have passed all the courses in the program and must not have a grade of FF, DS or YZ. In this program, the student must provide a minimum of 240 ECTS credits and have a GPA of at least 2.00 out of 4.00. To have successfully completed a single uninterrupted thirty (45) day internship or a national/regional practice trip conducted by TUREB.
Progression Paths (Relationship Type)

1. Those with a bachelor's degree can continue their studies in master's degree programs and, if they meet the relevant requirements, in doctoral and proficiency in art programs accepted with a bachelor's degree.

2. Undergraduate students have the right to participate in double major programs opened by the higher education institutions where they are studying. Students enrolled in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and receive two separate undergraduate diplomas if they are successful.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030006385


Qualification Title
Bachelor's Degree in Tourism Guidance Program

Awarding Body
Adiyaman University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO:08, 1015- Travel, tourism and leisure


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO:08, 1015- Travel, tourism and leisure


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

The aim of the Department of Tourism Guidance is to train qualified tourist guides, workers, middle and upper level management candidates for the tourism sector by providing a scientific and quality education and training. In line with this aim, it is aimed to train qualified tourist guides and management candidates who have a good command of foreign languages, who know Turkey with its history, culture and geography in the best way, who can establish good human relations, who can think analytically, who have developed problem solving, management and organization knowledge and skills, who have basic social values such as tolerance, courtesy, respect, honesty, and who have leadership and representation skills.

Program Teaching Objective 1:

To train graduates who can contribute to the development of the field of tourism and tourism guidance, who can do the tourist guidance profession for domestic and foreign tourists on a national, regional and international scale.

Program Teaching Objective 2:

To train tourist guides for specific destinations, subjects and skills that require specialization.

Program Teaching Objective 3:

To train tourist guides who are curious about ancient cities, historical buildings, ruins and museums, research and can operate tours to these areas.

Program Teaching Objective 4:

To train graduates who attach importance to professional and personal development, who care about the competencies of using information and communication technologies, and who have developed communication skills.


Learning Environments

Education and training is carried out in the form of formal or distance education. Students of the department have a compulsory 45-day internship in tourism institutions and travel businesses (agencies, tour operators, etc.).


Description
  • To have knowledge about the basic concepts, theories and practices related to the field of tourism and tourism guidance profession.
  • To have knowledge about research methods related to the field of tourism and tourist guiding profession.
  • To have basic knowledge of national and international legal regulations, professional standards and ethical principles related to the field of tourism and tourist guiding.
  • Demonstrates reading, comprehension, speaking and writing skills in English at the general level of European Language Portfolio B2, knows the second foreign language at the level of B1.
  • Uses the knowledge acquired in business, economics, social psychology, leadership, information technologies in his/her profession.
  • Applies the service requirements related to the guidance profession by taking into account guest satisfaction and manages the process.
  • Monitors the structure and functioning of the tourism sector and its role in the development of Turkey and the world economy and makes predictions for the future.
  • Respectful behavior towards freedom of religion and belief while practicing his/her profession.
  • Knows first aid practices, intervenes in unexpected situations, takes mitigating measures.
  • Can work effectively independently or as a member of a team, can manage time and team.
  • Continuously develops himself/herself in personal and professional fields, increases his/her competencies in learning information and communication technologies.
  • Analyzes, synthesizes, interprets and presents professional information and data within the framework of ethical rules and codes by communicating effectively.
  • Designs, plans, operates, supervises and leads a tour within the limits of authority of travel agencies.
  • Introduces and explains Turkey's culture, tourism, history, nature, environment, social or similar values and assets to the guests.
  • Plays an active role in the recognition and protection of Turkey's cultural heritage and tourism attractions.
  • Explains the archaeology, history, art, geography, culture and religion of the civilizations that lived in Turkey and the world comprehensively while doing his/her profession.

Key Competencies
  1. Foreign language competency
  2. Personal, social, and learning-to-learn competency
  3. Citizenship competency
  4. Entrepreneurship competency
  5. Cultural awareness and expression competency
  6. Communication competency

Further Info

Measuring the success of our students in courses and other activities is carried out in accordance with the content of the Turkish Higher Education Qualifications Framework (TYYÇ), Adıyaman University Bologna Information Package and within the framework of Adıyaman University Associate and Undergraduate Education and Examination Regulations. In this regulation, the exams applied at our university and the conditions for participating in the exam are explained. Exams; midterm exams, final exams, make-up exams, make-up exams, additional exams for students who have completed the maximum period and single course exams. The process from the programming to the announcement of these exams is carried out taking into account the conditions specified in the academic calendar and regulations. The programs of all exams to be held during the semester are announced 15 days in advance. Before the announcement, it is prepared as a draft, it is finalized and announced to those concerned after receiving the approval of the Faculty Executive Board, which is edited in line with the feedback from the lecturers. Article 21 of the ADYU Associate and Undergraduate Education and Examination Regulations explains how exams and exams, as well as presentations, projects and homework will be evaluated. Accordingly, a midterm exam is held in theoretical courses. In applied courses, midterm exams or applications based on performance and skills such as field, workshop, laboratory studies, practice, homework, presentation and seminar can be done. Midterm exams and applications contribute equally to the semester grade. The instructor responsible for the relevant course submits the course content evaluation proposal to the relevant department board for approval before the start of education and announces it to the students within the first week of the courses.

In the department, within the scope of success evaluation, we also have a total of 8 ECTS worth of INTERNSHIP courses with 4 ECTS each in the 7th and 8th semesters, which are two semester courses in the eight-semester curriculum. In this context, in the first three weeks of the beginning of each academic year, the Internship File is received from the students who have completed their internship; the files are evaluated by the Internship Commission and the students who do not have missing or incorrect documents in their files are given a grade of “YS / Inadequate” or “Y / Adequate” by conducting internship interview exams on an announced date.

Midterm exams and final exams are evaluated out of 100 points. The raw success grade is obtained by adding 40% of the midterm exam grade and 60% of the final or make-up exam grade. Success grade evaluation is made according to the relative evaluation system by taking into account the distribution of grades and the class average, taking into account the general success level of the class together with the raw success grade. At the end of this evaluation, each student is assigned one of the letter grades with the coefficients specified below by the instructor who teaches the course, as the final grade, regardless of the limits in the first column of the table. Students who do not take the final and make-up exams are given a grade of FF. In addition, the principles regarding relative evaluation are regulated by the Senate.

Absolute Grade Intervals for Undergraduate Programs 

Grade Letter Coefficient Success 

90-100 AA 4.00 Passed

85-89 BA 3,50 Passed 

80-84 BB 3.00 Passed 

75-79 CB 2,50 Passed 

70-74 CC 2.00 Passed 

65-69 DC 1,50 Conditional Pass 

60-64 DD 1.00 Conditional Pass 

50-59 FD 0.50 Fail 

0 -49 FF 0,00 Failed


Quality Assurance

 YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.

“University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared annually within the framework of the criteria determined by YÖK are published. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Every year, YÖK publishes the “Foundation Higher Education Institutions Report”, which includes academic, administrative and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curricula:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. After the curriculum of the National Core Curriculum is accepted by the relevant Council of Deans, it is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive an undergraduate diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the “Institutional Internal Evaluation Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year.

YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.


Access Requirements

1. Graduating from secondary education institutions or secondary education institutions of foreign countries whose equivalence is approved by the Ministry of National Education and meeting the admission requirements for undergraduate programs of higher education institutions.

2. To be placed in the relevant undergraduate program of the higher education institution as a result of the central examination conducted by the Measurement, Selection and Placement Center (ÖSYM), whose procedures and principles are determined by YÖK.

3. To have obtained sufficient points as a result of the central exam conducted by ÖSYM for the programs of higher education institutions that accept students with special aptitude exam, the procedures and principles of which are determined by YÖK, and to have succeeded in the special aptitude exam.

 4. To be placed in undergraduate programs that are the continuation of the fields they have completed in higher education institutions for associate degree graduates as a result of the Vertical Transfer Exam (DGS) conducted by ÖSYM, whose procedures and principles are determined by YÖK.


Conditions for Success
The student must have passed all the courses in the program and must not have a grade of FF, DS or YZ. In this program, the student must provide a minimum of 240 ECTS credits and have a GPA of at least 2.00 out of 4.00. To have successfully completed a single uninterrupted thirty (45) day internship or a national/regional practice trip conducted by TUREB.

Progression Paths (Relationship Type)

1. Those with a bachelor's degree can continue their studies in master's degree programs and, if they meet the relevant requirements, in doctoral and proficiency in art programs accepted with a bachelor's degree.

2. Undergraduate students have the right to participate in double major programs opened by the higher education institutions where they are studying. Students enrolled in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and receive two separate undergraduate diplomas if they are successful.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address