Yeterlilik Kodu

TR0030014889

Yeterlilik Adı
Turizm İşletmeciliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumOndokuzMayıs Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKörfez, 19 Mayıs Ünv., 55270 Atakum/Samsun
Sorumlu Kurum URLhttps://www.omu.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Seyahat, turizm ve boş zaman
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

 ISCO:08 – 1411.12

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü altında kurulacak olan Turizm İşletmeciliği Anabilim dalı ile YÖK tarafından tespit edilen Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi de tanımlanmış bölümü tamamlayan bir kişide olması gereken yer alan mesleki bilgi bölümünde ifade edilen özellikler de kazandırılmış olunacaktır.

Benzer şekilde anabilim dalından mezun olacak birey 100 iş günü staj yapacağı için Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinin mesleki bilgi bölümünde anılan meslek standartları, uygulamalar, alanında yer alan meslek ile detaylı bilgi sahibi olması ve sorunlara çözüm bulması konularını da öğrenmiş olacaktır.

Oluşturulacak olan anabilim dalında tüm akademisyenler uzman olduğu alanlarda ders vereceklerdir. Örneğin muhasebe derslerine muhasebe alanında uzman olan pazarlama derslerine de pazarlama alanında uzaman olan akademisyen derse girecektir. Benzer şekilde öğrencilerin yabancı dil becerilerini geliştirmek için yabancı dil alanında ihtisas yapmış akademisyenler istihdam edilecek ve öğrenciler yabancı dil laboratuvarında dinleme ve konuşma becerilerinin geliştirmelerine olanak sağlanmış olunacaktır. Bu durumda Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinin mesleki beceriler kısmında yer alan özelliklerin kazanılmasında önemli katkılar sağlayacaktır. Başka bir deyişle istatistik derslerine istatistik alanında uzman olan akademisyen girecek teorinin yanı sıra bilgisayar laboratuvarında istatistik uygulamaları ile öğrencinin mesleki bilgisi artırılmış olunacaktır. Bu da Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinin mesleki beceriler kısmında anılan tüketici memnuniyetini ölçer ve araştırır gibi temel çıktılardan birisinin gerçekleştirilmesine katkıda bulunacaktır.

İşletmeciliğin en temel alanlarından birisi hiç şüphesiz ki yönetim ve organizasyondur. Bu ders kapsamında bir işletmenin yöneticilerinin sahip olması gereken özellikler, işletmeye bütüncül bakış açısı, motivasyon, kriz anında yapılması gerekenler, yönetim teorileri gibi çok önemli konular işlenmektedir. İşletme faaliyetleri planlama, örgütleme, yöneltme, koordinasyon ve kontrol gibi ana bölümlere ayrılmakta ve bu şekilde de işletmenin verimlilik düzeyinin en üst düzeye çıkarılması hedeflenmektedir. Anabilim dalı oluşumu ile Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinin mesleki beceriler kısmında da ifade edilen “Alanı ile ilgili planlayabilme, örgütleme, koordinasyon, yöneltme ve kontrol fonksiyonlarını yerine getirir” amacına da ulaşılmış olunacaktır.

Turizmde önemli çalışma alanlarından bir tanesi de pazarlamadır. Modern dünyada artık sadece mallar ve hizmetler pazarlama çalışma alanının konusuna girmemekte bununla birlikte destinasyonlar, kentler ve ülkeler de pazarlama çalışma alanının konusuna girmektedir. Turizm 56 sektörü doğrudan/dolaylı olarak etkileyen en önemli sektörlerden birisidir. Bir kentin destinasyon haline gelmesi ile birlikte kentteki tüm sektörler de çalışmaya başlayacaktır. İspanya başta olmak üzere Jamaika gibi ülkeler kalkınmalarının en önemli yapı taşlarından birisi olarak turizmi seçmişlerdir. İşte tüm bu nedenlerden dolayı pazarlama alt yapısı sağlam şekilde yetişen bireyler gerek akademik olarak yapacakları çalışmalar ile gerekse de sektörde almış olduğu nitelikli akademik kavrayış sayesinde ülke turizmine ve akademik yaşamına katkıda sağlayacaktır. Çünkü turizm yoğunluklu olarak hizmet pazarlamasının da bir çalışma konusudur ve bu alanın da en temel parametrelerinden birisi hiç şüphesiz insandır. Hizmet pazarlamasının bir unsuru olarak düşünüldüğünde insan ne kadar bilgili ve eğitimli olur ise sunulan hizmet de o kadar nitelikli olacaktır. Bunun için anabilim dalı yapılanması konusunda uzman akademisyenler sayesinde hem akademik olarak hem de sektörel bilgi olarak en üst düzeyde donanım ile mezun olacaklardır.

Turizm İşletmeciliği Anabilim dalının tesis edilmesi ile turizm eğitimi bölümünde de ifade edilen “toplumun turizm konusunda bilinçlendirilerek, turistler için hoşgörülü bir ortamın oluşturulması ve turizm endüstrisinin gelişmesi ve ülke ekonomisine olan katkısının artması için gerekli olan bilgili, verimli mesleki formasyon almış kalifiye işgücü yetiştirmek” gerçekleştirilmiş olunacaktır.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, özel veya kamu sektöründe turistik işletmelerde (Turizm Fakültesi Staj İlkeleri’nde belirtilen şartlara uyan işletmeler) staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Turizm işletmeciliği alanında teorik ve pratik bilgiye sahip olur, yazılı ve sözlü olarak aktarabilir ve bu bilgileri sentezleyip yorumlayarak sorunlara çözüm üretebilir.
  • Turizm alanında geçerli en az bir yabancı dili (İngilizce dışında), sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde bilir.
  • Birleşmiş Milletler Sürdürebilir Kalkınma Amaçlarından (BM SKA) (yoksulluk, açlık, sağlıklı ve kaliteli yaşam, nitelikli eğitim, cinsiyet eşitliği, temiz su ve sanitasyon, erişilebilir temiz enerji, insana yakışır iş ve ekonomik büyüme, sanayi, yenilikçilik ve alt yapı, eşitsizliklerin azaltımı, sürdürülebilir şehirler ve topluluklar, sorumlu tüketim ve üretim, iklim eylemi, sudaki yaşam, karasal yaşam, barış, adalet ve güçlü kurumlar, amaçlar için ortak çaba) en az biri hakkında farkındalığa sahiptir.
  • Turizm işletmeciliği alanındaki işletmeler ve organizasyon yapıları hakkında bilgi sahibi olur, kullanılan otomasyon sistemleri ve iletişim teknolojilerini yetkin bir şekilde kullanabilir.
  • İngilizce okuma, anlama, konuşma ve yazma becerilerine sahip olur.
  • Turizm sektörünün gerektirdiği kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüme özen gösterir.
  • Alanı ile ilgili araştırmalar yapabilir, proje hazırlama ve yürütme sürecinde aktif olarak rol üstlenebilir.
  • Yaşam boyu öğrenme ilkesini benimseyerek, kişisel ve mesleki gelişimini sürekli kılar ve karşılaştığı sorunlarla ilgili çözümlemelerde bulunabilir.
  • Farklı kültürleri tanır, anlar; misafirler ve işbirliği yaptığı kişilerle etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
  • Turizm sektörünün tüm paydaşlarını tanır, anlar ve etkili biçimde iletişim kurabilir.
  • Turizm işletmeciliği alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir, mesleki sorumluluk ve etik bilincine sahip olur.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Turizm sektöründe yetkinlik

4. Akademik ve uygulamaya yönelik yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Girişimcilik yetkinliği

7. Kültürel farkındalık, etkileşim ve ifade yetkinliği

8. Bilgi teknolojileri yetkinliği

9. Modern yöneticilik yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

(1) Başarı notu, öğrencilerin dönem/yıl içi değerlendirme notu ile dönem/yıl sonu veya bütünleme sınavından aldıkları notların öngörülen ağırlıklara göre hesaba katılmasıyla belirlenen ham başarı notlarının 4’lük not sistemindeki karşılığını ifade eder. Öğrencilerin başarı notlarının hesaplanmasında bağıl veya mutlak değerlendirme sistemi kullanılır. Birimlerde mutlak ve bağıl değerlendirme sistemlerinden hangisinin kullanılacağı, birim kurulunun önerisi ve Senato onayı ile belirlenir.

(2) Bağıl ve mutlak değerlendirme sistemlerine ilişkin ölçme ve değerlendirme esasları, bağıl değerlendirme sisteminde başarı notu hesaplamasına katılma koşulları ve sınırları ile başarı dereceleri hakkındaki esaslar, Senato tarafından belirlenir.

(3) Her iki değerlendirme sisteminde de herhangi bir dersten dönem/yıl sonu veya bütünleme sınavına girmeyen ve bu sınavda 100 puan üzerinden en az 50 puan alamayan öğrenciler başarısız sayılır. Bu sınır, ilgili birim kurulunun önerisi ve Senato kararı ile değiştirilebilir. Bütünleme sınavı yapılmayan ve dönem içi değerlendirmenin ağırlıklı olduğu birimlerde derslerden başarılı sayılmak için dönem/yıl sonu sınavından asgari bir not alma koşulu aranmaz.

(4) Öğrencinin KM ve G notu aldığı dersler, GANO hesabında dikkate alınmaz.

(5) Harfle ilan edilen başarı notları ile bunların ağırlık katsayıları / anlamları aşağıdaki şekildedir:

a) Üniversitenin akademik birimlerinde uygulanacak (Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi hariç) başarı notları aşağıda belirtilmiştir:

 

4.00            AA             90-100                 Mükemmel

3.50            BA             85-89                   Çok iyi

3.00            BB             75-84                   İyi

2.50            CB             70-74                   Orta

2.00            CC             60-69                   Yeterli

1.50            DC             40-59                   Başarısız

1.00            DD             20-39                   Başarısız

0.00            FF              0-19           Başarısız

0.00            FD                                Devamsız

0.00            FG                                Başarısız (Sınava girmedi)

KM                                                  Kaldırılan ders muafiyeti

G                                                     Başarılı (Kredisiz dersler)

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

 

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun

olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Ortaöğretimi tamamlamış olmak ve ÖSYM tarafından programa yerleştirilmiş olmak

Başarma ŞartlarıBölümden mezun olabilmek için öğrencilerin verilen tüm ders, ödev, proje ve uygulamalardan başarılı olmaları; lisans öğrenimi için dönem başına 30 AKTS kredi olmak üzere, toplamda 240 AKTS kredisini sağlamış olmaları, 100 günlük zorunlu stajlarını tamamlamış olmaları ve bitirme projelerini başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş olmaları gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Lisans derecesine sahip olan bireyler, üniversitelerin belirlemiş olduğu diğer şartları taşımaları (ALES puanı, Yabancı Dil puanı) halinde Yüksek Lisans ve/veya (Bütünleşik) Doktora programlarına devam edebilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030014889


Yeterlilik Adı
Turizm İşletmeciliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
OndokuzMayıs Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Körfez, 19 Mayıs Ünv., 55270 Atakum/Samsun

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

 ISCO:08 – 1411.12


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

 ISCO:08 – 1411.12


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü altında kurulacak olan Turizm İşletmeciliği Anabilim dalı ile YÖK tarafından tespit edilen Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi de tanımlanmış bölümü tamamlayan bir kişide olması gereken yer alan mesleki bilgi bölümünde ifade edilen özellikler de kazandırılmış olunacaktır.

Benzer şekilde anabilim dalından mezun olacak birey 100 iş günü staj yapacağı için Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinin mesleki bilgi bölümünde anılan meslek standartları, uygulamalar, alanında yer alan meslek ile detaylı bilgi sahibi olması ve sorunlara çözüm bulması konularını da öğrenmiş olacaktır.

Oluşturulacak olan anabilim dalında tüm akademisyenler uzman olduğu alanlarda ders vereceklerdir. Örneğin muhasebe derslerine muhasebe alanında uzman olan pazarlama derslerine de pazarlama alanında uzaman olan akademisyen derse girecektir. Benzer şekilde öğrencilerin yabancı dil becerilerini geliştirmek için yabancı dil alanında ihtisas yapmış akademisyenler istihdam edilecek ve öğrenciler yabancı dil laboratuvarında dinleme ve konuşma becerilerinin geliştirmelerine olanak sağlanmış olunacaktır. Bu durumda Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinin mesleki beceriler kısmında yer alan özelliklerin kazanılmasında önemli katkılar sağlayacaktır. Başka bir deyişle istatistik derslerine istatistik alanında uzman olan akademisyen girecek teorinin yanı sıra bilgisayar laboratuvarında istatistik uygulamaları ile öğrencinin mesleki bilgisi artırılmış olunacaktır. Bu da Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinin mesleki beceriler kısmında anılan tüketici memnuniyetini ölçer ve araştırır gibi temel çıktılardan birisinin gerçekleştirilmesine katkıda bulunacaktır.

İşletmeciliğin en temel alanlarından birisi hiç şüphesiz ki yönetim ve organizasyondur. Bu ders kapsamında bir işletmenin yöneticilerinin sahip olması gereken özellikler, işletmeye bütüncül bakış açısı, motivasyon, kriz anında yapılması gerekenler, yönetim teorileri gibi çok önemli konular işlenmektedir. İşletme faaliyetleri planlama, örgütleme, yöneltme, koordinasyon ve kontrol gibi ana bölümlere ayrılmakta ve bu şekilde de işletmenin verimlilik düzeyinin en üst düzeye çıkarılması hedeflenmektedir. Anabilim dalı oluşumu ile Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinin mesleki beceriler kısmında da ifade edilen “Alanı ile ilgili planlayabilme, örgütleme, koordinasyon, yöneltme ve kontrol fonksiyonlarını yerine getirir” amacına da ulaşılmış olunacaktır.

Turizmde önemli çalışma alanlarından bir tanesi de pazarlamadır. Modern dünyada artık sadece mallar ve hizmetler pazarlama çalışma alanının konusuna girmemekte bununla birlikte destinasyonlar, kentler ve ülkeler de pazarlama çalışma alanının konusuna girmektedir. Turizm 56 sektörü doğrudan/dolaylı olarak etkileyen en önemli sektörlerden birisidir. Bir kentin destinasyon haline gelmesi ile birlikte kentteki tüm sektörler de çalışmaya başlayacaktır. İspanya başta olmak üzere Jamaika gibi ülkeler kalkınmalarının en önemli yapı taşlarından birisi olarak turizmi seçmişlerdir. İşte tüm bu nedenlerden dolayı pazarlama alt yapısı sağlam şekilde yetişen bireyler gerek akademik olarak yapacakları çalışmalar ile gerekse de sektörde almış olduğu nitelikli akademik kavrayış sayesinde ülke turizmine ve akademik yaşamına katkıda sağlayacaktır. Çünkü turizm yoğunluklu olarak hizmet pazarlamasının da bir çalışma konusudur ve bu alanın da en temel parametrelerinden birisi hiç şüphesiz insandır. Hizmet pazarlamasının bir unsuru olarak düşünüldüğünde insan ne kadar bilgili ve eğitimli olur ise sunulan hizmet de o kadar nitelikli olacaktır. Bunun için anabilim dalı yapılanması konusunda uzman akademisyenler sayesinde hem akademik olarak hem de sektörel bilgi olarak en üst düzeyde donanım ile mezun olacaklardır.

Turizm İşletmeciliği Anabilim dalının tesis edilmesi ile turizm eğitimi bölümünde de ifade edilen “toplumun turizm konusunda bilinçlendirilerek, turistler için hoşgörülü bir ortamın oluşturulması ve turizm endüstrisinin gelişmesi ve ülke ekonomisine olan katkısının artması için gerekli olan bilgili, verimli mesleki formasyon almış kalifiye işgücü yetiştirmek” gerçekleştirilmiş olunacaktır.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, özel veya kamu sektöründe turistik işletmelerde (Turizm Fakültesi Staj İlkeleri’nde belirtilen şartlara uyan işletmeler) staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Turizm işletmeciliği alanında teorik ve pratik bilgiye sahip olur, yazılı ve sözlü olarak aktarabilir ve bu bilgileri sentezleyip yorumlayarak sorunlara çözüm üretebilir.
  • Turizm alanında geçerli en az bir yabancı dili (İngilizce dışında), sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde bilir.
  • Birleşmiş Milletler Sürdürebilir Kalkınma Amaçlarından (BM SKA) (yoksulluk, açlık, sağlıklı ve kaliteli yaşam, nitelikli eğitim, cinsiyet eşitliği, temiz su ve sanitasyon, erişilebilir temiz enerji, insana yakışır iş ve ekonomik büyüme, sanayi, yenilikçilik ve alt yapı, eşitsizliklerin azaltımı, sürdürülebilir şehirler ve topluluklar, sorumlu tüketim ve üretim, iklim eylemi, sudaki yaşam, karasal yaşam, barış, adalet ve güçlü kurumlar, amaçlar için ortak çaba) en az biri hakkında farkındalığa sahiptir.
  • Turizm işletmeciliği alanındaki işletmeler ve organizasyon yapıları hakkında bilgi sahibi olur, kullanılan otomasyon sistemleri ve iletişim teknolojilerini yetkin bir şekilde kullanabilir.
  • İngilizce okuma, anlama, konuşma ve yazma becerilerine sahip olur.
  • Turizm sektörünün gerektirdiği kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüme özen gösterir.
  • Alanı ile ilgili araştırmalar yapabilir, proje hazırlama ve yürütme sürecinde aktif olarak rol üstlenebilir.
  • Yaşam boyu öğrenme ilkesini benimseyerek, kişisel ve mesleki gelişimini sürekli kılar ve karşılaştığı sorunlarla ilgili çözümlemelerde bulunabilir.
  • Farklı kültürleri tanır, anlar; misafirler ve işbirliği yaptığı kişilerle etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
  • Turizm sektörünün tüm paydaşlarını tanır, anlar ve etkili biçimde iletişim kurabilir.
  • Turizm işletmeciliği alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir, mesleki sorumluluk ve etik bilincine sahip olur.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Turizm sektöründe yetkinlik

4. Akademik ve uygulamaya yönelik yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Girişimcilik yetkinliği

7. Kültürel farkındalık, etkileşim ve ifade yetkinliği

8. Bilgi teknolojileri yetkinliği

9. Modern yöneticilik yetkinliği


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

(1) Başarı notu, öğrencilerin dönem/yıl içi değerlendirme notu ile dönem/yıl sonu veya bütünleme sınavından aldıkları notların öngörülen ağırlıklara göre hesaba katılmasıyla belirlenen ham başarı notlarının 4’lük not sistemindeki karşılığını ifade eder. Öğrencilerin başarı notlarının hesaplanmasında bağıl veya mutlak değerlendirme sistemi kullanılır. Birimlerde mutlak ve bağıl değerlendirme sistemlerinden hangisinin kullanılacağı, birim kurulunun önerisi ve Senato onayı ile belirlenir.

(2) Bağıl ve mutlak değerlendirme sistemlerine ilişkin ölçme ve değerlendirme esasları, bağıl değerlendirme sisteminde başarı notu hesaplamasına katılma koşulları ve sınırları ile başarı dereceleri hakkındaki esaslar, Senato tarafından belirlenir.

(3) Her iki değerlendirme sisteminde de herhangi bir dersten dönem/yıl sonu veya bütünleme sınavına girmeyen ve bu sınavda 100 puan üzerinden en az 50 puan alamayan öğrenciler başarısız sayılır. Bu sınır, ilgili birim kurulunun önerisi ve Senato kararı ile değiştirilebilir. Bütünleme sınavı yapılmayan ve dönem içi değerlendirmenin ağırlıklı olduğu birimlerde derslerden başarılı sayılmak için dönem/yıl sonu sınavından asgari bir not alma koşulu aranmaz.

(4) Öğrencinin KM ve G notu aldığı dersler, GANO hesabında dikkate alınmaz.

(5) Harfle ilan edilen başarı notları ile bunların ağırlık katsayıları / anlamları aşağıdaki şekildedir:

a) Üniversitenin akademik birimlerinde uygulanacak (Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi hariç) başarı notları aşağıda belirtilmiştir:

 

4.00            AA             90-100                 Mükemmel

3.50            BA             85-89                   Çok iyi

3.00            BB             75-84                   İyi

2.50            CB             70-74                   Orta

2.00            CC             60-69                   Yeterli

1.50            DC             40-59                   Başarısız

1.00            DD             20-39                   Başarısız

0.00            FF              0-19           Başarısız

0.00            FD                                Devamsız

0.00            FG                                Başarısız (Sınava girmedi)

KM                                                  Kaldırılan ders muafiyeti

G                                                     Başarılı (Kredisiz dersler)


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

 

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun

olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

Ortaöğretimi tamamlamış olmak ve ÖSYM tarafından programa yerleştirilmiş olmak


Başarma Şartları
Bölümden mezun olabilmek için öğrencilerin verilen tüm ders, ödev, proje ve uygulamalardan başarılı olmaları; lisans öğrenimi için dönem başına 30 AKTS kredi olmak üzere, toplamda 240 AKTS kredisini sağlamış olmaları, 100 günlük zorunlu stajlarını tamamlamış olmaları ve bitirme projelerini başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş olmaları gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Lisans derecesine sahip olan bireyler, üniversitelerin belirlemiş olduğu diğer şartları taşımaları (ALES puanı, Yabancı Dil puanı) halinde Yüksek Lisans ve/veya (Bütünleşik) Doktora programlarına devam edebilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030014889

Qualification Title
Bachelor's Degree in Tourism Management
Awarding BodyOndokuz Mayıs University
Awarding Body ContactOndokuz Mayıs University Kurupelit Campus, 55139 Atakum/Samsun
Awarding Body Urlhttps://www.omu.edu.tr
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasTravel, tourism and leisure
National Occupation Classification

 ISCO:08 – 1411.12

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

With the Tourism Management Department to be established under the Tourism Management Department of Ondokuz Mayıs University, the characteristics stated in the professional knowledge section, which are defined in the Turkish Higher Education Qualifications Framework determined by YÖK, that a person who completes the department should have, will also be provided with the Tourism Management Department.

Similarly, since the individual who will graduate from the department will do a 100-day internship, he/she will also learn the professional standards, practices, detailed knowledge of the profession in his/her field and finding solutions to problems mentioned in the professional knowledge section of the Turkish Higher Education Qualifications Framework.

In the department to be established, all academicians will teach in the fields they are experts in. For example, accounting experts will teach accounting courses and marketing experts will teach marketing courses. Similarly, academicians who are experts in foreign languages ​​will be employed to develop students' foreign language skills and students will be provided with the opportunity to develop their listening and speaking skills in the foreign language laboratory. In this case, it will make significant contributions to the acquisition of the characteristics included in the professional skills section of the Turkish Higher Education Qualifications Framework. In other words, statistics experts will teach statistics courses and in addition to theory, students' professional knowledge will be increased with statistical applications in the computer laboratory. This will contribute to the realization of one of the basic outputs, such as measuring and researching consumer satisfaction, mentioned in the professional skills section of the Turkish Higher Education Qualifications Framework.

One of the most fundamental areas of business administration is undoubtedly management and organization. Within the scope of this course, very important topics such as the characteristics that business managers should have, a holistic perspective on business, motivation, what to do in times of crisis, and management theories are covered. Business activities are divided into main sections such as planning, organizing, directing, coordination and control, and in this way, it is aimed to maximize the efficiency level of the business. With the formation of the department, the aim of “Performing the functions of planning, organizing, coordination, directing and control related to the field”, which is also stated in the professional skills section of the Turkish Higher Education Qualifications Framework, will also be achieved.

One of the important fields of study in tourism is marketing. In the modern world, not only goods and services are included in the field of marketing study, but also destinations, cities and countries are included in the field of marketing study. Tourism is one of the most important sectors that directly/indirectly affect 56 sectors. As a city becomes a destination, all sectors in the city will also start working. Countries such as Spain and Jamaica have chosen tourism as one of the most important building blocks of their development. For all these reasons, individuals who are trained with a solid marketing infrastructure will contribute to the country's tourism and academic life both with the studies they will do academically and with the qualified academic understanding they have received in the sector. Because tourism is also a study subject of service marketing, and one of the most basic parameters of this field is undoubtedly people. When considered as an element of service marketing, the more knowledgeable and educated a person is, the more qualified the service provided will be. For this reason, thanks to the expert academicians in the field of department structuring, they will graduate with the highest level of equipment both academically and in terms of sectoral knowledge.

With the establishment of the Department of Tourism Management, the aim of "raising awareness in society about tourism, creating a tolerant environment for tourists and training a knowledgeable, efficient and qualified workforce with professional training required for the development of the tourism industry and increasing its contribution to the country's economy", as stated in the tourism education department, will be realized.

Learning Environments

Education and training are provided in the form of formal or distance education. In addition, practical training is provided as internships or workplace training in touristic enterprises in the private or public sector (enterprises that comply with the conditions specified in the Tourism Faculty Internship Principles).

Description
  • Have theoretical and practical knowledge in the field of tourism management, can convey this information in written and oral form, synthesize and interpret this information and produce solutions to problems.
  • Knows at least one foreign language (other than English) valid in the field of tourism at a level that allows healthy communication.
  • Has awareness of at least one of the United Nations Sustainable Development Goals (UN SDGs) (poverty, hunger, healthy and quality life, quality education, gender equality, clean water and sanitation, accessible clean energy, decent work and economic growth, industry, innovation and infrastructure, reduction of inequalities, sustainable cities and communities, responsible consumption and production, climate action, life below water, life on land, peace, justice and strong institutions, joint efforts for goals)
  • Have knowledge about businesses and organizational structures in the field of tourism management, can competently use the automation systems and communication technologies used.
  • Have the skills to read, understand, speak and write English.
  • Pay attention to personal care, hygiene, clothing and appearance required by the tourism sector.
  • Can conduct research in the field, take an active role in the project preparation and implementation process.
  • By adopting the principle of lifelong learning, maintains personal and professional development and can solve the problems encountered.
  • Recognizes and understands different cultures; communicates effectively with guests and collaborators and demonstrates presentation skills.
  • Recognizes, understands and can communicate effectively with all stakeholders of the tourism sector.
  • Knows national and international legal regulations and professional standards related to the field of tourism management, has professional responsibility and ethical awareness.
Key Competencies

Has advanced level of key competencies listed below.

1. Literacy competency

2. Multilingual competency

3. Competence in tourism sector

4. Academic and practical competency

5. Personal, social and learning to learn competency

6. Entrepreneurial competency

7. Cultural awareness, interaction and expression competency

8. Information technology competency

9. Modern management competency

Further Info
  1. Success grade refers to the equivalent of the raw success grades determined by taking into account the students' mid-term/annual evaluation grades and the grades they receive from the final/annual or make-up exams according to the prescribed weights in the 4-point grading system. Relative or absolute evaluation systems are used in calculating students' success grades. The absolute or relative evaluation systems to be used in units are determined by the proposal of the unit board and the approval of the Senate.
  2. The measurement and evaluation principles regarding relative and absolute evaluation systems, the conditions and limits for participation in the calculation of success grades in the relative evaluation system, and the principles regarding success degrees are determined by the Senate.
  3. In both evaluation systems, students who do not take a term/year-end or make-up exam for any course and who do not receive at least 50 points out of 100 in this exam are considered unsuccessful. This limit may be changed by the proposal of the relevant unit board and the decision of the Senate. In units where make-up exams are not held and where the emphasis is on in-term evaluation, a minimum grade from the term/year-end exam is not required to be considered successful in the courses.
  4. Courses in which the student received KM and G grades are not taken into account in the CGPA calculation.
  5. Success grades announced in letters and their weight coefficients / meanings are as follows:
  1. The success grades to be applied in the academic units of the university (except the Faculty of Medicine and the Faculty of Dentistry) are stated below:

4.00 AA 90-100 Excellent

3.50 BA 85-89 Very good

3.00 BB 75-84 Good

2.50 CB 70-74 Average

2.00 CC 60-69 Sufficient

1.50 DC 40-59 Fail

1.00 DD 20-39 Fail

0.00 FF 0-19 Fail

0.00 FD Absentee

0.00 FG Fail (Did not take the exam)

KM Removed course exemption

G Pass (Non-credit courses)

Quality Assurance

In order to ensure the quality of higher education programs;

  • YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education, training and other activities carried out in higher education institutions.
  • "University Monitoring and Evaluation Reports" belonging to higher education institutions prepared annually within the framework of the criteria determined by YÖK are published. The reports containing quantitative and qualitative evaluations directed at higher education institutions prepared according to these reports are shared with the public by YÖK.
  • "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by YÖK. These reports, which contain quantitative and qualitative evaluations made for foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programmes":

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.

2. Measurement-Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the students is carried out in accordance with the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK in this regard.

3. Documentation: Undergraduate students who successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions receive a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: Higher education institutions enter the "Institutional Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year in the context of continuous monitoring. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" it has prepared regarding the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions given by accreditation institutions authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality of the qualifications of the programs is assured. YÖKAK carries out regular review activities related to the qualifications determined by the legislation.

Access Requirements

Having completed secondary education and being placed in the program by OSYM for Turkish students. Requirements may vary for foreign students.

Conditions for SuccessIn order to graduate from the department, students must be successful in all courses, assignments, projects and practices; obtain 240 ECTS credits in total, 30 ECTS credits per semester for undergraduate education, complete their 100-day compulsory internship and successfully complete their graduation projects.
Progression Paths (Relationship Type)

Individuals with a bachelor's degree can continue their studies in Master's and/or (Integrated) Doctorate programs if they meet the other requirements determined by the universities (ALES score, Foreign Language score).

Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Credits Between Programs at Associate Degree and Undergraduate Levels in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Associate Degree Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030014889


Qualification Title
Bachelor's Degree in Tourism Management

Awarding Body
Ondokuz Mayıs University

Awarding Body Contact
Ondokuz Mayıs University Kurupelit Campus, 55139 Atakum/Samsun

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification

 ISCO:08 – 1411.12


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

 ISCO:08 – 1411.12


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

With the Tourism Management Department to be established under the Tourism Management Department of Ondokuz Mayıs University, the characteristics stated in the professional knowledge section, which are defined in the Turkish Higher Education Qualifications Framework determined by YÖK, that a person who completes the department should have, will also be provided with the Tourism Management Department.

Similarly, since the individual who will graduate from the department will do a 100-day internship, he/she will also learn the professional standards, practices, detailed knowledge of the profession in his/her field and finding solutions to problems mentioned in the professional knowledge section of the Turkish Higher Education Qualifications Framework.

In the department to be established, all academicians will teach in the fields they are experts in. For example, accounting experts will teach accounting courses and marketing experts will teach marketing courses. Similarly, academicians who are experts in foreign languages ​​will be employed to develop students' foreign language skills and students will be provided with the opportunity to develop their listening and speaking skills in the foreign language laboratory. In this case, it will make significant contributions to the acquisition of the characteristics included in the professional skills section of the Turkish Higher Education Qualifications Framework. In other words, statistics experts will teach statistics courses and in addition to theory, students' professional knowledge will be increased with statistical applications in the computer laboratory. This will contribute to the realization of one of the basic outputs, such as measuring and researching consumer satisfaction, mentioned in the professional skills section of the Turkish Higher Education Qualifications Framework.

One of the most fundamental areas of business administration is undoubtedly management and organization. Within the scope of this course, very important topics such as the characteristics that business managers should have, a holistic perspective on business, motivation, what to do in times of crisis, and management theories are covered. Business activities are divided into main sections such as planning, organizing, directing, coordination and control, and in this way, it is aimed to maximize the efficiency level of the business. With the formation of the department, the aim of “Performing the functions of planning, organizing, coordination, directing and control related to the field”, which is also stated in the professional skills section of the Turkish Higher Education Qualifications Framework, will also be achieved.

One of the important fields of study in tourism is marketing. In the modern world, not only goods and services are included in the field of marketing study, but also destinations, cities and countries are included in the field of marketing study. Tourism is one of the most important sectors that directly/indirectly affect 56 sectors. As a city becomes a destination, all sectors in the city will also start working. Countries such as Spain and Jamaica have chosen tourism as one of the most important building blocks of their development. For all these reasons, individuals who are trained with a solid marketing infrastructure will contribute to the country's tourism and academic life both with the studies they will do academically and with the qualified academic understanding they have received in the sector. Because tourism is also a study subject of service marketing, and one of the most basic parameters of this field is undoubtedly people. When considered as an element of service marketing, the more knowledgeable and educated a person is, the more qualified the service provided will be. For this reason, thanks to the expert academicians in the field of department structuring, they will graduate with the highest level of equipment both academically and in terms of sectoral knowledge.

With the establishment of the Department of Tourism Management, the aim of "raising awareness in society about tourism, creating a tolerant environment for tourists and training a knowledgeable, efficient and qualified workforce with professional training required for the development of the tourism industry and increasing its contribution to the country's economy", as stated in the tourism education department, will be realized.


Learning Environments

Education and training are provided in the form of formal or distance education. In addition, practical training is provided as internships or workplace training in touristic enterprises in the private or public sector (enterprises that comply with the conditions specified in the Tourism Faculty Internship Principles).


Description
  • Have theoretical and practical knowledge in the field of tourism management, can convey this information in written and oral form, synthesize and interpret this information and produce solutions to problems.
  • Knows at least one foreign language (other than English) valid in the field of tourism at a level that allows healthy communication.
  • Has awareness of at least one of the United Nations Sustainable Development Goals (UN SDGs) (poverty, hunger, healthy and quality life, quality education, gender equality, clean water and sanitation, accessible clean energy, decent work and economic growth, industry, innovation and infrastructure, reduction of inequalities, sustainable cities and communities, responsible consumption and production, climate action, life below water, life on land, peace, justice and strong institutions, joint efforts for goals)
  • Have knowledge about businesses and organizational structures in the field of tourism management, can competently use the automation systems and communication technologies used.
  • Have the skills to read, understand, speak and write English.
  • Pay attention to personal care, hygiene, clothing and appearance required by the tourism sector.
  • Can conduct research in the field, take an active role in the project preparation and implementation process.
  • By adopting the principle of lifelong learning, maintains personal and professional development and can solve the problems encountered.
  • Recognizes and understands different cultures; communicates effectively with guests and collaborators and demonstrates presentation skills.
  • Recognizes, understands and can communicate effectively with all stakeholders of the tourism sector.
  • Knows national and international legal regulations and professional standards related to the field of tourism management, has professional responsibility and ethical awareness.

Key Competencies

Has advanced level of key competencies listed below.

1. Literacy competency

2. Multilingual competency

3. Competence in tourism sector

4. Academic and practical competency

5. Personal, social and learning to learn competency

6. Entrepreneurial competency

7. Cultural awareness, interaction and expression competency

8. Information technology competency

9. Modern management competency


Further Info
  1. Success grade refers to the equivalent of the raw success grades determined by taking into account the students' mid-term/annual evaluation grades and the grades they receive from the final/annual or make-up exams according to the prescribed weights in the 4-point grading system. Relative or absolute evaluation systems are used in calculating students' success grades. The absolute or relative evaluation systems to be used in units are determined by the proposal of the unit board and the approval of the Senate.
  2. The measurement and evaluation principles regarding relative and absolute evaluation systems, the conditions and limits for participation in the calculation of success grades in the relative evaluation system, and the principles regarding success degrees are determined by the Senate.
  3. In both evaluation systems, students who do not take a term/year-end or make-up exam for any course and who do not receive at least 50 points out of 100 in this exam are considered unsuccessful. This limit may be changed by the proposal of the relevant unit board and the decision of the Senate. In units where make-up exams are not held and where the emphasis is on in-term evaluation, a minimum grade from the term/year-end exam is not required to be considered successful in the courses.
  4. Courses in which the student received KM and G grades are not taken into account in the CGPA calculation.
  5. Success grades announced in letters and their weight coefficients / meanings are as follows:
  1. The success grades to be applied in the academic units of the university (except the Faculty of Medicine and the Faculty of Dentistry) are stated below:

4.00 AA 90-100 Excellent

3.50 BA 85-89 Very good

3.00 BB 75-84 Good

2.50 CB 70-74 Average

2.00 CC 60-69 Sufficient

1.50 DC 40-59 Fail

1.00 DD 20-39 Fail

0.00 FF 0-19 Fail

0.00 FD Absentee

0.00 FG Fail (Did not take the exam)

KM Removed course exemption

G Pass (Non-credit courses)


Quality Assurance

In order to ensure the quality of higher education programs;

  • YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education, training and other activities carried out in higher education institutions.
  • "University Monitoring and Evaluation Reports" belonging to higher education institutions prepared annually within the framework of the criteria determined by YÖK are published. The reports containing quantitative and qualitative evaluations directed at higher education institutions prepared according to these reports are shared with the public by YÖK.
  • "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by YÖK. These reports, which contain quantitative and qualitative evaluations made for foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programmes":

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.

2. Measurement-Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the students is carried out in accordance with the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK in this regard.

3. Documentation: Undergraduate students who successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions receive a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: Higher education institutions enter the "Institutional Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year in the context of continuous monitoring. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" it has prepared regarding the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions given by accreditation institutions authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality of the qualifications of the programs is assured. YÖKAK carries out regular review activities related to the qualifications determined by the legislation.


Access Requirements

Having completed secondary education and being placed in the program by OSYM for Turkish students. Requirements may vary for foreign students.


Conditions for Success
In order to graduate from the department, students must be successful in all courses, assignments, projects and practices; obtain 240 ECTS credits in total, 30 ECTS credits per semester for undergraduate education, complete their 100-day compulsory internship and successfully complete their graduation projects.

Progression Paths (Relationship Type)

Individuals with a bachelor's degree can continue their studies in Master's and/or (Integrated) Doctorate programs if they meet the other requirements determined by the universities (ALES score, Foreign Language score).


Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Credits Between Programs at Associate Degree and Undergraduate Levels in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Associate Degree Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.


Url
Open Address