Yeterlilik Kodu

TR0010043979

Yeterlilik Adı
Sağım Elemanı (Seviye 3) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi
Sorumlu KurumMesleki Yeterlilik Kurumu
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiBalgat Mahallesi, 1420. Sk. No:12, 06520 Çankaya/Ankara
Sorumlu Kurum URLhttp://www.myk.gov.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi3
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 3
Sınıflandırma (Tematik Alan)Bitki ve hayvancılık ürünleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08 6121

KategoriÖzel Amaçlı
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)

Sağım Elemanı (Seviye 3) mesleğinin nitelikli kişiler tarafından yürütülmesi ve çalışmalarda kalitenin artırılması için;

  • Adayların sahip olması gereken nitelikleri, bilgi, beceri ve yetkinlikleri tanımlamak,
  • Adayların, geçerli ve güvenilir bir belge ile mesleki yeterliliğini kanıtlamasına olanak vermek,
  • Eğitim sistemine, sınav ve belgelendirme kuruluşlarına referans ve kaynak oluşturmaktır.
Öğrenme Ortamları

Bu yeterliliğe ait öğrenme kazanımları, eğitim kurumları gibi örgün ve yaygın öğrenme ortamlarında edinilebildiği gibi işbaşında ve serbest öğrenme ortamlarında bağımsız olarak da edinilebilmektedir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Bu yeterliliğe sahip olan kişi;

  • İş süreçlerinde İSG ve çevre koruma önlemlerini açıklar.
  • Çalışma süreçlerindeki olası tehlike ve riskler ile İSG önlemlerini açıklar.
  • Çalışma ortamlarında uygulanacak çevre koruma önlemlerini açıklar.
  • İş organizasyonu ve gıda güvenilirliği sağlamaya yönelik kural ve prosedürleri açıklar.
  • Sorumlu olduğu çalışma süreçlerinde iş planlama kurallarını açıklar.
  • Kişisel sağlığını korumaya yönelik önlemleri açıklar.
  • Çiğ süt sağmada gıda güvenilirliğini sağlamaya yönelik önlemleri açıklar.
  • Süt sağım öncesi hazırlık işlemlerini İSG ve hijyen kurallarına uygun olarak yapar.
  • Sağım öncesi kişisel hazırlığını İSG ve hijyen kurallarına uygun olarak yapar.
  • Sağım ortamını ve kullanacağı ekipmanları İSG ve gıda güvenliğine uygun olacak şekilde hazırlar.
  • Sağılacak hayvanları sağım alanına nasıl alınacağını açıklar.
  • Büyükbaş/küçükbaş hayvandan elle süt sağma işlemini gıda güvenilirliğine uygun koşullarda yapar.
  • Büyükbaş/küçükbaş hayvanın sütünün sağıma uygunluğunu değerlendirir.
  • Büyükbaş/ küçükbaş hayvanı elle sağar.
  • Sağılan sütü gıda güvenliğine uygun koşullarda muhafaza eder.
  • Seyyar makine ile süt sağma işlemini gıda güvenilirliğine uygun koşullarda yapar.
  • Seyyar makinenin sağım öncesi temizlik ve bakımını yapar.
  • Seyyar makine ile sütün sağılmasını sağlar.
  • Sağım sonrası seyyar makineyi yöntemine uygun şekilde dezenfekte eder.
Anahtar Yetkinlikler

Bu yeterlilik, mesleki öğrenme kazanımlarının belgelendirilmesini amaçlamakta olup anahtar yetkinlik içermemektedir

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sağım Elemanı (Seviye 3) Mesleki Yeterlilik Belgesini elde etmek isteyen adaylar birimlerde tanımlanan sınavlara tabi tutulur. Adayların yeterlilik belgesini alabilmeleri için birimlerde tanımlanan sınavlardan başarılı olmaları şartı vardır. Yeterlilik birimlerindeki teorik ve performansa dayalı sınavlar her bir birim için ayrı ayrı yapılabileceği gibi birlikte de yapılabilir. Ancak her birimin değerlendirmesi bağımsız yapılmalıdır. Yeterlilik birimlerinin geçerlilik süresi, birimin başarıldığı tarihten itibaren 2 yıldır. Yeterlilik birimlerinin birleştirilerek bir yeterliliğin elde edilebilmesi için tüm birimlerin geçerliliğini koruyor olması gerekmektedir.

Kalite Güvencesi

Kalite güvence süreçleri, Mesleki Yeterlilik Kurumu sorumluluğunda, ilgili mevzuat doğrultusunda yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları aracılığıyla sağlanmaktadır.

Ulusal Yeterliliklerin Oluşturulması ve Onaylanması:

Sektörünü ve meslek alanını temsil gücüne sahip kurum ve kuruluşlar tarafından geliştirilen ulusal yeterlilikler, Sektör Komiteleri tarafından doğrulanır ve MYK Yönetim Kurulu tarafından onaylanır.

Ölçme-Değerlendirme:

TÜRKAK tarafından ISO/EN 17024 standardına göre akredite edilen ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen belgelendirme kuruluşlarınca MYK mevzuatına ve ulusal yeterliliklerde tanımlanan koşul ve yöntemlere uygun gerçekleştirilir. Tüm ölçme-değerlendirme işlemleri kamera kaydına alınır ve saklanır.

Belgelendirme:

Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları tarafından başarılı olduğuna karar verilen bireylere MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenlenir.

Öz Değerlendirme:

Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları MYK tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak her yıl öz değerlendirme faaliyeti gerçekleştirir. Faaliyet sonuçları öz değerlendirme raporuyla MYK’ya sunulur.

Dış Değerlendirme:

Öz değerlendirme raporlarına dayalı olarak MYK Denetim Dairesi Başkanlığı tarafından yılda en az bir kez programlı veya programsız gözetim denetimleri gerçekleştirilir. Dış değerlendirme raporları Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları ve MYK Yönetim Kuruluna sunulur. Ayrıca ISO/EN 17024 kapsamında TÜRKAK tarafından en az iki yılda bir gözetim denetimleri gerçekleştirilir.

Düzenli Gözden Geçirme:

MYK Denetim Dairesi Başkanlığının dış değerlendirme faaliyetleri ve sonuçları MYK Yönetim Kurulunca düzenli olarak gözden geçirilir. Ayrıca TÜRKAK’ın dış değerlendirme faaliyet ve sonuçları ise Avrupa Akreditasyon Birliğinin düzenli gözden geçirmesine tabidir.

Bilgi Yönetim Sistemleri:

Yetkilendirme, ölçme-değerlendirme, öz değerlendirme ve dış değerlendirme süreçleri MYK Portal üzerinden gerçekleştirilir.

Geri Bildirim Mekanizmaları:

Yeterliliğe ilişkin tüm süreçlerde paydaş katılımı en üst düzeyde temin edilir ve görüş, öneri, itiraz ve şikâyetler mevzuata uygun olarak değerlendirilir.

Giriş Şartı

Giriş şartı bulunmamaktadır.

Başarma ŞartlarıTeorik Sınav (T1) Yapılandırılmış sözlü sınav: A1 birimine yönelik teorik sınav Ek A1-2’de yer alan “Bilgiler” kontrol listesine göre gerçekleştirilir. Teorik sınavda adaylara, belirlenmiş durum içeriklerine uygun, değerlendirici tarafından sözlü olarak bildirilen, objektif koşulları sağlayacak şekilde yapılandırılmış, adayı gerekli işlemleri göstererek uygulamaya ve açıklamaya yönlendiren her biri eşit puan değerinde, en az on iki (12) soruluk sözlü sınav (T1) uygulanmalıdır. Sınavda yanlış cevaplandırılan sorulardan herhangi bir puan indirimi yapılmaz ve her soru, yapılandırılmış cevap ve değerlendirme çizelgesine göre değerlendirilir. Sınavda adaylara her soru için, ilgili olduğu bilgi ölçütünün kapsamı ve içeriğine uygun süre tanınır ve bu süre yapılandırılan formatta belirtilir. Sözlü sınavda, değerlendirme çizelgesine göre soruların en az % 70’ine doğru yanıt veren aday başarılı sayılır. Sınav soruları, bu birimde teorik sınav ile ölçülmesi öngörülen tüm bilgi ifadelerini (Ek A1-2) ölçmelidir. Performansa Dayalı Sınav Bu birime yönelik beceri ve yetkinlik ifadeleri diğer birimlerin beceri ve yetkinlik kontrol listelerinde tanımlanmış olup, bu kapsamda söz konusu beceri ve yetkinlik ifadelerinin ölçme ve değerlendirmesi yapılacaktır. Ölçme ve Değerlendirmeye İlişkin Diğer Koşullar Adayın söz konusu birimden başarılı sayılması için T1 sınavından başarılı olması gerekir. Yeterlilik biriminin geçerlilik süresi birimin başarıldığı tarihten itibaren 2 yıldır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Yatay İlerleme Yolu: Çiğ Süt Toplama Elemanı (Seviye 3)

Dikey İlerleme Yolu: Sağım Operatörü (Seviye 4), Çiğ Süt Depolama Sorumlusu (Seviye 4)

Yasal Dayanağı

Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu

Ulusal Meslek Standartlarının ve Ulusal Yeterliliklerin Hazırlanması Hakkında Yönetmelik

Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav, Ölçme, Değerlendirme ve Belgelendirme Yönetmeliği

Mesleki Yeterlilik Kurumu Belgelendirme Kuruluşlarına Yönelik Denetim Usul ve Esasları

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belgenin geçerlilik süresi beş (5) yıldır.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0010043979


Yeterlilik Adı
Sağım Elemanı (Seviye 3) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi

Sorumlu Kurum
Mesleki Yeterlilik Kurumu

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Balgat Mahallesi, 1420. Sk. No:12, 06520 Çankaya/Ankara

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08 6121


AYÇ Seviyesi
3

TYÇ Seviyesi
3
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08 6121


Kategori
Özel Amaçlı

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)

Sağım Elemanı (Seviye 3) mesleğinin nitelikli kişiler tarafından yürütülmesi ve çalışmalarda kalitenin artırılması için;

  • Adayların sahip olması gereken nitelikleri, bilgi, beceri ve yetkinlikleri tanımlamak,
  • Adayların, geçerli ve güvenilir bir belge ile mesleki yeterliliğini kanıtlamasına olanak vermek,
  • Eğitim sistemine, sınav ve belgelendirme kuruluşlarına referans ve kaynak oluşturmaktır.

Öğrenme Ortamları

Bu yeterliliğe ait öğrenme kazanımları, eğitim kurumları gibi örgün ve yaygın öğrenme ortamlarında edinilebildiği gibi işbaşında ve serbest öğrenme ortamlarında bağımsız olarak da edinilebilmektedir.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Bu yeterliliğe sahip olan kişi;

  • İş süreçlerinde İSG ve çevre koruma önlemlerini açıklar.
  • Çalışma süreçlerindeki olası tehlike ve riskler ile İSG önlemlerini açıklar.
  • Çalışma ortamlarında uygulanacak çevre koruma önlemlerini açıklar.
  • İş organizasyonu ve gıda güvenilirliği sağlamaya yönelik kural ve prosedürleri açıklar.
  • Sorumlu olduğu çalışma süreçlerinde iş planlama kurallarını açıklar.
  • Kişisel sağlığını korumaya yönelik önlemleri açıklar.
  • Çiğ süt sağmada gıda güvenilirliğini sağlamaya yönelik önlemleri açıklar.
  • Süt sağım öncesi hazırlık işlemlerini İSG ve hijyen kurallarına uygun olarak yapar.
  • Sağım öncesi kişisel hazırlığını İSG ve hijyen kurallarına uygun olarak yapar.
  • Sağım ortamını ve kullanacağı ekipmanları İSG ve gıda güvenliğine uygun olacak şekilde hazırlar.
  • Sağılacak hayvanları sağım alanına nasıl alınacağını açıklar.
  • Büyükbaş/küçükbaş hayvandan elle süt sağma işlemini gıda güvenilirliğine uygun koşullarda yapar.
  • Büyükbaş/küçükbaş hayvanın sütünün sağıma uygunluğunu değerlendirir.
  • Büyükbaş/ küçükbaş hayvanı elle sağar.
  • Sağılan sütü gıda güvenliğine uygun koşullarda muhafaza eder.
  • Seyyar makine ile süt sağma işlemini gıda güvenilirliğine uygun koşullarda yapar.
  • Seyyar makinenin sağım öncesi temizlik ve bakımını yapar.
  • Seyyar makine ile sütün sağılmasını sağlar.
  • Sağım sonrası seyyar makineyi yöntemine uygun şekilde dezenfekte eder.

Anahtar Yetkinlikler

Bu yeterlilik, mesleki öğrenme kazanımlarının belgelendirilmesini amaçlamakta olup anahtar yetkinlik içermemektedir


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sağım Elemanı (Seviye 3) Mesleki Yeterlilik Belgesini elde etmek isteyen adaylar birimlerde tanımlanan sınavlara tabi tutulur. Adayların yeterlilik belgesini alabilmeleri için birimlerde tanımlanan sınavlardan başarılı olmaları şartı vardır. Yeterlilik birimlerindeki teorik ve performansa dayalı sınavlar her bir birim için ayrı ayrı yapılabileceği gibi birlikte de yapılabilir. Ancak her birimin değerlendirmesi bağımsız yapılmalıdır. Yeterlilik birimlerinin geçerlilik süresi, birimin başarıldığı tarihten itibaren 2 yıldır. Yeterlilik birimlerinin birleştirilerek bir yeterliliğin elde edilebilmesi için tüm birimlerin geçerliliğini koruyor olması gerekmektedir.


Kalite Güvencesi

Kalite güvence süreçleri, Mesleki Yeterlilik Kurumu sorumluluğunda, ilgili mevzuat doğrultusunda yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları aracılığıyla sağlanmaktadır.

Ulusal Yeterliliklerin Oluşturulması ve Onaylanması:

Sektörünü ve meslek alanını temsil gücüne sahip kurum ve kuruluşlar tarafından geliştirilen ulusal yeterlilikler, Sektör Komiteleri tarafından doğrulanır ve MYK Yönetim Kurulu tarafından onaylanır.

Ölçme-Değerlendirme:

TÜRKAK tarafından ISO/EN 17024 standardına göre akredite edilen ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen belgelendirme kuruluşlarınca MYK mevzuatına ve ulusal yeterliliklerde tanımlanan koşul ve yöntemlere uygun gerçekleştirilir. Tüm ölçme-değerlendirme işlemleri kamera kaydına alınır ve saklanır.

Belgelendirme:

Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları tarafından başarılı olduğuna karar verilen bireylere MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenlenir.

Öz Değerlendirme:

Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları MYK tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak her yıl öz değerlendirme faaliyeti gerçekleştirir. Faaliyet sonuçları öz değerlendirme raporuyla MYK’ya sunulur.

Dış Değerlendirme:

Öz değerlendirme raporlarına dayalı olarak MYK Denetim Dairesi Başkanlığı tarafından yılda en az bir kez programlı veya programsız gözetim denetimleri gerçekleştirilir. Dış değerlendirme raporları Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları ve MYK Yönetim Kuruluna sunulur. Ayrıca ISO/EN 17024 kapsamında TÜRKAK tarafından en az iki yılda bir gözetim denetimleri gerçekleştirilir.

Düzenli Gözden Geçirme:

MYK Denetim Dairesi Başkanlığının dış değerlendirme faaliyetleri ve sonuçları MYK Yönetim Kurulunca düzenli olarak gözden geçirilir. Ayrıca TÜRKAK’ın dış değerlendirme faaliyet ve sonuçları ise Avrupa Akreditasyon Birliğinin düzenli gözden geçirmesine tabidir.

Bilgi Yönetim Sistemleri:

Yetkilendirme, ölçme-değerlendirme, öz değerlendirme ve dış değerlendirme süreçleri MYK Portal üzerinden gerçekleştirilir.

Geri Bildirim Mekanizmaları:

Yeterliliğe ilişkin tüm süreçlerde paydaş katılımı en üst düzeyde temin edilir ve görüş, öneri, itiraz ve şikâyetler mevzuata uygun olarak değerlendirilir.


Giriş Şartı

Giriş şartı bulunmamaktadır.


Başarma Şartları
Teorik Sınav (T1) Yapılandırılmış sözlü sınav: A1 birimine yönelik teorik sınav Ek A1-2’de yer alan “Bilgiler” kontrol listesine göre gerçekleştirilir. Teorik sınavda adaylara, belirlenmiş durum içeriklerine uygun, değerlendirici tarafından sözlü olarak bildirilen, objektif koşulları sağlayacak şekilde yapılandırılmış, adayı gerekli işlemleri göstererek uygulamaya ve açıklamaya yönlendiren her biri eşit puan değerinde, en az on iki (12) soruluk sözlü sınav (T1) uygulanmalıdır. Sınavda yanlış cevaplandırılan sorulardan herhangi bir puan indirimi yapılmaz ve her soru, yapılandırılmış cevap ve değerlendirme çizelgesine göre değerlendirilir. Sınavda adaylara her soru için, ilgili olduğu bilgi ölçütünün kapsamı ve içeriğine uygun süre tanınır ve bu süre yapılandırılan formatta belirtilir. Sözlü sınavda, değerlendirme çizelgesine göre soruların en az % 70’ine doğru yanıt veren aday başarılı sayılır. Sınav soruları, bu birimde teorik sınav ile ölçülmesi öngörülen tüm bilgi ifadelerini (Ek A1-2) ölçmelidir. Performansa Dayalı Sınav Bu birime yönelik beceri ve yetkinlik ifadeleri diğer birimlerin beceri ve yetkinlik kontrol listelerinde tanımlanmış olup, bu kapsamda söz konusu beceri ve yetkinlik ifadelerinin ölçme ve değerlendirmesi yapılacaktır. Ölçme ve Değerlendirmeye İlişkin Diğer Koşullar Adayın söz konusu birimden başarılı sayılması için T1 sınavından başarılı olması gerekir. Yeterlilik biriminin geçerlilik süresi birimin başarıldığı tarihten itibaren 2 yıldır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Yatay İlerleme Yolu: Çiğ Süt Toplama Elemanı (Seviye 3)

Dikey İlerleme Yolu: Sağım Operatörü (Seviye 4), Çiğ Süt Depolama Sorumlusu (Seviye 4)


Yasal Dayanağı

Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu

Ulusal Meslek Standartlarının ve Ulusal Yeterliliklerin Hazırlanması Hakkında Yönetmelik

Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav, Ölçme, Değerlendirme ve Belgelendirme Yönetmeliği

Mesleki Yeterlilik Kurumu Belgelendirme Kuruluşlarına Yönelik Denetim Usul ve Esasları


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belgenin geçerlilik süresi beş (5) yıldır.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0010043979

Qualification Title
Milking Staff (Level 3) VQA Vocational Qualification Certificate
Awarding BodyVocational Qualifications Authority
Awarding Body ContactBalgat 1420. Street No:12 06520 Çankaya/Ankara
Awarding Body Urlhttps://www.myk.gov.tr/index.php/en
OrientationOccupational
EQF Level3
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 3
Thematic AreasCrop and livestock production
National Occupation Classification

ISCO:08 6121

CategorySpecific Purpose
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile

In order to carry out the profession of Milking Person (Level 3) by qualified people and to increase the quality of the studies;

  • To define the qualifications, knowledge, skills and competencies that candidates should have,
  • To allow candidates to prove their professional competence with a valid and reliable document,
  • To create references and resources for the education system, examination and certification bodies.
Learning Environments

The learning outcomes of this qualification can be acquired in formal and non-formal learning environments such as educational institutions, as well as independently in on-the-job and free learning environments.

Description

The person who has this qualification;

  • Explains OHS and environmental protection measures in business processes.
  • Explains possible hazards and risks in working processes and OHS measures.
  • Explains the environmental protection measures to be applied in working environments.
  • Explain the rules and procedures for business organization and food safety.
  • Explains the business planning rules in the work processes that he is responsible for.
  • Explains the measures to protect personal health.
  • Explains the measures to ensure food safety in raw milk milking.
  • Performs pre-milking preparation processes in accordance with OHS and hygiene rules.
  • It makes its personal preparation before milking in accordance with OHS and hygiene rules.
  • Prepares the milking environment and the equipment to be used in accordance with OHS and food safety.
  • Explains how to take the animals to be milked to the milking area.
  • It performs manual milking from cattle/small animals under conditions suitable for food safety.
  • Evaluates the milking suitability of bovine/sheep cattle's milk.
  • Milks cattle/sheep by hand.
  • It preserves the milk that is expressed in conditions suitable for food safety.
  • It performs the milking process with the mobile machine in conditions suitable for food safety.
  • It cleans and maintains the mobile machine before milking.
  • It provides milking with a mobile machine.
  • After milking, it disinfects the mobile machine in accordance with its method.
Key Competencies

This qualification aims to document professional learning outcomes and does not contain key competences.

Further Info

Candidates who want to obtain the Milking Staff (Level 3) Professional Competence Certificate are subjected to the exams defined in the units. In order for the candidates to receive the proficiency certificate, they must be successful in the exams defined in the units. Theoretical and performance-based exams in the qualification units can be done separately for each unit or together. However, each unit should be evaluated independently. The validity period of qualification units is 2 years from the date of achievement of the unit. In order to obtain a qualification by combining the qualification units, all units must remain valid.

Quality Assurance

Quality assurance processes are provided through certification bodies authorized in line with the relevant legislation, under the responsibility of the Vocational Qualifications Authority.

Establishment and Approval of National Qualifications:

National qualifications developed by institutions and organizations that have the power to represent their sector and profession are verified by the Sector Committees and approved by the VQA Board of Directors.

Assesment and evaluation:

It is carried out by certification bodies accredited by TÜRKAK according to ISO/EN 17024 standard and authorized by the Vocational Qualifications Authority, in accordance with VQA legislation and conditions and methods defined in national qualifications. All measurement-evaluation processes are recorded and stored on camera.

Certification:

VQA Vocational Qualification Certificate is issued to individuals who are determined to be successful by the Authorized Certification Bodies.

Self assessment:

Authorized Certification Bodies carry out self-assessment activities every year in accordance with the procedures and principles determined by VQA. Activity results are submitted to VQA with a self-evaluation report.

External Evaluation:

Based on self-evaluation reports, scheduled or unscheduled surveillance audits are carried out at least once a year by the VQA Audit Department. External evaluation reports are submitted to Authorized Certification Bodies and VQA Board of Directors. In addition, surveillance audits are carried out by TÜRKAK at least every two years within the scope of ISO/EN 17024.

Regular Review:

The external evaluation activities and results of VQA Audit Department are regularly reviewed by VQA Executive Board. In addition, TÜRKAK's external evaluation activities and results are subject to regular review by the European Accreditation Union.

Information Management Systems:

Authorization, measurement-evaluation, self-evaluation and external evaluation processes are carried out through VQA Portal.

Feedback Mechanisms:

In all processes related to qualification, stakeholder participation is ensured at the highest level and opinions, suggestions, objections and complaints are evaluated in accordance with the legislation.

Access Requirements

There is no entry requirement.

Conditions for SuccessTheoretical Exam (T1) Structured oral exam: The theoretical exam for unit A1 is carried out according to the "Information" checklist in Annex A1-2. In the theoretical exam, candidates must take an oral exam (T1) with at least twelve (12) questions, each of which is worth equal points, in accordance with the determined situation content, verbally informed by the evaluator, structured to meet the objective conditions, and directing the candidate to practice and explain by showing the necessary procedures. No points are deducted from questions answered incorrectly in the exam, and each question is evaluated according to a structured answer and evaluation schedule. In the exam, candidates are given time for each question in accordance with the scope and content of the information criterion it is related to, and this time is specified in the structured format. In the oral exam, the candidate who correctly answers at least 70% of the questions according to the evaluation chart is considered successful. Exam questions should measure all knowledge statements (Annex A1-2) that are intended to be measured by the theoretical exam in this unit. Performance-Based Examination Skill and competency statements for this unit are defined in the skill and competency checklists of other departments, and in this context, measurement and evaluation of these skills and competencies will be made. Other Conditions Regarding Measurement and Evaluation The candidate must be successful in the T1 exam in order to be considered successful in the said unit. The validity period of the qualification unit is 2 years from the date of achievement of the unit.
Progression Paths (Relationship Type)

Horizontal Advance Path: Raw Milk Collector (Level 3)

Vertical Advance Path: Milking Operator (Level 4), Raw Milk Storage Officer (Level 4)

Legal Basis

Vocational Qualifications Authority Law

Regulation on Preparation of National Occupational Standards and National Qualifications

Vocational Qualifications Authority Examination, Measurement, Evaluation and Certification Regulation

Audit Procedures and Principles for Vocational Qualifications Authority Certification Bodies

Validity Period (If Any)

The validity period of the certificate is five (5) years.

Url Open Address
Qualification Code

TR0010043979


Qualification Title
Milking Staff (Level 3) VQA Vocational Qualification Certificate

Awarding Body
Vocational Qualifications Authority

Awarding Body Contact
Balgat 1420. Street No:12 06520 Çankaya/Ankara


Orientation
Occupational

National Occupation Classification

ISCO:08 6121


EQF Level
3

TQF Level
3
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO:08 6121


Category
Specific Purpose

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile

In order to carry out the profession of Milking Person (Level 3) by qualified people and to increase the quality of the studies;

  • To define the qualifications, knowledge, skills and competencies that candidates should have,
  • To allow candidates to prove their professional competence with a valid and reliable document,
  • To create references and resources for the education system, examination and certification bodies.

Learning Environments

The learning outcomes of this qualification can be acquired in formal and non-formal learning environments such as educational institutions, as well as independently in on-the-job and free learning environments.


Description

The person who has this qualification;

  • Explains OHS and environmental protection measures in business processes.
  • Explains possible hazards and risks in working processes and OHS measures.
  • Explains the environmental protection measures to be applied in working environments.
  • Explain the rules and procedures for business organization and food safety.
  • Explains the business planning rules in the work processes that he is responsible for.
  • Explains the measures to protect personal health.
  • Explains the measures to ensure food safety in raw milk milking.
  • Performs pre-milking preparation processes in accordance with OHS and hygiene rules.
  • It makes its personal preparation before milking in accordance with OHS and hygiene rules.
  • Prepares the milking environment and the equipment to be used in accordance with OHS and food safety.
  • Explains how to take the animals to be milked to the milking area.
  • It performs manual milking from cattle/small animals under conditions suitable for food safety.
  • Evaluates the milking suitability of bovine/sheep cattle's milk.
  • Milks cattle/sheep by hand.
  • It preserves the milk that is expressed in conditions suitable for food safety.
  • It performs the milking process with the mobile machine in conditions suitable for food safety.
  • It cleans and maintains the mobile machine before milking.
  • It provides milking with a mobile machine.
  • After milking, it disinfects the mobile machine in accordance with its method.

Key Competencies

This qualification aims to document professional learning outcomes and does not contain key competences.


Further Info

Candidates who want to obtain the Milking Staff (Level 3) Professional Competence Certificate are subjected to the exams defined in the units. In order for the candidates to receive the proficiency certificate, they must be successful in the exams defined in the units. Theoretical and performance-based exams in the qualification units can be done separately for each unit or together. However, each unit should be evaluated independently. The validity period of qualification units is 2 years from the date of achievement of the unit. In order to obtain a qualification by combining the qualification units, all units must remain valid.


Quality Assurance

Quality assurance processes are provided through certification bodies authorized in line with the relevant legislation, under the responsibility of the Vocational Qualifications Authority.

Establishment and Approval of National Qualifications:

National qualifications developed by institutions and organizations that have the power to represent their sector and profession are verified by the Sector Committees and approved by the VQA Board of Directors.

Assesment and evaluation:

It is carried out by certification bodies accredited by TÜRKAK according to ISO/EN 17024 standard and authorized by the Vocational Qualifications Authority, in accordance with VQA legislation and conditions and methods defined in national qualifications. All measurement-evaluation processes are recorded and stored on camera.

Certification:

VQA Vocational Qualification Certificate is issued to individuals who are determined to be successful by the Authorized Certification Bodies.

Self assessment:

Authorized Certification Bodies carry out self-assessment activities every year in accordance with the procedures and principles determined by VQA. Activity results are submitted to VQA with a self-evaluation report.

External Evaluation:

Based on self-evaluation reports, scheduled or unscheduled surveillance audits are carried out at least once a year by the VQA Audit Department. External evaluation reports are submitted to Authorized Certification Bodies and VQA Board of Directors. In addition, surveillance audits are carried out by TÜRKAK at least every two years within the scope of ISO/EN 17024.

Regular Review:

The external evaluation activities and results of VQA Audit Department are regularly reviewed by VQA Executive Board. In addition, TÜRKAK's external evaluation activities and results are subject to regular review by the European Accreditation Union.

Information Management Systems:

Authorization, measurement-evaluation, self-evaluation and external evaluation processes are carried out through VQA Portal.

Feedback Mechanisms:

In all processes related to qualification, stakeholder participation is ensured at the highest level and opinions, suggestions, objections and complaints are evaluated in accordance with the legislation.


Access Requirements

There is no entry requirement.


Conditions for Success
Theoretical Exam (T1) Structured oral exam: The theoretical exam for unit A1 is carried out according to the "Information" checklist in Annex A1-2. In the theoretical exam, candidates must take an oral exam (T1) with at least twelve (12) questions, each of which is worth equal points, in accordance with the determined situation content, verbally informed by the evaluator, structured to meet the objective conditions, and directing the candidate to practice and explain by showing the necessary procedures. No points are deducted from questions answered incorrectly in the exam, and each question is evaluated according to a structured answer and evaluation schedule. In the exam, candidates are given time for each question in accordance with the scope and content of the information criterion it is related to, and this time is specified in the structured format. In the oral exam, the candidate who correctly answers at least 70% of the questions according to the evaluation chart is considered successful. Exam questions should measure all knowledge statements (Annex A1-2) that are intended to be measured by the theoretical exam in this unit. Performance-Based Examination Skill and competency statements for this unit are defined in the skill and competency checklists of other departments, and in this context, measurement and evaluation of these skills and competencies will be made. Other Conditions Regarding Measurement and Evaluation The candidate must be successful in the T1 exam in order to be considered successful in the said unit. The validity period of the qualification unit is 2 years from the date of achievement of the unit.

Progression Paths (Relationship Type)

Horizontal Advance Path: Raw Milk Collector (Level 3)

Vertical Advance Path: Milking Operator (Level 4), Raw Milk Storage Officer (Level 4)


Legal Basis

Vocational Qualifications Authority Law

Regulation on Preparation of National Occupational Standards and National Qualifications

Vocational Qualifications Authority Examination, Measurement, Evaluation and Certification Regulation

Audit Procedures and Principles for Vocational Qualifications Authority Certification Bodies


Validity Period (If Any)

The validity period of the certificate is five (5) years.


Url
Open Address