Yeterlilik Kodu

TR0030218756

Yeterlilik Adı
Klinik Psikoloji Tezsiz Yüksek Lisans Diploması
Sorumlu Kurumİstanbul Medipol Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKavacık Mah. Ekinciler Cad. No: 19, Kavacık Kavşağı, 34810 Beykoz, İstanbul
Sorumlu Kurum URLhttps://www.medipol.edu.tr
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 7
Sınıflandırma (Tematik Alan)Psikoloji
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri60
Programın Normal Süresi 1
Program Profili (Amaç)

Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı, öğrencileri klinik psikolojinin uygulama alanında profesyonel bir kariyer için hazırlamanın yanında, akademik anlamda da öğrencilere gerekli bilgi ve donanımı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda program, ‘bilim insanı – uygulamacı’ modelini izlemektedir.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Klinik Psikoloji alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme ve alan ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme.
  • Klinik Psikoloji alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme.
  • Psikoterapi, klinik görüşme teknikleri, meslek etiği ve psikolojik değerlendirme gibi uygulama alanlarında saha uygulamaları ile yetişebilme ve gelişebilme.
  • Alan ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilme ve bu değerleri öğretebilme ve alanda özümsenen bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilme.
  • Psikoloji lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, Klinik Psikoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme ve alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme.
  • Klinik Psikoloji alanında edinilen uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme, edinilen bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme ve alan ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri üstü düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ölçme ve değerlendirme yazılı sınav, sözlü sınav, uygulama, staj, dönem projesi ve yeterlik sınavı gibi çeşitli araçlarla yapılır. Bir hastane stajı ve bir kurum içi staj yapma zorunluluğu vardır. Öğrencinin bir dersten başarılı sayılması için (staj dersleri hariç) başarı notunun en az 65 olması gerekir. Staj dersleri başarılı ya da başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenciler dönem projelerini bir jüri önünde sözlü olarak savunur ve yeterlik sınavına girerler. Dönem projesi ve yeterlik sınavı jüri tarafından başarılı ya da başarısız olarak değerlendirilir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde tezsiz yüksek lisans programlarının kalite güvencesi şu şekilde sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında tezsiz yüksek lisans programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında tezsiz yüksek lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir tezsiz yüksek lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; tezsiz yüksek lisans diploması alır. 4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Üniversitelerin ilgili dört yıllık bölümlerinden mezun olanlar başvurma hakkına sahiptir. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimine Giriş Sınavı'nın (ALES) eşit ağırlık puan türünde en az 70 standart puan almış olmalıdır. Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) veya Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı'ndan (YÖKDİL) en az 70 puan alan ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası geçerliliği olan sınavlardan birinden 70 eşdeğeri puan almış olanlar başvuruda bulunabilirler. ALES puanı, lisans mezuniyet not ortalaması, yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme sınavı ve mülakat sonucu değerlendirilir. Adayların genel başarı notu, ALES puanının %50'si, lisans mezuniyet not ortalamasının %20'si ve yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme sınavı ve mülakat sonucunun %30'u alınarak hesaplanır. Adayın programa kabul edilebilmesi için genel başarı notunun en az 65 olması gerekir.

Başarma ŞartlarıTezsiz yüksek lisans programı, bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, en az 10 ders ve dönem projesi dersi olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Öğrencinin alacağı derslerin en çok 3 tanesi lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla lisans derslerinden seçilebilir. Seminer dersi de dahil olmak üzere programda öngörülen tüm dersleri ve dönem projesini başarıyla tamamlayan, toplamda en az 120 AKTS kredisi toplayan ve 4.00 üzerinden en az 2.50 ağırlıklı not ortalamasına sahip olan öğrenciler diploma almaya hak kazanır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar hastanelerin çeşitli kliniklerinde, ruh sağlığı kuruluşlarında, rehabilitasyon ve aile danışmanlığı merkezlerinde, huzurevlerinde, pek çok başka kurumda meslek elemanı, yönetici, danışman ve bilirkişi olarak çalışabilir. Yüksek okullarda ve üniversitelerde psikoloji disiplinini öğreten eğitimciler / akademisyenler olarak görev alabilir. Birçok kamu ve özel sektöre ait kurumlar bünyesinde yer alan araştırma geliştirme, değerlendirme, analiz, raporlama, teftiş gibi pozisyonlarda etkili rol alabilmektedir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik süresi geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030218756


Yeterlilik Adı
Klinik Psikoloji Tezsiz Yüksek Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
İstanbul Medipol Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Kavacık Mah. Ekinciler Cad. No: 19, Kavacık Kavşağı, 34810 Beykoz, İstanbul

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
7

TYÇ Seviyesi
7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
60

Programın Normal Süresi
1

Program Profili (Amaç)

Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı, öğrencileri klinik psikolojinin uygulama alanında profesyonel bir kariyer için hazırlamanın yanında, akademik anlamda da öğrencilere gerekli bilgi ve donanımı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda program, ‘bilim insanı – uygulamacı’ modelini izlemektedir.


Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Klinik Psikoloji alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme ve alan ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme.
  • Klinik Psikoloji alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme.
  • Psikoterapi, klinik görüşme teknikleri, meslek etiği ve psikolojik değerlendirme gibi uygulama alanlarında saha uygulamaları ile yetişebilme ve gelişebilme.
  • Alan ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilme ve bu değerleri öğretebilme ve alanda özümsenen bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilme.
  • Psikoloji lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, Klinik Psikoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme ve alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme.
  • Klinik Psikoloji alanında edinilen uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme, edinilen bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme ve alan ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri üstü düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ölçme ve değerlendirme yazılı sınav, sözlü sınav, uygulama, staj, dönem projesi ve yeterlik sınavı gibi çeşitli araçlarla yapılır. Bir hastane stajı ve bir kurum içi staj yapma zorunluluğu vardır. Öğrencinin bir dersten başarılı sayılması için (staj dersleri hariç) başarı notunun en az 65 olması gerekir. Staj dersleri başarılı ya da başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenciler dönem projelerini bir jüri önünde sözlü olarak savunur ve yeterlik sınavına girerler. Dönem projesi ve yeterlik sınavı jüri tarafından başarılı ya da başarısız olarak değerlendirilir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde tezsiz yüksek lisans programlarının kalite güvencesi şu şekilde sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında tezsiz yüksek lisans programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında tezsiz yüksek lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir tezsiz yüksek lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; tezsiz yüksek lisans diploması alır. 4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

Üniversitelerin ilgili dört yıllık bölümlerinden mezun olanlar başvurma hakkına sahiptir. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimine Giriş Sınavı'nın (ALES) eşit ağırlık puan türünde en az 70 standart puan almış olmalıdır. Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) veya Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı'ndan (YÖKDİL) en az 70 puan alan ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası geçerliliği olan sınavlardan birinden 70 eşdeğeri puan almış olanlar başvuruda bulunabilirler. ALES puanı, lisans mezuniyet not ortalaması, yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme sınavı ve mülakat sonucu değerlendirilir. Adayların genel başarı notu, ALES puanının %50'si, lisans mezuniyet not ortalamasının %20'si ve yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme sınavı ve mülakat sonucunun %30'u alınarak hesaplanır. Adayın programa kabul edilebilmesi için genel başarı notunun en az 65 olması gerekir.


Başarma Şartları
Tezsiz yüksek lisans programı, bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, en az 10 ders ve dönem projesi dersi olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Öğrencinin alacağı derslerin en çok 3 tanesi lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla lisans derslerinden seçilebilir. Seminer dersi de dahil olmak üzere programda öngörülen tüm dersleri ve dönem projesini başarıyla tamamlayan, toplamda en az 120 AKTS kredisi toplayan ve 4.00 üzerinden en az 2.50 ağırlıklı not ortalamasına sahip olan öğrenciler diploma almaya hak kazanır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar hastanelerin çeşitli kliniklerinde, ruh sağlığı kuruluşlarında, rehabilitasyon ve aile danışmanlığı merkezlerinde, huzurevlerinde, pek çok başka kurumda meslek elemanı, yönetici, danışman ve bilirkişi olarak çalışabilir. Yüksek okullarda ve üniversitelerde psikoloji disiplinini öğreten eğitimciler / akademisyenler olarak görev alabilir. Birçok kamu ve özel sektöre ait kurumlar bünyesinde yer alan araştırma geliştirme, değerlendirme, analiz, raporlama, teftiş gibi pozisyonlarda etkili rol alabilmektedir.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik süresi geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030218756

Qualification Title
Clinical Psychology M.S. (without thesis)
Awarding BodyIstanbul Medipol University
Awarding Body ContactKavacik Mah. Ekinciler St. No: 19, Kavacik Junction, 34810 Beykoz, Istanbul
Awarding Body Urlhttps://www.medipol.edu.tr
OrientationAcademic
EQF Level7
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 7
Thematic AreasPsychology
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value60
Program Duration1
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • To be able to independently conduct a work that requires expertise, to develop new strategic approaches to solve problems encountered in field applications, and to take responsibility in generating solutions.
  • To be able to adopt a critical approach in evaluating the knowledge and skills acquired in Clinical Psychology and in directing their learning process.
  • To be able to grow and develop with field applications of applied fields such as psychotherapy, clinical interview techniques, professional ethics and psychological assessment.
  • To be able to teach and care about social, cultural and ethical values in the stages of collection, interpretation, application and announcement of data, and to use the acquired knowledge of the field and the problem solving and / or application skills in interdisciplinary studies.
  • Based on their undergraduate level competencies, to be able to develop and deepen their knowledge at the level of expertise in Clinical Psychology, and to comprehend the field's interactions with other disciplines.
  • To be able to use the theoretical and practical knowledge at the level of expertise acquired in Clinical Psychology, to interpret the acquired knowledge by integrating it with knowledge of different disciplines, and to create new knowledge
Key Competencies-
Further Info

Assessment and evaluation are done via various tools such as written exams, oral exams, applications, internships, a term project and a qualification exam. Students are obliged to do one hospital internship and one in-house internship. Students must achieve a grade of minimum 65 to pass a course (except the internships). Internships are evaluated as successful or unsuccessful. Students orally defend their term projects in front of a jury and take the qualification exam. The term project and the proficiency exam are evaluated as successful or unsuccessful by the jury.

Quality Assurance-
Access Requirements

Graduates of the relevant Bachelor programs are eligible to apply. Applicants must have a minimum standard score of 70 in the EA score type from the Academic Personnel and Graduate Education Entrance Exam (ALES) administered by the Measurement Selection and Placement Center (ÖSYM). Those who have a minimum score of 70 from the Foreign Language Level Assessment Exam (YDS) or Higher Education Institutions Foreign Language Exam (YÖKDİL) or who have a minimum score that is equivalent to 70 from one of the nationally or internationally valid exams recognized by ÖSYM can apply. The ALES score, the applicant's undergraduate graduation grade average, the applicant's score from the scientific evaluation written exam to be held by the institution and the result of the interview are assessed. An overall success grade for each candidate is calculated by taking 50% of the ALES score, 20% of the applicant's undergraduate graduation grade average and 30% of the scientific evaluation exam and interview results in writing. Applicants whose overall success grade is equal to or higher than 65 can be admitted to the program.

Conditions for SuccessThe program consists of a minimum of 120 ECTS credits, including a minimum of 8 courses (one seminar course included) and a thesis study. An academic period cannot consist of less than 60 ECTS credits. Students can take a maximum of 3 courses from undergraduate courses provided that they have not taken them during their undergraduate study. Students are granted the diploma if they have successfully completed all the coursework (including the seminar course) and the term project, have taken at least 120 ECTS credits in total, and have a minimum grade point average of 2.50 out of 4.00.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates can work as professors, managers, advisors and experts in various clinics, mental health institutions, rehabilitation and family counseling centers, nursing homes and many other institutions. They can also work as educators / academics to teach psychology discipline in colleges and universities. They can take an active role in research and development, evaluation, analysis, reporting, and inspection positions within the institutions of many public and private sectors.,

Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030218756


Qualification Title
Clinical Psychology M.S. (without thesis)

Awarding Body
Istanbul Medipol University

Awarding Body Contact
Kavacik Mah. Ekinciler St. No: 19, Kavacik Junction, 34810 Beykoz, Istanbul

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
7

TQF Level
7
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
60

Program Duration
1

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • To be able to independently conduct a work that requires expertise, to develop new strategic approaches to solve problems encountered in field applications, and to take responsibility in generating solutions.
  • To be able to adopt a critical approach in evaluating the knowledge and skills acquired in Clinical Psychology and in directing their learning process.
  • To be able to grow and develop with field applications of applied fields such as psychotherapy, clinical interview techniques, professional ethics and psychological assessment.
  • To be able to teach and care about social, cultural and ethical values in the stages of collection, interpretation, application and announcement of data, and to use the acquired knowledge of the field and the problem solving and / or application skills in interdisciplinary studies.
  • Based on their undergraduate level competencies, to be able to develop and deepen their knowledge at the level of expertise in Clinical Psychology, and to comprehend the field's interactions with other disciplines.
  • To be able to use the theoretical and practical knowledge at the level of expertise acquired in Clinical Psychology, to interpret the acquired knowledge by integrating it with knowledge of different disciplines, and to create new knowledge

Key Competencies
-

Further Info

Assessment and evaluation are done via various tools such as written exams, oral exams, applications, internships, a term project and a qualification exam. Students are obliged to do one hospital internship and one in-house internship. Students must achieve a grade of minimum 65 to pass a course (except the internships). Internships are evaluated as successful or unsuccessful. Students orally defend their term projects in front of a jury and take the qualification exam. The term project and the proficiency exam are evaluated as successful or unsuccessful by the jury.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Graduates of the relevant Bachelor programs are eligible to apply. Applicants must have a minimum standard score of 70 in the EA score type from the Academic Personnel and Graduate Education Entrance Exam (ALES) administered by the Measurement Selection and Placement Center (ÖSYM). Those who have a minimum score of 70 from the Foreign Language Level Assessment Exam (YDS) or Higher Education Institutions Foreign Language Exam (YÖKDİL) or who have a minimum score that is equivalent to 70 from one of the nationally or internationally valid exams recognized by ÖSYM can apply. The ALES score, the applicant's undergraduate graduation grade average, the applicant's score from the scientific evaluation written exam to be held by the institution and the result of the interview are assessed. An overall success grade for each candidate is calculated by taking 50% of the ALES score, 20% of the applicant's undergraduate graduation grade average and 30% of the scientific evaluation exam and interview results in writing. Applicants whose overall success grade is equal to or higher than 65 can be admitted to the program.


Conditions for Success
The program consists of a minimum of 120 ECTS credits, including a minimum of 8 courses (one seminar course included) and a thesis study. An academic period cannot consist of less than 60 ECTS credits. Students can take a maximum of 3 courses from undergraduate courses provided that they have not taken them during their undergraduate study. Students are granted the diploma if they have successfully completed all the coursework (including the seminar course) and the term project, have taken at least 120 ECTS credits in total, and have a minimum grade point average of 2.50 out of 4.00.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates can work as professors, managers, advisors and experts in various clinics, mental health institutions, rehabilitation and family counseling centers, nursing homes and many other institutions. They can also work as educators / academics to teach psychology discipline in colleges and universities. They can take an active role in research and development, evaluation, analysis, reporting, and inspection positions within the institutions of many public and private sectors.,


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address