Yeterlilik Kodu

TR0030220790

Yeterlilik Adı
İnşaat Teknolojisi Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumKırıkkale Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü Ankara Yolu 7.Km 71450 Yahşihan/ KIRIKKALE
Sorumlu Kurum URLhttp://www.kku.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)İnşaat ve inşaat mühendisliği
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2 Yıl
Program Profili (Amaç)

Gelişen inşaat sektöründe, bilim ve tekniği ülkemiz ve insanlık yararına dönüştürmeyi hedefleyen, düşünmeyi, öğrenmeyi, araştırmayı, sorgulamayı bilen, ulusal ve uluslararası alanda yarışabilecek nitelikte, çağdaş bilgilerle donanımlı, ihtiyaç duyulan uygulamacı ara eleman özelliğine sahip tekniker yetiştiren, üst düzeyde araştırma yapabilen ve bilime katkıda bulunan bir bölüm olmaktır
 

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Teknik ve mesleki çizimleri yapar
  • İnşaat malzemelerinin seçiminde yapılacak mühendislik çalışmalarına destek olur
  • Yapı malzemelerinin testlerini yapar
  • Yol inşaatı çalışmalarına destek olur
  • Mesleki proje çizer ve mesleki bilgisayar uygulamalarını yapar
  • İhale ve sözleşme hazırlığı yapar
  • Her türlü şantiye organizasyonunun yapımına destek olur
  • İmalatların kontrolünü ve belgelendirmesini yapar
  • Yapı onarım ve güçlendirme işlerinin uygulamasını yaptırır
  • Zemin türlerini bilir ve zemin ile ilgili deneylerin yapılmasına yardımcı olur
  • Su temini ve iletim hatlarının projelendirmesine katılır ve atık su, arıtma yöntemlerini bilir
  • Yapı elemanlarının tasarım ve projelendirilmesinde görev alır
  • Arazi ölçümlerini yapar ve arazi ölçümlemesi için gerekli hesaplamaları yapar
  • Mesleki uygulamaları etik kurallara, iş güvenliği kurallarına ve ekip çalışmalarına uygun olarak yaptırır
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri öncesi düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bu programda; ara sınav, ödev, kısa sınav, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, uygulama sınavı, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, araştırma ve uygulama projesi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf notu olarak verilir. İnşaat Teknoloji programından mezun olabilmek için öğrencinin aşağıdaki koşulları karşılaması gerekmektedir: Üniversite tarafından belirlenen kredi/AKTS miktarını (120 AKTS) alıp başarıyla tamamlamak.

Transkriptinde FF, GR, DZ, YZ harf notlu derse sahip olmamak. 2.00 ve üzeri genel not ortalamasına sahip olmak. Tüm dönemlere ait zorunlu derslerin tamamını ve bölüm planında yer alan kadar sayıda seçmeli ders almış olmak. (Seçmeli derslerde ders isimleri değil sayısı önemlidir) 3+1 eğitim sistemi kapsamında işyeri eğitimi ve uygulamasını başarıyla tamamlamış olmak. 30 işgünü zorunlu bölüm stajını tamamlamak.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde önlisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir diploma programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Bu programa öğrenci kabulü, Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sistemiyle olmaktadır. Öğrenciler, merkezi sınavdan aldıkları puana göre öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra ÖSYM tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir. Yabancı uyruklu öğrencilerin bu programa kabulü ise “Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yurt Dışından veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulüne İlişkin Senato Esasları”na göre yapılmaktadır.

Başarma Şartlarıİnşaat Teknoloji programından mezun olabilmek için öğrencinin aşağıdaki koşulları karşılaması gerekmektedir: Üniversite tarafından belirlenen kredi/AKTS miktarını (120 AKTS) alıp başarıyla tamamlamak. Transkriptinde FF, GR, DZ, YZ harf notlu derse sahip olmamak. 2.00 ve üzeri genel not ortalamasına sahip olmak. Tüm dönemlere ait zorunlu derslerin tamamını ve bölüm planında yer alan kadar sayıda seçmeli ders almış olmak. (Seçmeli derslerde ders isimleri değil sayısı önemlidir) 3+1 eğitim sistemi kapsamında işyeri eğitimi ve uygulamasını başarıyla tamamlamış olmak. 30 işgünü zorunlu bölüm stajını tamamlamak. Öğrenci, 2 yıl ve 4 yarıyıldan oluşan eğitim süresi sonunda, toplam 120 AKTS lik dersten başarılı olmak zorundadır. Ayrıca, her öğrencinin, en az 30 iş günü stajı başarı ile tamamlamak zorunluluğu vardır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Proje bürolarında mimari, statik ve vaziyet planları çizerken; alt yapı ve üst yapı şantiyelerinde teknik kontrollük hizmetlerinde görev alıp, mühendis ile inşaat işçileri arasında koordinasyonu sağlamaktadır. Ayrıca projelerin uygulamasını denetleyip, metraj ve hakediş hesaplamalarında mühendise yardımcı olmaktadır. Laboratuvarda görev alan teknik elemanlar ise; örnek alma, inceleme ve rapor hazırlama işlemlerini yapabilirken, çimento ve beton santrallerinde üretim elemanı ve laboratuvar elemanı olarak görev alabilmektedirler.

Mimari proje ofislerinde paket programlar kullanarak proje çizimleri yapabilmek İnşaat Teknolojisi Programından mezun olanlar inşaat teknikeri unvanı alarak çalışabilmektedirler. İnşaat teknikerleri, vasıflarına ve isteklerine bağlı olarak devlet bünyesinde veya özel sektöre ait inşaat sahalarında veya ofislerde çalışabilirler. Bu bölümden mezun olanlar sadece binalarda değil, su yapılarında, ulaştırma / karayolu ve laboratuvarlarda çalışabileceklerdir. Ayrıca sadece yurt içi değil, yurt dışında da teknik eleman olarak iş fırsatlarına sahip olabileceklerdir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030220790


Yeterlilik Adı
İnşaat Teknolojisi Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Kırıkkale Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü Ankara Yolu 7.Km 71450 Yahşihan/ KIRIKKALE

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2 Yıl

Program Profili (Amaç)

Gelişen inşaat sektöründe, bilim ve tekniği ülkemiz ve insanlık yararına dönüştürmeyi hedefleyen, düşünmeyi, öğrenmeyi, araştırmayı, sorgulamayı bilen, ulusal ve uluslararası alanda yarışabilecek nitelikte, çağdaş bilgilerle donanımlı, ihtiyaç duyulan uygulamacı ara eleman özelliğine sahip tekniker yetiştiren, üst düzeyde araştırma yapabilen ve bilime katkıda bulunan bir bölüm olmaktır
 


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Teknik ve mesleki çizimleri yapar
  • İnşaat malzemelerinin seçiminde yapılacak mühendislik çalışmalarına destek olur
  • Yapı malzemelerinin testlerini yapar
  • Yol inşaatı çalışmalarına destek olur
  • Mesleki proje çizer ve mesleki bilgisayar uygulamalarını yapar
  • İhale ve sözleşme hazırlığı yapar
  • Her türlü şantiye organizasyonunun yapımına destek olur
  • İmalatların kontrolünü ve belgelendirmesini yapar
  • Yapı onarım ve güçlendirme işlerinin uygulamasını yaptırır
  • Zemin türlerini bilir ve zemin ile ilgili deneylerin yapılmasına yardımcı olur
  • Su temini ve iletim hatlarının projelendirmesine katılır ve atık su, arıtma yöntemlerini bilir
  • Yapı elemanlarının tasarım ve projelendirilmesinde görev alır
  • Arazi ölçümlerini yapar ve arazi ölçümlemesi için gerekli hesaplamaları yapar
  • Mesleki uygulamaları etik kurallara, iş güvenliği kurallarına ve ekip çalışmalarına uygun olarak yaptırır

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri öncesi düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bu programda; ara sınav, ödev, kısa sınav, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, uygulama sınavı, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, araştırma ve uygulama projesi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf notu olarak verilir. İnşaat Teknoloji programından mezun olabilmek için öğrencinin aşağıdaki koşulları karşılaması gerekmektedir: Üniversite tarafından belirlenen kredi/AKTS miktarını (120 AKTS) alıp başarıyla tamamlamak.

Transkriptinde FF, GR, DZ, YZ harf notlu derse sahip olmamak. 2.00 ve üzeri genel not ortalamasına sahip olmak. Tüm dönemlere ait zorunlu derslerin tamamını ve bölüm planında yer alan kadar sayıda seçmeli ders almış olmak. (Seçmeli derslerde ders isimleri değil sayısı önemlidir) 3+1 eğitim sistemi kapsamında işyeri eğitimi ve uygulamasını başarıyla tamamlamış olmak. 30 işgünü zorunlu bölüm stajını tamamlamak.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde önlisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir diploma programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

Bu programa öğrenci kabulü, Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sistemiyle olmaktadır. Öğrenciler, merkezi sınavdan aldıkları puana göre öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra ÖSYM tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir. Yabancı uyruklu öğrencilerin bu programa kabulü ise “Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yurt Dışından veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulüne İlişkin Senato Esasları”na göre yapılmaktadır.


Başarma Şartları
İnşaat Teknoloji programından mezun olabilmek için öğrencinin aşağıdaki koşulları karşılaması gerekmektedir: Üniversite tarafından belirlenen kredi/AKTS miktarını (120 AKTS) alıp başarıyla tamamlamak. Transkriptinde FF, GR, DZ, YZ harf notlu derse sahip olmamak. 2.00 ve üzeri genel not ortalamasına sahip olmak. Tüm dönemlere ait zorunlu derslerin tamamını ve bölüm planında yer alan kadar sayıda seçmeli ders almış olmak. (Seçmeli derslerde ders isimleri değil sayısı önemlidir) 3+1 eğitim sistemi kapsamında işyeri eğitimi ve uygulamasını başarıyla tamamlamış olmak. 30 işgünü zorunlu bölüm stajını tamamlamak. Öğrenci, 2 yıl ve 4 yarıyıldan oluşan eğitim süresi sonunda, toplam 120 AKTS lik dersten başarılı olmak zorundadır. Ayrıca, her öğrencinin, en az 30 iş günü stajı başarı ile tamamlamak zorunluluğu vardır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Proje bürolarında mimari, statik ve vaziyet planları çizerken; alt yapı ve üst yapı şantiyelerinde teknik kontrollük hizmetlerinde görev alıp, mühendis ile inşaat işçileri arasında koordinasyonu sağlamaktadır. Ayrıca projelerin uygulamasını denetleyip, metraj ve hakediş hesaplamalarında mühendise yardımcı olmaktadır. Laboratuvarda görev alan teknik elemanlar ise; örnek alma, inceleme ve rapor hazırlama işlemlerini yapabilirken, çimento ve beton santrallerinde üretim elemanı ve laboratuvar elemanı olarak görev alabilmektedirler.

Mimari proje ofislerinde paket programlar kullanarak proje çizimleri yapabilmek İnşaat Teknolojisi Programından mezun olanlar inşaat teknikeri unvanı alarak çalışabilmektedirler. İnşaat teknikerleri, vasıflarına ve isteklerine bağlı olarak devlet bünyesinde veya özel sektöre ait inşaat sahalarında veya ofislerde çalışabilirler. Bu bölümden mezun olanlar sadece binalarda değil, su yapılarında, ulaştırma / karayolu ve laboratuvarlarda çalışabileceklerdir. Ayrıca sadece yurt içi değil, yurt dışında da teknik eleman olarak iş fırsatlarına sahip olabileceklerdir.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030220790

Qualification Title
İnşaat Teknolojisi Associate
Awarding BodyKirikkale University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.kku.edu.tr/
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasBuilding and civil engineering
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Hold technical and vocational drawings Give support to engineering work in choosing construction materials Keep the testing of construction materials Give support to road construction works Draw vocational projects and apply them in computer Keep the preparations of contract and agreement Give support to every type of construction yard organization Keep the control and documentation of manufacture Have construction repair and reinforcement works applied Know the types of soil and help making experiements related to the soil Contribute to water supply and making projects of transmission line and know the methods of water purification Take duty in designing and making projects of structure elements Keep the field measurement and make the necessary calculations of field measurement Have the vocational practises done in accordance with ethical issues, job security rules and team work

Key Competencies-
Further Info

In this program; Different assessment methods such as midterm exam, homework, quiz, practice, project, application and final exam are applied. Assessment methods may include classical exam, practice exam, multiple choice exam, homework, research and application project, performance evaluation and product evaluation. The grade of a course is determined as a result of the evaluation of the above elements and given as a letter grade. In order to graduate from the Construction Technology program, the student must meet the following conditions: To successfully complete the credit / ECTS amount (120 ECTS) determined by the university. Not having a course with FF, GR, DZ, YZ letter grades in the transcript. To have a GPA of 2.00 and above. Having taken all the compulsory courses of all semesters and as many elective courses as in the department plan. (In elective courses, the number of the course is important, not the names) To have successfully completed the workplace training and application within the scope of 3 + 1 education system. Completing the compulsory department internship for 30 working days

Quality Assurance-
Access Requirements

Student admissions to this program are made by the central examination system made by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM) within the framework of the regulations determined by the Higher Education Council (YÖK). Students are placed in the relevant programs by ÖSYM after declaring their program preferences based on the points they have obtained from the central examination. Admission of foreign students to this program is made according to the Senate Principles Regarding the Admission of Foreign or Foreign Students at Sakarya University of Applied Sciences Associate and Undergraduate Degree.

Conditions for SuccessIn order to graduate from the Construction Technology program, the student must meet the following conditions: To successfully complete the credit / ECTS amount (120 ECTS) determined by the university. Not having a course with FF, GR, DZ, YZ letter grades in the transcript. To have a GPA of 2.00 and above. Having taken all the compulsory courses of all semesters and as many elective courses as in the department plan. (In elective courses, the number of the course is important, not the names) To have successfully completed the workplace training and application within the scope of 3 + 1 education system. Completing the compulsory department internship for 30 working days At the end of the education period consisting of 2 years and 4 semesters, the student has to be successful in a total of 120 ECTS courses. In addition, each student has to successfully complete at least 30 working days of internship.
Progression Paths (Relationship Type)

Employment Opportunities While drawing architectural, static and site plans in project offices; takes part in technical supervision services in infrastructure and superstructure sites and provides coordination between engineers and construction workers. In addition, it supervises the implementation of projects and assists the engineer in calculating the quantity and progress payment. The technical staff working in the laboratory; While they can perform sampling, examination and report preparation, they can work as production staff and laboratory staff in cement and concrete plants. To be able to make project drawings by using package programs in architectural project offices Graduates of the Construction Technology Program can work with the title of construction technician. Construction technicians can work in government or private sector construction sites or offices, depending on their qualifications and desires. Graduates of this department will be able to work not only in buildings but also in water structures, transportation / road and laboratories. In addition, they will be able to have job opportunities not only domestically but also abroad as technical staff.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030220790


Qualification Title
İnşaat Teknolojisi Associate

Awarding Body
Kirikkale University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Hold technical and vocational drawings Give support to engineering work in choosing construction materials Keep the testing of construction materials Give support to road construction works Draw vocational projects and apply them in computer Keep the preparations of contract and agreement Give support to every type of construction yard organization Keep the control and documentation of manufacture Have construction repair and reinforcement works applied Know the types of soil and help making experiements related to the soil Contribute to water supply and making projects of transmission line and know the methods of water purification Take duty in designing and making projects of structure elements Keep the field measurement and make the necessary calculations of field measurement Have the vocational practises done in accordance with ethical issues, job security rules and team work


Key Competencies
-

Further Info

In this program; Different assessment methods such as midterm exam, homework, quiz, practice, project, application and final exam are applied. Assessment methods may include classical exam, practice exam, multiple choice exam, homework, research and application project, performance evaluation and product evaluation. The grade of a course is determined as a result of the evaluation of the above elements and given as a letter grade. In order to graduate from the Construction Technology program, the student must meet the following conditions: To successfully complete the credit / ECTS amount (120 ECTS) determined by the university. Not having a course with FF, GR, DZ, YZ letter grades in the transcript. To have a GPA of 2.00 and above. Having taken all the compulsory courses of all semesters and as many elective courses as in the department plan. (In elective courses, the number of the course is important, not the names) To have successfully completed the workplace training and application within the scope of 3 + 1 education system. Completing the compulsory department internship for 30 working days


Quality Assurance
-

Access Requirements

Student admissions to this program are made by the central examination system made by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM) within the framework of the regulations determined by the Higher Education Council (YÖK). Students are placed in the relevant programs by ÖSYM after declaring their program preferences based on the points they have obtained from the central examination. Admission of foreign students to this program is made according to the Senate Principles Regarding the Admission of Foreign or Foreign Students at Sakarya University of Applied Sciences Associate and Undergraduate Degree.


Conditions for Success
In order to graduate from the Construction Technology program, the student must meet the following conditions: To successfully complete the credit / ECTS amount (120 ECTS) determined by the university. Not having a course with FF, GR, DZ, YZ letter grades in the transcript. To have a GPA of 2.00 and above. Having taken all the compulsory courses of all semesters and as many elective courses as in the department plan. (In elective courses, the number of the course is important, not the names) To have successfully completed the workplace training and application within the scope of 3 + 1 education system. Completing the compulsory department internship for 30 working days At the end of the education period consisting of 2 years and 4 semesters, the student has to be successful in a total of 120 ECTS courses. In addition, each student has to successfully complete at least 30 working days of internship.

Progression Paths (Relationship Type)

Employment Opportunities While drawing architectural, static and site plans in project offices; takes part in technical supervision services in infrastructure and superstructure sites and provides coordination between engineers and construction workers. In addition, it supervises the implementation of projects and assists the engineer in calculating the quantity and progress payment. The technical staff working in the laboratory; While they can perform sampling, examination and report preparation, they can work as production staff and laboratory staff in cement and concrete plants. To be able to make project drawings by using package programs in architectural project offices Graduates of the Construction Technology Program can work with the title of construction technician. Construction technicians can work in government or private sector construction sites or offices, depending on their qualifications and desires. Graduates of this department will be able to work not only in buildings but also in water structures, transportation / road and laboratories. In addition, they will be able to have job opportunities not only domestically but also abroad as technical staff.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address