Yeterlilik Kodu

TR0030222993

Yeterlilik Adı
İlk ve Acil Yardım Programı (Burdur Sağlık Hizmetleri MYO) Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumBurdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAntalya Burdur Yolu, 15030 Yakaköy/Burdur Merkez/Burdur
Sorumlu Kurum URLhttps://www.maku.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıbbi teşhis ve tedavi teknolojisi
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2 Yıl
Program Profili (Amaç)

Hastane öncesi acil hizmetlerde hasta ve yaralılara temel ve ileri yaşam desteği verebilen, yaşam kurtarıcı ve hastada kalıcı engelleri önlemeye yönelik tıbbi müdahaleleri yapabilen, uygun acil müdahale yaklaşımını planlayıp, uygulayabilen, hasta ya da yaralıların ambulansla güvenli bir şekilde hastanelere ulaşmasını sağlayan yardımcı sağlık personeli (İlk ve Acil Yardım Teknikerleri) yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde uygulama veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

1- Bilgi Kuramsal- Olgusal
1) İlk ve Acil Yardım alanı ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür.
2) Yaşam boyu öğrenme bilincine sahiptir ve öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirir.

3) Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler.
2- Beceriler Bilişsel- Uygulamalı
1) İlk ve Acil Yardım alanındaki güncel bilgileri içeren ders malzemelerini, uygulama araç-gereçlerini, bilgi teknolojilerini ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı derslerden edindiği temel bilgi birikimini, becerilerini, yetkinliğini ve tecrübelerini etkili bir biçimde kullanarak bunları mesleki olarak değerlendirir.
2) Ani hastalanma, acil doğum, kaza, felaket veya yaralanma gibi acil durumlarda olay yerine hızla ulaşarak, varsa doktor ile birlikte durumu değerlendirir, gerekiyorsa ilk müdahaleyi yapar, hasta transportu sırasında hasta veya yaralıların durumlarına uygun pozisyon verir ve uygun hastane acil servisine doğru yöntemle naklini sağlar.
3) İlk ve Acil Yardım alanı ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri kullanarak gerekli olduğu durumlarda görevinin tüm aşamalarında haberleşme ağını doğru ve hızlı bir biçimde kullanarak ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir, düşüncelerini ve problemlere ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve/veya sözlü olarak aktarır.

Anahtar Yetkinlikler

İletişim ve Sosyal Yetkinlik
1) Meslektaşları, hastaları ve hasta yakınları, hekimler ve diğer tüm sağlık çalışanları ile yazılı ve/veya sözlü olarak etkin bir iletişim kurar ve farklı disiplinlerle etkili bir şekilde çalışma becerisine sahiptir.
Öğrenme Yetkinliği
1) Sağlık alanında kullanılan tıbbi cihazların yapısı, özellikleri, kullanım alanları ve yasal düzenlemeler hakkında edindiği bilgi ve birikimleri kullanarak; bu bilgileri araştırma, geliştirme ve teknolojik gelişmelerin takibinde kullanır.
2) Mesleki hastalık ve kazalara yönelik önlemleri bilir ve bu durumlarda İş Sağlığı ve Güvenliği esaslarını uygular.
3) Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve katılır. Alana Özgü Yetkinlik
1) İlk ve Acil Yardım alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip içerisinde uyumlu bir şekilde yer alarak kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir, bu şartlara bağlı kalarak Hasta ile ilgili gerekli kayıtları usulüne uygun şekilde tutar.
2) Acil yardım durumunda olay yerinde sakin, hızlı, seri ve doğru karar vererek hem hastanın hem de kendisinin bedensel, sosyal ve ruhsal  sağlığını koruyabilme ve en üst düzeyde tutabilme bilgi ve becerisine sahiptir. Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
1) Sağlık sistemi içerisinde bulunan kurum ve kuruluşları tanır; İlk ve Acil Yardım alanında çalışan bir birey olarak her türlü görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik ve mevzuatı bilir ve buna uygun hareket eder.
2) Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinliklere katkı verir.

 

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

İlk ve Acil Yardım Programı öğrencilerinin ders başarıları Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ön lisans ve lisans eğitim- öğretim sınav yönetmeliğine uygun bir biçimde yürütülmektedir. Teorik derslerin %70, uygulamalı derslerin %80 i ne devam eden öğrenciler ara sınav ve yıl sonu sınavlarına girebilir. Ara sınav ve yıl sonu sınavları sırasıyla %40 ve %60 oranla ortalamaya katılır. Ortalaması 50’nin altında kalan ve yıl sonu sınavından 50’nin altında not alan öğrenciler başarısız sayılır. Sınıf ortalaması 70
puanın altında kalan sınavlar bağıl olarak değerlendirilir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
• Yükseköğretim programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:
1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
1.1. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak
yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.
4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen
akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

İlk ve Acil Yardım Programına, kabul edilebilmek için lise veya muadili bir eğitimi tamamlayarak diploma almış olmak ve Yükseköğretim Kurumları Sınavında (YKS) yeterli TYT puanı almış olmak gerekmektedir. Programa Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre öğrenci kabul edilir. Yabancı Uyruklu Öğrenciler Senato tarafından belirlenen başarı kriterleri çerçevesinde kabul edilir.

Başarma ŞartlarıProgramda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler İlk ve Acil Yardım Programı alanında ön-lisans diploması almaya hak kazanırlar.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Program mezunları Sağlık Bakanlığına bağlı kamu ve özel yataklı/yataksız sağlık kurum ve kuruluşlarının Acil Servisleri, 112 Acil İstasyonları, 112 Komuta Kontrol Merkezleri, Özel Ambulans Hizmetleri vb. birimlerde Ambulans ve Acil Bakım Teknikeri olarak çalışabilmektedir. “İlk ve Acil Yardım” Programını başarı ile tamamlayıp İlk ve Acil yardım teknikeri (Paramedik) unvanı alan mezunlar ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde, Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri, ” bölümlerine dikey geçiş ile geçebilmektedirler.

Yasal Dayanağı

• 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

• Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği
• Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
• Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030222993


Yeterlilik Adı
İlk ve Acil Yardım Programı (Burdur Sağlık Hizmetleri MYO) Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Antalya Burdur Yolu, 15030 Yakaköy/Burdur Merkez/Burdur

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2 Yıl

Program Profili (Amaç)

Hastane öncesi acil hizmetlerde hasta ve yaralılara temel ve ileri yaşam desteği verebilen, yaşam kurtarıcı ve hastada kalıcı engelleri önlemeye yönelik tıbbi müdahaleleri yapabilen, uygun acil müdahale yaklaşımını planlayıp, uygulayabilen, hasta ya da yaralıların ambulansla güvenli bir şekilde hastanelere ulaşmasını sağlayan yardımcı sağlık personeli (İlk ve Acil Yardım Teknikerleri) yetiştirmektir.


Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde uygulama veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)

1- Bilgi Kuramsal- Olgusal
1) İlk ve Acil Yardım alanı ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür.
2) Yaşam boyu öğrenme bilincine sahiptir ve öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirir.

3) Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler.
2- Beceriler Bilişsel- Uygulamalı
1) İlk ve Acil Yardım alanındaki güncel bilgileri içeren ders malzemelerini, uygulama araç-gereçlerini, bilgi teknolojilerini ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı derslerden edindiği temel bilgi birikimini, becerilerini, yetkinliğini ve tecrübelerini etkili bir biçimde kullanarak bunları mesleki olarak değerlendirir.
2) Ani hastalanma, acil doğum, kaza, felaket veya yaralanma gibi acil durumlarda olay yerine hızla ulaşarak, varsa doktor ile birlikte durumu değerlendirir, gerekiyorsa ilk müdahaleyi yapar, hasta transportu sırasında hasta veya yaralıların durumlarına uygun pozisyon verir ve uygun hastane acil servisine doğru yöntemle naklini sağlar.
3) İlk ve Acil Yardım alanı ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri kullanarak gerekli olduğu durumlarda görevinin tüm aşamalarında haberleşme ağını doğru ve hızlı bir biçimde kullanarak ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir, düşüncelerini ve problemlere ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve/veya sözlü olarak aktarır.


Anahtar Yetkinlikler

İletişim ve Sosyal Yetkinlik
1) Meslektaşları, hastaları ve hasta yakınları, hekimler ve diğer tüm sağlık çalışanları ile yazılı ve/veya sözlü olarak etkin bir iletişim kurar ve farklı disiplinlerle etkili bir şekilde çalışma becerisine sahiptir.
Öğrenme Yetkinliği
1) Sağlık alanında kullanılan tıbbi cihazların yapısı, özellikleri, kullanım alanları ve yasal düzenlemeler hakkında edindiği bilgi ve birikimleri kullanarak; bu bilgileri araştırma, geliştirme ve teknolojik gelişmelerin takibinde kullanır.
2) Mesleki hastalık ve kazalara yönelik önlemleri bilir ve bu durumlarda İş Sağlığı ve Güvenliği esaslarını uygular.
3) Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve katılır. Alana Özgü Yetkinlik
1) İlk ve Acil Yardım alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip içerisinde uyumlu bir şekilde yer alarak kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir, bu şartlara bağlı kalarak Hasta ile ilgili gerekli kayıtları usulüne uygun şekilde tutar.
2) Acil yardım durumunda olay yerinde sakin, hızlı, seri ve doğru karar vererek hem hastanın hem de kendisinin bedensel, sosyal ve ruhsal  sağlığını koruyabilme ve en üst düzeyde tutabilme bilgi ve becerisine sahiptir. Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
1) Sağlık sistemi içerisinde bulunan kurum ve kuruluşları tanır; İlk ve Acil Yardım alanında çalışan bir birey olarak her türlü görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik ve mevzuatı bilir ve buna uygun hareket eder.
2) Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinliklere katkı verir.

 


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

İlk ve Acil Yardım Programı öğrencilerinin ders başarıları Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ön lisans ve lisans eğitim- öğretim sınav yönetmeliğine uygun bir biçimde yürütülmektedir. Teorik derslerin %70, uygulamalı derslerin %80 i ne devam eden öğrenciler ara sınav ve yıl sonu sınavlarına girebilir. Ara sınav ve yıl sonu sınavları sırasıyla %40 ve %60 oranla ortalamaya katılır. Ortalaması 50’nin altında kalan ve yıl sonu sınavından 50’nin altında not alan öğrenciler başarısız sayılır. Sınıf ortalaması 70
puanın altında kalan sınavlar bağıl olarak değerlendirilir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
• Yükseköğretim programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:
1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
1.1. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak
yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.
4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen
akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

İlk ve Acil Yardım Programına, kabul edilebilmek için lise veya muadili bir eğitimi tamamlayarak diploma almış olmak ve Yükseköğretim Kurumları Sınavında (YKS) yeterli TYT puanı almış olmak gerekmektedir. Programa Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre öğrenci kabul edilir. Yabancı Uyruklu Öğrenciler Senato tarafından belirlenen başarı kriterleri çerçevesinde kabul edilir.


Başarma Şartları
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler İlk ve Acil Yardım Programı alanında ön-lisans diploması almaya hak kazanırlar.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Program mezunları Sağlık Bakanlığına bağlı kamu ve özel yataklı/yataksız sağlık kurum ve kuruluşlarının Acil Servisleri, 112 Acil İstasyonları, 112 Komuta Kontrol Merkezleri, Özel Ambulans Hizmetleri vb. birimlerde Ambulans ve Acil Bakım Teknikeri olarak çalışabilmektedir. “İlk ve Acil Yardım” Programını başarı ile tamamlayıp İlk ve Acil yardım teknikeri (Paramedik) unvanı alan mezunlar ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde, Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri, ” bölümlerine dikey geçiş ile geçebilmektedirler.


Yasal Dayanağı

• 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

• Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği
• Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
• Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030222993

Qualification Title
Associate Degree
Awarding BodyBurdur Mehmet Akif Ersoy University
Awarding Body ContactAntalya Burdur Road, 15030 Yakaköy/Burdur Center/Burdur
Awarding Body Urlhttps://www.maku.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasMedical diagnostic and treatment technology
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2 Yıl
Program Profile

The aim of this course is to educate health personnel who can provide basic and advanced life support to the sick and wounded in pre-hospital emergency services,
provide medical interventions to prevent life-saving and permanent obstacles in the patient, plan and implement the appropriate emergency response approach, and
ensure that the sick or injured people reach the hospitals safely by ambulance.

Learning Environments

Learning takes place in the form of formal education. In addition, applied training is provided as practice or workplace training in laboratories and workshops within
higher education institutions, health institutions and workplaces.

Description

1 - Knowledge Theoretical - Conceptual
1) Using the basic knowledge of the First and Emergency Assistance area, it carries out a task independently.
2) He/She has the awareness of lifelong learning and directs its education to an advanced level of education in the same field or to a profession at the same level.
3) He/She follows information in the field by using a foreign language at least at the level of European Language Portfolio A2 General Level.
2 - Skills Cognitive - Practical
1) Students will be able to use the basic knowledge, skills, competencies and experiences gained from the basic theoretical and practical courses supported
by the course materials, application tools, information technologies and other resources, which contain up-to-date information in the field of First Aid and Emergency Assistance.
2) In case of emergencies such as sudden illness, emergency birth, accident, disaster or injury, it reaches the scene quickly, evaluates the situation
together with the doctor, if necessary, makes the first intervention, provides the appropriate position for the patients or the wounded during the patient transport and provides the proper transportation to the appropriate hospital emergency service.
3) Using the knowledge and skills acquired in the first and Emergency Assistance area, informs the relevant people and institutions by using the communication network correctly and rapidly in all stages of his duty, and transfers his ideas and solutions to the problems in written and / or verbally.

Key Competencies

Communication and Social Competence
1) Communicates effectively with written and / or verbal communication with
colleagues, patients and relatives, physicians and all other health professionals and
has the ability to work effectively with different disciplines.
Learning Competence
1) By using the knowledge and knowledge about the structure, properties, usage
areas and legal regulations of medical devices used in health field; use this
information in research, development and follow-up of technological
developments.
2) Knows the measures for occupational diseases and accidents and applies the
principles of Occupational Health and Safety in these cases.
3) They act in accordance with quality management and processes.
Field Specific Competence
1) In order to solve unforeseen complex problems encountered in the applications
related to First Aid and Emergency Assistance, the team acts in a harmonious manner within the team and acts in accordance with the quality management and
processes and takes individual responsibility when necessary.
2) In case of emergency aid, he / she has the knowledge and skills to keep calm,
fast, serial and correct at the scene and to maintain and maintain the physical, social
and mental health of both the patient and himself.
Competence to Work Independently and Take Responsibility
1) Recognize the institutions and organizations within the health system; As an
individual working in the field of First Aid and Emergency Assistance, he / she
knows the laws, regulations and legislation related to his / her duties, rights and
responsibilities and acts accordingly.
2) Contributes to projects and activities for the social environment in which he
lives with a sense of social responsibility.

Further Info

The academic performance is conducted in accordance with the associate and undergraduate education and examination regulations of Mehmet Akif Ersoy University. Students who attend at least 70% of theoretical courses and 80% of practical courses are eligible to take the midterm and final exams. The midterm and final exams contribute 40% and 60%, respectively, to the overall grade. Students whose average grade is below 50 or who score below 50 in the final exam are considered unsuccessful. Exams with class averages below 70 points are evaluated on a relative basis.

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;
• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.
• “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of criteria determined by YÖK are published every
year. The reports prepared according to these reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the
public by YÖK.
• Quality assurance of higher education programs is provided according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:
1. Creation and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required for opening associate degree departments and programs in
higher education institutions.
1.1. The curriculum of associate degree programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are
determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.
1.2. The curriculum of the National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education
after being approved by the relevant Deans Council.
2. Measurement-Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each associate degree program will provide to the student is carried
out in accordance with the education and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by
the Council of Higher Education on these issues.
3. Documentation: Students enrolled in associate degree programs receive an associate degree diploma if they successfully complete the course credits and other
obligations determined by the higher education institutions.
4. Self-Assessment-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the “Internal Institutional Evaluation Reports”
of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the
“Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions made by
accreditation institutions authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is provided. YÖKAK
carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with its legislation.

Access Requirements

Applicants are admitted to the Civil Aviation Management Program if they hold a high school diploma or an equivalent qualification, achieve a sufficient score on the examination administered by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM), and fulfill the specific requirements outlined in the Higher Education
Programs and Quotas Guide. According to the Higher Education Institutions Examination (YKS) Guide, students who are placed in the Associate Degree Program in Civil Aviation Management must meet the following conditions to complete their registration:
1. They must not have any criminal record or criminal archive record that would prevent them from obtaining an airport access card.
2. They must obtain a medical board report from a fully equipped hospital within the last six months, certifying that they have no health issues that would prevent them from performing the duties required by the profession and/or the roles assigned in the profession. This includes the absence of impairments such as hearing loss or deficiency, vision loss or deficiency, and other relevant health conditions.

Conditions for SuccessIn order to graduate, students must take a course of at least 120 ECTS in total and have a GPA of at least 2.00 out of 4.00. To graduate from this program, students need to complete the lessons and credits already described in program schedule (minimum 100 hours or 120 ECTS) successfully and get at least 2.00 GPA out of 4.00.
Progression Paths (Relationship Type)

This program graduates, can work as Paramedics (Health Technicians) at
Emergency Services of public and private inpatient / outpatient health institutions
and organizations affiliated to the Ministry of Health, 112 Emergency Stations,
112 Command Control Centers, Private Ambulance Services, etc. in units.
Graduates who successfully complete the “First and Emergency Aid” Program
and receive the title of First and Emergency Aid Technician (Paramedic) can
vertically transfer to the departments of Emergency Aid and Disaster
Management, Nursing, Nursing and Health Services, if they are successful in the
Vertical Transfer Exam conducted by ÖSYM.

Legal Basis

• Law No. 2547 on Higher Education
• MAKU Associate and Undergraduate Education Regulations
• Regulation on the Principles of Transferring Between Associate Degree and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions
• Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030222993


Qualification Title
Associate Degree

Awarding Body
Burdur Mehmet Akif Ersoy University

Awarding Body Contact
Antalya Burdur Road, 15030 Yakaköy/Burdur Center/Burdur

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2 Yıl

Program Profile

The aim of this course is to educate health personnel who can provide basic and advanced life support to the sick and wounded in pre-hospital emergency services,
provide medical interventions to prevent life-saving and permanent obstacles in the patient, plan and implement the appropriate emergency response approach, and
ensure that the sick or injured people reach the hospitals safely by ambulance.


Learning Environments

Learning takes place in the form of formal education. In addition, applied training is provided as practice or workplace training in laboratories and workshops within
higher education institutions, health institutions and workplaces.


Description

1 - Knowledge Theoretical - Conceptual
1) Using the basic knowledge of the First and Emergency Assistance area, it carries out a task independently.
2) He/She has the awareness of lifelong learning and directs its education to an advanced level of education in the same field or to a profession at the same level.
3) He/She follows information in the field by using a foreign language at least at the level of European Language Portfolio A2 General Level.
2 - Skills Cognitive - Practical
1) Students will be able to use the basic knowledge, skills, competencies and experiences gained from the basic theoretical and practical courses supported
by the course materials, application tools, information technologies and other resources, which contain up-to-date information in the field of First Aid and Emergency Assistance.
2) In case of emergencies such as sudden illness, emergency birth, accident, disaster or injury, it reaches the scene quickly, evaluates the situation
together with the doctor, if necessary, makes the first intervention, provides the appropriate position for the patients or the wounded during the patient transport and provides the proper transportation to the appropriate hospital emergency service.
3) Using the knowledge and skills acquired in the first and Emergency Assistance area, informs the relevant people and institutions by using the communication network correctly and rapidly in all stages of his duty, and transfers his ideas and solutions to the problems in written and / or verbally.


Key Competencies

Communication and Social Competence
1) Communicates effectively with written and / or verbal communication with
colleagues, patients and relatives, physicians and all other health professionals and
has the ability to work effectively with different disciplines.
Learning Competence
1) By using the knowledge and knowledge about the structure, properties, usage
areas and legal regulations of medical devices used in health field; use this
information in research, development and follow-up of technological
developments.
2) Knows the measures for occupational diseases and accidents and applies the
principles of Occupational Health and Safety in these cases.
3) They act in accordance with quality management and processes.
Field Specific Competence
1) In order to solve unforeseen complex problems encountered in the applications
related to First Aid and Emergency Assistance, the team acts in a harmonious manner within the team and acts in accordance with the quality management and
processes and takes individual responsibility when necessary.
2) In case of emergency aid, he / she has the knowledge and skills to keep calm,
fast, serial and correct at the scene and to maintain and maintain the physical, social
and mental health of both the patient and himself.
Competence to Work Independently and Take Responsibility
1) Recognize the institutions and organizations within the health system; As an
individual working in the field of First Aid and Emergency Assistance, he / she
knows the laws, regulations and legislation related to his / her duties, rights and
responsibilities and acts accordingly.
2) Contributes to projects and activities for the social environment in which he
lives with a sense of social responsibility.


Further Info

The academic performance is conducted in accordance with the associate and undergraduate education and examination regulations of Mehmet Akif Ersoy University. Students who attend at least 70% of theoretical courses and 80% of practical courses are eligible to take the midterm and final exams. The midterm and final exams contribute 40% and 60%, respectively, to the overall grade. Students whose average grade is below 50 or who score below 50 in the final exam are considered unsuccessful. Exams with class averages below 70 points are evaluated on a relative basis.


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;
• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.
• “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of criteria determined by YÖK are published every
year. The reports prepared according to these reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the
public by YÖK.
• Quality assurance of higher education programs is provided according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:
1. Creation and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required for opening associate degree departments and programs in
higher education institutions.
1.1. The curriculum of associate degree programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are
determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.
1.2. The curriculum of the National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education
after being approved by the relevant Deans Council.
2. Measurement-Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each associate degree program will provide to the student is carried
out in accordance with the education and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by
the Council of Higher Education on these issues.
3. Documentation: Students enrolled in associate degree programs receive an associate degree diploma if they successfully complete the course credits and other
obligations determined by the higher education institutions.
4. Self-Assessment-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the “Internal Institutional Evaluation Reports”
of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the
“Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions made by
accreditation institutions authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is provided. YÖKAK
carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with its legislation.


Access Requirements

Applicants are admitted to the Civil Aviation Management Program if they hold a high school diploma or an equivalent qualification, achieve a sufficient score on the examination administered by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM), and fulfill the specific requirements outlined in the Higher Education
Programs and Quotas Guide. According to the Higher Education Institutions Examination (YKS) Guide, students who are placed in the Associate Degree Program in Civil Aviation Management must meet the following conditions to complete their registration:
1. They must not have any criminal record or criminal archive record that would prevent them from obtaining an airport access card.
2. They must obtain a medical board report from a fully equipped hospital within the last six months, certifying that they have no health issues that would prevent them from performing the duties required by the profession and/or the roles assigned in the profession. This includes the absence of impairments such as hearing loss or deficiency, vision loss or deficiency, and other relevant health conditions.


Conditions for Success
In order to graduate, students must take a course of at least 120 ECTS in total and have a GPA of at least 2.00 out of 4.00. To graduate from this program, students need to complete the lessons and credits already described in program schedule (minimum 100 hours or 120 ECTS) successfully and get at least 2.00 GPA out of 4.00.

Progression Paths (Relationship Type)

This program graduates, can work as Paramedics (Health Technicians) at
Emergency Services of public and private inpatient / outpatient health institutions
and organizations affiliated to the Ministry of Health, 112 Emergency Stations,
112 Command Control Centers, Private Ambulance Services, etc. in units.
Graduates who successfully complete the “First and Emergency Aid” Program
and receive the title of First and Emergency Aid Technician (Paramedic) can
vertically transfer to the departments of Emergency Aid and Disaster
Management, Nursing, Nursing and Health Services, if they are successful in the
Vertical Transfer Exam conducted by ÖSYM.


Legal Basis

• Law No. 2547 on Higher Education
• MAKU Associate and Undergraduate Education Regulations
• Regulation on the Principles of Transferring Between Associate Degree and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions
• Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address