Yeterlilik Kodu

TR0030220499

Yeterlilik Adı
Biyoloji (YL) Yüksek Lisans Diploması
Sorumlu KurumSinop Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKorucuk Mah. Trafo Sok. 15 Temmuz Yerleşkesi No:36 Rektörlük Binası 57000 – SİNOP
Sorumlu Kurum URLhttp://www.sinop.edu.tr
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 7
Sınıflandırma (Tematik Alan)Biyoloji
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2 Yıl
Program Profili (Amaç)

Biyoloji Anabilim Dalı; Genel Biyoloji, Zooloji, Botanik, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Hidrobiyoloji ve Ekoloji olmak üzere beş bilim dalından oluşmaktadır. Yaşayan canlılar ve canlı sistemlerin anlaşılmasını amaçlayan Biyoloji bilimi, araştırma konuları açısından birçok alt dala ayrılmaktadır. Bölümümüzde bulunan araştırma laboratuvarları yüksek lisans öğrencilerinin derslere ilişkin pratik uygulamalar yapabilmelerine ve ileri araştırma çalışmalarının yapılabilmesi için uygun altyapı ve teknolojik donanımlara sahiptir. Biyoloji Anabilim Dalı öğretim elemanlarınca Sinop Üniversitesi, TÜBİTAK ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen projeler öğrencilerin katılımı ile yürütülmekte ulusal - uluslararası düzeyde üniversite, araştırma laboratuvarı ve merkezlerle iş birlikleri sürdürülmektedir. 

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün şekilde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki araştırma merkezleri ve laboratuvarlarda uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Bilimsel yöntemlerle biyoloji ile ilgili verileri kullanarak bilgi ve teoriyi geliştirir
  • Biyoloji alanındaki bir problemi bağımsız olarak kurgulayarak, çözüm yöntemi geliştirebilir
  • Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve uygulayabilme becerisi kazanır
  • Verilerin elde edilmesi, yorumlanması, sunulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde bilimsel etik ve değerleri gözetme yeterliliği Yabancı dilde yazılı ve sözlü iletişim kurma becerisi kazanır
  • Bilimsel makale okur anlar ve değerlendirir
  • Alanında projeler oluşturup uygulayabilme yeteneğine sahip olur
  • Alanında güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını nicel ve nitel veriler ile destekleyerek yazılı ve sözlü olarak sistemli bir biçimde aktarır
  • Disiplinler arası koordinasyon kurabilme ve ortak çalışma becerisi kazanır
  • Kazanmış olduğu mesleki bilgi ve tecrübelerini toplumla paylaşma ve sonuçlarını takip edbilme becerisi kazanır
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri üstü düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ara sınav (%40) ve final sınavı (%60) olmak üzere iki sınav yapılmaktadır. Bir dersten başarılı olmak için bu iki sınavda alınan notların yüzde ağırlıklarının toplamı 60 ve üstünde olmalıdır. Uzmanlık alan dersi, seminer ve tez çalışması kredili sistemde olmayıp başarılı başarısız olarak değerlendirir. Toplam 120 AKTS karşılığı olan derslerin tümünü başarıyla tamamlamak, seminer ve tez çalışmasında başarılı olmak için gerekli yeterlilik koşuludur.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar, YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde tezli yüksek lisans programlarının kalite güvencesi şu şekilde sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında tezli yüksek lisans programlarının açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında tezli yüksek lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir tezli yüksek lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Tezli yüksek lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; tezli yüksek lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar

Giriş Şartı
  • Öğrenci başvuru, kayıt ve kabul işlemleri SİNOP ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ” uyarınca yapılmaktadır. Bir lisans diplomasına veya Yükseköğretim Kurulunca denkliği kabul edilmiş bir lisans diplomasına veya geçici mezuniyet belgesine sahip olmak ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 55 puan veya Yükseköğretim Kurulu tarafından ALES’e eşdeğer sayılan bir sınavdan eşdeğer bir puana sahip olmak YDS’den 55 puan veya YÖK tarafından eşdeğerliği kabul edilen ulusal/uluslararası bir yabancı dil sınavından bu puana eşdeğer bir puan almış olmaları
  • Bilim alanı yabancı dil olan adaylar, yabancı dil sınavına, başka bir yabancı dilden girer. Yabancı uyruklu öğrencilerin ana dilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puan almaları gerekir. Tezli yüksek lisans programlarına öğrenci kabulündeki değerlendirmede; ALES puanının % 50’si, mezuniyet not ortalamasının % 40’ı, varsa yabancı dil puanının % 10’u alınarak toplanır. Anadilleri dışında İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca, Farsça dillerinden birinden YDS’den veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavından yabancı dil belgesi bulunmayan adayların, yabancı dil puanı sıfır kabul edilerek hesaplama yapılır. Adayın başarılı sayılabilmesi için değerlendirme toplamlarının 60 puan ve üstü olması gerekir.
Başarma ŞartlarıToplam 120 AKTS karşılığı olan derslerin tümünü başarıyla tamamlamak, seminer ve tez çalışmasında başarılı olmak için gerekli yeterlilik koşuludur. Tezli Yüksek Lisans programı toplam 21 ulusal krediden ve bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Tez çalışması dahil 120 AKTSyi tamamlayan öğrenciler mezun olma hakkı kazanır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlarımız devlet ve vakıf üniversitelerinde, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, T.C. Sağlık Bakanlığı bünyesinde, Uzman Biyolog olarak istihdam edilebilirler. Bunun dışında çevre ve sağlık hizmetleri kapsamında hizmet veren özel sektör kuruluşlarında da görev alabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030220499


Yeterlilik Adı
Biyoloji (YL) Yüksek Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Sinop Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Korucuk Mah. Trafo Sok. 15 Temmuz Yerleşkesi No:36 Rektörlük Binası 57000 – SİNOP

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
7

TYÇ Seviyesi
7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2 Yıl

Program Profili (Amaç)

Biyoloji Anabilim Dalı; Genel Biyoloji, Zooloji, Botanik, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Hidrobiyoloji ve Ekoloji olmak üzere beş bilim dalından oluşmaktadır. Yaşayan canlılar ve canlı sistemlerin anlaşılmasını amaçlayan Biyoloji bilimi, araştırma konuları açısından birçok alt dala ayrılmaktadır. Bölümümüzde bulunan araştırma laboratuvarları yüksek lisans öğrencilerinin derslere ilişkin pratik uygulamalar yapabilmelerine ve ileri araştırma çalışmalarının yapılabilmesi için uygun altyapı ve teknolojik donanımlara sahiptir. Biyoloji Anabilim Dalı öğretim elemanlarınca Sinop Üniversitesi, TÜBİTAK ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen projeler öğrencilerin katılımı ile yürütülmekte ulusal - uluslararası düzeyde üniversite, araştırma laboratuvarı ve merkezlerle iş birlikleri sürdürülmektedir. 


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün şekilde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki araştırma merkezleri ve laboratuvarlarda uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Bilimsel yöntemlerle biyoloji ile ilgili verileri kullanarak bilgi ve teoriyi geliştirir
  • Biyoloji alanındaki bir problemi bağımsız olarak kurgulayarak, çözüm yöntemi geliştirebilir
  • Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve uygulayabilme becerisi kazanır
  • Verilerin elde edilmesi, yorumlanması, sunulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde bilimsel etik ve değerleri gözetme yeterliliği Yabancı dilde yazılı ve sözlü iletişim kurma becerisi kazanır
  • Bilimsel makale okur anlar ve değerlendirir
  • Alanında projeler oluşturup uygulayabilme yeteneğine sahip olur
  • Alanında güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını nicel ve nitel veriler ile destekleyerek yazılı ve sözlü olarak sistemli bir biçimde aktarır
  • Disiplinler arası koordinasyon kurabilme ve ortak çalışma becerisi kazanır
  • Kazanmış olduğu mesleki bilgi ve tecrübelerini toplumla paylaşma ve sonuçlarını takip edbilme becerisi kazanır

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri üstü düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ara sınav (%40) ve final sınavı (%60) olmak üzere iki sınav yapılmaktadır. Bir dersten başarılı olmak için bu iki sınavda alınan notların yüzde ağırlıklarının toplamı 60 ve üstünde olmalıdır. Uzmanlık alan dersi, seminer ve tez çalışması kredili sistemde olmayıp başarılı başarısız olarak değerlendirir. Toplam 120 AKTS karşılığı olan derslerin tümünü başarıyla tamamlamak, seminer ve tez çalışmasında başarılı olmak için gerekli yeterlilik koşuludur.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar, YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde tezli yüksek lisans programlarının kalite güvencesi şu şekilde sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında tezli yüksek lisans programlarının açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında tezli yüksek lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir tezli yüksek lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Tezli yüksek lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; tezli yüksek lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar


Giriş Şartı
  • Öğrenci başvuru, kayıt ve kabul işlemleri SİNOP ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ” uyarınca yapılmaktadır. Bir lisans diplomasına veya Yükseköğretim Kurulunca denkliği kabul edilmiş bir lisans diplomasına veya geçici mezuniyet belgesine sahip olmak ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 55 puan veya Yükseköğretim Kurulu tarafından ALES’e eşdeğer sayılan bir sınavdan eşdeğer bir puana sahip olmak YDS’den 55 puan veya YÖK tarafından eşdeğerliği kabul edilen ulusal/uluslararası bir yabancı dil sınavından bu puana eşdeğer bir puan almış olmaları
  • Bilim alanı yabancı dil olan adaylar, yabancı dil sınavına, başka bir yabancı dilden girer. Yabancı uyruklu öğrencilerin ana dilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puan almaları gerekir. Tezli yüksek lisans programlarına öğrenci kabulündeki değerlendirmede; ALES puanının % 50’si, mezuniyet not ortalamasının % 40’ı, varsa yabancı dil puanının % 10’u alınarak toplanır. Anadilleri dışında İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca, Farsça dillerinden birinden YDS’den veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavından yabancı dil belgesi bulunmayan adayların, yabancı dil puanı sıfır kabul edilerek hesaplama yapılır. Adayın başarılı sayılabilmesi için değerlendirme toplamlarının 60 puan ve üstü olması gerekir.

Başarma Şartları
Toplam 120 AKTS karşılığı olan derslerin tümünü başarıyla tamamlamak, seminer ve tez çalışmasında başarılı olmak için gerekli yeterlilik koşuludur. Tezli Yüksek Lisans programı toplam 21 ulusal krediden ve bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Tez çalışması dahil 120 AKTSyi tamamlayan öğrenciler mezun olma hakkı kazanır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlarımız devlet ve vakıf üniversitelerinde, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, T.C. Sağlık Bakanlığı bünyesinde, Uzman Biyolog olarak istihdam edilebilirler. Bunun dışında çevre ve sağlık hizmetleri kapsamında hizmet veren özel sektör kuruluşlarında da görev alabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030220499

Qualification Title
BİYOLOJİ (YL) Master Of Science
Awarding BodySinop University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlwww.sinop.edu.tr
OrientationGeneral
EQF Level7
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 7
Thematic AreasBiology
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Develops information and theory by using data on biology, with scientific methods Develops a solution method by reinforcing the notion of a problem in the field of biology independently Awareness about the new and emerging applications of the profession and the ability to review and apply them when necessary The adequacy of overseeing the scientific and ethical values in the phases of data acquistion interpretation presenttaion and all professional activities Written and oral communication ability in foreign languages Read understand and evaluate the scientific articles Have the ability to create and implement the projects Transfers the wriiten and spoken systematically with the sport of the quantative and qualitative data on current developments in the field and tehir work Wins the ability to establish coordination and collaboration between disciplines Wins the ability to share the professional knowledge and experince that were gained with hte community and the follow the results of them

Key Competencies-
Further Info

There are two exams in one semester: Midterm exam (40%) and final exam (60%). In order to be successful, the sum of the weight percentages of the grades taken in these two exams must be 60 and above. Lessons of specialization , seminar and thesis are non-credit and evaluated as successful or unsuccessful. Succesful completion of all the courses with a total of 120 ECTS credicts and succesful completion of the seminer and thesis is a necessary qualification for graduation.

Quality Assurance-
Access Requirements

Student application, registration and admission procedures are carried out in accordance with Rules and Regulations Governing Graduate Studies ( http://www.sinop.edu.tr/ogrenci_isleri_daire_baskanligi/dosyalar/lisansustu_egitim_ogretim_yonetmeligi.pdf). 1. To have a bachelors degree or a temporary graduation certificate approved by the Council of Higher Education 2. Having a score of at least 55 points in the type of the program applied by the OSYM from ALES, or equivalent to the ALES by the Higher Education Council. 3. A score of 55 points from the YDS or a national / international foreign language test which is accepted as equivalent by the Turkish Higher Education Council (YÖK). Foreign students are required to score at least 55 points from one of the English, French and German languages, or a score equivalent to this score from an exam accepted by the Inter-university Council. 4. In the evaluation of admission to graduate programs with thesis; 50% of the ALES score, 40% of the grade point average and 10% of the foreign language score, if any, are collected. Foreign languages other than English, German, French, Italian, Spanish, Russian, Arabic, Chinese, Japanese, Farsi, from YDS, or a foreign language test accepted by OSYM, which is accepted as equivalent to the foreign language certificate of foreigners, if they haven’t any language certificate, foreign language score is considered as zero for calculation. In order for the candidate to be successful, the evaluation total must be 60 points or more.

Conditions for SuccessSuccesful completion of all the courses with a total of 120 ECTS credicts and succesful completion of the seminer and thesis is a necessary qualification for graduation. This program consists of a total of at least 120 ECTS credits, including a total of 21 national credits and at least eight lessons including a seminar and not less than 60 ECTS credits for an academic year. Students who complete 120 ECTS including the thesis will be entitled to graduation.
Progression Paths (Relationship Type)

Our graduates can be employed as Expert Biologist at the universities, T.C. Ministry of Agriculture and Forestry, T.C. Ministry of Environment and Urbanization, T.C. Ministry of Health. Apart from this, they can be also employed in private sector organizations that provide services within the scope of environmental and health services.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030220499


Qualification Title
BİYOLOJİ (YL) Master Of Science

Awarding Body
Sinop University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
7

TQF Level
7
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Develops information and theory by using data on biology, with scientific methods Develops a solution method by reinforcing the notion of a problem in the field of biology independently Awareness about the new and emerging applications of the profession and the ability to review and apply them when necessary The adequacy of overseeing the scientific and ethical values in the phases of data acquistion interpretation presenttaion and all professional activities Written and oral communication ability in foreign languages Read understand and evaluate the scientific articles Have the ability to create and implement the projects Transfers the wriiten and spoken systematically with the sport of the quantative and qualitative data on current developments in the field and tehir work Wins the ability to establish coordination and collaboration between disciplines Wins the ability to share the professional knowledge and experince that were gained with hte community and the follow the results of them


Key Competencies
-

Further Info

There are two exams in one semester: Midterm exam (40%) and final exam (60%). In order to be successful, the sum of the weight percentages of the grades taken in these two exams must be 60 and above. Lessons of specialization , seminar and thesis are non-credit and evaluated as successful or unsuccessful. Succesful completion of all the courses with a total of 120 ECTS credicts and succesful completion of the seminer and thesis is a necessary qualification for graduation.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Student application, registration and admission procedures are carried out in accordance with Rules and Regulations Governing Graduate Studies ( http://www.sinop.edu.tr/ogrenci_isleri_daire_baskanligi/dosyalar/lisansustu_egitim_ogretim_yonetmeligi.pdf). 1. To have a bachelors degree or a temporary graduation certificate approved by the Council of Higher Education 2. Having a score of at least 55 points in the type of the program applied by the OSYM from ALES, or equivalent to the ALES by the Higher Education Council. 3. A score of 55 points from the YDS or a national / international foreign language test which is accepted as equivalent by the Turkish Higher Education Council (YÖK). Foreign students are required to score at least 55 points from one of the English, French and German languages, or a score equivalent to this score from an exam accepted by the Inter-university Council. 4. In the evaluation of admission to graduate programs with thesis; 50% of the ALES score, 40% of the grade point average and 10% of the foreign language score, if any, are collected. Foreign languages other than English, German, French, Italian, Spanish, Russian, Arabic, Chinese, Japanese, Farsi, from YDS, or a foreign language test accepted by OSYM, which is accepted as equivalent to the foreign language certificate of foreigners, if they haven’t any language certificate, foreign language score is considered as zero for calculation. In order for the candidate to be successful, the evaluation total must be 60 points or more.


Conditions for Success
Succesful completion of all the courses with a total of 120 ECTS credicts and succesful completion of the seminer and thesis is a necessary qualification for graduation. This program consists of a total of at least 120 ECTS credits, including a total of 21 national credits and at least eight lessons including a seminar and not less than 60 ECTS credits for an academic year. Students who complete 120 ECTS including the thesis will be entitled to graduation.

Progression Paths (Relationship Type)

Our graduates can be employed as Expert Biologist at the universities, T.C. Ministry of Agriculture and Forestry, T.C. Ministry of Environment and Urbanization, T.C. Ministry of Health. Apart from this, they can be also employed in private sector organizations that provide services within the scope of environmental and health services.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address