Yeterlilik Kodu

TR0030218995

Yeterlilik Adı
Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Tezli Yüksek Lisans Diploması
Sorumlu KurumMuş Alparslan Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiMuş Alparslan Üniversitesi Külliyesi, Diyarbakır Yolu 7. km, 49250 Merkez/Muş
Sorumlu Kurum URLhttp://www.alparslan.edu.tr
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 7
Sınıflandırma (Tematik Alan)Elektrik ve enerji
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)

Lisans yeterliliklerine dayalı, öğrencinin bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak bilgilere erişme, bilgiyi derleme, yorumlama ve değerlendirme becerisi kazanmasını sağlayan bir yükseköğretim programıdır.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki araştırma merkezleri ve laboratuvarda yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Bitkisel üretim ve teknolojilerine yönelik konularda bilimsel araştırma yaparak bilgiye araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, değerlendirebilme ve yorumlayabilme
  • Bitkisel üretim ve teknolojileri alanındaki bir problemin çözümüne yönelik hipotezi bağımsız olarak kurgulayabilme, çözüm yöntemi geliştirip uygulayabilme, sonuçları sistematik olarak kayıt altına alıp değerlendirebilme
  • Bitkisel üretim ve teknolojileri alanındaki gelişmeleri, çalışmaların süreç ve sonuçlarını yazılı, sözlü veya görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilme
  • Bitkisel üretim ve teknolojileri alanının gerektirdiği bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme
  • Bitkisel üretim ve teknolojileri ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi ve yorumlanması aşamalarında bilimsel, sosyal ve etik değerleri gözetme yeterliliği
  • Çok disiplinli takımlarda liderlik yapabilme, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma gerektiğinde tek başına çalışabilme
  • Çalışmaların planlanması ve yürütülmesinde zaman yönetimi becerisi
  • Bilimsel makale planlama, yazma ve yayınlama becerisi
  • Bilinen bir düşünce, yöntem ya da uygulamayı farklı bir alana uyarlayabilme becerisi
  • Çevreyi ve biyolojik çeşitliliği korumayı ön planda tutarak, bu konularda toplumu bilgilendirme becerisi
  • Akademik ve profesyonel manada teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, bilgi toplumu olma sürecine katkıda bulunabilme
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri üstü düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik 
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Yüksek Lisans programı süresince öngörülen program öğrenme çıktılarının elde edilip edilmediğini ölçmek için kullanılan yöntemler aşağıda belirtilmiştir. Ders üniteleri ile ilgili çıktılar ise ders tanımının yer aldığı kısımda final notlarına sağladığı katkı ile birlikte gösterilmiştir. Ara Sınav Final Sınavı Telafi Sınavı Kısa Sınav Ödev Değerlendirme Proje Sunma Bilgisayarla Sunum Yapma Tez Sunma Arazi ve Laboratuvar Çalışması Yürütme Ara sınav ve final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih, yer ve zamanlarda yapılır. Öğrencilerin dönem sonu notları, ara sınav, final sınavı ve varsa diğer değerlendirme sonuçlarına dayanarak öğrencilerin devam şartını sağlamasını da dikkate alınarak öğretim elemanları tarafından verilir. Dönem sonu notunun belirlenmesinde dönem içi faaliyetlerinin katkısı en fazla % 40 olabilir ve final sınavının katkısı Yönetmelikle belirlenen tüm yüksek lisans programlarındaki tüm dersler için en az % 40 ve en fazla % 60 olur. Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Yüksek Lisans Derecesi, tezini başarıyla savunmuş olan ve programdaki tüm derslerini en az CB ya da S notuyla geçmiş olan öğrencilere verilmektedir. Detaylı bilgi için Muş Alparslan Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ne bakınız.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında tezli yüksek lisans programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında tezli yüksek lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir tezli yüksek lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Tezli yüksek lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; tezli yüksek lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Kabul koşullarına Türkiye Yükseköğretim Kurulu’nun belirlediği yönetmeliklere uygun olarak karar verilmektedir. Yüksek Lisans programlarına başvuru ve kabul için gerekli koşullar hakkındaki bilgi, her akademik yılın başında üniversitenin web sayfasında duyurulur. Aşağıdaki koşullar hem Türk hem de yabancı uyruklu öğrenciler için geçerlidir:

  • Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü ile Ziraat Fakültelerinin bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Zootekni, Hayvansal Üretim ve Teknolojileri, Bitkisel üretim ve Teknolojileri, Tarım ekonomisi Bölümlerinden lisans derecesi sahibi olmak
  • ALES’ten (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) en az 55 puan (veya eşdeğeri) almış olmak
  • Ulusal düzeyde yapılan YDS (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı) ÜDS (Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı) veya KPDS (Kamu Personeli Dil Sınavı) ya da Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen uluslararası düzeydeki IELTS (Uluslararası İngilizce Test Sistemi) veya TOEFL (Yabancı Dil Olarak İngilizce Sınavı) yabancı dil sınavlarından yeterlilik almış olmak. Yabancı dil yeterliliği olmayan öğrenciler başvuruda bulunabilir ancak bu alandaki puanları 0 olarak değerlendirilecektir.
  • Yurtdışında Lisans Derecesi almış adayların, Yükseköğretim Kurulu’ndan denklik belgesi almaları gerekmektedir.
  • ALES puanı 5 yıl geçerlidir.
  • Adayların şahsen başvurması gerekmektedir. Eksik evrakla yapılan başvurular değerlendirilmeyecektir.
  • Daha fazla bilgi için Kurumsal Bilgiler menüsünde yer alan Yüksek Lisans Kabul Prosedürleri ve Kayıt Prosedürleri bölümünü ziyaret ediniz.
Başarma ŞartlarıBitkisel Üretim ve Teknolojileri Yüksek Lisans Derecesi, tezini başarıyla savunmuş olan ve programdaki tüm derslerini en az CB ya da S notuyla geçmiş olan öğrencilere verilmektedir. Detaylı bilgi için Muş Alparslan Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ne bakınız. Bir öğrencinin Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Yüksek Lisans Programından mezun olabilmesi için aşağıdaki koşulları karşılaması gerekmektedir: Geçer not alarak 120 AKTS kredisini tamamlamak (7 yüksek lisans dersi için 54 AKTS kredisi, Seminer Dersi için 6 AKTS kredisi, 2 Özel Alan Dersi için 20 AKTS kredisi ve art arda 2 yarıyıl boyunca yapılan Tez Çalışmaları için 40 AKTS kredisi) 4.00 üzerinden en az 2.50 genel not ortalamasına sahip olmak Tezini hazırlayıp başarıyla sunmak
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Programdan mezun olan öğrencilerimiz kamuda T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde; özel ve kamu üniversitelerinde; Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Tarım ve Kredi Kooperatifleri, tarımla ilgili üretici birlikleri (ör. Tariş, Çukobirlik, Pankobirlik vb.) bünyesinde; özel ve kamu bankalarında başta yetiştiricilik olmak üzere tohumculuk, fide ve fidan yetiştiren firmalar, yeşil alan tesisi ve çeşit geliştirme olmak üzere tarımla ilgili kamu ve özel özel sektör kuruluşlarında; tarımsal üretim işletmelerinde, analiz laboratuvarlarında, organik tarım işletmeleri ve tarımsal danışmanlık işletmeleri bünyesinde olmak üzere oldukça geniş bir iş alanında istihdam edilebilirler. Ayrıca, girişimciliklerini kullanarak tarımsal üretim, danışmanlık vb. konularda kendi özel işletmelerini açabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030218995


Yeterlilik Adı
Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Tezli Yüksek Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Muş Alparslan Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Muş Alparslan Üniversitesi Külliyesi, Diyarbakır Yolu 7. km, 49250 Merkez/Muş

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
7

TYÇ Seviyesi
7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)

Lisans yeterliliklerine dayalı, öğrencinin bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak bilgilere erişme, bilgiyi derleme, yorumlama ve değerlendirme becerisi kazanmasını sağlayan bir yükseköğretim programıdır.


Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki araştırma merkezleri ve laboratuvarda yapılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Bitkisel üretim ve teknolojilerine yönelik konularda bilimsel araştırma yaparak bilgiye araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, değerlendirebilme ve yorumlayabilme
  • Bitkisel üretim ve teknolojileri alanındaki bir problemin çözümüne yönelik hipotezi bağımsız olarak kurgulayabilme, çözüm yöntemi geliştirip uygulayabilme, sonuçları sistematik olarak kayıt altına alıp değerlendirebilme
  • Bitkisel üretim ve teknolojileri alanındaki gelişmeleri, çalışmaların süreç ve sonuçlarını yazılı, sözlü veya görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilme
  • Bitkisel üretim ve teknolojileri alanının gerektirdiği bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme
  • Bitkisel üretim ve teknolojileri ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi ve yorumlanması aşamalarında bilimsel, sosyal ve etik değerleri gözetme yeterliliği
  • Çok disiplinli takımlarda liderlik yapabilme, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma gerektiğinde tek başına çalışabilme
  • Çalışmaların planlanması ve yürütülmesinde zaman yönetimi becerisi
  • Bilimsel makale planlama, yazma ve yayınlama becerisi
  • Bilinen bir düşünce, yöntem ya da uygulamayı farklı bir alana uyarlayabilme becerisi
  • Çevreyi ve biyolojik çeşitliliği korumayı ön planda tutarak, bu konularda toplumu bilgilendirme becerisi
  • Akademik ve profesyonel manada teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, bilgi toplumu olma sürecine katkıda bulunabilme

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri üstü düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik 
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Yüksek Lisans programı süresince öngörülen program öğrenme çıktılarının elde edilip edilmediğini ölçmek için kullanılan yöntemler aşağıda belirtilmiştir. Ders üniteleri ile ilgili çıktılar ise ders tanımının yer aldığı kısımda final notlarına sağladığı katkı ile birlikte gösterilmiştir. Ara Sınav Final Sınavı Telafi Sınavı Kısa Sınav Ödev Değerlendirme Proje Sunma Bilgisayarla Sunum Yapma Tez Sunma Arazi ve Laboratuvar Çalışması Yürütme Ara sınav ve final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih, yer ve zamanlarda yapılır. Öğrencilerin dönem sonu notları, ara sınav, final sınavı ve varsa diğer değerlendirme sonuçlarına dayanarak öğrencilerin devam şartını sağlamasını da dikkate alınarak öğretim elemanları tarafından verilir. Dönem sonu notunun belirlenmesinde dönem içi faaliyetlerinin katkısı en fazla % 40 olabilir ve final sınavının katkısı Yönetmelikle belirlenen tüm yüksek lisans programlarındaki tüm dersler için en az % 40 ve en fazla % 60 olur. Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Yüksek Lisans Derecesi, tezini başarıyla savunmuş olan ve programdaki tüm derslerini en az CB ya da S notuyla geçmiş olan öğrencilere verilmektedir. Detaylı bilgi için Muş Alparslan Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ne bakınız.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında tezli yüksek lisans programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında tezli yüksek lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir tezli yüksek lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Tezli yüksek lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; tezli yüksek lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

Kabul koşullarına Türkiye Yükseköğretim Kurulu’nun belirlediği yönetmeliklere uygun olarak karar verilmektedir. Yüksek Lisans programlarına başvuru ve kabul için gerekli koşullar hakkındaki bilgi, her akademik yılın başında üniversitenin web sayfasında duyurulur. Aşağıdaki koşullar hem Türk hem de yabancı uyruklu öğrenciler için geçerlidir:

  • Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü ile Ziraat Fakültelerinin bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Zootekni, Hayvansal Üretim ve Teknolojileri, Bitkisel üretim ve Teknolojileri, Tarım ekonomisi Bölümlerinden lisans derecesi sahibi olmak
  • ALES’ten (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) en az 55 puan (veya eşdeğeri) almış olmak
  • Ulusal düzeyde yapılan YDS (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı) ÜDS (Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı) veya KPDS (Kamu Personeli Dil Sınavı) ya da Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen uluslararası düzeydeki IELTS (Uluslararası İngilizce Test Sistemi) veya TOEFL (Yabancı Dil Olarak İngilizce Sınavı) yabancı dil sınavlarından yeterlilik almış olmak. Yabancı dil yeterliliği olmayan öğrenciler başvuruda bulunabilir ancak bu alandaki puanları 0 olarak değerlendirilecektir.
  • Yurtdışında Lisans Derecesi almış adayların, Yükseköğretim Kurulu’ndan denklik belgesi almaları gerekmektedir.
  • ALES puanı 5 yıl geçerlidir.
  • Adayların şahsen başvurması gerekmektedir. Eksik evrakla yapılan başvurular değerlendirilmeyecektir.
  • Daha fazla bilgi için Kurumsal Bilgiler menüsünde yer alan Yüksek Lisans Kabul Prosedürleri ve Kayıt Prosedürleri bölümünü ziyaret ediniz.

Başarma Şartları
Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Yüksek Lisans Derecesi, tezini başarıyla savunmuş olan ve programdaki tüm derslerini en az CB ya da S notuyla geçmiş olan öğrencilere verilmektedir. Detaylı bilgi için Muş Alparslan Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ne bakınız. Bir öğrencinin Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Yüksek Lisans Programından mezun olabilmesi için aşağıdaki koşulları karşılaması gerekmektedir: Geçer not alarak 120 AKTS kredisini tamamlamak (7 yüksek lisans dersi için 54 AKTS kredisi, Seminer Dersi için 6 AKTS kredisi, 2 Özel Alan Dersi için 20 AKTS kredisi ve art arda 2 yarıyıl boyunca yapılan Tez Çalışmaları için 40 AKTS kredisi) 4.00 üzerinden en az 2.50 genel not ortalamasına sahip olmak Tezini hazırlayıp başarıyla sunmak

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Programdan mezun olan öğrencilerimiz kamuda T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde; özel ve kamu üniversitelerinde; Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Tarım ve Kredi Kooperatifleri, tarımla ilgili üretici birlikleri (ör. Tariş, Çukobirlik, Pankobirlik vb.) bünyesinde; özel ve kamu bankalarında başta yetiştiricilik olmak üzere tohumculuk, fide ve fidan yetiştiren firmalar, yeşil alan tesisi ve çeşit geliştirme olmak üzere tarımla ilgili kamu ve özel özel sektör kuruluşlarında; tarımsal üretim işletmelerinde, analiz laboratuvarlarında, organik tarım işletmeleri ve tarımsal danışmanlık işletmeleri bünyesinde olmak üzere oldukça geniş bir iş alanında istihdam edilebilirler. Ayrıca, girişimciliklerini kullanarak tarımsal üretim, danışmanlık vb. konularda kendi özel işletmelerini açabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030218995

Qualification Title
Bitkisel Üretim ve Teknolojileri MASTER OF SCIENCE (WITH THESIS)
Awarding BodyMUŞ ALPARSLAN UNIVERSITY
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.alparslan.edu.tr
OrientationAcademic
EQF Level7
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 7
Thematic AreasElectricity and energy
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Researching information by doing scientific research on herbal production and technologies to be able to access, evaluate, and expand information in depth and able to interpret The hypothesis for solving a problem in the field of crop production and technologies is independent. to construct a solution method, to develop and apply a solution method, to systematically analyze the results record and evaluate Written the developments in the field of herbal production and technologies, the processes and results of the studies, be able to convey in a systematic way verbally or visually To be able to use information and communication technologies required by the field of plant production and technologies. Collection, evaluation and interpretation of data on crop production and technologies competency in observing scientific, social and ethical values Ability to lead in multidisciplinary teams, solution approaches in complex situations Ability to develop and take responsibility, to work alone when necessary Time management skills in planning and conducting studies Ability to plan, write and publish scientific papers Ability to adapt a known idea, method or practice to a different field Informing the public on these issues by prioritizing the protection of the environment and biological diversity skill By promoting technological, social or cultural advances in academic and professional terms, knowledge To contribute to the process of becoming a society

Key Competencies-
Further Info

Program learning envisaged during the Herbal Production and Technologies Masters program The methods used to measure whether the outputs are achieved are given below. lesson units The outputs related to the course description are included in the section with the contribution to the final grades. shown. Midterm final examination Make-up Exam Quiz Homework Evaluation Project Submission Making Presentations with a Computer Thesis Submission Conducting Field and Laboratory Study Midterm and final exams are held at the dates, places and times determined and announced by the university. makes. Students end-of-term grades, midterm, final exam and other evaluations, if any Based on the results of the lecturers, taking into account that the students meet the attendance requirement, the instructors given by. In determining the end of term grade, the contribution of the activities during the term can be maximum 40% and the final The contribution of the exam is at least % for all courses in all masters programs determined by the regulation. 40 and at most 60%. Herbal Production and Technologies Masters Degree, who successfully defended their thesis and It is given to students who have passed all the courses in the program with a minimum grade of CB or S. For detailed information, see Muş Alparslan University Postgraduate Education and Examination Regulations .

Quality Assurance-
Access Requirements

Admission conditions are decided in accordance with the regulations determined by the Higher Education Council of Turkey. is given. Information on the conditions for application and admission to Masters programs, announced on the universitys website at the beginning of the academic year. The following conditions are both Turkish and Applies to foreign students: • Horticulture, Herbal Plants of the Department of Herbal Production and Technologies and Faculties of Agriculture Bachelors degree in Conservation, Field Crops, Soil Science and Plant Nutrition, Animal Science, Animal Production and Technologies, Crop Production and Technologies, Agricultural Economics be • At least 55 points from ALES (Academic Personnel and Graduate Education Entrance Exam) (or equivalent) have received • YDS (Foreign Language Proficiency Exam) held at the national level. (Interuniversity Board Foreign Language Exam) or KPDS (Public Personnel Language Exam), or International level IELTS (International) accepted by the Interuniversity Board English Test System) or TOEFL (Test of English as a Foreign Language) foreign language to be qualified in the exams. Students who do not have foreign language proficiency can apply. can be found, but their score in this area will be evaluated as 0. • Equivalency from the Council of Higher Education of candidates who have obtained a Bachelors Degree abroad. are required to obtain a certificate. • ALES score is valid for 5 years. • Candidates must apply in person. Applications with missing documents will not be evaluated. • For more information, Graduate Admission Procedures and Registration can be found in the Institutional Information menu. Visit the Procedures section.

Conditions for SuccessHerbal Production and Technologies Masters Degree, who successfully defended their thesis and It is given to students who have passed all the courses in the program with a minimum grade of CB or S. For detailed information, see Muş Alparslan University Postgraduate Education and Examination Regulations . In order for a student to graduate from the Herbal Production and Technologies Masters Program, must meet the following conditions: • Completing 120 ECTS credits with a passing grade (54 for 7 graduate courses) ECTS credits, 6 ECTS credits for the Seminar Course, 20 ECTS credits for the 2 Special Field Courses, plus 40 ECTS credits for Thesis Studies done for 2 consecutive semesters) • Having a GPA of at least 2.50 out of 4.00 • Prepare and successfully present your thesis
Progression Paths (Relationship Type)

Our graduates from the program are in the public service of T.C. Ministry of Agriculture and Forestry, T.C. Ministry of Industry and Trade, T.C. Science Industry and Technology Within the Ministry; in private and public universities; General Directorate of State Hydraulic Works, Agriculture and Within Credit Cooperatives, agricultural producers unions (eg Tariş, Çukobirlik, Pankobirlik etc.); special and companies that grow seeds, seedlings and saplings, especially aquaculture, in public banks, green in public and private private sector organizations related to agriculture, including field establishment and variety development; in agricultural production enterprises, analysis laboratories, organic agriculture enterprises and agricultural They can be employed in a wide range of business areas, including consulting firms. In addition, using their entrepreneurship, agricultural production, consultancy, etc. own private businesses they can open.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030218995


Qualification Title
Bitkisel Üretim ve Teknolojileri MASTER OF SCIENCE (WITH THESIS)

Awarding Body
MUŞ ALPARSLAN UNIVERSITY

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
7

TQF Level
7
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Researching information by doing scientific research on herbal production and technologies to be able to access, evaluate, and expand information in depth and able to interpret The hypothesis for solving a problem in the field of crop production and technologies is independent. to construct a solution method, to develop and apply a solution method, to systematically analyze the results record and evaluate Written the developments in the field of herbal production and technologies, the processes and results of the studies, be able to convey in a systematic way verbally or visually To be able to use information and communication technologies required by the field of plant production and technologies. Collection, evaluation and interpretation of data on crop production and technologies competency in observing scientific, social and ethical values Ability to lead in multidisciplinary teams, solution approaches in complex situations Ability to develop and take responsibility, to work alone when necessary Time management skills in planning and conducting studies Ability to plan, write and publish scientific papers Ability to adapt a known idea, method or practice to a different field Informing the public on these issues by prioritizing the protection of the environment and biological diversity skill By promoting technological, social or cultural advances in academic and professional terms, knowledge To contribute to the process of becoming a society


Key Competencies
-

Further Info

Program learning envisaged during the Herbal Production and Technologies Masters program The methods used to measure whether the outputs are achieved are given below. lesson units The outputs related to the course description are included in the section with the contribution to the final grades. shown. Midterm final examination Make-up Exam Quiz Homework Evaluation Project Submission Making Presentations with a Computer Thesis Submission Conducting Field and Laboratory Study Midterm and final exams are held at the dates, places and times determined and announced by the university. makes. Students end-of-term grades, midterm, final exam and other evaluations, if any Based on the results of the lecturers, taking into account that the students meet the attendance requirement, the instructors given by. In determining the end of term grade, the contribution of the activities during the term can be maximum 40% and the final The contribution of the exam is at least % for all courses in all masters programs determined by the regulation. 40 and at most 60%. Herbal Production and Technologies Masters Degree, who successfully defended their thesis and It is given to students who have passed all the courses in the program with a minimum grade of CB or S. For detailed information, see Muş Alparslan University Postgraduate Education and Examination Regulations .


Quality Assurance
-

Access Requirements

Admission conditions are decided in accordance with the regulations determined by the Higher Education Council of Turkey. is given. Information on the conditions for application and admission to Masters programs, announced on the universitys website at the beginning of the academic year. The following conditions are both Turkish and Applies to foreign students: • Horticulture, Herbal Plants of the Department of Herbal Production and Technologies and Faculties of Agriculture Bachelors degree in Conservation, Field Crops, Soil Science and Plant Nutrition, Animal Science, Animal Production and Technologies, Crop Production and Technologies, Agricultural Economics be • At least 55 points from ALES (Academic Personnel and Graduate Education Entrance Exam) (or equivalent) have received • YDS (Foreign Language Proficiency Exam) held at the national level. (Interuniversity Board Foreign Language Exam) or KPDS (Public Personnel Language Exam), or International level IELTS (International) accepted by the Interuniversity Board English Test System) or TOEFL (Test of English as a Foreign Language) foreign language to be qualified in the exams. Students who do not have foreign language proficiency can apply. can be found, but their score in this area will be evaluated as 0. • Equivalency from the Council of Higher Education of candidates who have obtained a Bachelors Degree abroad. are required to obtain a certificate. • ALES score is valid for 5 years. • Candidates must apply in person. Applications with missing documents will not be evaluated. • For more information, Graduate Admission Procedures and Registration can be found in the Institutional Information menu. Visit the Procedures section.


Conditions for Success
Herbal Production and Technologies Masters Degree, who successfully defended their thesis and It is given to students who have passed all the courses in the program with a minimum grade of CB or S. For detailed information, see Muş Alparslan University Postgraduate Education and Examination Regulations . In order for a student to graduate from the Herbal Production and Technologies Masters Program, must meet the following conditions: • Completing 120 ECTS credits with a passing grade (54 for 7 graduate courses) ECTS credits, 6 ECTS credits for the Seminar Course, 20 ECTS credits for the 2 Special Field Courses, plus 40 ECTS credits for Thesis Studies done for 2 consecutive semesters) • Having a GPA of at least 2.50 out of 4.00 • Prepare and successfully present your thesis

Progression Paths (Relationship Type)

Our graduates from the program are in the public service of T.C. Ministry of Agriculture and Forestry, T.C. Ministry of Industry and Trade, T.C. Science Industry and Technology Within the Ministry; in private and public universities; General Directorate of State Hydraulic Works, Agriculture and Within Credit Cooperatives, agricultural producers unions (eg Tariş, Çukobirlik, Pankobirlik etc.); special and companies that grow seeds, seedlings and saplings, especially aquaculture, in public banks, green in public and private private sector organizations related to agriculture, including field establishment and variety development; in agricultural production enterprises, analysis laboratories, organic agriculture enterprises and agricultural They can be employed in a wide range of business areas, including consulting firms. In addition, using their entrepreneurship, agricultural production, consultancy, etc. own private businesses they can open.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address