Yeterlilik Kodu | TR0030221101 | |
Yeterlilik Adı | Beslenme ve Diyetetik Tezli Yüksek Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Kırklareli Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Kayalı Kampüsü Merkez / KIRKLARELİ | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.klu.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 7 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 7 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Tıbbi teşhis ve tedavi teknolojisi | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08 | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 Yıl | |
Program Profili (Amaç) | Öğrencinin bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak bilgiye erişme, bilgiyi derleme, yorumlama ve değerlendirme becerisi kazanmasını sağlayan, lisans yeterliliklerine dayalı bir yükseköğretim programıdır. | |
Öğrenme Ortamları | Eğitim ve öğretim örgün şekilde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki araştırma merkezleri ve laboratuvarlarda uygulamalı eğitimler yapılır. | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri üstü düzeyde sahiptir.
| |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | (1) Lisansüstü programlarda her yarıyıl en az bir yarıyıl sonu sınavı akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır. Dersin haftalık bazda içeriği, ders kitabı, ilgili literatür, yarıyıl içi çalışmaları, ders başarı ölçme yöntemleri ve bunların başarı notuna katkısı öğretim üyesi tarafından dönem başında belirlenerek Öğrenci Bilgi Sistemin (ÖBS)’de yayınlanarak Enstitü Müdürlüğü ve öğrenci bilgilendirilir. Yarıyıl sonu sınavının başarı notuna katkısı % 50’den az olamaz. (2) Yarıyıl Sonu sınavlarında başarısız olan veya mazeretleri nedeniyle sınava katılamayan öğrenciler, ilgili derslerin bütünleme sınavlarına girebilirler. Devam şartını yerine getirmeyen öğrenci yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarına giremez. Başarı notu değerlendirmesinde bütünleme sınavı notu yarıyıl sonu sınavı notu yerine geçer. Uzmanlık Alan ve Seminer Derslerinin bütünleme sınavı yoktur. Lisansüstü derslerin “tek ders” sınavları yoktur. (3) Öğrencinin bir dersten yarıyıl sonu başarı notu, o derse ait yarıyıl içindeki çalışmalarda gösterdiği başarı düzeyi ile yarıyıl sonu sınavından veya bütünleme sınavından aldığı not dikkate alınarak, yönetmelikte belirlenen başarı notu tablosuna göre dersi veren öğretim üyesi tarafından değerlendirilir. Yarıyıl sonu veya bütünleme sınav tarihini takip eden en geç yedi (7) gün içinde “Yarıyıl Sonu Başarı Listesi” ile birlikte tez aşamasındaki öğrenciler için “Lisansüstü Uzmanlık Alanı Dersi Uygulama Formu” nu hazırlayarak EABD/EASD başkanlığına teslim eder. Anabilim dalı başkanlığı en geç iki (2) gün içerisinde yarıyıl sonu başarı listelerini ilgili Enstitüye gönderir. (4) Bir dersten başarılı sayılmak için, o dersin başarı notunun yüksek lisans programlarında en az “CC” olması gerekir. (5) Farklı üniversitelerden EYK kararı ile alınan derslere ait başarı durumu enstitülerde uygulanan not sistemine göre değerlendirilir ve EYK kararı ile kesinleşir. Öğrencinin programdaki zorunlu ve seçmeli tüm derslerini başarmış olması ve enstitü tarafından belirtilen kredi ve AKTSlerini doldurmuş olması gerekmektedir | |
Kalite Güvencesi | Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: 1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında tezli yüksek lisans programlarının açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler. 1.2. Yükseköğretim kurumlarında tezli yüksek lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. 2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir tezli yüksek lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür. 3. Belgelendirme: Tezli yüksek lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; tezli yüksek lisans diploması alır. 4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar. | |
Giriş Şartı | Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların; Beslenme ve Diyetetik bölümü lisans diplomasına veya Yükseköğretim Kurulunun denkliğini kabul ettiği yabancı ülkelerden alınan Beslenme ve Diyetetik lisans diplomasına sahip olmaları ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan veya YÖK tarafından ilan edilen ve ALES’e eşdeğer kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer puan almış olmaları ve 100’lük sistemde en az 60, 4’lük sistemde en az 2.29 lisans not ortalaması koşulunu taşıyor olmaları gerekir. Başvuru kabullerinde; enstitülerin ilgili anabilim dalları, 55 standart puandan az olmamak kaydıyla, farklı ALES puanı alt sınırı belirleyebilir.. Not: Yüksek lisansa başvuruda bulunacak adaylardan dil şartı aranmayacaktır. Ancak Sağlık Bilimleri Enstitüsü yönetim kurulu kararına bağlı olarak dil şartı aranabilmektedir. | |
Başarma Şartları | Öğrencinin programdaki zorunlu ve seçmeli tüm derslerini başarmış olması ve enstitü tarafından belirtilen kredi ve AKTSlerini doldurmuş olması gerekmektedir Lisansüstü dersleri (90 AKTS karşılığı) geçmek ve bitirme tezini tamamlayıp başarıyla savunmak. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Uzman diyetisyen ünvanı alan mezunlar, doktora programlarına devam edebildikleri gibi üniversitelerin araştırma görevlisi veya öğretim görevlisi kadrolarında görev alabilirler. Bunun yanında mezunlarımız özel/kamu hastanelerinde, toplu beslenme hizmeti verilen yerlerde, fabrikalarda, bireysel danışmanlık hizmetleri veren yerlerde, kamu/özel kurumlarda uzman diyetisyen ünvanı ile çalışma imkânı bulabilirler. | |
Yasal Dayanağı | 1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu 1.1. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği 2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35) 2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030221101
ISCO 08
ISCO 08
Öğrencinin bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak bilgiye erişme, bilgiyi derleme, yorumlama ve değerlendirme becerisi kazanmasını sağlayan, lisans yeterliliklerine dayalı bir yükseköğretim programıdır.
Eğitim ve öğretim örgün şekilde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki araştırma merkezleri ve laboratuvarlarda uygulamalı eğitimler yapılır.
- Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili olay, olgu, güncel durum ve sorunları, alanın kavramsal, kuramsal ve uygulamalı bilgileri ile açıklar / analiz eder.
- Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kavramsal, kuramsal ve uygulamalı bilgilerin gerektirdiği araç-gereçleri belirlenen standartlara uygun olarak uygular.
- Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kavramsal, kuramsal ve uygulamalı bilgileri farklı disiplin alanı bilgileriyle ilişkilendirir.
- Beslenme ve diyetetik alan literatürü kapsamındaki farklı araştırma verilerini, analiz etme, yorumlama,değerlendirme ve raporlama süreçlerine uygun yapar.
- Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kavramsal ve kuramsal bilgiler ile teknolojik araç-gereçleri kullanarak belirlenen durumlara yönelik bilimsel araştırma yapar.
- Sağlık, beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili araştırmalarda, araştırmanın amacına uygun farklı istatistiksel analiz yöntemlerini etkili olarak uygular.
- Sağlık, beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili bireysel / toplumsal problemlerin çözümüne ilişkin bireysel /ekip üyesi olarak gerekli sorumluluklarını yerine getirir.
- Sağlık, beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili bireysel / toplumsal problemlere ilişkin bilimsel ve sürdürülebilir çözüm önerileri geliştirir.
- Sağlık, beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili bireysel / toplumsal düzeydeki hizmetlerin yürütülmesinde etkili iletişim, eleştirel-yaratıcı düşünme, problem ve bilişim teknolojilerini etkili kullanır.
- Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili alan ulusal ve uluslararası alandaki literatürü ve teknolojik gelişmeleri takip ederek mesleki gelişim gereksinimlerini belirler.
- Beslenme ve diyetetik alanında, ilgili mevzuat konusunda yeterli bilgi birikimine sahiptir, alanı ile ilgili görev, hak ve sorumluluklarına ilişkin mevzuat ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.
- Alanla ilgili problemin tanımlanması, probleme ilişkin uygun araçlarla verilerin toplanması, analiz edilmesi, yorumlanması, raporlanması ve başkalarına sunumu aşamalarını etkili olarak yürütür.
- Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili araştırma ve hizmet üretim süreçlerinde mesleki etik değerler ve evrensel değerlere uygun hareket eder.
- Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili araştırma ve hizmet üretim süreçlerinde ulusal ve uluslararası yasal mevzuata uygun hareket eder.
- Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili alan literatürünü takip etme ve hizmet üretim süreçlerinde, bir yabancı dili (İngilizce) Avrupa Dil Portfolyosu B2 düzeyinde etkili olarak kullanır.
Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri üstü düzeyde sahiptir.
- Okuma yazma yetkinliği
- Çoklu dil yetkinliği
- Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
- Dijital yetkinlik
- Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
- Vatandaşlık yetkinliği
- Girişimcilik yetkinliği
- Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
(1) Lisansüstü programlarda her yarıyıl en az bir yarıyıl sonu sınavı akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır. Dersin haftalık bazda içeriği, ders kitabı, ilgili literatür, yarıyıl içi çalışmaları, ders başarı ölçme yöntemleri ve bunların başarı notuna katkısı öğretim üyesi tarafından dönem başında belirlenerek Öğrenci Bilgi Sistemin (ÖBS)’de yayınlanarak Enstitü Müdürlüğü ve öğrenci bilgilendirilir. Yarıyıl sonu sınavının başarı notuna katkısı % 50’den az olamaz.
(2) Yarıyıl Sonu sınavlarında başarısız olan veya mazeretleri nedeniyle sınava katılamayan öğrenciler, ilgili derslerin bütünleme sınavlarına girebilirler. Devam şartını yerine getirmeyen öğrenci yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarına giremez. Başarı notu değerlendirmesinde bütünleme sınavı notu yarıyıl sonu sınavı notu yerine geçer. Uzmanlık Alan ve Seminer Derslerinin bütünleme sınavı yoktur. Lisansüstü derslerin “tek ders” sınavları yoktur.
(3) Öğrencinin bir dersten yarıyıl sonu başarı notu, o derse ait yarıyıl içindeki çalışmalarda gösterdiği başarı düzeyi ile yarıyıl sonu sınavından veya bütünleme sınavından aldığı not dikkate alınarak, yönetmelikte belirlenen başarı notu tablosuna göre dersi veren öğretim üyesi tarafından değerlendirilir. Yarıyıl sonu veya bütünleme sınav tarihini takip eden en geç yedi (7) gün içinde “Yarıyıl Sonu Başarı Listesi” ile birlikte tez aşamasındaki öğrenciler için “Lisansüstü Uzmanlık Alanı Dersi Uygulama Formu” nu hazırlayarak EABD/EASD başkanlığına teslim eder. Anabilim dalı başkanlığı en geç iki (2) gün içerisinde yarıyıl sonu başarı listelerini ilgili Enstitüye gönderir.
(4) Bir dersten başarılı sayılmak için, o dersin başarı notunun yüksek lisans programlarında en az “CC” olması gerekir. (5) Farklı üniversitelerden EYK kararı ile alınan derslere ait başarı durumu enstitülerde uygulanan not sistemine göre değerlendirilir ve EYK kararı ile kesinleşir. Öğrencinin programdaki zorunlu ve seçmeli tüm derslerini başarmış olması ve enstitü tarafından belirtilen kredi ve AKTSlerini doldurmuş olması gerekmektedir
Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
- YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
- YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
- YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar, YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde tezli yüksek lisans programlarının kalite güvencesi şu şekilde sağlanır:
1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında tezli yüksek lisans programlarının açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
1.2. Yükseköğretim kurumlarında tezli yüksek lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir tezli yüksek lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
3. Belgelendirme: Tezli yüksek lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; tezli yüksek lisans diploması alır.
4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların; Beslenme ve Diyetetik bölümü lisans diplomasına veya Yükseköğretim Kurulunun denkliğini kabul ettiği yabancı ülkelerden alınan Beslenme ve Diyetetik lisans diplomasına sahip olmaları ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan veya YÖK tarafından ilan edilen ve ALES’e eşdeğer kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer puan almış olmaları ve 100’lük sistemde en az 60, 4’lük sistemde en az 2.29 lisans not ortalaması koşulunu taşıyor olmaları gerekir. Başvuru kabullerinde; enstitülerin ilgili anabilim dalları, 55 standart puandan az olmamak kaydıyla, farklı ALES puanı alt sınırı belirleyebilir.. Not: Yüksek lisansa başvuruda bulunacak adaylardan dil şartı aranmayacaktır. Ancak Sağlık Bilimleri Enstitüsü yönetim kurulu kararına bağlı olarak dil şartı aranabilmektedir.
Uzman diyetisyen ünvanı alan mezunlar, doktora programlarına devam edebildikleri gibi üniversitelerin araştırma görevlisi veya öğretim görevlisi kadrolarında görev alabilirler. Bunun yanında mezunlarımız özel/kamu hastanelerinde, toplu beslenme hizmeti verilen yerlerde, fabrikalarda, bireysel danışmanlık hizmetleri veren yerlerde, kamu/özel kurumlarda uzman diyetisyen ünvanı ile çalışma imkânı bulabilirler.
1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
1.1. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği
2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030221101 | |
Qualification Title | BESLENME VE DİYETETİK TEZLİ YÜKSEK LİSANS Masters Degree | |
Awarding Body | Kırklareli University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.klu.edu.tr/ | |
Orientation | General | |
EQF Level | 7 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 7 | |
Thematic Areas | Medical diagnostic and treatment technology | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 120 | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | Explains / analyzes events, facts, current situations and problems in the field of nutrition and dietetics with the conceptual, theoretical and applied knowledge of the field. Applies the tools and equipment required by conceptual, theoretical and practical knowledge in the field of nutrition and dietetics in accordance with the determined standards. Associates conceptual, theoretical and applied information about nutrition and dietetics with knowledge of different disciplines. Makes it suitable for analysis, interpretation, evaluation and reporting processes of different research data within the scope of nutrition and dietetics field literature. Conducts scientific research on determined situations by using conceptual and theoretical knowledge and technological tools in the field of nutrition and dietetics. Applies different statistical analysis methods suitable for the purpose of the research effectively in researches related to health, nutrition and dietetics. Fulfills the necessary responsibilities as an individual / team member regarding the solution of individual / social problems in the field of health, nutrition and dietetics. Develops scientific and sustainable solutions to individual / social problems related to health, nutrition and dietetics. Uses effective communication, critical-creative thinking, problem and information technologies in the execution of individual / social services in the field of health, nutrition and dietetics. The field related to nutrition and dietetics determines professional development needs by following the national and international literature and technological developments. The field related to nutrition and dietetics works in cooperation with different fields at national and international level, inside and outside the field. It effectively carries out the stages of defining the problem in the field, collecting data with appropriate tools related to the problem, analyzing, interpreting, reporting and presenting it to others. Acts in accordance with professional ethical values ??and universal values ??in research and service production processes in the field of nutrition and dietetics. It acts in accordance with national and international legal regulations in research and service production processes in the field of nutrition and dietetics. Uses a foreign language (English) effectively at B2 level of the European Language Portfolio in following the field literature on nutrition and dietetics and in service production processes. | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | For Turkish Citizens; First Cycle (Bachelors) Degree diploma, (2) A minimum score of 60 in the Examination for Academic Personnel and Graduate Studies (ALES) or equivalent international examinations scores for graduate-level programmes such as GRE, GMAT, etc., recognised by YÖK. Candidates gain access to the programmes based on their composite scores consisting of the scores on ALES and first cycle degree grade point averages. For International Students: First Cycle Degree diploma obtained from universities recognised by YÖK. Candidates gain access to the programmes based on their first cycle degree grade point averages | |
Conditions for Success | Passing graduate courses (90 ECTS) and successfully defending the graduation thesis. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Graduates who have the title of specialist dietician can continue their doctorate programs as well as work as research assistants or lecturers at universities. In addition, our graduates can find the opportunity to work with the title of specialist dietician in private / public hospitals, places where catering service is provided, factories, places that provide individual consultancy services, and public / private institutions. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030221101
Explains / analyzes events, facts, current situations and problems in the field of nutrition and dietetics with the conceptual, theoretical and applied knowledge of the field. Applies the tools and equipment required by conceptual, theoretical and practical knowledge in the field of nutrition and dietetics in accordance with the determined standards. Associates conceptual, theoretical and applied information about nutrition and dietetics with knowledge of different disciplines. Makes it suitable for analysis, interpretation, evaluation and reporting processes of different research data within the scope of nutrition and dietetics field literature. Conducts scientific research on determined situations by using conceptual and theoretical knowledge and technological tools in the field of nutrition and dietetics. Applies different statistical analysis methods suitable for the purpose of the research effectively in researches related to health, nutrition and dietetics. Fulfills the necessary responsibilities as an individual / team member regarding the solution of individual / social problems in the field of health, nutrition and dietetics. Develops scientific and sustainable solutions to individual / social problems related to health, nutrition and dietetics. Uses effective communication, critical-creative thinking, problem and information technologies in the execution of individual / social services in the field of health, nutrition and dietetics. The field related to nutrition and dietetics determines professional development needs by following the national and international literature and technological developments. The field related to nutrition and dietetics works in cooperation with different fields at national and international level, inside and outside the field. It effectively carries out the stages of defining the problem in the field, collecting data with appropriate tools related to the problem, analyzing, interpreting, reporting and presenting it to others. Acts in accordance with professional ethical values ??and universal values ??in research and service production processes in the field of nutrition and dietetics. It acts in accordance with national and international legal regulations in research and service production processes in the field of nutrition and dietetics. Uses a foreign language (English) effectively at B2 level of the European Language Portfolio in following the field literature on nutrition and dietetics and in service production processes.
For Turkish Citizens; First Cycle (Bachelors) Degree diploma, (2) A minimum score of 60 in the Examination for Academic Personnel and Graduate Studies (ALES) or equivalent international examinations scores for graduate-level programmes such as GRE, GMAT, etc., recognised by YÖK. Candidates gain access to the programmes based on their composite scores consisting of the scores on ALES and first cycle degree grade point averages. For International Students: First Cycle Degree diploma obtained from universities recognised by YÖK. Candidates gain access to the programmes based on their first cycle degree grade point averages
Graduates who have the title of specialist dietician can continue their doctorate programs as well as work as research assistants or lecturers at universities. In addition, our graduates can find the opportunity to work with the title of specialist dietician in private / public hospitals, places where catering service is provided, factories, places that provide individual consultancy services, and public / private institutions.
Qualification is continuous