Yeterlilik Kodu

TR0030035245

Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Tezli Yüksek Lisans Diploması
Sorumlu KurumÜsküdar Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAltunizade, Üniversite Sok. No:14, 34662 Üsküdar/İstanbul
Sorumlu Kurum URLhttp://www.uskudar.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 7
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıp
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)

Beslenme ve Diyetetik Programında yürütülen Yüksek Lisans Programı ile öğrencilerin beslenme ve diyetetik ile ilgili alanlarda uzmanlaşmaları ve bu disiplindeki becerilerini temel ve uygulamalı alanlarda geliştirebilmeleri ile toplum sağlığını etkileyecek sorunların çözümü ile insan sağlığının korunması amaçlanmaktadır. İnsan yaşamı ile ilgili konularda ve bunun gibi konularda bilimsel ve teknolojik alanda gerekli katkıları yapabilecek, etkili ve verimli çalışma disiplini kazanmış, girişimcilik yetenekleri ile donatılmış uluslar arası standartlarda insan gücünün yetiştirilmesinde lisansüstü eğitimin verilmesi programın temel hedefidir. Lisansüstü programlardaki tüm dersler bölüm öğretim üyeleri tarafından aktarılmaktadır.

Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Lisans düzeyinde edindiği alana özgü temel bilgileri uzmanlık düzeyinde mesleki ve etik kurallar çerçevesinde uygular.
  • Alanıyla ilgili ulusal ve uluslararası mevzuatı ve standartları takip eder.
  • Alanına özgü değişik araştırma yöntemlerini kullanarak analiz/sentez yapar ve uygun çözüm önerileri geliştirir.
  • Teknolojik gelişmelere paralel olarak alanıyla ilgili araç-gereçleri kullanır.
  • Alanında ve disiplinler arası etkileşim içinde ekip üyesi olarak sorumluluk üstlenir.
  • Özgün bir araştırmayı bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak yürütür.
  • Alana özgü bireysel ve toplumsal sağlık sorunlarına yönelik yeni yaklaşımlar ve çözüm önerileri geliştirir.
  • Akademik çalışmalarının çıktılarını akademik ortamlarda sunarak ve yayınlayarak literatüre katkıda bulunur.
  • Alanı ile ilgili sağlık politikaları ve uygulamalarının birey ve toplum sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirir.
  • Bilimsel ve teknolojik alanların yanı sıra sosyal ve kültürel alandaki gelişmeleri takip eder.
  • Yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinerek alanında ileri düzeydeki ulusal ve uluslararası temel ve güncel bilgileri, uygulamaları takip eder.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

a) Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların lisans diplomasına sahip olması gerekir. Yurt dışından alınmış lisans diplomalarının denklikleri Yükseköğretim Kurulu’nca onaylanmış olmalıdır.
b) Programa Beslenme ve Diyetetik mezunları başvurabileceklerdir.
c) Tezli programa başvuran adaylar mezuniyet lisans not ortalamasının 4’lük sistem üzerinden en az 2,5 olması gerekmektedir.
d) Tezli programa başvuran adaylar Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’ndan (ALES) en az 70 puan almış olmalıdırlar. Üniversitelerarası Kurul tarafından LES sınavına eşdeğer sayılan ve uluslararası düzeyde kabul gören "Graduate Record Examination" (GRE) ya da Graduate Management Admission Test (GMAT) sınavında en az ALES sınavına eşdeğer bir puan alan adaylar da değerlendirmeye alınır.
e) Tezli programa başvuran adaylar ÜDS/KPDS/YDS/YÖKDİL sınavlarının birinden 50 ve üzeri puan almış olmalıdırlar. Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde; ALES puanı, yabancı dil puanı, lisans not ortalaması, mesleki bilgi değerlendirme sınavı ve mülakat sonucu değerlendirilir.
f) Değerlendirmede ALES puanının % 30'u, yabancı dilin %10’u, lisans not ortalamasının % 20'si, mesleki bilgi değerlendirme sınavının %20’si, mülakat sonucunun % 20'si dikkate alınarak anabilim dalı akademik kurulu önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla puanlar arası yüksekten düşüğe doğru sıralama yapılır.

Başarma ŞartlarıTezli yüksek lisans programı toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az 7 ders, 1 seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dahil en az 8 ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar, hastanelerde klinik diyetisyen veya yönetici diyetisyen olarak, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında yönetici diyetisyen veya toplum sağlığı diyetisyeni, besin sanayinde, bireysel diyet danışma ve eğitim merkezlerinde çalışabilmekte ve/veya akademisyen olarak istihdam edilebilmektedir.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030035245


Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Tezli Yüksek Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Üsküdar Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Altunizade, Üniversite Sok. No:14, 34662 Üsküdar/İstanbul

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
7

TYÇ Seviyesi
7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)

Beslenme ve Diyetetik Programında yürütülen Yüksek Lisans Programı ile öğrencilerin beslenme ve diyetetik ile ilgili alanlarda uzmanlaşmaları ve bu disiplindeki becerilerini temel ve uygulamalı alanlarda geliştirebilmeleri ile toplum sağlığını etkileyecek sorunların çözümü ile insan sağlığının korunması amaçlanmaktadır. İnsan yaşamı ile ilgili konularda ve bunun gibi konularda bilimsel ve teknolojik alanda gerekli katkıları yapabilecek, etkili ve verimli çalışma disiplini kazanmış, girişimcilik yetenekleri ile donatılmış uluslar arası standartlarda insan gücünün yetiştirilmesinde lisansüstü eğitimin verilmesi programın temel hedefidir. Lisansüstü programlardaki tüm dersler bölüm öğretim üyeleri tarafından aktarılmaktadır.


Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Lisans düzeyinde edindiği alana özgü temel bilgileri uzmanlık düzeyinde mesleki ve etik kurallar çerçevesinde uygular.
  • Alanıyla ilgili ulusal ve uluslararası mevzuatı ve standartları takip eder.
  • Alanına özgü değişik araştırma yöntemlerini kullanarak analiz/sentez yapar ve uygun çözüm önerileri geliştirir.
  • Teknolojik gelişmelere paralel olarak alanıyla ilgili araç-gereçleri kullanır.
  • Alanında ve disiplinler arası etkileşim içinde ekip üyesi olarak sorumluluk üstlenir.
  • Özgün bir araştırmayı bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak yürütür.
  • Alana özgü bireysel ve toplumsal sağlık sorunlarına yönelik yeni yaklaşımlar ve çözüm önerileri geliştirir.
  • Akademik çalışmalarının çıktılarını akademik ortamlarda sunarak ve yayınlayarak literatüre katkıda bulunur.
  • Alanı ile ilgili sağlık politikaları ve uygulamalarının birey ve toplum sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirir.
  • Bilimsel ve teknolojik alanların yanı sıra sosyal ve kültürel alandaki gelişmeleri takip eder.
  • Yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinerek alanında ileri düzeydeki ulusal ve uluslararası temel ve güncel bilgileri, uygulamaları takip eder.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

a) Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların lisans diplomasına sahip olması gerekir. Yurt dışından alınmış lisans diplomalarının denklikleri Yükseköğretim Kurulu’nca onaylanmış olmalıdır.
b) Programa Beslenme ve Diyetetik mezunları başvurabileceklerdir.
c) Tezli programa başvuran adaylar mezuniyet lisans not ortalamasının 4’lük sistem üzerinden en az 2,5 olması gerekmektedir.
d) Tezli programa başvuran adaylar Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’ndan (ALES) en az 70 puan almış olmalıdırlar. Üniversitelerarası Kurul tarafından LES sınavına eşdeğer sayılan ve uluslararası düzeyde kabul gören "Graduate Record Examination" (GRE) ya da Graduate Management Admission Test (GMAT) sınavında en az ALES sınavına eşdeğer bir puan alan adaylar da değerlendirmeye alınır.
e) Tezli programa başvuran adaylar ÜDS/KPDS/YDS/YÖKDİL sınavlarının birinden 50 ve üzeri puan almış olmalıdırlar. Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde; ALES puanı, yabancı dil puanı, lisans not ortalaması, mesleki bilgi değerlendirme sınavı ve mülakat sonucu değerlendirilir.
f) Değerlendirmede ALES puanının % 30'u, yabancı dilin %10’u, lisans not ortalamasının % 20'si, mesleki bilgi değerlendirme sınavının %20’si, mülakat sonucunun % 20'si dikkate alınarak anabilim dalı akademik kurulu önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla puanlar arası yüksekten düşüğe doğru sıralama yapılır.


Başarma Şartları
Tezli yüksek lisans programı toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az 7 ders, 1 seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dahil en az 8 ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar, hastanelerde klinik diyetisyen veya yönetici diyetisyen olarak, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında yönetici diyetisyen veya toplum sağlığı diyetisyeni, besin sanayinde, bireysel diyet danışma ve eğitim merkezlerinde çalışabilmekte ve/veya akademisyen olarak istihdam edilebilmektedir.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030035245

Qualification Title
Awarding BodyUskudar University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.uskudar.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level7
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 7
Thematic AreasMedicine
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030035245


Qualification Title

Awarding Body
Uskudar University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
7

TQF Level
7
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address