Yeterlilik Kodu | TR0030033028 | |
Yeterlilik Adı | Beslenme ve Diyetetik Tezli Yüksek Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Namık Kemal, Kampüs Cad No:1, 59030 Süleymanpaşa/Tekirdağ | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.nku.edu.tr/ | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 7 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 7 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Topluluk sağlığı | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | Beslenme ve Diyetetik Yüksek Lisans Programı ilk öğrencilerini 2017-2018 Güz Yarıyılında almıştır. Anabilim dalımızda eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri 1 Profesör, 1 Doçent, 3 Yardımcı Doçent tarafından sağlanmaktadır. Programın yıllık kontenjanı Enstitü yönetim kurulu tarafından belirlenir. Öğretim Dili Türkçe´dir. Program, beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili zorunlu dersler ile seçmeli dersler içermektedir. 1. ve 2. yarıyılda alan ile ilgili zorunlu ve seçmeli dersler; 3. ve 4. yarıyılda alanla ilgili tez çalışması yürütülmektedir. | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | 1-Uygun teşhis veya izleme prosedürlerini, tedaviyi, müdahaleleri ve/veya diğer işlemleri emniyetli ve etkili bir şekilde yapabilir. | |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Başarılı sayılmak için başarı notunun yüksek lisans programında en az 65 puan olması gerekir. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Beslenme ve Diyetetik Yüksek Lisans Programına başvurabilmek için adayların; a) Beslenme ve Diyetetik lisans diplomasına lisans diplomasına sahip olmaları, ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES’ten sayısal puan türünde en az 55 standart puan almış olmaları veya ALES sonucu yerine Senato tarafından eşdeğerliği kabul edilerek başarı taban puanları belirlenen ve uluslararası düzeyde kabul gören sınavlarda başarılı olmaları gerekir. b) Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde başarı notu; lisans mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının %20’si, ALES’ten alınan standart puanın %50’si ve her bir anabilim dalı için enstitü yönetim kurulunca kurulan jüri tarafından yapılan mülakat sonucu alınan puanın %30’u toplanarak bulunur. Bir adayın başarılı sayılabilmesi için başarı notunun en az 65 olması gerekir. En yüksek puandan en küçüğe doğru sıralama yapılarak ilan edilen kontenjan kadar öğrenci alınır. | |
Başarma Şartları | En az 90 AKTS'lik 10 ders (30 yerel kredi) ile bir dönem projesine kayıtlanmakla (Başarılı/Başarısız olarak değerlendirilen Dönem Projesinin kredisi bulunmamaktadır. ) Programlarında öngörülen tüm derslerden en az CC/S notu ile başarılı olmakla, 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmakla yükümlüdürler. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Bu programla; alanında uzman diyetisyenlerin mesleki yeterliliklerini artırmaya yönelik tezli yüksek lisans ile uzmanlıklarını belgelemeleri sağlanarak, Sağlık Bakanlığı ve bünyesindeki kuruluşlarda, Üniversite ve Özel Hastanelerde, çeşitli alanlarda özelleşmiş kliniklerde, toplu beslenme yapılan kurumlarda, gıda sanayinde sorumlu veya yönetici diyetisyen olarak ve Üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakültelerinde ve Yüksekokullarında akademisyen olarak görevlendirmede öncelik sahibi olurlar. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030033028
Beslenme ve Diyetetik Yüksek Lisans Programı ilk öğrencilerini 2017-2018 Güz Yarıyılında almıştır. Anabilim dalımızda eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri 1 Profesör, 1 Doçent, 3 Yardımcı Doçent tarafından sağlanmaktadır. Programın yıllık kontenjanı Enstitü yönetim kurulu tarafından belirlenir. Öğretim Dili Türkçe´dir. Program, beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili zorunlu dersler ile seçmeli dersler içermektedir. 1. ve 2. yarıyılda alan ile ilgili zorunlu ve seçmeli dersler; 3. ve 4. yarıyılda alanla ilgili tez çalışması yürütülmektedir.
1-Uygun teşhis veya izleme prosedürlerini, tedaviyi, müdahaleleri ve/veya diğer işlemleri emniyetli ve etkili bir şekilde yapabilir.
2-Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak tasarlayıp sonuçlandırır ve raporlar.
3-Mesleğin yasal ve etik sınırları içerisinde uygulamalar yapabilir.
4-Kültür, eşitlik ve çeşitliliğin uygulamalar üzerindeki etkisi konusunda bilgi sahibi olur.
5-İnsan vücudunun yapısını ve işleyişini, mesleği ile ilgili sağlık, hastalıkl ve işlevsel bozukluk bilgileriyle birlikte anlar.
6-Hasta haklarına, değerlerine ve özerkliğine saygı gösterme ve bunları yerine getirme gereksinimini ve sağlıklarıyla ilgili kararlardaki merkezi rolü anlar.
7-Çeşitli birey, grup ve topluluklarla etkileşim kurarken etkili ve uygun sözel ve sözsüz iletişim becerilerini kullanabilir.
8-Bireylerin beslenme durumlarını değerlendirir, yorumlar.
9-Beslenme ve diyetetik uygulamaları bağlamında, uygun eğitim statejileri, iletişimi güçlendirme, davranış değişikliği ve sağlığın teşviki modellerini kurar.
10-Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlayabilir ve/veya sunabilir.
11-Beceri ve bilgiyi güncel tutma ihtiyacını korurken yaşam boyu öğrenmenin önemini anlar.
12-Başka alanlarla beslenme ve diyetetik alanı arasındaki teorik ve pratik ilişkiyi kurabilir.
13-Alanındaki temel ve güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve multimedya eğitim araç gereçleri ile diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri takip edebilir.
Başarılı sayılmak için başarı notunun yüksek lisans programında en az 65 puan olması gerekir.
Beslenme ve Diyetetik Yüksek Lisans Programına başvurabilmek için adayların; a) Beslenme ve Diyetetik lisans diplomasına lisans diplomasına sahip olmaları, ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES’ten sayısal puan türünde en az 55 standart puan almış olmaları veya ALES sonucu yerine Senato tarafından eşdeğerliği kabul edilerek başarı taban puanları belirlenen ve uluslararası düzeyde kabul gören sınavlarda başarılı olmaları gerekir. b) Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde başarı notu; lisans mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının %20’si, ALES’ten alınan standart puanın %50’si ve her bir anabilim dalı için enstitü yönetim kurulunca kurulan jüri tarafından yapılan mülakat sonucu alınan puanın %30’u toplanarak bulunur. Bir adayın başarılı sayılabilmesi için başarı notunun en az 65 olması gerekir. En yüksek puandan en küçüğe doğru sıralama yapılarak ilan edilen kontenjan kadar öğrenci alınır.
Bu programla; alanında uzman diyetisyenlerin mesleki yeterliliklerini artırmaya yönelik tezli yüksek lisans ile uzmanlıklarını belgelemeleri sağlanarak, Sağlık Bakanlığı ve bünyesindeki kuruluşlarda, Üniversite ve Özel Hastanelerde, çeşitli alanlarda özelleşmiş kliniklerde, toplu beslenme yapılan kurumlarda, gıda sanayinde sorumlu veya yönetici diyetisyen olarak ve Üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakültelerinde ve Yüksekokullarında akademisyen olarak görevlendirmede öncelik sahibi olurlar.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030033028 | |
Qualification Title | Beslenme ve Diyetetik Tezli Yüksek Lisans Diploması | |
Awarding Body | ||
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | Academic | |
EQF Level | 7 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 7 | |
Thematic Areas | Community sanitation | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 90 | |
Program Duration | 2 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |