Yeterlilik Kodu

TR0030028109

Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması
Sorumlu Kurumİstanbul Aydın Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiFlorya Yerleşkesi (Halit Aydın Yerleşkesi) Beşyol Mah.Inönü Cad.No: 38 Sefaköy–Küçükçekmece / İSTANBUL
Sorumlu Kurum URLhttps://www.aydin.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıp
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Program, 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında eğitime başlayarak ilk öğrencilerini almıştır. Programın amacı, mesleki ulusal ve uluslararası özgün araştırma ve geliştirme faaliyetlerine odaklanarak, yaşam boyu yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığın korumasına, iyileştirmesine, geliştirilmesine ve yaşam kalitesinin artırılmasına nasıl katkı sağlayabileceğini anlamış, içselleştirmiş sağlık meslek profesyoneli, diyetisyenler yetiştirmektir. Ders programında 5 temel alana (Temel ve Sosyal Bilimler, Beslenme Bilimleri, Diyetetik, Toplu Beslenme Sistemleri, Toplum Beslenmesi) yönelik dersler bulunmaktadır. Program, Beslenme ve Diyetetik Ulusal Çekirdek Eğitim Programı (BDBÇEP) ile uyumludur.
Öğrenme Ortamları
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümünde eğitim ve öğretim örgün ve tam zamanlı şekilde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya mesleki eğitim olarak uygulamalı eğitimler yapılır.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Beslenme ve Diyetetik alanında sahip olunan gerekli bilgiler ile güncel yaşantıda karşılaşılan ve/veya ulusal-uluslararası alanda rastlanılan gelişmeleri ilişkilendirebilir, bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği; güncel bilgi ve becerileri kullanarak bireylerin beslenme durumunu saptar, değerlendirir, yorumlar, çözüm yolları üretir, tıbbi beslenme tedavisi uygular, toplumun ve dünyanın gündemindeki olayları/gelişmeleri izler, değerlendirir, sağlıkta etik kurallarını uygular ve çözüm önerileri getirir.
  • Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve gerektiğinde tedavisi için kullanır.
  • Beslenme bilimlerinde bilgisayar, istatistik, bilişim ve iletişim teknolojilerini ve araştırma yapabilme yeterliliklerini kullanır.
  • Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri detaylı olarak düşünüp uygulamaya geçirme, özellikle problem çözme ve karar verme becerisine sahip olur, eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilir, farklı yaş gruplarındaki hasta bireylere uygun tıbbi beslenme tedavisini planlayabilir, uygulayabilir, izleyebilir, değerlendirebilir ve klinik araştırmalara katılabilir.
  • Kişisel gelişimi sağlamayı ve yaşam boyu öğrenmeyi benimser; kalite anlayışını benimser, alanı ve farklı disiplinler ile ilgili bilgiyi değerlendirebilme becerisine sahip olur ve alanıyla ilgili eğitim, tanıtım ve bilgilendirme programlarına destek verir.
  • Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamaların doğruluğunu göstermek için bilgilerini kullanır, gerekçeler ve kanıtlar sunarak düşünce ve görüşlerini sözlü ve yazılı olarak açık bir şekilde ifade eder ve tüm paydaşlarla etik ilkeler doğrultusunda etkili iletişim kurar.
  • Çalışmalarının her aşamasında hastalarıyla ve tedavinin gerektirdiği diğer disiplinlerle etkin iletişim kurar, gereken bilgisayar yazılımlarını kullanır, ekip çalışmasının koordineli bir şekilde yürütülmesini sağlar.
  • Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanarak beslenme ve diyetetik alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurabilir ve kültürlerarası iletişim kurma becerisine sahip olur.
  • Diyetisyenlik mesleğinin gelişimine katkıda bulunabilmek için güncel tedavi yaklaşımlarını takip eder, kanıta dayalı bilimsel araştırmaları takip eder, etik değerlere uygun hareket eder, kalite kültürü konusunda bilince sahip olmanın yanı sıra sosyal adalet ve çevrenin sürdürülebilirliğinin önemini benimser, bu doğrultularda eğitim materyalleri geliştirir.
Anahtar Yetkinlikler
  • Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
  • Öğrenme Yetkinliği
  • İletişim ve Sosyal Yetkinlik
  • Beslenme ve Diyetetik Alanına Özgü Yetkinlik
  • Eleştirel Değerlendirebilme Yetkinliği
  • Problem Çözme ve Karar Alma Yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Üniversite ve bölümün standart ölçme değerlendirme yöntemleri olan ödev, sınav, proje ve sunumların değerlendirilmesi için “İstanbul Aydın Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin Dördüncü Bölümünde Sınav, Değerlendirme ve Not Sistemi yer almaktadır. Bu sisteme göre UBİS-Eğitim Bilgi Sistemi-Ders Planı sekmesinden her bir derse ait ders bilgileri yer almaktadır. Ders bilgileri kısmında her dönem başında derslerin sorumlu öğretim üyeleri tarafından tanımlanan “Ölçme ve Değerlendirme” yöntemleri belirlenmektedir. Belirtilen bu yöntemler ders tanıtım formlarında öğrencilere her ders dönemi başında sunulmaktadır.
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını (KİDR)” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. Beslenme ve Diyetetik Programı Özdeğerlendirme raporu yıllık hazırlanır.

Program, Sağlık Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (SABAK) tarafından 2024-2026 yılları arasında 2 yıl süreyle akredite edilmiştir Sağlık Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (SABAK) Başlangıç: 20.03.2024 / Bitiş: 30.09.2026

Giriş Şartı
  • Türk öğrenciler, Beslenme ve Diyetetik Bölümüne Öğrenci Seçme & Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) yaptığı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) Sayısal puan türü sonucuna göre kabul edilmektedirler. Ayrıca kurumlar arası yatay geçiş, ön lisans programlarından dikey geçiş ve Erasmus öğrenci hareketliliği ile öğrenci kabulü yapılmaktadır. Yabancı uyruklu öğrenciler, üniversiteye yaptıkları direkt başvuruların değerlendirilmesi sonucunda programa kabul edilmektedirler.
Başarma Şartları Programın başarı ile tamamlanabilmesi için; genel not ortalamasının en az 2.00 olması ve eğitim-öğretim planındaki en az 240 AKTS’nin tamamlanması gerekmektedir. Mezuniyet koşulları ve bu koşulların uygulanışı İstanbul Aydın Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile güvence altına alınmıştır. İlgili yönetmelik üniversite web sayfasında yayınlanmıştır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Diyetisyenler; özel ve kamuya bağlı hastaneler, poliklinikler, tıp merkezleri ve diyaliz merkezleri gibi tedavi kurumları, yemek fabrikaları, otellerin yiyecek ve içecek bölümleri, toplu beslenme yapılan tüm özel kurumlar ve kamu kuruluşları gibi toplu beslenme sistemleri ve hizmet alanları, anneçocuk sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri, çocuk ve yaşlı bakımevleri, spor okulları gibi halk sağlığı hizmeti verilen kurumlar, besin/gıda sanayi, araştırma kurumları, eğitim kurumları, basın ve medya kuruluşları, danışmanlık merkezleri, bakanlıklar, federasyonlar ve kulüpler başta olmak üzere birçok kurumda çalışabilmektedir. Ayrıca, lisans eğitimi sonrası ilgili şartları sağlamaları halinde yüksek lisans ve doktora programlarına devam edebilirler.
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1.Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

3. İstanbul Aydın Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030028109


Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
İstanbul Aydın Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Florya Yerleşkesi (Halit Aydın Yerleşkesi) Beşyol Mah.Inönü Cad.No: 38 Sefaköy–Küçükçekmece / İSTANBUL

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Program, 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında eğitime başlayarak ilk öğrencilerini almıştır. Programın amacı, mesleki ulusal ve uluslararası özgün araştırma ve geliştirme faaliyetlerine odaklanarak, yaşam boyu yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığın korumasına, iyileştirmesine, geliştirilmesine ve yaşam kalitesinin artırılmasına nasıl katkı sağlayabileceğini anlamış, içselleştirmiş sağlık meslek profesyoneli, diyetisyenler yetiştirmektir. Ders programında 5 temel alana (Temel ve Sosyal Bilimler, Beslenme Bilimleri, Diyetetik, Toplu Beslenme Sistemleri, Toplum Beslenmesi) yönelik dersler bulunmaktadır. Program, Beslenme ve Diyetetik Ulusal Çekirdek Eğitim Programı (BDBÇEP) ile uyumludur.

Öğrenme Ortamları
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümünde eğitim ve öğretim örgün ve tam zamanlı şekilde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya mesleki eğitim olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Beslenme ve Diyetetik alanında sahip olunan gerekli bilgiler ile güncel yaşantıda karşılaşılan ve/veya ulusal-uluslararası alanda rastlanılan gelişmeleri ilişkilendirebilir, bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği; güncel bilgi ve becerileri kullanarak bireylerin beslenme durumunu saptar, değerlendirir, yorumlar, çözüm yolları üretir, tıbbi beslenme tedavisi uygular, toplumun ve dünyanın gündemindeki olayları/gelişmeleri izler, değerlendirir, sağlıkta etik kurallarını uygular ve çözüm önerileri getirir.
  • Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve gerektiğinde tedavisi için kullanır.
  • Beslenme bilimlerinde bilgisayar, istatistik, bilişim ve iletişim teknolojilerini ve araştırma yapabilme yeterliliklerini kullanır.
  • Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri detaylı olarak düşünüp uygulamaya geçirme, özellikle problem çözme ve karar verme becerisine sahip olur, eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilir, farklı yaş gruplarındaki hasta bireylere uygun tıbbi beslenme tedavisini planlayabilir, uygulayabilir, izleyebilir, değerlendirebilir ve klinik araştırmalara katılabilir.
  • Kişisel gelişimi sağlamayı ve yaşam boyu öğrenmeyi benimser; kalite anlayışını benimser, alanı ve farklı disiplinler ile ilgili bilgiyi değerlendirebilme becerisine sahip olur ve alanıyla ilgili eğitim, tanıtım ve bilgilendirme programlarına destek verir.
  • Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamaların doğruluğunu göstermek için bilgilerini kullanır, gerekçeler ve kanıtlar sunarak düşünce ve görüşlerini sözlü ve yazılı olarak açık bir şekilde ifade eder ve tüm paydaşlarla etik ilkeler doğrultusunda etkili iletişim kurar.
  • Çalışmalarının her aşamasında hastalarıyla ve tedavinin gerektirdiği diğer disiplinlerle etkin iletişim kurar, gereken bilgisayar yazılımlarını kullanır, ekip çalışmasının koordineli bir şekilde yürütülmesini sağlar.
  • Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanarak beslenme ve diyetetik alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurabilir ve kültürlerarası iletişim kurma becerisine sahip olur.
  • Diyetisyenlik mesleğinin gelişimine katkıda bulunabilmek için güncel tedavi yaklaşımlarını takip eder, kanıta dayalı bilimsel araştırmaları takip eder, etik değerlere uygun hareket eder, kalite kültürü konusunda bilince sahip olmanın yanı sıra sosyal adalet ve çevrenin sürdürülebilirliğinin önemini benimser, bu doğrultularda eğitim materyalleri geliştirir.

Anahtar Yetkinlikler
  • Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
  • Öğrenme Yetkinliği
  • İletişim ve Sosyal Yetkinlik
  • Beslenme ve Diyetetik Alanına Özgü Yetkinlik
  • Eleştirel Değerlendirebilme Yetkinliği
  • Problem Çözme ve Karar Alma Yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Üniversite ve bölümün standart ölçme değerlendirme yöntemleri olan ödev, sınav, proje ve sunumların değerlendirilmesi için “İstanbul Aydın Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin Dördüncü Bölümünde Sınav, Değerlendirme ve Not Sistemi yer almaktadır. Bu sisteme göre UBİS-Eğitim Bilgi Sistemi-Ders Planı sekmesinden her bir derse ait ders bilgileri yer almaktadır. Ders bilgileri kısmında her dönem başında derslerin sorumlu öğretim üyeleri tarafından tanımlanan “Ölçme ve Değerlendirme” yöntemleri belirlenmektedir. Belirtilen bu yöntemler ders tanıtım formlarında öğrencilere her ders dönemi başında sunulmaktadır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını (KİDR)” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. Beslenme ve Diyetetik Programı Özdeğerlendirme raporu yıllık hazırlanır.

Program, Sağlık Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (SABAK) tarafından 2024-2026 yılları arasında 2 yıl süreyle akredite edilmiştir Sağlık Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (SABAK) Başlangıç: 20.03.2024 / Bitiş: 30.09.2026


Giriş Şartı
  • Türk öğrenciler, Beslenme ve Diyetetik Bölümüne Öğrenci Seçme & Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) yaptığı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) Sayısal puan türü sonucuna göre kabul edilmektedirler. Ayrıca kurumlar arası yatay geçiş, ön lisans programlarından dikey geçiş ve Erasmus öğrenci hareketliliği ile öğrenci kabulü yapılmaktadır. Yabancı uyruklu öğrenciler, üniversiteye yaptıkları direkt başvuruların değerlendirilmesi sonucunda programa kabul edilmektedirler.

Başarma Şartları
Programın başarı ile tamamlanabilmesi için; genel not ortalamasının en az 2.00 olması ve eğitim-öğretim planındaki en az 240 AKTS’nin tamamlanması gerekmektedir. Mezuniyet koşulları ve bu koşulların uygulanışı İstanbul Aydın Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile güvence altına alınmıştır. İlgili yönetmelik üniversite web sayfasında yayınlanmıştır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Diyetisyenler; özel ve kamuya bağlı hastaneler, poliklinikler, tıp merkezleri ve diyaliz merkezleri gibi tedavi kurumları, yemek fabrikaları, otellerin yiyecek ve içecek bölümleri, toplu beslenme yapılan tüm özel kurumlar ve kamu kuruluşları gibi toplu beslenme sistemleri ve hizmet alanları, anneçocuk sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri, çocuk ve yaşlı bakımevleri, spor okulları gibi halk sağlığı hizmeti verilen kurumlar, besin/gıda sanayi, araştırma kurumları, eğitim kurumları, basın ve medya kuruluşları, danışmanlık merkezleri, bakanlıklar, federasyonlar ve kulüpler başta olmak üzere birçok kurumda çalışabilmektedir. Ayrıca, lisans eğitimi sonrası ilgili şartları sağlamaları halinde yüksek lisans ve doktora programlarına devam edebilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1.Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

3. İstanbul Aydın Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030028109

Qualification Title
Awarding BodyIstanbul Aydın University
Awarding Body ContactBeşyol. Inönü Road, No: 38 Sefaköy–Küçükçekmece / İSTANBUL
Awarding Body Urlhttps://www.aydin.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasMedicine
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030028109


Qualification Title

Awarding Body
Istanbul Aydın University

Awarding Body Contact
Beşyol. Inönü Road, No: 38 Sefaköy–Küçükçekmece / İSTANBUL

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address