Yeterlilik Kodu | TR0030025044 | |
Yeterlilik Adı | Beslenme Ve Diyetetik Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Atılım Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Kızılcaşar, 06830 İncek Gölbaşı/Ankara | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.atilim.edu.tr/ | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Tıp | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO:08 | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | - | |
Başarma Şartları | Mezuniyet için kazanılması gereken en az AKTS kredisi 240’dır. Öğrencilerin aynı zamanda 3. sınıfın yazında yapacakları yaz stajını ve 4. sınıfta yapacakları haftalık klinik uygulamalarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Mezunlar yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevleri, ana-çocuk sağlığı, toplum sağlığı, özel diyet polikliniklerinde araştırıcı, eğitici, tedavi ve rehabilite edici olarak hizmet vermelerinin yanı sıra akademisyen olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca mezunlar; diğer toplu beslenme yapılan kurumlarda, besin ve beslenmeyle ilgili özel veya kamu kuruluşlarında, yönetici, araştırıcı ve eğitici olarak da çalışabilmektedirler. Bu program mezunları, KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı) ‘den gereken puanı almaları durumunda bahsedilen kamu alanlarına diyetisyen olarak atanmaktadır. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030025044
ISCO:08
ISCO:08
- Diyetisyenlik eğitiminde edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri bireysel ve toplumsal düzeyde, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve gerektiğinde tedavisi için kullanabilir.
- Beslenme ve diyetetik alanında bilimsel olarak kanıtlanmış bilgiye ulaşır, bu alana özgü bilgisayar programlarını ilgili teknoloji ve eğitim araçlarını kullanarak değerlendirir, yorumlar ve bilgiyi paylaşabilir.
- Beslenmeye dayalı sağlık sorunlarını bireysel ve toplumsal düzeyde belirleyebilir, sorunların çözümü için mesleki ve etik değerleri gözeterek ve toplum katılımını sağlayarak çözümü için stratejiler plan ve programlar geliştirebilir.
- Bireylerin besin tüketim durumlarını analiz edebilir, yaş, cinsiyet, sosyo-kültürel, ekonomik, hastalık, kişisel özellikler ve sağlık durumlarını göz önünde bulundurarak bireye özgü beslenme planları oluşturabilir ve onları bu yönde eğitebilir.
- Besinlerin içerdiği tüm ögeleri tanımlayıp bu ögelerin sağlık ve hastalıklarla ilişkilerini kurabilir ve bireylere besin seçiminde yardımcı olabilir.
- Edindiği bilgiler yardımıyla çalışmalarını bağımsız olarak yürütebilir, uygulamada karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alabilir ve sağlık ekibinin diğer üyeleri ile işbirliği yapabilir.
- Ailesel ve kurumsal besin hazırlama ve pişirme sırasında oluşabilecek besin kayıplarını en aza indirecek yöntemleri açıklayabilir.
- Özel beslenme gerektiren durumlarda kullanılabilecek diyet düzenlemeleri yapabilir.
- Beslenme politikalarını, gıda mevzuatını tartışabilir, dünya ve ülke deneyimlerini karşılaştırabilir.
- Bireylerin ve grupların yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmelerini sağlamak üzere eğitim programları düzenleyebilir ve eğitim için gerekli iletişim yöntemlerini etkin bir biçimde kullanabilir.
- Ülkelerin gelenekleri ve kültürleri hakkında bilgi sahibi olmak yoluyla bireysel ve kültürel farklılıkları değerlendirebilir.
Mezunlar yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevleri, ana-çocuk sağlığı, toplum sağlığı, özel diyet polikliniklerinde araştırıcı, eğitici, tedavi ve rehabilite edici olarak hizmet vermelerinin yanı sıra akademisyen olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca mezunlar; diğer toplu beslenme yapılan kurumlarda, besin ve beslenmeyle ilgili özel veya kamu kuruluşlarında, yönetici, araştırıcı ve eğitici olarak da çalışabilmektedirler. Bu program mezunları, KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı) ‘den gereken puanı almaları durumunda bahsedilen kamu alanlarına diyetisyen olarak atanmaktadır.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030025044 | |
Qualification Title | Nutrition and Dietetics Bachelors Degree Diploma | |
Awarding Body | Atilim University | |
Awarding Body Contact | Kızılcaşar, 06830 İncek Gölbaşı/Ankara / Turkey | |
Awarding Body Url | www.atilim.edu.tr | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Medicine | |
National Occupation Classification |
ISCO:08 | |
Category | Main | |
Credit Value | 240 | |
Program Duration | 4 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description |
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | Atılım University, Nutrition and Dietetics Department was established in 2017 within the Faculty of Health Sciences. Graduates of the department that offers 4 years of undergraduate education are graduating with the title of ''dietitian''. The diplomas of our graduates are also registered by the Ministry of Health. In addition to continuing their careers as health professionals, they can also carry out higher level academic studies if they wish. There are 6 laboratories for education and research in our department. These are ”Nutrition Principles Laboratory”, ”Anatomy Laboratory’, ’Anthropometry Laboratory‘, ”Food Chemistry Laboratory“, ”Microbiology Laboratory'' and ”Biochemistry Laboratory''. The Department of Nutrition and Dietetics offers 100% English education. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | The Higher Education Institutions Examination (YKS), which is conducted by the Nutrition and Dietetics Department, Student Selection and Placement Center (ÖSYM) - may be preferred with the numerical score type. | |
Conditions for Success | To graduate from the program, the student has to achieve a minimum of 2.00 out of 4.00 Grade Point Average and has to pass all of the courses in the curriculum with a minimum of DD/S/T grade (Atilim University Student Admission, two-year and Undergraduate Education Rules And Regulations, Article 18, Article 25). A minimum of 240 ECTS credits have to be earned for graduation. In addition, the students have to complete the summer practices in 3th class and clinical practices in 4th class within a specified period, following certain specifications. | |
Progression Paths (Relationship Type) | The graduates can work as researcher, educator, treatment and rehabilitation provider at patient treatment institutions, care centers for children and elderly, private diet clinics as well as academician. Moreover, the graduates can work as manager, researcher and educator in other institutional food services, private or public institutions related to nutrition. The graduates of this programme can be appointed as dietician to the mentioned public institutions if they get the required point from KPSS (Public Personnel Selection Examination). The graduates can be a member of the Turkish Dietetic Association, which was established in 1969. The Turkish Dietetic Association is a member of European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD) and International Committee of Dietetic Association (ICDA). | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030025044
ISCO:08
ISCO:08
- Develop the capability of using theoretical and practical knowledge acquired during nutrition and dietetic education for individuals and public for health promotion, prevention of the diseases and treatment of the diseases when necessary.
- Can reach evidence-based knowledge in nutrition and dietetics by searching available journals and books published then using all computer programs assess this knowledge, interpret and share.
- Develop strategical plans and programs for solving nutrition-based health problems at individual and community level, by considering professional and ethical values.
- Can analyze food consumptions of individuals and create diet plans by taking into consideration of their age, gender, socio-cultural, economical, biochemical and personal characteristics then can give necessary education to them.
- Can identify all the nutrients and chemical substances that foods contain and help individuals how and what kind of foods to be chosen for their health and/or disease conditions.
- Can conduct their work independently with the help of the information gained, take individual responsibility to solve problems in practice, and collaborate with other members of the health team.
- Can explain all reduction or loss of nutrients may happen during food preparation and cooking both home or institutional settings.
- Can make all necessary dietary adjustments where special nutrition is required.
- Can compare and discuss nutrition policies and food legislation both in the country and world experiences levels.
- Can develop and organize training programs to provide adequate, balanced and healthy nutrition for individuals and groups, and can effectively use the communication and education methods and materials required for the sessions.
- Can evaluate individual and cultural differences by having knowledge and practices of the traditions and cultures of the countries.
Atılım University, Nutrition and Dietetics Department was established in 2017 within the Faculty of Health Sciences. Graduates of the department that offers 4 years of undergraduate education are graduating with the title of ''dietitian''. The diplomas of our graduates are also registered by the Ministry of Health. In addition to continuing their careers as health professionals, they can also carry out higher level academic studies if they wish.
There are 6 laboratories for education and research in our department. These are ”Nutrition Principles Laboratory”, ”Anatomy Laboratory’, ’Anthropometry Laboratory‘, ”Food Chemistry Laboratory“, ”Microbiology Laboratory'' and ”Biochemistry Laboratory''.
The Department of Nutrition and Dietetics offers 100% English education.
The Higher Education Institutions Examination (YKS), which is conducted by the Nutrition and Dietetics Department, Student Selection and Placement Center (ÖSYM) - may be preferred with the numerical score type.
The graduates can work as researcher, educator, treatment and rehabilitation provider at patient treatment institutions, care centers for children and elderly, private diet clinics as well as academician. Moreover, the graduates can work as manager, researcher and educator in other institutional food services, private or public institutions related to nutrition. The graduates of this programme can be appointed as dietician to the mentioned public institutions if they get the required point from KPSS (Public Personnel Selection Examination). The graduates can be a member of the Turkish Dietetic Association, which was established in 1969. The Turkish Dietetic Association is a member of European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD) and International Committee of Dietetic Association (ICDA).
Qualification is continuous