Yeterlilik Kodu

TR0030024611

Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması
Sorumlu KurumÇankırı Karatekin Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiFatih, Uluyazı Kampüsü Ring Yolu, 18100 Çankırı Merkez/Çankırı
Sorumlu Kurum URLhttp://www.karatekin.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıp
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Misyon

Eğitim ve öğretimde takip edilen ulusal ve uluslararası standartların iç paydaşlarla paylaşılarak yeterli ve dengeli bir beslenmenin sürdürülebilirliğin sağlanmasının yanı sıra sağlığın korunması ve iyileştirilmesi amacıyla, Atatürk İlkeleri ve İnkılapları’na bağlı, öğrendiklerini toplum yararına kullanan, dinamik öğrenme amacı taşıyan, alanında yetkin ve nitelikli diyetisyenleri yetiştirmektir.

Vizyon

Bölümümüz misyonu doğrultusunda yetiştirilen alanında yetkin mezunların bilimsel çalışmalar, danışmanlık hizmetleri, tedavi edici ve koruyucu hizmetler ile ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan, örnek ve lider bir bölüm haline gelmek ve bu gelişime katkı sağlayacak araştırma ve yayınlara devam etmektir.

Öğrenme Ortamları

Sınıf içi öğrenme, grup halinde öğrenme, açık erişimli öğrenme, e-öğrenme, sahada uygulama

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır.
  • Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır.
  • Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır.
  • Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır.
  • Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır.
  • Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır.
  • Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır.
  • Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur.
  • Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir.
  • Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bölümümüz öğrencilerin lisans ölçme ve değerlendirmeleri Çankırı Karatekin Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği`ne göre yapılmaktadır.

Kalite Güvencesi

Beslenme ve Diyetetik Bölümü kaliteye yönelik kalite komisyonu oluşturulması ile takip edilmektedir.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü kalite politikası kapsamında iç ve dış paydaşlardan görüşler de alınarak kalite çalışmaları yürütülmektedir. Kalite politikası kapsamında yapılan etkinlikler ve toplantılar gibi faaliyetler raporlanmakta ve üst yönetim bilgilendirilmektedir. Hem raporlamalar hem de bilgilendirmeler düzenli aralıklarla gerçekleştirilmektedir.

Kalite politikası ve çalışması kapsamında bilimsel faaliyetler, sosyal faaliyetler, toplantılar planlanmakta, öncesinde duyurulmakta ve sonrasında raporlanmaktadır. Çalışmalar kapsamında olası olumsuz durumlarda düzeltici ve iyileştirici faaliyetler ile yeniden değerlendirilmesi gerçekleştirilmesi planlanır.

Giriş Şartı

Bölümüz öğrencileri Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı sonucu ile öğrenci almaktadır. Kayıt koşulları ve işlemleri Çankırı Karatekin Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği Madde 5’e göre yapılır.

Başarma ŞartlarıBölümümüz öğrencilerin lisans ölçme ve değerlendirmeleri Çankırı Karatekin Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği`ne göre yapılmaktadır. Çankırı Karatekin Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği`ne göre kayıtlı olduğu diploma programının öngördüğü dersleri ve uygulamaları başarıyla tamamlaması, iki yüz kırk (240) Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) krediyi başarıyla tamamlaması, genel akademik başarı not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliği’ne göre yapılır.

Bölümümüz lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezun öğrenciler, başvuru şartlarını karşılamak koşuluyla aktif lisansüstü programı açık üniversitelerde yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam edebilirler. Bölümümüz lisans mezunları Beslenme ve Diyetetik, Halk Sağlığı, Spor Bilimleri gibi birçok alanda yüksek lisans ve/veya doktora programlarına başvurabilirler.

Yasal Dayanağı

Çankırı Karatekin Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu kapsamında ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nu (Değişik: 2880/7/d-2) uyarınca 03 Ağustos 2011 tarihinde Bölümümüz temelleri atılmıştır. Daha sonra birimimiz 05.08.2016 tarihli ve 29792 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile “Sağlık Bilimleri Fakültesi” olmuş ve bölümümüz 2019 yılında eğitim ve öğretime başlamıştır. Başlayan eğitim ve öğretim yılının ilk mezunlarını ise 2023 yılında vermiştir. Aktif öğrenci alımı devam etmekte olup, Beslenme Bilimleri, Diyetetik, Toplu Beslenme Sistemleri ve Toplum Beslenmesi olmak üzere dört anabilim dalında eğitim verilmektedir.

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030024611


Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Çankırı Karatekin Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Fatih, Uluyazı Kampüsü Ring Yolu, 18100 Çankırı Merkez/Çankırı

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Misyon

Eğitim ve öğretimde takip edilen ulusal ve uluslararası standartların iç paydaşlarla paylaşılarak yeterli ve dengeli bir beslenmenin sürdürülebilirliğin sağlanmasının yanı sıra sağlığın korunması ve iyileştirilmesi amacıyla, Atatürk İlkeleri ve İnkılapları’na bağlı, öğrendiklerini toplum yararına kullanan, dinamik öğrenme amacı taşıyan, alanında yetkin ve nitelikli diyetisyenleri yetiştirmektir.

Vizyon

Bölümümüz misyonu doğrultusunda yetiştirilen alanında yetkin mezunların bilimsel çalışmalar, danışmanlık hizmetleri, tedavi edici ve koruyucu hizmetler ile ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan, örnek ve lider bir bölüm haline gelmek ve bu gelişime katkı sağlayacak araştırma ve yayınlara devam etmektir.


Öğrenme Ortamları

Sınıf içi öğrenme, grup halinde öğrenme, açık erişimli öğrenme, e-öğrenme, sahada uygulama


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır.
  • Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır.
  • Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır.
  • Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır.
  • Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır.
  • Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır.
  • Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır.
  • Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur.
  • Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir.
  • Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bölümümüz öğrencilerin lisans ölçme ve değerlendirmeleri Çankırı Karatekin Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği`ne göre yapılmaktadır.


Kalite Güvencesi

Beslenme ve Diyetetik Bölümü kaliteye yönelik kalite komisyonu oluşturulması ile takip edilmektedir.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü kalite politikası kapsamında iç ve dış paydaşlardan görüşler de alınarak kalite çalışmaları yürütülmektedir. Kalite politikası kapsamında yapılan etkinlikler ve toplantılar gibi faaliyetler raporlanmakta ve üst yönetim bilgilendirilmektedir. Hem raporlamalar hem de bilgilendirmeler düzenli aralıklarla gerçekleştirilmektedir.

Kalite politikası ve çalışması kapsamında bilimsel faaliyetler, sosyal faaliyetler, toplantılar planlanmakta, öncesinde duyurulmakta ve sonrasında raporlanmaktadır. Çalışmalar kapsamında olası olumsuz durumlarda düzeltici ve iyileştirici faaliyetler ile yeniden değerlendirilmesi gerçekleştirilmesi planlanır.


Giriş Şartı

Bölümüz öğrencileri Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı sonucu ile öğrenci almaktadır. Kayıt koşulları ve işlemleri Çankırı Karatekin Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği Madde 5’e göre yapılır.


Başarma Şartları
Bölümümüz öğrencilerin lisans ölçme ve değerlendirmeleri Çankırı Karatekin Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği`ne göre yapılmaktadır. Çankırı Karatekin Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği`ne göre kayıtlı olduğu diploma programının öngördüğü dersleri ve uygulamaları başarıyla tamamlaması, iki yüz kırk (240) Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) krediyi başarıyla tamamlaması, genel akademik başarı not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliği’ne göre yapılır.

Bölümümüz lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezun öğrenciler, başvuru şartlarını karşılamak koşuluyla aktif lisansüstü programı açık üniversitelerde yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam edebilirler. Bölümümüz lisans mezunları Beslenme ve Diyetetik, Halk Sağlığı, Spor Bilimleri gibi birçok alanda yüksek lisans ve/veya doktora programlarına başvurabilirler.


Yasal Dayanağı

Çankırı Karatekin Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu kapsamında ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nu (Değişik: 2880/7/d-2) uyarınca 03 Ağustos 2011 tarihinde Bölümümüz temelleri atılmıştır. Daha sonra birimimiz 05.08.2016 tarihli ve 29792 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile “Sağlık Bilimleri Fakültesi” olmuş ve bölümümüz 2019 yılında eğitim ve öğretime başlamıştır. Başlayan eğitim ve öğretim yılının ilk mezunlarını ise 2023 yılında vermiştir. Aktif öğrenci alımı devam etmekte olup, Beslenme Bilimleri, Diyetetik, Toplu Beslenme Sistemleri ve Toplum Beslenmesi olmak üzere dört anabilim dalında eğitim verilmektedir.


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030024611

Qualification Title
Beslenme ve Diyetetik
Awarding BodyKaratekin University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.karatekin.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasMedicine
National Occupation Classification

Bulunamadi

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile-
Learning Environments-
Description

-Gains the ability to plan, implement and evaluate the nutrition and menu programs, in the process of the treatment of diseases, development and protection of the public health.--Gains the ability to use foreign language, statistics, computer, information and communication technologies required by the profession.--Gains the ability of follow current informations in nutiriton and dietetics, evalation and transfer to publich.--Gains the ability to take an active role in the education, management, applications, consultancy and multidisciplinary researches necessary for improving the health of public.--Gains the ability of strategy development, implementation and training for food safety of society.--Learns the professional ethical values and gain the ability to act according to these ethical rules with all stakeholders.--Gains the ability to communicate effectively with team members, patient and other people.--Has knowledge about national / international food and nutrition policies and legal regulations.--Gains the skill of evaluating the factors affecting food quality and applying the legal regulations in the food production-consumption chain.--Gains the ability of to take individual responsibility to solve problems and the interpretation, evaluation and make laboratory studies for product development, nutrient analysis and food quality.--------

Key Competencies-
Further Info

?ank?r? Karatekin University?Bachelor`s and Associate`s Degree Regulation?is valid.

Quality Assurance-
Access Requirements

The Nutrition and Dietetics Bachelor`s Program provides vocational education and training to students who are entitled to enter the division with enough points from the MF score type.

Conditions for Success8 semester and 240 ECTS courses to be taken.
Progression Paths (Relationship Type)

Bulunamadi

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Bulunamadi

Url Open Address
Qualification Code

TR0030024611


Qualification Title
Beslenme ve Diyetetik

Awarding Body
Karatekin University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

Bulunamadi


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

Bulunamadi


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

-Gains the ability to plan, implement and evaluate the nutrition and menu programs, in the process of the treatment of diseases, development and protection of the public health.--Gains the ability to use foreign language, statistics, computer, information and communication technologies required by the profession.--Gains the ability of follow current informations in nutiriton and dietetics, evalation and transfer to publich.--Gains the ability to take an active role in the education, management, applications, consultancy and multidisciplinary researches necessary for improving the health of public.--Gains the ability of strategy development, implementation and training for food safety of society.--Learns the professional ethical values and gain the ability to act according to these ethical rules with all stakeholders.--Gains the ability to communicate effectively with team members, patient and other people.--Has knowledge about national / international food and nutrition policies and legal regulations.--Gains the skill of evaluating the factors affecting food quality and applying the legal regulations in the food production-consumption chain.--Gains the ability of to take individual responsibility to solve problems and the interpretation, evaluation and make laboratory studies for product development, nutrient analysis and food quality.--------


Key Competencies
-

Further Info

?ank?r? Karatekin University?Bachelor`s and Associate`s Degree Regulation?is valid.


Quality Assurance
-

Access Requirements

The Nutrition and Dietetics Bachelor`s Program provides vocational education and training to students who are entitled to enter the division with enough points from the MF score type.


Conditions for Success
8 semester and 240 ECTS courses to be taken.

Progression Paths (Relationship Type)

Bulunamadi


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Bulunamadi


Url
Open Address