Yeterlilik Kodu

TR0030020472

Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması
Sorumlu KurumAydın Adnan Menderes Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAdnan Menderes Üniversitesi Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii Efeler / AYDIN
Sorumlu Kurum URLhttp://www.adu.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıp
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mezunlar beslenme ve diyetetik alanındaki temel bilgi ve güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç gereçleri ve multimedya eğitim araç gereçleri ile diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kurumsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
  • Bireylerin enerji ve besin öğesi gereksinimlerini bilimsel yöntemlerle saptama, yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireye özgü beslenme plan ve programını geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Toplumun beslenme durumunun saptanmasına yönelik yöntemleri kullanarak, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikası geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Hasta bireylerin beslenme durumlarını değerlendirme ve klinik bulgularına dayalı olarak beslenme açısından yorumlayabilme ve hastaya özgü tıbbi beslenme tedavileri geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Üretim tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahiptir.
  • Hedef grubun enerji ve besin ögesi gereksinimlerini göz önünde tutarak, beslenme ve diyetetik açısından değerlendirerek, toplu beslenme yapılan kurumlarda menü planlaması yapar ve yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar tüm aşamalarda besin güvenliğine dikkat ederek, uygun hizmet sunumunu teknolojik gelişmelerden de faydalanarak sağlar.
  • Tüm yaşam döngüsü boyunca bireylerin ve toplumun sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması ve bilgi düzeyinin arttırılmasına yönelik araştırma, proje ve programları planlar, yönetir, değerlendirir, izler, raporlar ve ekip çalışmalarına liderlik eder, ulusal ve uluslararası besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulmasına destek verir.
  • Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak interdisipliner yaklaşım içerisinde bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlar, uygular, izler ve değerlendirir.
  • Klinik araştırmalara katılır.
  • Bireyi ve toplumu güvenli ve sağlıklı yiyecekler seçmeye teşvik edecek stratejiler geliştirir, uygular, ilgili eğitim materyallerini hazırlar ve günceller.
  • Görevini mesleki sorumluluk ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirir, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek bilim, teknoloji ve sağlık konusundaki gelişmeleri takip ederek kendini sürekli geliştirir, diyetisyenlik mesleğinin ilerlemesini ve gelişmesini sağlar. 
  • Bir yabancı dili en az avrupa portföyü B2 genel düzeyinde kullanabilir.
  • Diğer meslek grupları ile işbirliği içinde proje ve etkinlikler düzenler ve bunları uygular.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı-
Başarma ŞartlarıMezun olabilmek için öğrencilerin Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve Aydın Sağlık Yüksekokulu Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi'nin hükümlerini yerine getirmek zorundadırlar.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)-
Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)-
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030020472


Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Adnan Menderes Üniversitesi Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii Efeler / AYDIN

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mezunlar beslenme ve diyetetik alanındaki temel bilgi ve güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç gereçleri ve multimedya eğitim araç gereçleri ile diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kurumsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
  • Bireylerin enerji ve besin öğesi gereksinimlerini bilimsel yöntemlerle saptama, yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireye özgü beslenme plan ve programını geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Toplumun beslenme durumunun saptanmasına yönelik yöntemleri kullanarak, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikası geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Hasta bireylerin beslenme durumlarını değerlendirme ve klinik bulgularına dayalı olarak beslenme açısından yorumlayabilme ve hastaya özgü tıbbi beslenme tedavileri geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Üretim tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahiptir.
  • Hedef grubun enerji ve besin ögesi gereksinimlerini göz önünde tutarak, beslenme ve diyetetik açısından değerlendirerek, toplu beslenme yapılan kurumlarda menü planlaması yapar ve yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar tüm aşamalarda besin güvenliğine dikkat ederek, uygun hizmet sunumunu teknolojik gelişmelerden de faydalanarak sağlar.
  • Tüm yaşam döngüsü boyunca bireylerin ve toplumun sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması ve bilgi düzeyinin arttırılmasına yönelik araştırma, proje ve programları planlar, yönetir, değerlendirir, izler, raporlar ve ekip çalışmalarına liderlik eder, ulusal ve uluslararası besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulmasına destek verir.
  • Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak interdisipliner yaklaşım içerisinde bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlar, uygular, izler ve değerlendirir.
  • Klinik araştırmalara katılır.
  • Bireyi ve toplumu güvenli ve sağlıklı yiyecekler seçmeye teşvik edecek stratejiler geliştirir, uygular, ilgili eğitim materyallerini hazırlar ve günceller.
  • Görevini mesleki sorumluluk ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirir, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek bilim, teknoloji ve sağlık konusundaki gelişmeleri takip ederek kendini sürekli geliştirir, diyetisyenlik mesleğinin ilerlemesini ve gelişmesini sağlar. 
  • Bir yabancı dili en az avrupa portföyü B2 genel düzeyinde kullanabilir.
  • Diğer meslek grupları ile işbirliği içinde proje ve etkinlikler düzenler ve bunları uygular.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
-

Başarma Şartları
Mezun olabilmek için öğrencilerin Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve Aydın Sağlık Yüksekokulu Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi'nin hükümlerini yerine getirmek zorundadırlar.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
-

Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)
-

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030020472

Qualification Title
Nutrition and Dietetics Bachelor's Degree Diploma
Awarding BodyAydın Adnan Menderes University
Awarding Body ContactAydın Adnan Menderes University was established in 1992 on acceptance of the amendment of Law No. 41 of Decision No: 3837 dated 03.07.1992 concerning the Governance of Higher Education Institutions along with the amendment of Decisions 78 and 190 of Law No. 2809. Our University was founded with 5 faculties (the Faculty of Arts and Science, Nazilli Faculty of Economics and Administrative Sciences, Faculty of Medicine, Faculty of Veterinary Medicine and the Faculty of Agriculture), 3 Graduate Schools; the School of Tourism and Hotel Management and Söke Vocational School. Our University has become a Higher Education Institute which gives education in a total of 71 different academic units: in 18 Faculties, 3 Graduate Schools, 1 State Conservatory, 5 Schools, 18 Vocational Schools and 26 Research and Application Centres.
Awarding Body Urlhttp://www.adu.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasMedicine
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Graduates have advanced theoretical and practical knowledge supported by textbooks containing basic and current information in the field of nutrition and dietetics, application tools, multimedia tools and other resources.
  • Assess scientifically the energy and nutrients need of individuals and develop nutrition plans and programs for the clients according to the principles of adequate and balanced nutrition and assessment of energy and nutrient requirements.
  • Develop food and nutrition plans and policies for the prevention and promotion of healthy lifestyle applying the methods of nutritional assessment for the population.
  • Assess the nutritional status of the patients, evaluate the clinical symptoms, plan and apply individualized medical nutrition therapy for the patients.
  • Evaluate the factors affecting the quality of food consumed by the individuals and populations from production to consumption and implement the legal standards and legislations on food safety and food security.
  • Plan menus in the institutional food service systems depending on the energy and nutrient requirements of target groups in the scope of nutrition and dietetic principles, take care of food safety in all settings from purchase of food to service, apply appropriate service using technological developments.
  • Plan, manage, evaluate, monitor and report researches and programs to educate and increase and improve the knowledge and awareness of individuals and population groups on healthy nutrition during all lifecycle period, and lead such activities, support and take role in the preparation and implementation of national and international food and nutrition plans and policies.
  • Plan, apply, monitor and evaluate individualized medical nutrition therapy within interdisciplinary approaches, considering the sociocultural, economical status of patients in various age groups and also contribute to clinical researches.
  • Develop and use effective strategies for the education, counseling and encouragement of individuals and population groups to facilitate behavior change and choose healthy and safety foods, prepare and update the related educational materials.
  • Work and perform duties in the scope of occupational responsibilities and ethical principles, understand the importance of lifelong learning, follow the latest developments (innovations) in science, technology and health, demonstrate professional attributes for the enhancement of nutrition and dietetics profession.
  • Can use a foreign language at least at the B2 level of European portfolio.
  • Organizes and implements projects and activities in cooperation with other professional groups.
Key Competencies-
Further Info

This program also provides education in secondary education.

There are minimum 2 exams (midterm and final) performed in every academic term for each subjects. Pass grade of each subject is calculated by means of 40% of midterm and 60% of final exam marks, and students achieved 60 out of 100 are considered successful.

Quality Assurance-
Access Requirements

The Article 7 of the training/education and exam regulations of Adnan Menderes University is applied.

Conditions for SuccessTo graduate, students have to fulfill the requirements of the Education and Exams Code of Adnan Menderes University, and the Education and Exams Directive of Aydın Health Sciences School.
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Lifelong

Url Open Address
Qualification Code

TR0030020472


Qualification Title
Nutrition and Dietetics Bachelor's Degree Diploma

Awarding Body
Aydın Adnan Menderes University

Awarding Body Contact
Aydın Adnan Menderes University was established in 1992 on acceptance of the amendment of Law No. 41 of Decision No: 3837 dated 03.07.1992 concerning the Governance of Higher Education Institutions along with the amendment of Decisions 78 and 190 of Law No. 2809. Our University was founded with 5 faculties (the Faculty of Arts and Science, Nazilli Faculty of Economics and Administrative Sciences, Faculty of Medicine, Faculty of Veterinary Medicine and the Faculty of Agriculture), 3 Graduate Schools; the School of Tourism and Hotel Management and Söke Vocational School. Our University has become a Higher Education Institute which gives education in a total of 71 different academic units: in 18 Faculties, 3 Graduate Schools, 1 State Conservatory, 5 Schools, 18 Vocational Schools and 26 Research and Application Centres.

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Graduates have advanced theoretical and practical knowledge supported by textbooks containing basic and current information in the field of nutrition and dietetics, application tools, multimedia tools and other resources.
  • Assess scientifically the energy and nutrients need of individuals and develop nutrition plans and programs for the clients according to the principles of adequate and balanced nutrition and assessment of energy and nutrient requirements.
  • Develop food and nutrition plans and policies for the prevention and promotion of healthy lifestyle applying the methods of nutritional assessment for the population.
  • Assess the nutritional status of the patients, evaluate the clinical symptoms, plan and apply individualized medical nutrition therapy for the patients.
  • Evaluate the factors affecting the quality of food consumed by the individuals and populations from production to consumption and implement the legal standards and legislations on food safety and food security.
  • Plan menus in the institutional food service systems depending on the energy and nutrient requirements of target groups in the scope of nutrition and dietetic principles, take care of food safety in all settings from purchase of food to service, apply appropriate service using technological developments.
  • Plan, manage, evaluate, monitor and report researches and programs to educate and increase and improve the knowledge and awareness of individuals and population groups on healthy nutrition during all lifecycle period, and lead such activities, support and take role in the preparation and implementation of national and international food and nutrition plans and policies.
  • Plan, apply, monitor and evaluate individualized medical nutrition therapy within interdisciplinary approaches, considering the sociocultural, economical status of patients in various age groups and also contribute to clinical researches.
  • Develop and use effective strategies for the education, counseling and encouragement of individuals and population groups to facilitate behavior change and choose healthy and safety foods, prepare and update the related educational materials.
  • Work and perform duties in the scope of occupational responsibilities and ethical principles, understand the importance of lifelong learning, follow the latest developments (innovations) in science, technology and health, demonstrate professional attributes for the enhancement of nutrition and dietetics profession.
  • Can use a foreign language at least at the B2 level of European portfolio.
  • Organizes and implements projects and activities in cooperation with other professional groups.

Key Competencies
-

Further Info

This program also provides education in secondary education.

There are minimum 2 exams (midterm and final) performed in every academic term for each subjects. Pass grade of each subject is calculated by means of 40% of midterm and 60% of final exam marks, and students achieved 60 out of 100 are considered successful.


Quality Assurance
-

Access Requirements

The Article 7 of the training/education and exam regulations of Adnan Menderes University is applied.


Conditions for Success
To graduate, students have to fulfill the requirements of the Education and Exams Code of Adnan Menderes University, and the Education and Exams Directive of Aydın Health Sciences School.

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Lifelong


Url
Open Address