Yeterlilik Kodu | TR0030019235 | |
Yeterlilik Adı | Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | İstanbul Gedik Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Cumhuriyet Mahallesi İlkbahar Sokak No: 1-3-5 Yakacık 34876 Kartal İstanbul | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.gedik.edu.tr | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Topluluk sağlığı | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 | |
Program Profili (Amaç) | Tam burslu eğitim sağlamaktadır. | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Eğitim öğretimin değerlendirilmesi için quiz, pratik, uygulama, proje, rapor, ara sınav ve final gibi çeşitli ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılmaktadır. Aşağıdaki tabloda gösterildiği şekilde puanlanır ve harflendirilmektedir.Ders NotuPuan AralığıKatsayıAA 88-1004.0BA 81-873.5BB 76-803.0CB 65-752.5CC 55-642.0DC 45-541.5DD 40-441.0FD 30-390.5FF 0-29 0GM- Girmedi, TK- Tekrar, DZ-Devamsız, TR-Transfer Dersler, G-geçti, K-Kaldı, ERA –Erasmus Sırasında Alınan Dersler, ÖD- Öğrenci Değişimi Programı Sırasında DerslerBeslenme ve Diyetetik alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarı ile tamamlamak (GM, DZ, K, FD, FF) ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Beslenme ve Diyetetik Bölümü Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu şartlara ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (OSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı sonucu elde edilen (MF-3) puan türüne göre öğrenci almaktadır. | |
Başarma Şartları | Beslenme ve Diyetetik alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarı ile tamamlamak (GM, DZ, K, FD, FF) ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.Beslenme ve Diyetetik alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarı ile tamamlamak (GM, DZ, K, FD, FF) ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Diyetisyen, Beslenme ve Diyetetik dalında en az dört yıl yüksek öğrenim görerek Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması ile Diyetisyen ünvanı alarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişidir. Lisans eğitiminin ardından diyetisyenler yüksek lisans ve doktora programlarını tamamlayarak Uzman Diyetisyen ünvanlarını alabilirler.Kamu / Özel Yataklı ve Yataksız Tedavi Kurumları, Okul ve Kreşler, Ana-Çocuk Sağlığı Merkezleri,, Danışmanlık Merkezleri, Estetik ve Güzellik Merkezleri., Huzurevleri, Yaşlı Bakım Merkezleri, Onkoloji Üniteleri, Renal Bakim ve Transplantasyon Üniteleri, Obezite ve Diyabet Üniteleri, Rehabilitasyon Üniteleri, Yemek Fabrikaları, Spor Kulüpleri, Oteller, Deniz Ulaşım Hizmetleri, Hava Ulaşım Hizmetleri Alanlarında diyetisyen (beslenme uzmanı) istihdam edilmektedir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030019235
Tam burslu eğitim sağlamaktadır.
- Beslenme ve Diyetetik alanında problem çözme ve karar alma için gereken temel kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahiptir.
- Mesleki bilgi ve becerisi ile bireylerin, grupları ve toplumların beslenme durumlarını değerlendirir, sorunları belirler, çözüm üretir, eğitim verir, uygular, izler ve belgelendirir.
- Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilişkili çalışmaları bağımsız olarak yürütür, alanında yürütülen çalışmalarda lider rol üstlenir, diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde etkin rol alır.
- Gelişen bilim, teknoloji, sağlık politikaları doğrultusunda mesleğini bilimsel standartlarda yürütür.
- Mesleğin uygulama alanlarında davranışları ile rol model olur, evrensel etik ilkeleri doğrultusunda hizmet verir.
- Beslenme ve Diyetetik alanı ve sağlık alanında bilimsel gelişmeleri takip eder, verilerin güvenilirlik ve geçerliliğini değerlendirir, beslenme tedavilerinin yürütülmesinde kanıta dayalı kararlar alır.
- Beslenme ve diyetetik hizmetlerinde yazma becerilerini kullanarak eğitim materyallerini hazırlar, yazılı ve sözlü olarak paylaşır, davranış değişikliklerin destekleyen danışmanlık becerisine sahiptir.
- Beslenme ve Diyetetik uygulamalarında her bireyin, yaş cinsiyet, hastalık, özel durum, kültür, çevre ve yaşam tarzı gibi beslenme durumuna etki eden faktörleri dikkate alır.
- Beslenme ve diyetetik alanı ile ilişkili sorunların çözümüne yönelik, Sağlığı, çevreyi ve kültürel değerleri koruycu, geliştirici eğitim aktiviteleri düzenler.
- Beslenme ve diyetetik hizmetlerinde eleştirel düşünme, sorun çözme, hasta/danışan odaklı olma, risk ve sorumluluk alma bilinç ve becerisine sahiptir.
- Beslenme ve Diyetetik alanında yetkili ve deneyimli kişiler denetiminde hasta/sağlıklı bireyler üzerinde gerçekleştirilen uygulamalı eğitim süreçlerini tamamlamış ve yeteli uyguluma deneyimi kazanmıştır.
- Beslenme ve Diyetetik süreçlerinde, kalite yönetimi, çevre ve kültürel değerler, iş sağlığı ve güvenliği, sosyal hak ve adaletin evrenselliği bilinci ile hareket eder.
- Beslenme ve Diyetetik ve Sağlık alanında Güncel bilgiye ulaşmak, bilgiyi paylaşmak için güncel ve bilgi ve iletişim uygulama ve yazılımlarını etkin biçimde kullanır.
- En az bir yabancı dil ile güncel literatür bilgisini ulaşır, takip eder ve alanında kullanır.
Eğitim öğretimin değerlendirilmesi için quiz, pratik, uygulama, proje, rapor, ara sınav ve final gibi çeşitli ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılmaktadır. Aşağıdaki tabloda gösterildiği şekilde puanlanır ve harflendirilmektedir.Ders NotuPuan AralığıKatsayıAA 88-1004.0BA 81-873.5BB 76-803.0CB 65-752.5CC 55-642.0DC 45-541.5DD 40-441.0FD 30-390.5FF 0-29 0GM- Girmedi, TK- Tekrar, DZ-Devamsız, TR-Transfer Dersler, G-geçti, K-Kaldı, ERA –Erasmus Sırasında Alınan Dersler, ÖD- Öğrenci Değişimi Programı Sırasında DerslerBeslenme ve Diyetetik alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarı ile tamamlamak (GM, DZ, K, FD, FF) ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu şartlara ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (OSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı sonucu elde edilen (MF-3) puan türüne göre öğrenci almaktadır.
Diyetisyen, Beslenme ve Diyetetik dalında en az dört yıl yüksek öğrenim görerek Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması ile Diyetisyen ünvanı alarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişidir. Lisans eğitiminin ardından diyetisyenler yüksek lisans ve doktora programlarını tamamlayarak Uzman Diyetisyen ünvanlarını alabilirler.Kamu / Özel Yataklı ve Yataksız Tedavi Kurumları, Okul ve Kreşler, Ana-Çocuk Sağlığı Merkezleri,, Danışmanlık Merkezleri, Estetik ve Güzellik Merkezleri., Huzurevleri, Yaşlı Bakım Merkezleri, Onkoloji Üniteleri, Renal Bakim ve Transplantasyon Üniteleri, Obezite ve Diyabet Üniteleri, Rehabilitasyon Üniteleri, Yemek Fabrikaları, Spor Kulüpleri, Oteller, Deniz Ulaşım Hizmetleri, Hava Ulaşım Hizmetleri Alanlarında diyetisyen (beslenme uzmanı) istihdam edilmektedir.
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030019235 | |
Qualification Title | Beslenme ve Diyetetik License | |
Awarding Body | Gedik University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.gedik.edu.tr | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Community sanitation | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | The student has the basic teoritical and practical knowlege about problem solve and decision making in the field of nutrition and dieteticsEvaluates the nutritional status of individuals, groups and societies, determines the problems, produces solutions, gives education, implements, monitors and certifies them with professional knowledge and skills.Carries out the studies related to the field of Nutrition and Dietetics independently, takes a leading role in the studies carried out in the field, takes an active role in the research, projects and activities in cooperation with other disciplinesDeveloping science, technology and health policies in line with scientific standards carry out their profession.Becomes a role model in the field of practice and serves in accordance with universal ethical principles.Follow scientific developments in the field of Nutrition and Dietetics and health, evaluate the reliability and validity of data, make evidence-based decisions in the conduct of nutritional treatments.To Prepare educational materials using writing skills in nutrition and Dietetics services, share them orally and in written form, and have counseling skills that support behavioural changes.In nutrition and Dietetics, each individual takes into account factors affecting the nutritional status of the individual, such as age, gender, disease, special situation, culture, environment and lifestyle.Organizes developmental training activities that protect health, environment and cultural values for the solution of problems related to the field of nutrition and Dietetics.Students have the ability of critical thinking, problem solving, patient/client orientation, risk and responsibility in nutrition and Dietetics services.He completed the applied training processes carried out on the patient/healthy individuals under the supervision of competent and experienced persons in nutrition and Dietetics and gained the experience of proficiency in practiceIn the process of Nutrition and Dietetics, quality management, environmental and cultural values, Occupational Health and safety, social rights and the universality of Justice Act with awareness.To Use the current information and communication applications and software to access the current information in the field of Nutrition and Dietetics and Health and to share the information effectively. To be able to reach, follow and use current literature knowledge with at least one foreign language in his / her field. | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Various measurement and evaluation methods such as quiz, practice, project, report, mid-term exam and final exam are used for evaluation of Education. It is scored and capitalized as shown in the table below.Course Grade Score Point CoefficientAA 88-1004.0BA 81-873.5BB 76-803.0CB 65-752.5CC 55-642.0DC 45-541.5DD 40-441.0FD 30-390.5FF 0-29 0GM - did not enter, Tk - again, DZ-absent, tr-transfer courses, G-passed, K-stayed, ERA –Erasmus courses, Öd-Student Exchange Program CoursesThe nutrition and Dietetics area is subject to 240 ECTS credits first cycle degree system. The requirements to graduate from the program are to complete all courses (equivalent to 240 ECTS) successfully and to have a minimum cumulative grade point average of 2.00 out of 4.00 (GM, DZ, K, FD, FF). | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | The Department of Nutrition and Dietetics takes the students according to the conditions determined by the Higher Education Council and the type of score (MF-3) obtained as a result of the transition to higher education exam conducted by the Student Selection and placement center (OSYM). | |
Conditions for Success | The nutrition and Dietetics area is subject to 240 ECTS credits first cycle degree system. The requirements to graduate from the program are to complete all courses (equivalent to 240 ECTS) successfully and to have a minimum cumulative grade point average of 2.00 out of 4.00 (GM, DZ, K, FD, FF).The nutrition and Dietetics area is subject to 240 ECTS credits first cycle degree system. The requirements to graduate from the program are to complete all courses (equivalent to 240 ECTS) successfully and to have a minimum cumulative grade point average of 2.00 out of 4.00 (GM, DZ, K, FD, FF). | |
Progression Paths (Relationship Type) | A Dietitian,is a nutritionist who takes at least four years of higher education in the field of nutrition and dietitian with a bachelors degree in nutrition and dietitian by taking the title of the dietitian profession and the right to make and implement the person. After The Bachelors degree, dietitians can complete masters and doctorate programs and obtain expert dietitian titles.Public / private hospital and treatment institutions, schools and nurseries, mother and Child Health Centers, Counseling Centers, aesthetic and beauty centers. In the areas of nursing homes , Elderly Care Centers, oncology units, renal care and Transplantation units, obesity and Diabetes Units, rehabilitation units, food factories, sports clubs, hotels, sea transportation services, Air Transportation Services, dietician (nutrition specialist) is employed. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030019235
The student has the basic teoritical and practical knowlege about problem solve and decision making in the field of nutrition and dieteticsEvaluates the nutritional status of individuals, groups and societies, determines the problems, produces solutions, gives education, implements, monitors and certifies them with professional knowledge and skills.Carries out the studies related to the field of Nutrition and Dietetics independently, takes a leading role in the studies carried out in the field, takes an active role in the research, projects and activities in cooperation with other disciplinesDeveloping science, technology and health policies in line with scientific standards carry out their profession.Becomes a role model in the field of practice and serves in accordance with universal ethical principles.Follow scientific developments in the field of Nutrition and Dietetics and health, evaluate the reliability and validity of data, make evidence-based decisions in the conduct of nutritional treatments.To Prepare educational materials using writing skills in nutrition and Dietetics services, share them orally and in written form, and have counseling skills that support behavioural changes.In nutrition and Dietetics, each individual takes into account factors affecting the nutritional status of the individual, such as age, gender, disease, special situation, culture, environment and lifestyle.Organizes developmental training activities that protect health, environment and cultural values for the solution of problems related to the field of nutrition and Dietetics.Students have the ability of critical thinking, problem solving, patient/client orientation, risk and responsibility in nutrition and Dietetics services.He completed the applied training processes carried out on the patient/healthy individuals under the supervision of competent and experienced persons in nutrition and Dietetics and gained the experience of proficiency in practiceIn the process of Nutrition and Dietetics, quality management, environmental and cultural values, Occupational Health and safety, social rights and the universality of Justice Act with awareness.To Use the current information and communication applications and software to access the current information in the field of Nutrition and Dietetics and Health and to share the information effectively. To be able to reach, follow and use current literature knowledge with at least one foreign language in his / her field.
Various measurement and evaluation methods such as quiz, practice, project, report, mid-term exam and final exam are used for evaluation of Education. It is scored and capitalized as shown in the table below.Course Grade Score Point CoefficientAA 88-1004.0BA 81-873.5BB 76-803.0CB 65-752.5CC 55-642.0DC 45-541.5DD 40-441.0FD 30-390.5FF 0-29 0GM - did not enter, Tk - again, DZ-absent, tr-transfer courses, G-passed, K-stayed, ERA –Erasmus courses, Öd-Student Exchange Program CoursesThe nutrition and Dietetics area is subject to 240 ECTS credits first cycle degree system. The requirements to graduate from the program are to complete all courses (equivalent to 240 ECTS) successfully and to have a minimum cumulative grade point average of 2.00 out of 4.00 (GM, DZ, K, FD, FF).
The Department of Nutrition and Dietetics takes the students according to the conditions determined by the Higher Education Council and the type of score (MF-3) obtained as a result of the transition to higher education exam conducted by the Student Selection and placement center (OSYM).
A Dietitian,is a nutritionist who takes at least four years of higher education in the field of nutrition and dietitian with a bachelors degree in nutrition and dietitian by taking the title of the dietitian profession and the right to make and implement the person. After The Bachelors degree, dietitians can complete masters and doctorate programs and obtain expert dietitian titles.Public / private hospital and treatment institutions, schools and nurseries, mother and Child Health Centers, Counseling Centers, aesthetic and beauty centers. In the areas of nursing homes , Elderly Care Centers, oncology units, renal care and Transplantation units, obesity and Diabetes Units, rehabilitation units, food factories, sports clubs, hotels, sea transportation services, Air Transportation Services, dietician (nutrition specialist) is employed.
Qualification is continuous