Yeterlilik Kodu

TR0030017338

Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması
Sorumlu Kurumİzmir Demokrasi Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiÜçkuyular Mahallesi, Gürsel Aksel Bulvarı, No:14 35140 Karabağlar/İZMİR
Sorumlu Kurum URLhttp://www.idu.edu.tr
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıp
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Beslenme ve diyetetik alanındaki temel bilgi ve kanıta dayalı güncel gelişmeleri araştırma, uygulama, doğruluk, güvenilirlik ve geçerliliğini değerlendirme bilgisine sahiptir.
  • Bireylerin enerji ve besin öğesi gereksinimlerini bilimsel yöntemlerle saptama, yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireye özgü beslenme plan ve programını geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Toplumun beslenme durumunun saptanmasına yönelik yöntemleri kullanarak, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikası geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Hasta bireylerin beslenme durumlarını değerlendirme ve klinik bulgularına dayalı olarak beslenme açısından yorumlayabilme ve hastaya özgü tıbbi beslenme tedavileri geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Üretim tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahiptir.
  • Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri derinlemesine düşünüp uygulamaya geçirmek, özellikle problem çözme ve karar verme becerisine sahip olmak, araştırma projesi oluşturabilmek, bilgi toplama ve rapor hazırlama sürecinde güncel teknolojileri, bilgisayar ve bilgi işlem becerilerini kullanır.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak bireyin, toplumun ve hastanın beslenme durumunu saptar, değerlendirir, yorumlar, çözüm yolları üretir, tıbbi beslenme tedavisi uygular, sağlık ve sosyal alanlarda ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarla ekip çalışması yapar, etik kurallara göre hareket eder.
  • Hedef grubun enerji ve besin ögesi gereksinimlerini göz önünde tutarak, beslenme ve diyetetik açısından değerlendirerek, toplu beslenme yapılan kurumlarda menü planlaması yapar ve yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar tüm aşamalarda besin güvenliğine dikkat ederek, uygun hizmet sunumunu teknolojik gelişmelerden de faydalanarak sağlar.
  • Bireyi ve toplumu güvenli ve sağlıklı yiyecekler seçmeye teşvik edecek stratejiler geliştirir, uygular, ilgili eğitim materyallerini hazırlar ve günceller.
  • Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve yasal düzenlemelere göre değerlendirir.
  • Tüm yaşam döngüsü boyunca bireylerin ve toplumun sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması ve bilgi düzeyinin arttırılmasına yönelik araştırma, proje ve programları planlar, yönetir, değerlendirir, izler, raporlar ve ekip çalışmalarına liderlik eder, ulusal ve uluslararası besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulmasına destek verir.
  • Görevini mesleki sorumluluk ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirir, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek bilim, teknoloji ve sağlık konusundaki gelişmeleri takip ederek kendini sürekli geliştirir, diyetisyenlik mesleğinin ilerlemesini ve gelişmesini sağlar.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında bireysel ve/veya ekip çalışmalarındaki uygulamaların doğruluğunu göstermek için bilgilerini kullanır, gerekçeler ve kanıtlar sunarak düşünce ve görüşlerini sözlü ve yazılı olarak açık bir şekilde ifade eder ve tüm paydaşlarla etik ilkeler doğrultusunda etkili iletişim kurar.
  • Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak interdisipliner yaklaşım içerisinde bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlar, uygular, izler ve değerlendirir.
  • Klinik araştırmalara katılır.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınavlar, ölçme ve değerlendirme, İzmir Demokrasi Üniversitesi, Eğitim Öğretim Sınav yönetmeliğine uygun olarak yürütülmektedir. Alınan dersleri başarıyla tamamlamak

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Öğrenciler için genel kabul şartları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (LYS) sonucu (MF-3) puan türüne göre öğrenci almaktadır. İngilizce yeterlilik için, üniversitenin İngilizce yeterlilik sınavında başarılı olmak ya da TOEFL ve uygun görülen benzeri sınavlardan İngilizce Hazırlık Bölümünün kabul ettiği puanları alması gereklidir.

Başarma ŞartlarıAlınan dersleri başarıyla tamamlamak Beslenme ve Diyetetik bölümünden lisans derecesi almak için program yeterliliklerini karşılayan en az 240 AKTSlik dersi başarı ile tamamlamış olmak ve en az 4 üzerinden 2.00 akademik ortalamaya sahip olmak gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Beslenme ve Diyetetik Programı; tedavi kurumlarında, yiyecek-içecek hizmeti verilen kuruluşlarda, toplum sağlığı hizmetlerinde, hastahaneler, ağırlık denetimi merkezlerinde, besin sanayi ve endüstrisinde, araştırma merkezlerinde, örgün ve yaygın eğitim kurumları gibi pek çok alanda görev alabilecektir.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030017338


Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
İzmir Demokrasi Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Üçkuyular Mahallesi, Gürsel Aksel Bulvarı, No:14 35140 Karabağlar/İZMİR

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Beslenme ve diyetetik alanındaki temel bilgi ve kanıta dayalı güncel gelişmeleri araştırma, uygulama, doğruluk, güvenilirlik ve geçerliliğini değerlendirme bilgisine sahiptir.
  • Bireylerin enerji ve besin öğesi gereksinimlerini bilimsel yöntemlerle saptama, yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireye özgü beslenme plan ve programını geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Toplumun beslenme durumunun saptanmasına yönelik yöntemleri kullanarak, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikası geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Hasta bireylerin beslenme durumlarını değerlendirme ve klinik bulgularına dayalı olarak beslenme açısından yorumlayabilme ve hastaya özgü tıbbi beslenme tedavileri geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Üretim tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahiptir.
  • Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri derinlemesine düşünüp uygulamaya geçirmek, özellikle problem çözme ve karar verme becerisine sahip olmak, araştırma projesi oluşturabilmek, bilgi toplama ve rapor hazırlama sürecinde güncel teknolojileri, bilgisayar ve bilgi işlem becerilerini kullanır.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak bireyin, toplumun ve hastanın beslenme durumunu saptar, değerlendirir, yorumlar, çözüm yolları üretir, tıbbi beslenme tedavisi uygular, sağlık ve sosyal alanlarda ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarla ekip çalışması yapar, etik kurallara göre hareket eder.
  • Hedef grubun enerji ve besin ögesi gereksinimlerini göz önünde tutarak, beslenme ve diyetetik açısından değerlendirerek, toplu beslenme yapılan kurumlarda menü planlaması yapar ve yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar tüm aşamalarda besin güvenliğine dikkat ederek, uygun hizmet sunumunu teknolojik gelişmelerden de faydalanarak sağlar.
  • Bireyi ve toplumu güvenli ve sağlıklı yiyecekler seçmeye teşvik edecek stratejiler geliştirir, uygular, ilgili eğitim materyallerini hazırlar ve günceller.
  • Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve yasal düzenlemelere göre değerlendirir.
  • Tüm yaşam döngüsü boyunca bireylerin ve toplumun sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması ve bilgi düzeyinin arttırılmasına yönelik araştırma, proje ve programları planlar, yönetir, değerlendirir, izler, raporlar ve ekip çalışmalarına liderlik eder, ulusal ve uluslararası besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulmasına destek verir.
  • Görevini mesleki sorumluluk ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirir, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek bilim, teknoloji ve sağlık konusundaki gelişmeleri takip ederek kendini sürekli geliştirir, diyetisyenlik mesleğinin ilerlemesini ve gelişmesini sağlar.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında bireysel ve/veya ekip çalışmalarındaki uygulamaların doğruluğunu göstermek için bilgilerini kullanır, gerekçeler ve kanıtlar sunarak düşünce ve görüşlerini sözlü ve yazılı olarak açık bir şekilde ifade eder ve tüm paydaşlarla etik ilkeler doğrultusunda etkili iletişim kurar.
  • Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak interdisipliner yaklaşım içerisinde bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlar, uygular, izler ve değerlendirir.
  • Klinik araştırmalara katılır.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınavlar, ölçme ve değerlendirme, İzmir Demokrasi Üniversitesi, Eğitim Öğretim Sınav yönetmeliğine uygun olarak yürütülmektedir. Alınan dersleri başarıyla tamamlamak


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Öğrenciler için genel kabul şartları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (LYS) sonucu (MF-3) puan türüne göre öğrenci almaktadır. İngilizce yeterlilik için, üniversitenin İngilizce yeterlilik sınavında başarılı olmak ya da TOEFL ve uygun görülen benzeri sınavlardan İngilizce Hazırlık Bölümünün kabul ettiği puanları alması gereklidir.


Başarma Şartları
Alınan dersleri başarıyla tamamlamak Beslenme ve Diyetetik bölümünden lisans derecesi almak için program yeterliliklerini karşılayan en az 240 AKTSlik dersi başarı ile tamamlamış olmak ve en az 4 üzerinden 2.00 akademik ortalamaya sahip olmak gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Beslenme ve Diyetetik Programı; tedavi kurumlarında, yiyecek-içecek hizmeti verilen kuruluşlarda, toplum sağlığı hizmetlerinde, hastahaneler, ağırlık denetimi merkezlerinde, besin sanayi ve endüstrisinde, araştırma merkezlerinde, örgün ve yaygın eğitim kurumları gibi pek çok alanda görev alabilecektir.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030017338

Qualification Title
Nutrition and Dietetics License
Awarding Bodyİzmir Demokrasi University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlwww.idu.edu.tr
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasMedicine
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Assess, apply and evaluate the accuracy, reliability and validity of basic knowledge and evidence based current scientific developments on nutrition and dietetics.
  • Assess scientifically the energy and nutrients need of individuals and develop nutrition plans and programs for the clients according to the principles of adequate and balanced nutrition and assessment of energy and nutrient requirements.
  • Develop food and nutrition plans and policies for the prevention and promotion of healthy lifestyle applying the methods of nutritional assessment for the population.
  • Assess the nutritional status of the patients, evaluate the clinical symptoms, plan and apply individualized medical nutrition therapy for the patients.
  • Evaluate the factors affecting the quality of food consumed by the individuals and populations from production to consumption and implement the legal standards and legislations on food safety and food security.
  • Consider, interpret and apply the basic scientific knowledge on nutrition and dietetics especially have skills on critical thinking, problem solving and decision making and use effectively the appropriate current technologies and computer, demonstrate skills in preparing research manuscripts, project proposals, collecting and verifying data and writing report.
  • Assess, evaluate and interpret the nutritional status of the individuals and population groups using current knowledge, develop preventive measures, apply medical nutrition therapy, demonstrate active participation, teamwork and contributions with national and international stakeholders in health and social areas, in terms of ethical principles.
  • Assess, evaluate and interpret the nutritional status of the individuals and population groups using current knowledge, develop preventive measures, apply medical nutrition therapy, demonstrate active participation, teamwork and contributions with national and international stakeholders in health and social areas, in terms of ethical principles.
  • Develop and use effective strategies for the education, counseling and encouragement of individuals and population groups to facilitate behavior change and choose healthy and safety foods, prepare and update the related educational materials.
  • Apply laboratory work on product development, food analysis and related factors effecting food quality and interpret the results and evaluate them according to the legal arrangements.
  • Plan, manage, evaluate, monitor and report researches and programs to educate and increase and improve the knowledge and awareness of individuals and population groups on healthy nutrition during all lifecycle period, and lead such activities, support and take role in the preparation and implementation of national and international food and nutrition plans and policies.
  • Work and perform duties in the scope of occupational responsibilities and ethical principles, understand the importance of lifelong learning, follow the latest developments (innovations) in science, technology and health, demonstrate professional attributes for the enhancement of nutrition and dietetics profession.
  • Use, apply, discuss and share scientific and evidence based knowledge in nutrition and dietetics practice with team and team members, develop and demonstrate effective skills using oral, print, visual methods in communicating and expressing thoughts and ideas, communicate with all stakeholders within ethical principles.
  • Develop and demonstrate effective communications skills using oral, print, visual, electronic and mass media methods.
  • Plan, apply, monitor and evaluate individualized medical nutrition therapy within interdisciplinary approaches, considering the sociocultural, economical status of patients in various age groups and also contribute to clinical researches.
Key Competencies-
Further Info

Examinations, measurement and evaluation are carried out in accordance with the regulations of Izmir Democracy University Education Examination. To complete the learned lessons successfully.

Quality Assurance-
Access Requirements

The Nutrition and Dietetics program accept the students according to LYS exam (MF-3 score) coordinated by National Center for Student Selection and Placement (ÖSYM). For English proficiency, succeed in the exams administered by Language Department or TOEFL exam or other similar exams which are accepted by English Language Department needed.

Conditions for SuccessTo complete the learned lessons successfully. In order to obtain undergraduate degree in Nutrition and Dietetic department, it is necessary to have successfully completed at least 240 ECTS credits that meet the program qualifications and to have at least 2.00 academic averages over 4.
Progression Paths (Relationship Type)

Nutrition and Dietetics Program; will be able to serve in many areas such as medical care institutions, food health care institutions,hospitals, public health services, weight control centers, food industry and industry, research centers, formal and non-formal education institutions.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030017338


Qualification Title
Nutrition and Dietetics License

Awarding Body
İzmir Demokrasi University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Assess, apply and evaluate the accuracy, reliability and validity of basic knowledge and evidence based current scientific developments on nutrition and dietetics.
  • Assess scientifically the energy and nutrients need of individuals and develop nutrition plans and programs for the clients according to the principles of adequate and balanced nutrition and assessment of energy and nutrient requirements.
  • Develop food and nutrition plans and policies for the prevention and promotion of healthy lifestyle applying the methods of nutritional assessment for the population.
  • Assess the nutritional status of the patients, evaluate the clinical symptoms, plan and apply individualized medical nutrition therapy for the patients.
  • Evaluate the factors affecting the quality of food consumed by the individuals and populations from production to consumption and implement the legal standards and legislations on food safety and food security.
  • Consider, interpret and apply the basic scientific knowledge on nutrition and dietetics especially have skills on critical thinking, problem solving and decision making and use effectively the appropriate current technologies and computer, demonstrate skills in preparing research manuscripts, project proposals, collecting and verifying data and writing report.
  • Assess, evaluate and interpret the nutritional status of the individuals and population groups using current knowledge, develop preventive measures, apply medical nutrition therapy, demonstrate active participation, teamwork and contributions with national and international stakeholders in health and social areas, in terms of ethical principles.
  • Assess, evaluate and interpret the nutritional status of the individuals and population groups using current knowledge, develop preventive measures, apply medical nutrition therapy, demonstrate active participation, teamwork and contributions with national and international stakeholders in health and social areas, in terms of ethical principles.
  • Develop and use effective strategies for the education, counseling and encouragement of individuals and population groups to facilitate behavior change and choose healthy and safety foods, prepare and update the related educational materials.
  • Apply laboratory work on product development, food analysis and related factors effecting food quality and interpret the results and evaluate them according to the legal arrangements.
  • Plan, manage, evaluate, monitor and report researches and programs to educate and increase and improve the knowledge and awareness of individuals and population groups on healthy nutrition during all lifecycle period, and lead such activities, support and take role in the preparation and implementation of national and international food and nutrition plans and policies.
  • Work and perform duties in the scope of occupational responsibilities and ethical principles, understand the importance of lifelong learning, follow the latest developments (innovations) in science, technology and health, demonstrate professional attributes for the enhancement of nutrition and dietetics profession.
  • Use, apply, discuss and share scientific and evidence based knowledge in nutrition and dietetics practice with team and team members, develop and demonstrate effective skills using oral, print, visual methods in communicating and expressing thoughts and ideas, communicate with all stakeholders within ethical principles.
  • Develop and demonstrate effective communications skills using oral, print, visual, electronic and mass media methods.
  • Plan, apply, monitor and evaluate individualized medical nutrition therapy within interdisciplinary approaches, considering the sociocultural, economical status of patients in various age groups and also contribute to clinical researches.

Key Competencies
-

Further Info

Examinations, measurement and evaluation are carried out in accordance with the regulations of Izmir Democracy University Education Examination. To complete the learned lessons successfully.


Quality Assurance
-

Access Requirements

The Nutrition and Dietetics program accept the students according to LYS exam (MF-3 score) coordinated by National Center for Student Selection and Placement (ÖSYM). For English proficiency, succeed in the exams administered by Language Department or TOEFL exam or other similar exams which are accepted by English Language Department needed.


Conditions for Success
To complete the learned lessons successfully. In order to obtain undergraduate degree in Nutrition and Dietetic department, it is necessary to have successfully completed at least 240 ECTS credits that meet the program qualifications and to have at least 2.00 academic averages over 4.

Progression Paths (Relationship Type)

Nutrition and Dietetics Program; will be able to serve in many areas such as medical care institutions, food health care institutions,hospitals, public health services, weight control centers, food industry and industry, research centers, formal and non-formal education institutions.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address