Yeterlilik Kodu | TR0030015577 | |
Yeterlilik Adı | Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Bayburt Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Bayburt Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.bayburt.edu.tr/ | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Tıp | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 | |
Program Profili (Amaç) | Programın eğitim süresi dört yıl olup öğretim dili Türkçe’dir. Program, beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili uygulamalı ve teorik içerikli zorunlu ve seçmeli dersler içermektedir. Bu program ikinci öğretim olarak da sunulmaktadır. | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | - | |
Başarma Şartları | Programda öngörülen tüm dersleri, uygulamaları ve stajları başarı ile tamamlayarak toplam en az 240 AKTS kredisi almış ve genel not ortalaması 4,00 üzerinden en az 2,00 olan öğrenciler diploma almaya hak kazanır. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Mezunlar, tüm sağlık birimleri (hastane, ana-çocuk sağlık merkezleri, diyaliz merkezleri, poliklinikler vb), çeşitli kamu ve özel kuruluşlar, yiyecek içecek işletmeleri, oteller, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, kreşler ve gıda sanayinde çalışabilmekte ve/veya üniversitelerin beslenme ve diyetetik bölümlerinde akademisyen olarak istihdam edilebilmektedir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | - | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030015577
Programın eğitim süresi dört yıl olup öğretim dili Türkçe’dir. Program, beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili uygulamalı ve teorik içerikli zorunlu ve seçmeli dersler içermektedir.
Bu program ikinci öğretim olarak da sunulmaktadır.
- İnsan sağlığının temelini oluşturan biyolojik sistemlerin anatomisi, fizyolojisi, işleyişi ve sürdürülmesine yönelik kavramlara sahip olur.
- Beslenme ve diyetetik alanında bilimsel olarak kanıtlanmış bilgiye ulaşır, değerlendirir, yorumlar ve bilgiyi paylaşır.
- Beslenme ve diyetetik alanına ilişkin sahip olduğu bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek gruplarıyla iş birliği içerisinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
- Diyetisyen olarak mesleğinin gerektirdiği, temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri edinir ve bunları yaşamı boyunca kullanır.
- Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri derinlemesine düşünüp uygulamaya geçirme, özellikle problem çözme ve karar verme becerisine sahip olma, araştırma projesi oluşturabilme, bilgi toplama ve rapor hazırlama sürecinde güncel teknolojileri, bilgisayar ve bilgi işlem becerilerini kullanır.
- Beslenme ve diyetetik alanındaki yabancı bilimsel kaynakları takip eder ve meslektaşlarıyla iletişim kurar.
- Beslenme ve diyetetik uygulamalarının temeli olan diyetisyen-danışan iletişimini oluşturabilme ve sürdürebilme.
- Toplumsal sorumluluk bilinci ile sağlık ekibi ve diğer disiplinlerle iş birliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
- Diyetisyenlik eğitiminde edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri bireysel ve toplumsal düzeyde, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve gerektiğinde tedavisi için kullanır.
- Görevini mesleki sorumluluk ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirir, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek bilim, teknoloji ve sağlık konusundaki gelişmeleri takip ederek kendini sürekli geliştirir, diyetisyenlik mesleğinin ilerlemesini ve gelişmesini sağlar.
- Beslenme ve diyetetik uygulamalarında görev, hak ve sorumluluklarına ilişkin mevzuat ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.
- Akademik çalışmalar veya uygulama temelli yöntemler ile eğitim öğretim verebilme.
- Yaş, cinsiyet, sosyo-kültürel, ekonomik, hastalık ve sağlık durumlarını göz önünde bulundurarak yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireye özgü beslenme ve diyet programları düzenler, uygular, eğitimini verir, izler.
- Beslenmeye dayalı sağlık sorunlarını bireysel ve toplumsal düzeyde belirler, mesleki ve etik değerleri gözeterek çözüm önerileri getirir.
- Bireyleri ve toplumu güvenli ve sağlıklı beslenme/besin seçimi konusunda teşvik edecek stratejiler geliştirir ve uygular.
Mezunlar, tüm sağlık birimleri (hastane, ana-çocuk sağlık merkezleri, diyaliz merkezleri, poliklinikler vb), çeşitli kamu ve özel kuruluşlar, yiyecek içecek işletmeleri, oteller, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, kreşler ve gıda sanayinde çalışabilmekte ve/veya üniversitelerin beslenme ve diyetetik bölümlerinde akademisyen olarak istihdam edilebilmektedir.
Qualification Code | TR0030015577 | |
Qualification Title | Department of Nutrition and Dietetics Nutrition and Dietetics | |
Awarding Body | Bayburt University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.bayburt.edu.tr/ | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Medicine | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 240 | |
Program Duration | 4 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | İnsan sağlığının temelini oluşturan biyolojik sistemlerin anatomisi, fizyolojisi, işleyişi ve sürdürülmesine yönelik kavramlara sahip olur. Beslenme ve diyetetik alanında bilimsel olarak kanıtlanmış bilgiye ulaşır, değerlendirir, yorumlar ve bilgiyi paylaşır. Beslenme ve diyetetik alanına ilişkin sahip olduğu bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek gruplarıyla iş birliği içerisinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır. Diyetisyen olarak mesleğinin gerektirdiği, temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri edinir ve bunları yaşamı boyunca kullanır. Beslenme ve diyetetik alanındaki yabancı bilimsel kaynakları takip eder ve meslektaşlarıyla iletişim kurar Diyetisyenlik eğitiminde edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri bireysel ve toplumsal düzeyde, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve gerektiğinde tedavisi için kullanır. Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri derinlemesine düşünüp uygulamaya geçirme, özellikle problem çözme ve karar verme becerisine sahip olma, araştırma projesi oluşturabilme, bilgi toplama ve rapor hazırlama sürecinde güncel teknolojileri, bilgisayar ve bilgi işlem becerilerini kullanır. Beslenme ve diyetetik uygulamalarının temeli olan diyetisyen-danışan iletişimini oluşturabilme ve sürdürebilme Görevini mesleki sorumluluk ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirir, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek bilim, teknoloji ve sağlık konusundaki gelişmeleri takip ederek kendini sürekli geliştirir, diyetisyenlik mesleğinin ilerlemesini ve gelişmesini sağlar. Toplumsal sorumluluk bilinci ile sağlık ekibi ve diğer disiplinlerle iş birliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. Beslenme ve diyetetik uygulamalarında görev, hak ve sorumluluklarına ilişkin mevzuat ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. Akademik çalışmalar veya uygulama temelli yöntemler ile eğitim öğretim verebilme Yaş, cinsiyet, sosyo-kültürel, ekonomik, hastalık ve sağlık durumlarını göz önünde bulundurarak yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireye özgü beslenme ve diyet programları düzenler, uygular, eğitimini verir, izler. Beslenmeye dayalı sağlık sorunlarını bireysel ve toplumsal düzeyde belirler, mesleki ve etik değerleri gözeterek çözüm önerileri getirir. Bireyleri ve toplumu güvenli ve sağlıklı beslenme/besin seçimi konusunda teşvik edecek stratejiler geliştirir ve uygular. | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Examination regulations, assessment and evaluation issues are related in the documentation which is named as "Regulation about the Associate and Bachelor Degree Education in Bayburt University". Students are subjected to midterm exams, final and resit exams if it is needed. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | Students who has necessary score (MF-3 science based) from the National University Attendance Exam are accepted to the Nutrition and Dietetics Bachelor's program and the provision rules were determined by Higher Education Council. | |
Conditions for Success | The Nutrition and Dietetics programme consists of the theoretical and the practical modules. The students need to complete the modules successfully throughout the 4-year education (totally 240 ECTS) and the general grade point average should be no less than 2.00 out of 4.00. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Alumni can be operated and / or can be employed as clinical dietitian or administrator dietitian, manager or public health nutritionist of various public institutions, food industry, individual diet counselling and training centres or academician. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | The document is valid continuously. | |
Url | Open Address |
TR0030015577
İnsan sağlığının temelini oluşturan biyolojik sistemlerin anatomisi, fizyolojisi, işleyişi ve sürdürülmesine yönelik kavramlara sahip olur. Beslenme ve diyetetik alanında bilimsel olarak kanıtlanmış bilgiye ulaşır, değerlendirir, yorumlar ve bilgiyi paylaşır. Beslenme ve diyetetik alanına ilişkin sahip olduğu bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek gruplarıyla iş birliği içerisinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır. Diyetisyen olarak mesleğinin gerektirdiği, temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri edinir ve bunları yaşamı boyunca kullanır. Beslenme ve diyetetik alanındaki yabancı bilimsel kaynakları takip eder ve meslektaşlarıyla iletişim kurar Diyetisyenlik eğitiminde edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri bireysel ve toplumsal düzeyde, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve gerektiğinde tedavisi için kullanır. Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri derinlemesine düşünüp uygulamaya geçirme, özellikle problem çözme ve karar verme becerisine sahip olma, araştırma projesi oluşturabilme, bilgi toplama ve rapor hazırlama sürecinde güncel teknolojileri, bilgisayar ve bilgi işlem becerilerini kullanır. Beslenme ve diyetetik uygulamalarının temeli olan diyetisyen-danışan iletişimini oluşturabilme ve sürdürebilme Görevini mesleki sorumluluk ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirir, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek bilim, teknoloji ve sağlık konusundaki gelişmeleri takip ederek kendini sürekli geliştirir, diyetisyenlik mesleğinin ilerlemesini ve gelişmesini sağlar. Toplumsal sorumluluk bilinci ile sağlık ekibi ve diğer disiplinlerle iş birliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. Beslenme ve diyetetik uygulamalarında görev, hak ve sorumluluklarına ilişkin mevzuat ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. Akademik çalışmalar veya uygulama temelli yöntemler ile eğitim öğretim verebilme Yaş, cinsiyet, sosyo-kültürel, ekonomik, hastalık ve sağlık durumlarını göz önünde bulundurarak yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireye özgü beslenme ve diyet programları düzenler, uygular, eğitimini verir, izler. Beslenmeye dayalı sağlık sorunlarını bireysel ve toplumsal düzeyde belirler, mesleki ve etik değerleri gözeterek çözüm önerileri getirir. Bireyleri ve toplumu güvenli ve sağlıklı beslenme/besin seçimi konusunda teşvik edecek stratejiler geliştirir ve uygular.
Examination regulations, assessment and evaluation issues are related in the documentation which is named as "Regulation about the Associate and Bachelor Degree Education in Bayburt University". Students are subjected to midterm exams, final and resit exams if it is needed.
Students who has necessary score (MF-3 science based) from the National University Attendance Exam are accepted to the Nutrition and Dietetics Bachelor's program and the provision rules were determined by Higher Education Council.
Alumni can be operated and / or can be employed as clinical dietitian or administrator dietitian, manager or public health nutritionist of various public institutions, food industry, individual diet counselling and training centres or academician.
The document is valid continuously.