Yeterlilik Kodu

TR0030012422

Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması
Sorumlu KurumErzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiErzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörlüğü, Yalnızbağ Yerleşkesi, 24002 / ERZİNCAN
Sorumlu Kurum URLhttp://www.ebyu.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıp
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Beslenme ve diyetetik alanındaki temel bilgi ve kanıta dayalı güncel gelişmeleri araştırma, uygulama, doğruluk, güvenilirlik ve geçerliliğini değerlendirme bilgisine sahiptir.
  • Bireylerin enerji ve besin öğesi gereksinimlerini bilimsel yöntemlerle saptama, yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireye özgü beslenme plan ve programını geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Üretim tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahiptir.
  • Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri derinlemesine düşünüp uygulamaya geçirmek, özellikle problem çözme ve karar verme becerisine sahip olmak, araştırma projesi oluşturabilmek, bilgi toplama ve rapor hazırlama sürecinde güncel teknolojileri, bilgisayar ve bilgi işlem becerilerini kullanır.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak bireyin, toplumun ve hastanın beslenme durumunu saptar, değerlendirir, yorumlar, çözüm yolları üretir, tıbbi beslenme tedavisi uygular, sağlık ve sosyal alanlarda ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarla ekip çalışması yapar, etik kurallara göre hareket eder.
  • Hedef grubun enerji ve besin ögesi gereksinimlerini göz önünde tutarak, beslenme ve diyetetik açısından değerlendirerek, toplu beslenme yapılan kurumlarda menü planlaması yapar ve yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar tüm aşamalarda besin güvenliğine dikkat ederek, uygun hizmet sunumunu teknolojik gelişmelerden de faydalanarak sağlar.
  • Görevini mesleki sorumluluk ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirir, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek bilim, teknoloji ve sağlık konusundaki gelişmeleri takip ederek kendini sürekli geliştirir, diyetisyenlik mesleğinin ilerlemesini ve gelişmesini sağlar.
  • Tüm yaşam döngüsü boyunca bireylerin ve toplumun sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması ve bilgi düzeyinin arttırılmasına yönelik araştırma, proje ve programları planlar, yönetir, değerlendirir, izler, raporlar ve ekip çalışmalarına liderlik eder, ulusal ve uluslararası besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulmasına destek verir.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında bireysel ve/veya ekip çalışmalarındaki uygulamaların doğruluğunu göstermek için bilgilerini kullanır, gerekçeler ve kanıtlar sunarak düşünce ve görüşlerini sözlü ve yazılı olarak açık bir şekilde ifade eder ve tüm paydaşlarla etik ilkeler doğrultusunda etkili iletişim kurar.
  • Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve yasal düzenlemelere göre değerlendirir.
  • Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak interdisipliner yaklaşım içerisinde bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlar, uygular, izler ve değerlendirir.
  • Klinik araştırmalara katılır.
  • Hasta bireylerin beslenme durumlarını değerlendirip ve klinik bulgularına dayalı olarak beslenme açısından yorumlayıp ve hastaya özgü tıbbi beslenme tedavileri geliştirir.
  • Bireyi ve toplumu güvenli ve sağlıklı yiyecekler seçmeye teşvik edecek stratejiler geliştirir, uygular, ilgili eğitim materyallerini hazırlar ve günceller.
  • Toplumun beslenme durumunun saptanmasına yönelik yöntemleri kullanarak, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikası geliştirir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Öğretim Planı “nda dersin öğretim elemanı tarafından ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Lise diploması ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınavlarda başarılı olarak bölümümüze kayıt yaptırmaya hak kazanmak.

Başarma ŞartlarıÖğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 krediyi sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar; Tüm özel ve resmi hastanelerde klinik diyetisyeni olarak Kamu kurumlarının mutfaklarında kurum diyetisyeni olarak Özel diyaliz merkezleri, fizik tedavi merkezleri ve obezite merkezlerinde klinik diyetisyeni olarak Otel ve yemek fabrikalarında kurum diyetisyeni olarak Spor kulüplerinde ve spor merkezlerinde sporcu diyetisyeni olarak çalışabilirler

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030012422


Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörlüğü, Yalnızbağ Yerleşkesi, 24002 / ERZİNCAN

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Beslenme ve diyetetik alanındaki temel bilgi ve kanıta dayalı güncel gelişmeleri araştırma, uygulama, doğruluk, güvenilirlik ve geçerliliğini değerlendirme bilgisine sahiptir.
  • Bireylerin enerji ve besin öğesi gereksinimlerini bilimsel yöntemlerle saptama, yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireye özgü beslenme plan ve programını geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Üretim tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahiptir.
  • Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri derinlemesine düşünüp uygulamaya geçirmek, özellikle problem çözme ve karar verme becerisine sahip olmak, araştırma projesi oluşturabilmek, bilgi toplama ve rapor hazırlama sürecinde güncel teknolojileri, bilgisayar ve bilgi işlem becerilerini kullanır.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak bireyin, toplumun ve hastanın beslenme durumunu saptar, değerlendirir, yorumlar, çözüm yolları üretir, tıbbi beslenme tedavisi uygular, sağlık ve sosyal alanlarda ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarla ekip çalışması yapar, etik kurallara göre hareket eder.
  • Hedef grubun enerji ve besin ögesi gereksinimlerini göz önünde tutarak, beslenme ve diyetetik açısından değerlendirerek, toplu beslenme yapılan kurumlarda menü planlaması yapar ve yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar tüm aşamalarda besin güvenliğine dikkat ederek, uygun hizmet sunumunu teknolojik gelişmelerden de faydalanarak sağlar.
  • Görevini mesleki sorumluluk ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirir, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek bilim, teknoloji ve sağlık konusundaki gelişmeleri takip ederek kendini sürekli geliştirir, diyetisyenlik mesleğinin ilerlemesini ve gelişmesini sağlar.
  • Tüm yaşam döngüsü boyunca bireylerin ve toplumun sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması ve bilgi düzeyinin arttırılmasına yönelik araştırma, proje ve programları planlar, yönetir, değerlendirir, izler, raporlar ve ekip çalışmalarına liderlik eder, ulusal ve uluslararası besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulmasına destek verir.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında bireysel ve/veya ekip çalışmalarındaki uygulamaların doğruluğunu göstermek için bilgilerini kullanır, gerekçeler ve kanıtlar sunarak düşünce ve görüşlerini sözlü ve yazılı olarak açık bir şekilde ifade eder ve tüm paydaşlarla etik ilkeler doğrultusunda etkili iletişim kurar.
  • Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve yasal düzenlemelere göre değerlendirir.
  • Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak interdisipliner yaklaşım içerisinde bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlar, uygular, izler ve değerlendirir.
  • Klinik araştırmalara katılır.
  • Hasta bireylerin beslenme durumlarını değerlendirip ve klinik bulgularına dayalı olarak beslenme açısından yorumlayıp ve hastaya özgü tıbbi beslenme tedavileri geliştirir.
  • Bireyi ve toplumu güvenli ve sağlıklı yiyecekler seçmeye teşvik edecek stratejiler geliştirir, uygular, ilgili eğitim materyallerini hazırlar ve günceller.
  • Toplumun beslenme durumunun saptanmasına yönelik yöntemleri kullanarak, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikası geliştirir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Öğretim Planı “nda dersin öğretim elemanı tarafından ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Lise diploması ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınavlarda başarılı olarak bölümümüze kayıt yaptırmaya hak kazanmak.


Başarma Şartları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 krediyi sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar; Tüm özel ve resmi hastanelerde klinik diyetisyeni olarak Kamu kurumlarının mutfaklarında kurum diyetisyeni olarak Özel diyaliz merkezleri, fizik tedavi merkezleri ve obezite merkezlerinde klinik diyetisyeni olarak Otel ve yemek fabrikalarında kurum diyetisyeni olarak Spor kulüplerinde ve spor merkezlerinde sporcu diyetisyeni olarak çalışabilirler


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030012422

Qualification Title
Bachelor's Degree in Nutrition and Dietetics
Awarding BodyErzincan Binali Yildirim University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.ebyu.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasMedicine
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Assess, apply and evaluate the accuracy, reliability and validity of basic knowledge and evidence based current scientific developments on nutrition and dietetics.
  • Assess scientifically the energy and nutrients need of individuals and develop nutrition plans and programs for the clients according to the principles of adequate and balanced nutrition and assessment of energy and nutrient requirements.
  • Evaluate the factors affecting the quality of food consumed by the individuals and populations from production to consumption and implement the legal standards and legislations on food safety and food security.
  • Consider, interpret and apply the basic scientific knowledge on nutrition and dietetics especially have skills on critical thinking, problem solving and decision making and use effectively the appropriate current technologies and computer, demonstrate skills in preparing research manuscripts, project proposals, collecting and verifying data and writing report.
  • Assess, evaluate and interpret the nutritional status of the individuals and population groups using current knowledge, develop preventive measures, apply medical nutrition therapy, demonstrate active participation, teamwork and contributions with national and international stakeholders in health and social areas, in terms of ethical principles.
  • Plan menus in the institutional food service systems depending on the energy and nutrient requirements of target groups in the scope of nutrition and dietetic principles, take care of food safety in all settings from purchase of food to service, apply appropriate service using technological developments.
  • Work and perform duties in the scope of occupational responsibilities and ethical principles, understand the importance of lifelong learning, follow the latest developments (innovations) in science, technology and health, demonstrate professional attributes for the enhancement of nutrition and dietetics profession.
  • Plan, manage, evaluate, monitor and report researches and programs to educate and increase and improve the knowledge and awareness of individuals and population groups on healthy nutrition during all lifecycle period, and lead such activities, support and take role in the preparation and implementation of national and international food and nutrition plans and policies.
  • Use, apply, discuss and share scientific and evidence based knowledge in nutrition and dietetics practice with team and team members, develop and demonstrate effective skills using oral, print, visual methods in communicating and expressing thoughts and ideas, communicate with all stakeholders within ethical principles.
  • Develop and demonstrate effective communications skills using oral, print, visual, electronic and mass media methods.
  • Apply laboratory work on product development, food analysis and related factors effecting food quality and interpret the results and evaluate them according to the legal arrangements.
  • Plan, apply, monitor and evaluate individualized medical nutrition therapy within interdisciplinary approaches, considering the sociocultural, economical status of patients in various age groups and also contribute to clinical researches.
  • Assess the nutritional status of the patients, evaluate the clinical symptoms, plan and apply individualized medical nutrition therapy for the patients.
  • Develop and use effective strategies for the education, counseling and encouragement of individuals and population groups to facilitate behavior change and choose healthy and safety foods, prepare and update the related educational materials.
  • Develop food and nutrition plans and policies for the prevention and promotion of healthy lifestyle applying the methods of nutritional assessment for the population.
Key Competencies-
Further Info

The applied survey and valuation form for all lessons is defined in detailed form at "Lesson Education Plan".

Quality Assurance-
Access Requirements

High School Diploma and Based on nation wide examination administered by student selection and Placement Center

Conditions for SuccessA student is required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 240 credits requirement and have a minimum GPA of 2.00/4.00.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates can work as clinical dietitian in private and public hospitals, as corporate dietitian in the kitchens of public institution, as a clinical dietitian in private dialysis centers, physical therapy centers and bariatric centers, as a institutions dietitian in hotel and food factories, as sports dietitian in sports clubs and fitness centers.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030012422


Qualification Title
Bachelor's Degree in Nutrition and Dietetics

Awarding Body
Erzincan Binali Yildirim University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Assess, apply and evaluate the accuracy, reliability and validity of basic knowledge and evidence based current scientific developments on nutrition and dietetics.
  • Assess scientifically the energy and nutrients need of individuals and develop nutrition plans and programs for the clients according to the principles of adequate and balanced nutrition and assessment of energy and nutrient requirements.
  • Evaluate the factors affecting the quality of food consumed by the individuals and populations from production to consumption and implement the legal standards and legislations on food safety and food security.
  • Consider, interpret and apply the basic scientific knowledge on nutrition and dietetics especially have skills on critical thinking, problem solving and decision making and use effectively the appropriate current technologies and computer, demonstrate skills in preparing research manuscripts, project proposals, collecting and verifying data and writing report.
  • Assess, evaluate and interpret the nutritional status of the individuals and population groups using current knowledge, develop preventive measures, apply medical nutrition therapy, demonstrate active participation, teamwork and contributions with national and international stakeholders in health and social areas, in terms of ethical principles.
  • Plan menus in the institutional food service systems depending on the energy and nutrient requirements of target groups in the scope of nutrition and dietetic principles, take care of food safety in all settings from purchase of food to service, apply appropriate service using technological developments.
  • Work and perform duties in the scope of occupational responsibilities and ethical principles, understand the importance of lifelong learning, follow the latest developments (innovations) in science, technology and health, demonstrate professional attributes for the enhancement of nutrition and dietetics profession.
  • Plan, manage, evaluate, monitor and report researches and programs to educate and increase and improve the knowledge and awareness of individuals and population groups on healthy nutrition during all lifecycle period, and lead such activities, support and take role in the preparation and implementation of national and international food and nutrition plans and policies.
  • Use, apply, discuss and share scientific and evidence based knowledge in nutrition and dietetics practice with team and team members, develop and demonstrate effective skills using oral, print, visual methods in communicating and expressing thoughts and ideas, communicate with all stakeholders within ethical principles.
  • Develop and demonstrate effective communications skills using oral, print, visual, electronic and mass media methods.
  • Apply laboratory work on product development, food analysis and related factors effecting food quality and interpret the results and evaluate them according to the legal arrangements.
  • Plan, apply, monitor and evaluate individualized medical nutrition therapy within interdisciplinary approaches, considering the sociocultural, economical status of patients in various age groups and also contribute to clinical researches.
  • Assess the nutritional status of the patients, evaluate the clinical symptoms, plan and apply individualized medical nutrition therapy for the patients.
  • Develop and use effective strategies for the education, counseling and encouragement of individuals and population groups to facilitate behavior change and choose healthy and safety foods, prepare and update the related educational materials.
  • Develop food and nutrition plans and policies for the prevention and promotion of healthy lifestyle applying the methods of nutritional assessment for the population.

Key Competencies
-

Further Info

The applied survey and valuation form for all lessons is defined in detailed form at "Lesson Education Plan".


Quality Assurance
-

Access Requirements

High School Diploma and Based on nation wide examination administered by student selection and Placement Center


Conditions for Success
A student is required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 240 credits requirement and have a minimum GPA of 2.00/4.00.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates can work as clinical dietitian in private and public hospitals, as corporate dietitian in the kitchens of public institution, as a clinical dietitian in private dialysis centers, physical therapy centers and bariatric centers, as a institutions dietitian in hotel and food factories, as sports dietitian in sports clubs and fitness centers.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.


Url
Open Address