Yeterlilik Kodu

TR0030011654

Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması
Sorumlu KurumAtatürk Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAtatürk Üniversitesi Rektörlüğü Üniversite Mahallesi Prof. Dr. Hikmet Koçak Sokak No : 8 P.K : 25050 Yakutiye / Erzurum
Sorumlu Kurum URLhttp://www.atauni.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıp
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Alanındaki güncel bilgileri içeren kaynaklarla ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
  • Tüm diyetisyenlik uygulamalarında evrensel beslenme ilkelerini temel alır
  • Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
  • Bilgi teknolojilerini alanında etkili kullanmayı bilir.
  • Beslenmede esas olan besin öğelerinin türleri, miktarları, özellikleri ve vücuttaki görevlerini dikkate alarak beslenme planını hazırlar.
  • Besinlerin birleşimi, fiziksel ve kimyasal özellikleri, üretimden tüketime uygulanan işlemlerin besin kalitesine etkilerini dikkate alarak beslenme planını hazırlar.
  • Birey ve/veya gruplar için en uygun beslenme planlarını yaş, cinsiyet, çalışma ve özel sağlık durumlarını kapsayan bireysel farklılıkları gözeterek hazırlar.
  • Bireylerin en yararlı düzeyde beslenmeleri için bireysel, sosyal, kültürel farklılıklarını, özel tercih ve gereksinimlerini, ekonomik durumlarını dikkate alarak uygun beslenme seçenekleri sunar.
  • Diyetisyenlik ile ilgili gelişmeleri bilimsel yöntem ve teknikleri kullanarak çok yönlü değerlendirir.
  • Birey ve/veya gruplar için sağlıklı beslenme davranışları geliştirir.
  • Diyetisyenlik uygulamalarını etkileyebilecek ulusal ve uluslar arası kültürel unsurları tanır.
  • Farklı ölçme/değerlendirme yöntem/teknikleri kullanarak bireylerin sağlıklı beslenme durumlarını izler ve değerlendirir.
  • Etkili iletişim teknikleri kullanır.
  • Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • İnsan hakları, hasta hakları, toplumsal, bilimsel, kültürel değerler ve mesleki etik ilkelere uygun davranır.
  • Toplumda beslenme sorunlarının nedenlerini tanımlar, sağlıklı toplum ve sağlıklı beslenme için projeler hazırlar.
  • Birey olarak mesleği ile ilgili görev, hak ve sorumluluklarını betimleyen mevzuata uygun davranır
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Beslenme ve Diyetetik Lisans Programı, lise ve dengi meslek liseleri çıkışlı, Üniversite Seçme ve Yerleştirme Sınavlarında aldıkları MF-3 puanı ile bölüme girmeye hak kazanmış erkek ve kız öğrencilere mesleki eğitim öğretim sağlamaktadır. Eğitim dili Türkçedir. İngilizce hazırlık sınıfı yoktur.

Başarma ŞartlarıÖğrencilerin mezuniyet için almaları gerekli kredi saati, ortak zorunlu dersler hariç 145 kredi 240 AKTS dir. Mezuniyet için AGNO nun en az 2.00 olması gerekir
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Beslenme ve Diyetetik bölümü mezunları yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevleri, ana-çocuk sağlığı, toplum sağlığı, özel diyet polikliniklerinde araştırıcı, eğitici, tedavi ve rehabilite edici olarak hizmet vermelerinin yanı sıra akademisyen olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca mezunlar; diğer toplu beslenme yapılan kurumlarda, besin ve beslenmeyle ilgili özel veya kamu kuruluşlarında, yönetici, araştırıcı ve eğitici olarak da çalışabilmektedirler. Bu program mezunları, KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı) ‘den gereken puanı almaları durumunda bahsedilen kamu alanlarına diyetisyen olarak atanmaktadır.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030011654


Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Atatürk Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü Üniversite Mahallesi Prof. Dr. Hikmet Koçak Sokak No : 8 P.K : 25050 Yakutiye / Erzurum

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Alanındaki güncel bilgileri içeren kaynaklarla ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
  • Tüm diyetisyenlik uygulamalarında evrensel beslenme ilkelerini temel alır
  • Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
  • Bilgi teknolojilerini alanında etkili kullanmayı bilir.
  • Beslenmede esas olan besin öğelerinin türleri, miktarları, özellikleri ve vücuttaki görevlerini dikkate alarak beslenme planını hazırlar.
  • Besinlerin birleşimi, fiziksel ve kimyasal özellikleri, üretimden tüketime uygulanan işlemlerin besin kalitesine etkilerini dikkate alarak beslenme planını hazırlar.
  • Birey ve/veya gruplar için en uygun beslenme planlarını yaş, cinsiyet, çalışma ve özel sağlık durumlarını kapsayan bireysel farklılıkları gözeterek hazırlar.
  • Bireylerin en yararlı düzeyde beslenmeleri için bireysel, sosyal, kültürel farklılıklarını, özel tercih ve gereksinimlerini, ekonomik durumlarını dikkate alarak uygun beslenme seçenekleri sunar.
  • Diyetisyenlik ile ilgili gelişmeleri bilimsel yöntem ve teknikleri kullanarak çok yönlü değerlendirir.
  • Birey ve/veya gruplar için sağlıklı beslenme davranışları geliştirir.
  • Diyetisyenlik uygulamalarını etkileyebilecek ulusal ve uluslar arası kültürel unsurları tanır.
  • Farklı ölçme/değerlendirme yöntem/teknikleri kullanarak bireylerin sağlıklı beslenme durumlarını izler ve değerlendirir.
  • Etkili iletişim teknikleri kullanır.
  • Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • İnsan hakları, hasta hakları, toplumsal, bilimsel, kültürel değerler ve mesleki etik ilkelere uygun davranır.
  • Toplumda beslenme sorunlarının nedenlerini tanımlar, sağlıklı toplum ve sağlıklı beslenme için projeler hazırlar.
  • Birey olarak mesleği ile ilgili görev, hak ve sorumluluklarını betimleyen mevzuata uygun davranır

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Beslenme ve Diyetetik Lisans Programı, lise ve dengi meslek liseleri çıkışlı, Üniversite Seçme ve Yerleştirme Sınavlarında aldıkları MF-3 puanı ile bölüme girmeye hak kazanmış erkek ve kız öğrencilere mesleki eğitim öğretim sağlamaktadır. Eğitim dili Türkçedir. İngilizce hazırlık sınıfı yoktur.


Başarma Şartları
Öğrencilerin mezuniyet için almaları gerekli kredi saati, ortak zorunlu dersler hariç 145 kredi 240 AKTS dir. Mezuniyet için AGNO nun en az 2.00 olması gerekir

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Beslenme ve Diyetetik bölümü mezunları yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevleri, ana-çocuk sağlığı, toplum sağlığı, özel diyet polikliniklerinde araştırıcı, eğitici, tedavi ve rehabilite edici olarak hizmet vermelerinin yanı sıra akademisyen olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca mezunlar; diğer toplu beslenme yapılan kurumlarda, besin ve beslenmeyle ilgili özel veya kamu kuruluşlarında, yönetici, araştırıcı ve eğitici olarak da çalışabilmektedirler. Bu program mezunları, KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı) ‘den gereken puanı almaları durumunda bahsedilen kamu alanlarına diyetisyen olarak atanmaktadır.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030011654

Qualification Title
Nutrition and Dietetics
Awarding BodyAtatürk University
Awarding Body ContactAtatürk University
Awarding Body Urlhttp://www.atauni.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasMedicine
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info

Examination Regulations, Assessment and Grading Exams comprise of short-term exams, mid-term exams, finals, one-lesson exams, additional exams, excuse exams, and exemption exams. These exams can be conducted in various forms; written, oral or both written and oral and/or practical. At least one mid-term exam is conducted for every lesson every half-term. Projects, homework, short exams, laboratory studies, and other studies may count as a mid-term exam. When calculating the raw grade of a course, we take 50% of the mid-term exam, and 50% of the final exam.

Quality Assurance-
Access Requirements

Specific Admission Requirements Students who are graduated of high school and/or equivalent vocational schools, and having necessary score (MF-3 science based) from the National University Attendance Exam are accepted to the Nutrition and Dietetics Bachelor's program. High school diploma and placement through a centralized national university placement examination.

Conditions for SuccessGraduation Requirements The amount of credit hours requires for students to graduate, excluding common compulsory courses, is 139(240 ECTS). Students need a minimum GPA of 2.00 to graduate.
Progression Paths (Relationship Type)

Occupational Profiles of Graduates with Examples The graduates can work as researcher, educator, treatment and rehabilitation provider at patient treatment institutions, care centers for children and elderly, private diet clinics as well as academician. Moreover, the graduates can work as manager, researcher and educator in other institutional food services, private or public institutions related to nutrition. The graduates of this programme can be appointed as dietician to the mentioned public institutions if they get the required point from KPSS (Public Personnel Selection Examination).

Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030011654


Qualification Title
Nutrition and Dietetics

Awarding Body
Atatürk University

Awarding Body Contact
Atatürk University

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info

Examination Regulations, Assessment and Grading Exams comprise of short-term exams, mid-term exams, finals, one-lesson exams, additional exams, excuse exams, and exemption exams. These exams can be conducted in various forms; written, oral or both written and oral and/or practical. At least one mid-term exam is conducted for every lesson every half-term. Projects, homework, short exams, laboratory studies, and other studies may count as a mid-term exam. When calculating the raw grade of a course, we take 50% of the mid-term exam, and 50% of the final exam.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Specific Admission Requirements Students who are graduated of high school and/or equivalent vocational schools, and having necessary score (MF-3 science based) from the National University Attendance Exam are accepted to the Nutrition and Dietetics Bachelor's program. High school diploma and placement through a centralized national university placement examination.


Conditions for Success
Graduation Requirements The amount of credit hours requires for students to graduate, excluding common compulsory courses, is 139(240 ECTS). Students need a minimum GPA of 2.00 to graduate.

Progression Paths (Relationship Type)

Occupational Profiles of Graduates with Examples The graduates can work as researcher, educator, treatment and rehabilitation provider at patient treatment institutions, care centers for children and elderly, private diet clinics as well as academician. Moreover, the graduates can work as manager, researcher and educator in other institutional food services, private or public institutions related to nutrition. The graduates of this programme can be appointed as dietician to the mentioned public institutions if they get the required point from KPSS (Public Personnel Selection Examination).


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address