Yeterlilik Kodu

TR0030011632

Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması
Sorumlu KurumBezmialem Vakıf Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiTopkapı Mahallesi Adnan Menderes Vatan Bulvarı No:113 34093 Fatih/İstanbul
Sorumlu Kurum URLhttp://bezmialem.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıp
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)

Beslenme ve Diyetetik Bölümü lisans programı 4 yıllık eğitim ve öğretim yılından oluşmaktadır. Mesleki eğitim ve öğretim programının birinci aşaması, diyetetik uygulamalarına esas olan temel bilimler, tıp ve beslenme bilimlerini içermektedir. İkinci aşamadaki dersler ise doğrudan uygulama alanıyla ilgilidir. Öğrenci, teorik öğretim ve laboratuvar uygulamalarına ek olarak, toplum sağlığı ve beslenmesi yaz stajı ile hastaneler ve diğer kuruluşlarda tedavi edici ve toplu beslenme yönetimi ile ilgili olarak diğer stajlarını yapmaktadır. Bu program uygulamasıyla öğrenci, diyetisyenlik mesleği için gerekli ilke, kavram, bilgi ve becerileri kazanıp geliştirmektedir.

Tam burslu eğitim sağlamaktadır.

Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Beslenme ve diyetetik alanındaki temel bilgi ve kanıta dayalı güncel gelişmeleri araştırma, uygulama, doğruluk, güvenilirlik ve geçerliliğini değerlendirme bilgisine sahiptir.
  • Bireylerin enerji ve besin öğesi gereksinimlerini bilimsel yöntemlerle saptama, yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireye özgü beslenme plan ve programını geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Toplumun beslenme durumunun saptanmasına yönelik yöntemleri kullanarak, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikası geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Hasta bireylerin beslenme durumlarını değerlendirme ve klinik bulgularına dayalı olarak beslenme açısından yorumlayabilme ve hastaya özgü tıbbi beslenme tedavileri geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Üretim tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahiptir.
  • Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri derinlemesine düşünüp uygulamaya geçirmek, özellikle problem çözme ve karar verme becerisine sahip olmak, araştırma projesi oluşturabilmek, bilgi toplama ve rapor hazırlama sürecinde güncel teknolojileri, bilgisayar ve bilgi işlem becerilerini kullanır.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak bireyin, toplumun ve hastanın beslenme durumunu saptar, değerlendirir, yorumlar, çözüm yolları üretir, tıbbi beslenme tedavisi uygular, sağlık ve sosyal alanlarda ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarla ekip çalışması yapar, etik kurallara göre hareket eder.
  • Hedef grubun enerji ve besin ögesi gereksinimlerini göz önünde tutarak, beslenme ve diyetetik açısından değerlendirerek, toplu beslenme yapılan kurumlarda menü planlaması yapar ve yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar tüm aşamalarda besin güvenliğine dikkat ederek, uygun hizmet sunumunu teknolojik gelişmelerden de faydalanarak sağlar.
  • Bireyi ve toplumu güvenli ve sağlıklı yiyecekler seçmeye teşvik edecek stratejiler geliştirir, uygular, ilgili eğitim materyallerini hazırlar ve günceller.
  • Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve yasal düzenlemelere göre değerlendirir.
  • Tüm yaşam döngüsü boyunca bireylerin ve toplumun sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması ve bilgi düzeyinin arttırılmasına yönelik araştırma, proje ve programları planlar, yönetir, değerlendirir, izler, raporlar ve ekip çalışmalarına liderlik eder, ulusal ve uluslararası besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulmasına destek verir.
  • Görevini mesleki sorumluluk ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirir, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek bilim, teknoloji ve sağlık konusundaki gelişmeleri takip ederek kendini sürekli geliştirir, diyetisyenlik mesleğinin ilerlemesini ve gelişmesini sağlar.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında bireysel ve/veya ekip çalışmalarındaki uygulamaların doğruluğunu göstermek için bilgilerini kullanır, gerekçeler ve kanıtlar sunarak düşünce ve görüşlerini sözlü ve yazılı olarak açık bir şekilde ifade eder ve tüm paydaşlarla etik ilkeler doğrultusunda etkili iletişim kurar.
  • Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak interdisipliner yaklaşım içerisinde bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlar, uygular, izler ve değerlendirir. Klinik araştırmalara katılır.
  • Mesleki İngilizceyi iyi bilir ve alanındaki kaynakları iyi takip eder.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı-
Başarma ŞartlarıBezmialem Vakıf Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nde belirtilen esasları yerine getiren öğrenci öğrenimini tamamlamış ve mezuniyeti için gerekli koşulları sağlamış sayılır. Programda öngörülen tüm dersleri, uygulamaları ve stajları başarı ile tamamlayan ve toplam en az 240 AKTS kredisi almış olan öğrenciler diploma almaya hak kazanır. Mezuniyet hakkı kazanan öğrencilere ilgili yönetmelik hükümlerine göre ilgili programın diploması verilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevleri, ana-çocuk sağlığı, toplum sağlığı, özel diyet polikliniklerinde araştırıcı, eğitici, tedavi edici olarak hizmet vermelerinin yanı sıra diğer toplu beslenme yapılan kurumlarda yönetici olarak ve akademisyen olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca mezunlar; diğer toplu beslenme yapılan kurumlarda, besin ve beslenmeyle ilgili özel veya kamu kuruluşlarında, yönetici, araştırıcı ve eğitici olarak da çalışabilmektedirler. Bu program mezunları, KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı) ‘den gereken puanı almaları durumunda bahsedilen kamu alanlarına diyetisyen olarak atanmaktadır.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)-
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030011632


Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Bezmialem Vakıf Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Topkapı Mahallesi Adnan Menderes Vatan Bulvarı No:113 34093 Fatih/İstanbul

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)

Beslenme ve Diyetetik Bölümü lisans programı 4 yıllık eğitim ve öğretim yılından oluşmaktadır. Mesleki eğitim ve öğretim programının birinci aşaması, diyetetik uygulamalarına esas olan temel bilimler, tıp ve beslenme bilimlerini içermektedir. İkinci aşamadaki dersler ise doğrudan uygulama alanıyla ilgilidir. Öğrenci, teorik öğretim ve laboratuvar uygulamalarına ek olarak, toplum sağlığı ve beslenmesi yaz stajı ile hastaneler ve diğer kuruluşlarda tedavi edici ve toplu beslenme yönetimi ile ilgili olarak diğer stajlarını yapmaktadır. Bu program uygulamasıyla öğrenci, diyetisyenlik mesleği için gerekli ilke, kavram, bilgi ve becerileri kazanıp geliştirmektedir.

Tam burslu eğitim sağlamaktadır.


Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Beslenme ve diyetetik alanındaki temel bilgi ve kanıta dayalı güncel gelişmeleri araştırma, uygulama, doğruluk, güvenilirlik ve geçerliliğini değerlendirme bilgisine sahiptir.
  • Bireylerin enerji ve besin öğesi gereksinimlerini bilimsel yöntemlerle saptama, yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireye özgü beslenme plan ve programını geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Toplumun beslenme durumunun saptanmasına yönelik yöntemleri kullanarak, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikası geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Hasta bireylerin beslenme durumlarını değerlendirme ve klinik bulgularına dayalı olarak beslenme açısından yorumlayabilme ve hastaya özgü tıbbi beslenme tedavileri geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Üretim tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahiptir.
  • Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri derinlemesine düşünüp uygulamaya geçirmek, özellikle problem çözme ve karar verme becerisine sahip olmak, araştırma projesi oluşturabilmek, bilgi toplama ve rapor hazırlama sürecinde güncel teknolojileri, bilgisayar ve bilgi işlem becerilerini kullanır.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak bireyin, toplumun ve hastanın beslenme durumunu saptar, değerlendirir, yorumlar, çözüm yolları üretir, tıbbi beslenme tedavisi uygular, sağlık ve sosyal alanlarda ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarla ekip çalışması yapar, etik kurallara göre hareket eder.
  • Hedef grubun enerji ve besin ögesi gereksinimlerini göz önünde tutarak, beslenme ve diyetetik açısından değerlendirerek, toplu beslenme yapılan kurumlarda menü planlaması yapar ve yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar tüm aşamalarda besin güvenliğine dikkat ederek, uygun hizmet sunumunu teknolojik gelişmelerden de faydalanarak sağlar.
  • Bireyi ve toplumu güvenli ve sağlıklı yiyecekler seçmeye teşvik edecek stratejiler geliştirir, uygular, ilgili eğitim materyallerini hazırlar ve günceller.
  • Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve yasal düzenlemelere göre değerlendirir.
  • Tüm yaşam döngüsü boyunca bireylerin ve toplumun sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması ve bilgi düzeyinin arttırılmasına yönelik araştırma, proje ve programları planlar, yönetir, değerlendirir, izler, raporlar ve ekip çalışmalarına liderlik eder, ulusal ve uluslararası besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulmasına destek verir.
  • Görevini mesleki sorumluluk ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirir, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek bilim, teknoloji ve sağlık konusundaki gelişmeleri takip ederek kendini sürekli geliştirir, diyetisyenlik mesleğinin ilerlemesini ve gelişmesini sağlar.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında bireysel ve/veya ekip çalışmalarındaki uygulamaların doğruluğunu göstermek için bilgilerini kullanır, gerekçeler ve kanıtlar sunarak düşünce ve görüşlerini sözlü ve yazılı olarak açık bir şekilde ifade eder ve tüm paydaşlarla etik ilkeler doğrultusunda etkili iletişim kurar.
  • Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak interdisipliner yaklaşım içerisinde bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlar, uygular, izler ve değerlendirir. Klinik araştırmalara katılır.
  • Mesleki İngilizceyi iyi bilir ve alanındaki kaynakları iyi takip eder.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
-

Başarma Şartları
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nde belirtilen esasları yerine getiren öğrenci öğrenimini tamamlamış ve mezuniyeti için gerekli koşulları sağlamış sayılır. Programda öngörülen tüm dersleri, uygulamaları ve stajları başarı ile tamamlayan ve toplam en az 240 AKTS kredisi almış olan öğrenciler diploma almaya hak kazanır. Mezuniyet hakkı kazanan öğrencilere ilgili yönetmelik hükümlerine göre ilgili programın diploması verilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevleri, ana-çocuk sağlığı, toplum sağlığı, özel diyet polikliniklerinde araştırıcı, eğitici, tedavi edici olarak hizmet vermelerinin yanı sıra diğer toplu beslenme yapılan kurumlarda yönetici olarak ve akademisyen olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca mezunlar; diğer toplu beslenme yapılan kurumlarda, besin ve beslenmeyle ilgili özel veya kamu kuruluşlarında, yönetici, araştırıcı ve eğitici olarak da çalışabilmektedirler. Bu program mezunları, KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı) ‘den gereken puanı almaları durumunda bahsedilen kamu alanlarına diyetisyen olarak atanmaktadır.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)
-

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030011632

Qualification Title
Beslenme ve Diyetetik Undergraduate
Awarding BodyBezmialem Vakif University
Awarding Body ContactTopkapı Mahallesi Adnan Menderes Vatan Bulvarı No:113 34093 Fatih/İstanbul
Awarding Body Urlhttp://bezmialem.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasMedicine
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Basic knowledge in nutrition and dietetics and knowledge based on evidence-based research to evaluate research, application, accuracy, reliability and validity.Has the knowledge to determine the energy and nutritional requirements of individuals by scientific methods and to develop individual nutrition plan and program in accordance with adequate and balanced nutrition rules.Has knowledge of developing nutrient and nutrition plans and policies for the protection, improvement and development of health by using methods for determining the nutritional status of society.Has the knowledge to assess the nutritional status of the patients and to interpret nutritional aspects based on their clinical findings and to develop patient-specific medical nutrition therapies.To be able to evaluate factors affecting nutrient quality of individuals and society in production chain of consumption and to apply standards and legal regulations for nutritional safety and security.Uses current technologies, computer and computing skills in the process of collecting information and preparing reports, thinking and applying basic information about nutrition and dietetics in depth, especially having problem solving and decision making ability, creating research projects.Devotes, evaluates, reviews, interprets, resolves the nutritional status of the individual, of the society and of the patient by using the current knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics, performs team work with all national and international stakeholders in health and social fields, acts according to ethical rules.Plans the menu considering the energy and nutrient requirements of the target group and evaluating it according to nutrition and dietetics in collective nutrition institutions and providing appropriate service delivery by taking advantage of technological developments, paying attention to food safety at all stages from the purchase of food to the service.Develop strategies to encourage individuals and communities to choose safe and healthy foods, prepare and update relevant training materials.Performs and evaluates laboratory applications for product development, nutritional analysis and factors affecting quality, interprets them according to legal regulations.Plans, directs, evaluates, monitors, reports, and leads team work on research, projects and programs aimed at increasing the knowledge and awareness of individuals and communities throughout the entire life cycle, and supports the creation of national and international nutrient and nutrition plans and policies.Carry out the task within the framework of professional responsibility and ethical values, constantly improve themselves by following the developments in science, technology and health by embracing the importance of lifelong learning and enabling the dietician profession to progress and develop.Use information to demonstrate the validity of practices in individual and / or team work in the field of Nutrition and Dietetics, express ideas and opinions verbally and in writing clearly with reasons and evidence, and communicate effectively with all stakeholders in line with ethical principles.Plan, implement, monitor and evaluate appropriate medical nutrition therapy in an interdisciplinary approach considering the sociocultural and economic structure of the patients of different age groups and nutrition habits. Participate in clinical trials.Professional English is well known and follows well the resources in the field.

Key Competencies-
Further Info

Bezmialem The principles stated in the Vocational College Associate Degree and Undergraduate Education and Training Regulations shall apply.The success of a course is determined by the course grade. The course grade is obtained by evaluating the students achievement in the semester and the general examination together with the midterm exams and midterm exams, applied studies, group work and similar studies. In order for a course to be successful, the course grade must be at least 60 out of 100 points and the final or complementary exam grade must be at least 50.Nutrition and Dietetics To obtain a Bachelors Degree Diploma, the principles set forth in the Regulations of Associate Degree and Undergraduate Education and Training of Bezmialem Foundation University must be followed.ARTICLE 38(1) Diplomas are awarded to students who successfully complete the education and training in the program. The matters to be included in diplomas are determined by the decision of the Senate.(2) At the diplomas given at the end of the undergraduate education and training, the dean or the director of the college and the diploma at the end of the associate degree and associate degree education are signed by the vocational school director and the rector.(3) A certificate of honor and honor will be given to the students who receive the diploma together with a certificate showing this status.

Quality Assurance-
Access Requirements

In order to be eligible for this program, it is necessary to have completed a high school or equivalent education and have received sufficient points in the National License Placement Examination (LYS). The students will be admitted according to the principles determined by the Higher Education Council and the programa MF-3 score. Foreign students are accepted within the success criteria set by the Senate.

Conditions for SuccessNutrition and Dietetics To obtain a Bachelors Degree Diploma, the principles set forth in the Regulations of Associate Degree and Undergraduate Education and Training of Bezmialem Foundation University must be followed.ARTICLE 38(1) Diplomas are awarded to students who successfully complete the education and training in the program. The matters to be included in diplomas are determined by the decision of the Senate.(2) At the diplomas given at the end of the undergraduate education and training, the dean or the director of the college and the diploma at the end of the associate degree and associate degree education are signed by the vocational school director and the rector.(3) A certificate of honor and honor will be given to the students who receive the diploma together with a certificate showing this status.Bezmialem Vakıf University is deemed to have completed the students education and fulfilled the requirements for graduation to fulfill the principles stated in the Associate Degree and Undergraduate Education and Training Regulations. Students who have successfully completed all the courses, practices and internships that are envisaged in the program and who have received a total of at least 240 ECTS credits are entitled to a diploma. The students who are entitled to graduation are given a diploma of the relevant program according to the provisions of the relevant regulations.
Progression Paths (Relationship Type)

In addition to serving as a researcher, educator and therapist in maternity bed treatment institutions, children and elderly nursing homes, maternal and child health, community health and special diet policlinics, they can also work as an administrator and academician in other public institutions. Also graduates; They can also work as a manager, researcher and educator in private or public institutions related to nutrition and nutrition in other public institutions. This program is assigned as a dietician to the mentioned public areas in case graduates are required to get the required score of KPSS (Public Personnel Selection Examination).

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030011632


Qualification Title
Beslenme ve Diyetetik Undergraduate

Awarding Body
Bezmialem Vakif University

Awarding Body Contact
Topkapı Mahallesi Adnan Menderes Vatan Bulvarı No:113 34093 Fatih/İstanbul

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Basic knowledge in nutrition and dietetics and knowledge based on evidence-based research to evaluate research, application, accuracy, reliability and validity.Has the knowledge to determine the energy and nutritional requirements of individuals by scientific methods and to develop individual nutrition plan and program in accordance with adequate and balanced nutrition rules.Has knowledge of developing nutrient and nutrition plans and policies for the protection, improvement and development of health by using methods for determining the nutritional status of society.Has the knowledge to assess the nutritional status of the patients and to interpret nutritional aspects based on their clinical findings and to develop patient-specific medical nutrition therapies.To be able to evaluate factors affecting nutrient quality of individuals and society in production chain of consumption and to apply standards and legal regulations for nutritional safety and security.Uses current technologies, computer and computing skills in the process of collecting information and preparing reports, thinking and applying basic information about nutrition and dietetics in depth, especially having problem solving and decision making ability, creating research projects.Devotes, evaluates, reviews, interprets, resolves the nutritional status of the individual, of the society and of the patient by using the current knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics, performs team work with all national and international stakeholders in health and social fields, acts according to ethical rules.Plans the menu considering the energy and nutrient requirements of the target group and evaluating it according to nutrition and dietetics in collective nutrition institutions and providing appropriate service delivery by taking advantage of technological developments, paying attention to food safety at all stages from the purchase of food to the service.Develop strategies to encourage individuals and communities to choose safe and healthy foods, prepare and update relevant training materials.Performs and evaluates laboratory applications for product development, nutritional analysis and factors affecting quality, interprets them according to legal regulations.Plans, directs, evaluates, monitors, reports, and leads team work on research, projects and programs aimed at increasing the knowledge and awareness of individuals and communities throughout the entire life cycle, and supports the creation of national and international nutrient and nutrition plans and policies.Carry out the task within the framework of professional responsibility and ethical values, constantly improve themselves by following the developments in science, technology and health by embracing the importance of lifelong learning and enabling the dietician profession to progress and develop.Use information to demonstrate the validity of practices in individual and / or team work in the field of Nutrition and Dietetics, express ideas and opinions verbally and in writing clearly with reasons and evidence, and communicate effectively with all stakeholders in line with ethical principles.Plan, implement, monitor and evaluate appropriate medical nutrition therapy in an interdisciplinary approach considering the sociocultural and economic structure of the patients of different age groups and nutrition habits. Participate in clinical trials.Professional English is well known and follows well the resources in the field.


Key Competencies
-

Further Info

Bezmialem The principles stated in the Vocational College Associate Degree and Undergraduate Education and Training Regulations shall apply.The success of a course is determined by the course grade. The course grade is obtained by evaluating the students achievement in the semester and the general examination together with the midterm exams and midterm exams, applied studies, group work and similar studies. In order for a course to be successful, the course grade must be at least 60 out of 100 points and the final or complementary exam grade must be at least 50.Nutrition and Dietetics To obtain a Bachelors Degree Diploma, the principles set forth in the Regulations of Associate Degree and Undergraduate Education and Training of Bezmialem Foundation University must be followed.ARTICLE 38(1) Diplomas are awarded to students who successfully complete the education and training in the program. The matters to be included in diplomas are determined by the decision of the Senate.(2) At the diplomas given at the end of the undergraduate education and training, the dean or the director of the college and the diploma at the end of the associate degree and associate degree education are signed by the vocational school director and the rector.(3) A certificate of honor and honor will be given to the students who receive the diploma together with a certificate showing this status.


Quality Assurance
-

Access Requirements

In order to be eligible for this program, it is necessary to have completed a high school or equivalent education and have received sufficient points in the National License Placement Examination (LYS). The students will be admitted according to the principles determined by the Higher Education Council and the programa MF-3 score. Foreign students are accepted within the success criteria set by the Senate.


Conditions for Success
Nutrition and Dietetics To obtain a Bachelors Degree Diploma, the principles set forth in the Regulations of Associate Degree and Undergraduate Education and Training of Bezmialem Foundation University must be followed.ARTICLE 38(1) Diplomas are awarded to students who successfully complete the education and training in the program. The matters to be included in diplomas are determined by the decision of the Senate.(2) At the diplomas given at the end of the undergraduate education and training, the dean or the director of the college and the diploma at the end of the associate degree and associate degree education are signed by the vocational school director and the rector.(3) A certificate of honor and honor will be given to the students who receive the diploma together with a certificate showing this status.Bezmialem Vakıf University is deemed to have completed the students education and fulfilled the requirements for graduation to fulfill the principles stated in the Associate Degree and Undergraduate Education and Training Regulations. Students who have successfully completed all the courses, practices and internships that are envisaged in the program and who have received a total of at least 240 ECTS credits are entitled to a diploma. The students who are entitled to graduation are given a diploma of the relevant program according to the provisions of the relevant regulations.

Progression Paths (Relationship Type)

In addition to serving as a researcher, educator and therapist in maternity bed treatment institutions, children and elderly nursing homes, maternal and child health, community health and special diet policlinics, they can also work as an administrator and academician in other public institutions. Also graduates; They can also work as a manager, researcher and educator in private or public institutions related to nutrition and nutrition in other public institutions. This program is assigned as a dietician to the mentioned public areas in case graduates are required to get the required score of KPSS (Public Personnel Selection Examination).


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address