Yeterlilik Kodu

TR0030011145

Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması
Sorumlu KurumBiruni Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiMerkezefendi Mahallesi G/75 Sk. No: 1-13 Zeytinburnu/İstanbul
Sorumlu Kurum URLhttps://www.biruni.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıp
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)

Tam burslu eğitim sağlamaktadır.

Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Beslenme ve diyetetik alanındaki temel bilgi ve kanıta dayalı güncel gelişmeleri araştırma, uygulama, doğruluk, güvenilirlik ve geçerliliğini değerlendirme bilgisine sahiptir.
  • Bireylerin enerji ve besin öğesi gereksinimlerini bilimsel yöntemlerle saptama, yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireye özgü beslenme plan ve programını geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Toplumun beslenme durumunun saptanmasına yönelik yöntemleri kullanarak, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikası geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Hasta bireylerin beslenme durumlarını değerlendirme ve klinik bulgularına dayalı olarak beslenme açısından yorumlayabilme ve hastaya özgü tıbbi beslenme tedavileri geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Üretim tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahiptir.
  • Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri derinlemesine düşünüp uygulamaya geçirmek, özellikle problem çözme ve karar verme becerisine sahip olmak, araştırma projesi oluşturabilmek, bilgi toplama ve rapor hazırlama sürecinde güncel teknolojileri, bilgisayar ve bilgi işlem becerilerini kullanır.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak bireyin, toplumun ve hastanın beslenme durumunu saptar, değerlendirir, yorumlar, çözüm yolları üretir, tıbbi beslenme tedavisi uygular, sağlık ve sosyal alanlarda ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarla ekip çalışması yapar, etik kurallara göre hareket eder.
  • Hedef grubun enerji ve besin ögesi gereksinimlerini göz önünde tutarak, beslenme ve diyetetik açısından değerlendirerek, toplu beslenme yapılan kurumlarda menü planlaması yapar ve yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar tüm aşamalarda besin güvenliğine dikkat ederek, uygun hizmet sunumunu teknolojik gelişmelerden de faydalanarak sağlar.
  • Bireyi ve toplumu güvenli ve sağlıklı yiyecekler seçmeye teşvik edecek stratejiler geliştirir, uygular, ilgili eğitim materyallerini hazırlar ve günceller.
  • Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve yasal düzenlemelere göre değerlendirir.
  • Tüm yaşam döngüsü boyunca bireylerin ve toplumun sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması ve bilgi düzeyinin arttırılmasına yönelik araştırma, proje ve programları planlar, yönetir, değerlendirir, izler, raporlar ve ekip çalışmalarına liderlik eder, ulusal ve uluslararası besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulmasına destek verir.
  • Görevini mesleki sorumluluk ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirir, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek bilim, teknoloji ve sağlık konusundaki gelişmeleri takip ederek kendini sürekli geliştirir, diyetisyenlik mesleğinin ilerlemesini ve gelişmesini sağlar.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında bireysel ve/veya ekip çalışmalarındaki uygulamaların doğruluğunu göstermek için bilgilerini kullanır, gerekçeler ve kanıtlar sunarak düşünce ve görüşlerini sözlü ve yazılı olarak açık bir şekilde ifade eder ve tüm paydaşlarla etik ilkeler doğrultusunda etkili iletişim kurar.
  • Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak interdisipliner yaklaşım içerisinde bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlar, uygular, izler ve değerlendirir.
  • Klinik araştırmalara katılır.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı-
Başarma ŞartlarıBu programdan mezun olmak için en az 240 AKTS kredisi kazanmış olmak gerekmektedir. Ayrıca programda staj uygulaması mevcuttur.Kayıtlı olduğu programın öngördüğü bütün dersleri, uygulamaları ve stajları bu Yönetmelik hükümlerine göre başarı ile tamamlamak. Programın gerektirdiği minimum krediyi almak,4 üzerinden en az 2.00 genel akademik ortalamayı tutturmaktır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevleri, ana-çocuk sağlığı, toplum sağlığı, özel diyet polikliniklerinde araştırıcı, eğitici, tedavi ve rehabilite edici olarak hizmet vermelerinin yanı sıra akademisyen olarak çalışabilmektedirler. 

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030011145


Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Biruni Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Merkezefendi Mahallesi G/75 Sk. No: 1-13 Zeytinburnu/İstanbul

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)

Tam burslu eğitim sağlamaktadır.


Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Beslenme ve diyetetik alanındaki temel bilgi ve kanıta dayalı güncel gelişmeleri araştırma, uygulama, doğruluk, güvenilirlik ve geçerliliğini değerlendirme bilgisine sahiptir.
  • Bireylerin enerji ve besin öğesi gereksinimlerini bilimsel yöntemlerle saptama, yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireye özgü beslenme plan ve programını geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Toplumun beslenme durumunun saptanmasına yönelik yöntemleri kullanarak, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikası geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Hasta bireylerin beslenme durumlarını değerlendirme ve klinik bulgularına dayalı olarak beslenme açısından yorumlayabilme ve hastaya özgü tıbbi beslenme tedavileri geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Üretim tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahiptir.
  • Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri derinlemesine düşünüp uygulamaya geçirmek, özellikle problem çözme ve karar verme becerisine sahip olmak, araştırma projesi oluşturabilmek, bilgi toplama ve rapor hazırlama sürecinde güncel teknolojileri, bilgisayar ve bilgi işlem becerilerini kullanır.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak bireyin, toplumun ve hastanın beslenme durumunu saptar, değerlendirir, yorumlar, çözüm yolları üretir, tıbbi beslenme tedavisi uygular, sağlık ve sosyal alanlarda ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarla ekip çalışması yapar, etik kurallara göre hareket eder.
  • Hedef grubun enerji ve besin ögesi gereksinimlerini göz önünde tutarak, beslenme ve diyetetik açısından değerlendirerek, toplu beslenme yapılan kurumlarda menü planlaması yapar ve yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar tüm aşamalarda besin güvenliğine dikkat ederek, uygun hizmet sunumunu teknolojik gelişmelerden de faydalanarak sağlar.
  • Bireyi ve toplumu güvenli ve sağlıklı yiyecekler seçmeye teşvik edecek stratejiler geliştirir, uygular, ilgili eğitim materyallerini hazırlar ve günceller.
  • Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve yasal düzenlemelere göre değerlendirir.
  • Tüm yaşam döngüsü boyunca bireylerin ve toplumun sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması ve bilgi düzeyinin arttırılmasına yönelik araştırma, proje ve programları planlar, yönetir, değerlendirir, izler, raporlar ve ekip çalışmalarına liderlik eder, ulusal ve uluslararası besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulmasına destek verir.
  • Görevini mesleki sorumluluk ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirir, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek bilim, teknoloji ve sağlık konusundaki gelişmeleri takip ederek kendini sürekli geliştirir, diyetisyenlik mesleğinin ilerlemesini ve gelişmesini sağlar.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında bireysel ve/veya ekip çalışmalarındaki uygulamaların doğruluğunu göstermek için bilgilerini kullanır, gerekçeler ve kanıtlar sunarak düşünce ve görüşlerini sözlü ve yazılı olarak açık bir şekilde ifade eder ve tüm paydaşlarla etik ilkeler doğrultusunda etkili iletişim kurar.
  • Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak interdisipliner yaklaşım içerisinde bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlar, uygular, izler ve değerlendirir.
  • Klinik araştırmalara katılır.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
-

Başarma Şartları
Bu programdan mezun olmak için en az 240 AKTS kredisi kazanmış olmak gerekmektedir. Ayrıca programda staj uygulaması mevcuttur.Kayıtlı olduğu programın öngördüğü bütün dersleri, uygulamaları ve stajları bu Yönetmelik hükümlerine göre başarı ile tamamlamak. Programın gerektirdiği minimum krediyi almak,4 üzerinden en az 2.00 genel akademik ortalamayı tutturmaktır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevleri, ana-çocuk sağlığı, toplum sağlığı, özel diyet polikliniklerinde araştırıcı, eğitici, tedavi ve rehabilite edici olarak hizmet vermelerinin yanı sıra akademisyen olarak çalışabilmektedirler. 


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030011145

Qualification Title
Awarding BodyBiruni University
Awarding Body ContactMerkezefendi Mahallesi, G75. Sokak No: 1-13, Zeytinburnu, İstanbul
Awarding Body Urlhttps://biruni.edu.tr
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasMedicine
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Assess, apply and evaluate the accuracy, reliability and validity of basic knowledge and evidence based current scientific developments on nutrition and dietetics.
  • Assess scientifically the energy and nutrients need of individuals and develop nutrition plans and programs for the clients according to the principles of adequate and balanced nutrition and assessment of energy and nutrient requirements.
  • Develop food and nutrition plans and policies for the prevention and promotion of healthy lifestyle applying the methods of nutritional assessment for the population.
  • Assess the nutritional status of the patients, evaluate the clinical symptoms, plan and apply individualized medical nutrition therapy for the patients.
  • Evaluate the factors affecting the quality of food consumed by the individuals and populations from production to consumption and implement the legal standards and legislations on food safety and food security.
  • Consider, interpret and apply the basic scientific knowledge on nutrition and dietetics especially have skills on critical thinking, problem solving and decision making and use effectively the appropriate current technologies and computer, demonstrate skills in preparing research manuscripts, project proposals, collecting and verifying data and writing report.
  • Assess, evaluate and interpret the nutritional status of the individuals and population groups using current knowledge, develop preventive measures, apply medical nutrition therapy, demonstrate active participation, teamwork and contributions with national and international stakeholders in health and social areas, in terms of ethical principlesPlan menus in the institutional food service systems depending on the energy and nutrient requirements of target groups in the scope of nutrition and dietetic principles, take care of food safety in all settings from purchase of food to service, apply appropriate service using technological developments.
  • Develop and use effective strategies for the education, counseling and encouragement of individuals and population groups to facilitate behavior change and choose healthy and safety foods, prepare and update the related educational materials.
  • Apply laboratory work on product development, food analysis and related factors effecting food quality and interpret the results and evaluate them according to the legal arrangements.
  • Plan, manage, evaluate, monitor and report researches and programs to educate and increase and improve the knowledge and awareness of individuals and population groups on healthy nutrition during all lifecycle period, and lead such activities, support and take role in the preparation and implementation of national and international food and nutrition plans and policies.
  • Work and perform duties in the scope of occupational responsibilities and ethical principles, understand the importance of lifelong learning, follow the latest developments (innovations) in science, technology and health, demonstrate professional attributes for the enhancement of nutrition and dietetics profession.
  • Use, apply, discuss and share scientific and evidence based knowledge in nutrition and dietetics practice with team and team members, develop and demonstrate effective skills using oral, print, visual methods in communicating and expressing thoughts and ideas, communicate with all stakeholders within ethical principles.
  • Develop and demonstrate effective communications skills using oral, print, visual, electronic and mass media methods.
  • Plan, apply, monitor and evaluate individualized medical nutrition therapy within interdisciplinary approaches, considering the sociocultural, economical status of patients in various age groups and also contribute to clinical researches.
Key Competencies-
Further Info

Examination Regulations, Assessment and Grading is performed according to “Biruni University Undergraduate Education and Examination Regulations”. Details of the measurement and evaluation for each course are explained in the section “Course Information”.At least 240 ECTS credits are required to graduate from this program. There is also an internship in the program.

Quality Assurance-
Access Requirements

Students who are graduated of high school and/or equivalent vocational schools, and having necessary score (MF-3 science based) from the National University Attendance Exam are accepted to the Nutrition and Dietetics Bachelors program. Language(s) of instruction/examination is Turkish. English prep courses are elective in the first year of education, integratedly.

Conditions for SuccessAt least 240 ECTS credits are required to graduate from this program. There is also an internship in the program.Be successful all courses, applications and practice according to provisions of this regulation that predicted by program,Get minimum credit required by program (240 ECTS),General academic average must be at least 2.00 over 4.00.
Progression Paths (Relationship Type)

The graduates can work as researcher, educator, treatment and rehabilitation provider at patient treatment institutions, care centers for children and elderly, private diet clinics as well as academician. Moreover, the graduates can work as manager, researcher and educator in other institutional food services, private or public institutions related to nutrition. The graduates of this programme can be appointed as dietician to the mentioned public institutions if they get the required point from KPSS (Public Personnel Selection Examination). The graduates can be a member of the Turkish Dietetic Association, which was established in 1969. The Turkish Dietetic Association is a member of European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD) and International Committee of Dietetic Association (ICDA).

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030011145


Qualification Title

Awarding Body
Biruni University

Awarding Body Contact
Merkezefendi Mahallesi, G75. Sokak No: 1-13, Zeytinburnu, İstanbul

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Assess, apply and evaluate the accuracy, reliability and validity of basic knowledge and evidence based current scientific developments on nutrition and dietetics.
  • Assess scientifically the energy and nutrients need of individuals and develop nutrition plans and programs for the clients according to the principles of adequate and balanced nutrition and assessment of energy and nutrient requirements.
  • Develop food and nutrition plans and policies for the prevention and promotion of healthy lifestyle applying the methods of nutritional assessment for the population.
  • Assess the nutritional status of the patients, evaluate the clinical symptoms, plan and apply individualized medical nutrition therapy for the patients.
  • Evaluate the factors affecting the quality of food consumed by the individuals and populations from production to consumption and implement the legal standards and legislations on food safety and food security.
  • Consider, interpret and apply the basic scientific knowledge on nutrition and dietetics especially have skills on critical thinking, problem solving and decision making and use effectively the appropriate current technologies and computer, demonstrate skills in preparing research manuscripts, project proposals, collecting and verifying data and writing report.
  • Assess, evaluate and interpret the nutritional status of the individuals and population groups using current knowledge, develop preventive measures, apply medical nutrition therapy, demonstrate active participation, teamwork and contributions with national and international stakeholders in health and social areas, in terms of ethical principlesPlan menus in the institutional food service systems depending on the energy and nutrient requirements of target groups in the scope of nutrition and dietetic principles, take care of food safety in all settings from purchase of food to service, apply appropriate service using technological developments.
  • Develop and use effective strategies for the education, counseling and encouragement of individuals and population groups to facilitate behavior change and choose healthy and safety foods, prepare and update the related educational materials.
  • Apply laboratory work on product development, food analysis and related factors effecting food quality and interpret the results and evaluate them according to the legal arrangements.
  • Plan, manage, evaluate, monitor and report researches and programs to educate and increase and improve the knowledge and awareness of individuals and population groups on healthy nutrition during all lifecycle period, and lead such activities, support and take role in the preparation and implementation of national and international food and nutrition plans and policies.
  • Work and perform duties in the scope of occupational responsibilities and ethical principles, understand the importance of lifelong learning, follow the latest developments (innovations) in science, technology and health, demonstrate professional attributes for the enhancement of nutrition and dietetics profession.
  • Use, apply, discuss and share scientific and evidence based knowledge in nutrition and dietetics practice with team and team members, develop and demonstrate effective skills using oral, print, visual methods in communicating and expressing thoughts and ideas, communicate with all stakeholders within ethical principles.
  • Develop and demonstrate effective communications skills using oral, print, visual, electronic and mass media methods.
  • Plan, apply, monitor and evaluate individualized medical nutrition therapy within interdisciplinary approaches, considering the sociocultural, economical status of patients in various age groups and also contribute to clinical researches.

Key Competencies
-

Further Info

Examination Regulations, Assessment and Grading is performed according to “Biruni University Undergraduate Education and Examination Regulations”. Details of the measurement and evaluation for each course are explained in the section “Course Information”.At least 240 ECTS credits are required to graduate from this program. There is also an internship in the program.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Students who are graduated of high school and/or equivalent vocational schools, and having necessary score (MF-3 science based) from the National University Attendance Exam are accepted to the Nutrition and Dietetics Bachelors program. Language(s) of instruction/examination is Turkish. English prep courses are elective in the first year of education, integratedly.


Conditions for Success
At least 240 ECTS credits are required to graduate from this program. There is also an internship in the program.Be successful all courses, applications and practice according to provisions of this regulation that predicted by program,Get minimum credit required by program (240 ECTS),General academic average must be at least 2.00 over 4.00.

Progression Paths (Relationship Type)

The graduates can work as researcher, educator, treatment and rehabilitation provider at patient treatment institutions, care centers for children and elderly, private diet clinics as well as academician. Moreover, the graduates can work as manager, researcher and educator in other institutional food services, private or public institutions related to nutrition. The graduates of this programme can be appointed as dietician to the mentioned public institutions if they get the required point from KPSS (Public Personnel Selection Examination). The graduates can be a member of the Turkish Dietetic Association, which was established in 1969. The Turkish Dietetic Association is a member of European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD) and International Committee of Dietetic Association (ICDA).


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address