Yeterlilik Kodu | TR0030009288 | |
Yeterlilik Adı | Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Fırat Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Fırat Üniversitesi, Üniversite Mahallesi, Fırat Ünv., 23119 Elâzığ Merkez/Elazığ | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.firat.edu.tr | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Tıp | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | AA 4.0BA 3.5BB 3.0CB 2.5CC2.0DC 1.5DD 1.0FF 0.0Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması yani FF notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Öğrenciler için genel kabul şartları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (LYS) sonucu (MF3) puan türüne göre öğrenci almaktadır. | |
Başarma Şartları | Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması yani FF notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.2.0 | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Diyetisyen, uluslararası meslek sınıflamasında Tıp, Diş Hekimliği, Hemşirelik ve benzeri diğer mesleklerle birlikte sağlık sınıfı içinde yer almaktadır. - Yataklı ve Yataksız Tedavi Kurumları - Aile Sağlığı Merkezleri - Okullar - Renal Bakım Üniteleri - Kreşler - Diyabet Üniteleri - Zayıflama Merkezleri - Oteller - Metabolik Üniteler - Huzurevleri - Enteral-Parenteral Beslenme Destek Grupları - İşçi Beslenmesi - Yemek Fabrikaları - Onkoloji Üniteleri - Sporcu Beslenmesi - Kamu Kuruluşları -Transplantasyon Üniteleri - Yaşlılıkta Beslenme - Hava Ulaşım Hizmetleri - Rehabilitasyon Üniteleri - Okul Beslenme Eğitimi Programları - Deniz Ulaşım Hizmetleri - Kardiyoloji Üniteleri - Besin Pazarlama Hizmetleri - Demiryolu Ulaşım Hizmetleri - Besin Kontrol Laboratuarları - Restoranlar - Uluslararası Kuruluşlar | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030009288
- Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili kavramları ve kavramlar arası ilişkileri açıklar.
- Besin öğelerinin birbirleriyle olan ilişkilerini ve bu besin ögelerinin kimyasal, biyokimyasal, mikrobiyolojik, ve metabolik mekanizmalar içerisindeki etkileşim ve değişimlerini açıklar.
- Beslenme ve Diyetetik Alanında besin kaynaklarını ve besinlerin özelliklerini, ekonomik kullanımlarını birbirleri ile ilişkisini ve hazırlama-pişirme-saklama yöntemlerini açıklar.
- Toplumun veya bireylerin beslenme durumunu, toplu beslenme yapılan yerlerin özelliklerine uygun toplu beslenme sistemlerinin her bir aşamasını planlar, sağlıklı beslenme konusunda toplumu veya bireyleri bilgilendirir.
- Yaş, cinsiyet, sosyo-kültürel, ekonomik, hastalık ve sağlık durumlarını göz önünde bulundurarak bireye özgü beslenme ve diyet programları düzenler, uygular, eğitimini verir, izler.
- Doğuştan ve sonradan oluşabilen beslenmeye bağlı hastalıkları ve özel durumlarda tıbbî ve cerrahî tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre diyet programı plânlar , uygular ve bu hastalıklara yönelik çözüm önerileri sunar.
- Beslenme ve Diyetetik ile ilgili gelişmeleri takip etmek için bilimsel yöntemleri, teknikleri, bilgi kaynaklarını etkin kullanarak öğrenmeyi yönlendirir ve yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum geliştirir.
- Beslenme ve Diyetetik alanındaki kanıtlanmış bilgiye ulaşır, değerlendirir, yorumlar ve bilgiyi paylaşır.
- Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasayı, yönetmeliği, mevzuatı ve mesleki etik kurallarını uygular.
- Mezuniyet süresince/sonrasında kurum içi, ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılara katılır.
- Mesleki İngilizceyi iyi bilir ve alanındaki kaynakları takip eder.
- Alan araştırmalarında takım çalışması yapabilir.
AA 4.0BA 3.5BB 3.0CB 2.5CC2.0DC 1.5DD 1.0FF 0.0Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması yani FF notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.
Öğrenciler için genel kabul şartları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (LYS) sonucu (MF3) puan türüne göre öğrenci almaktadır.
Diyetisyen, uluslararası meslek sınıflamasında Tıp, Diş Hekimliği, Hemşirelik ve benzeri diğer mesleklerle birlikte sağlık sınıfı içinde yer almaktadır. - Yataklı ve Yataksız Tedavi Kurumları - Aile Sağlığı Merkezleri - Okullar - Renal Bakım Üniteleri - Kreşler - Diyabet Üniteleri - Zayıflama Merkezleri - Oteller - Metabolik Üniteler - Huzurevleri - Enteral-Parenteral Beslenme Destek Grupları - İşçi Beslenmesi - Yemek Fabrikaları - Onkoloji Üniteleri - Sporcu Beslenmesi - Kamu Kuruluşları -Transplantasyon Üniteleri - Yaşlılıkta Beslenme - Hava Ulaşım Hizmetleri - Rehabilitasyon Üniteleri - Okul Beslenme Eğitimi Programları - Deniz Ulaşım Hizmetleri - Kardiyoloji Üniteleri - Besin Pazarlama Hizmetleri - Demiryolu Ulaşım Hizmetleri - Besin Kontrol Laboratuarları - Restoranlar - Uluslararası Kuruluşlar
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030009288 | |
Qualification Title | Nutrition and Dietetics License | |
Awarding Body | Firat University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | - | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Medicine | |
National Occupation Classification | - | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | AA 4.0BA 3.5BB 3.0CB 2.5CC2.0DC 1.5DD 1.0FF 0.0A student is required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 240 ECTS credit requirement and have a minimum GPA of 2.00/4.00 and no FF grades. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | The Nutrition and Dietetics program accept the students according to LYS exam (YMF3 score) coordinated by National Center for Student Selection and Placement (ÖSYM). | |
Conditions for Success | A student is required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 240 ECTS credit requirement and have a minimum GPA of 2.00/4.00 and no FF grades. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Dietitian, international professional classification of Medicine, Dentistry, Nursing and other professions are included in the health class. • Hospitals and Outpatients • Family Health Centers • Schools • Renal Care Units • Kindergarten • Diabetes Units • Weight Loss Centers • Hotels • Metabolic Units • Sheltered Housing • Enteral-Parenteral Nutrition Support Groups • Workers Nutrition • Mass Catering • Oncology Units • Sports Nutrition • Public Institutions • Transplantation Units • Nutrition in elderly • Air Transport Services • Rehabilitation Units • School Nutrition Education Programs • Maritime Transport Services • Units of Cardiology • Food Marketing Services • Railway Transport Services • Food Control Laboratories • Restaurants • International Organizations In addition, the alumni scholarship as well as nutrition to the public institutions, private or public organizations related to food and nutrition manager, researcher, and also can work as a trainer. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030009288
AA 4.0BA 3.5BB 3.0CB 2.5CC2.0DC 1.5DD 1.0FF 0.0A student is required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 240 ECTS credit requirement and have a minimum GPA of 2.00/4.00 and no FF grades.
The Nutrition and Dietetics program accept the students according to LYS exam (YMF3 score) coordinated by National Center for Student Selection and Placement (ÖSYM).
Dietitian, international professional classification of Medicine, Dentistry, Nursing and other professions are included in the health class. • Hospitals and Outpatients • Family Health Centers • Schools • Renal Care Units • Kindergarten • Diabetes Units • Weight Loss Centers • Hotels • Metabolic Units • Sheltered Housing • Enteral-Parenteral Nutrition Support Groups • Workers Nutrition • Mass Catering • Oncology Units • Sports Nutrition • Public Institutions • Transplantation Units • Nutrition in elderly • Air Transport Services • Rehabilitation Units • School Nutrition Education Programs • Maritime Transport Services • Units of Cardiology • Food Marketing Services • Railway Transport Services • Food Control Laboratories • Restaurants • International Organizations In addition, the alumni scholarship as well as nutrition to the public institutions, private or public organizations related to food and nutrition manager, researcher, and also can work as a trainer.
Qualification is continuous