Yeterlilik Kodu | TR0030008730 | |
Yeterlilik Adı | Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Merkez Yerleşkesi 10200 Bandırma / Balıkesir | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.bandirma.edu.tr/ | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Tıp | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 | |
Program Profili (Amaç) | Bilim ve teknolojiyi temel alarak; eğitim-öğretimi uluslararası standart niteliklerine uygun olarak uygulayarak, toplumun yaşam boyu yeterli ve dengeli beslenmesi ile sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve yaşam kalitesinin artması amacıyla çalışacak, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, evrensel değer ve kültürlere saygılı üstün yetenekli “diyetisyen” yetiştirmektir. | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | - | |
Başarma Şartları | Dersler her yıl güz ve bahar dönemlerinde verilir. Programdan mezun olabilmek için 240 AKTS kredisinin tamamlanması zorunludur. Ayrıca öğrencinin en az 2,00 genel akademik ortalamayı sağlaması gerekmektedir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Tedavi kurumları (özel ve kamuya bağlı hastaneler, poliklinikler, sağlık merkezleri, diyaliz üniteleri, vb.), toplu beslenme sistemleri (yemek fabrikaları, otel yiyecek ve içecek bölümleri, toplu beslenme yapılan tüm özel ve kamu kuruluşları, vb.), halk sağlığı hizmeti verilen kurumlar (Ana-çocuk sağlığı merkezleri, sağlık ocakları, çocuk ve yaşlı bakımevleri, spor okulları, vb.) da istihdam edebilirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | - | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030008730
Bilim ve teknolojiyi temel alarak; eğitim-öğretimi uluslararası standart niteliklerine uygun olarak uygulayarak, toplumun yaşam boyu yeterli ve dengeli beslenmesi ile sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve yaşam kalitesinin artması amacıyla çalışacak, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, evrensel değer ve kültürlere saygılı üstün yetenekli “diyetisyen” yetiştirmektir.
- Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili kuramsal ve uygulama bilgilerine sahiptir.
- Beslenme ve Diyetetik alanındaki kanıta dayalı mesleki bilgilerini teorik ve pratik olarak kullanabilir.
- Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
- Mesleki yaşamı boyunca örnek teşkil edecek şekilde birey ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini kavrar.
- Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder.
- Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, bilim-teknoloji ve çağdaş konular hakkında gelişmeleri izleyerek kendini geliştirir.
- Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği bilgileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilir.
- Beslenme ile ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilir ve değerlendirebilir.
- Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
- Danışanların sorununa yönelik beslenme hedefini belirler, bireysel tedavi protokolü ve gerekli müdahale programı oluşturur.
- Toplumun beslenme durumunun saptanmasına yönelik yöntemleri kullanır.
- Toplumun sağlığının korunması ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikaları geliştirebilir.
- Üretim- tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirir.
- Toplu besleme yapılan kurumlarda besin üretiminin tüm aşamalarında besin güvenliği ve güvencesine yönelik standartları ve yasal düzenlemeleri uygular.
- Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir.
- Hasta hakları, sağlıkta kaliteli hizmet sunma, uluslararası gelişmeleri takip etme gibi süreçlere hakim olur.
- Toplumun ihtiyaçlarına göre kendini geliştirerek toplumun sağlık düzeyini iyileştirir.
- Mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilir.
- Disiplinler arası çalışma ve araştırma yapabilme becerisi kazanır.
- Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa yönetmelik ve mevzuatları takip eder.
Tedavi kurumları (özel ve kamuya bağlı hastaneler, poliklinikler, sağlık merkezleri, diyaliz üniteleri, vb.), toplu beslenme sistemleri (yemek fabrikaları, otel yiyecek ve içecek bölümleri, toplu beslenme yapılan tüm özel ve kamu kuruluşları, vb.), halk sağlığı hizmeti verilen kurumlar (Ana-çocuk sağlığı merkezleri, sağlık ocakları, çocuk ve yaşlı bakımevleri, spor okulları, vb.) da istihdam edebilirler.
Qualification Code | TR0030008730 | |
Qualification Title | Nutrition and Dietetics License | |
Awarding Body | Bandırma Onyedi Eylül University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | https://www.bandirma.edu.tr/ | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Medicine | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 240 | |
Program Duration | 4 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030008730
Qualification is continuous