Yeterlilik Kodu

TR0030005282

Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması
Sorumlu KurumMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla
Sorumlu Kurum URLhttp://www.mu.edu.tr/
Yönelim-
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıp
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
Kategori-
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili kavramları ve kavramlar arası ilişkileri açıklar.
  • Besin öğelerinin birbirleriyle olan ilişkilerini ve bu besin ögelerinin kimyasal, biyokimyasal, mikrobiyolojik, ve metabolik mekanizmalar içerisindeki etkileşim ve değişimlerini açıklar.
  • Beslenme ve Diyetetik Alanında besin kaynaklarını ve besinlerin özelliklerini, ekonomik kullanımlarını birbirleri ile ilişkisini ve hazırlama-pişirme-saklama yöntemlerini açıklar.
  • Toplumun veya bireylerin beslenme durumunu, toplu beslenme yapılan yerlerin özelliklerine uygun toplu beslenme sistemlerinin her bir aşamasını planlar, sağlıklı beslenme konusunda toplumu veya bireyleri bilgilendirir.
  • Yaş, cinsiyet, sosyo-kültürel, ekonomik, hastalık ve sağlık durumlarını göz önünde bulundurarak bireye özgü beslenme ve diyet programları düzenler, uygular, eğitimini verir, izler.
  • Doğuştan ve sonradan oluşabilen beslenmeye bağlı hastalıkları ve özel durumlarda tıbbî ve cerrahî tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre diyet programı plânlar , uygular ve bu hastalıklara yönelik çözüm önerileri sunar.
  • Beslenme ve Diyetetik ile ilgili gelişmeleri takip etmek için bilimsel yöntemleri, teknikleri, bilgi kaynaklarını etkin kullanarak öğrenmeyi yönlendirir ve yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum geliştirir.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında ki kanıtlanmış bilgiye ulaşır, değerlendirir, yorumlar ve bilgiyi paylaşır.
  • Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasayı, yönetmeliği, mevzuatı ve mesleki etik kurallarını uygular.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Lisans eğitim öğretim yönetmeliğine uygun olarak dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından belirlenir.Sekiz yarıyıllık eğitim öğrenim sonrasında yaz stajını da dahil 240 kredi tamamlayıp, 2.00 (4.00 sistemde) ve üzeri not ortalamasına sahip olan öğrenci diyetisyen olarak mezun olur.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

ÖSYMnin yapmış olduğu yükseköğrenim eğitimine geçiş ve yerleştirme sınavlarından yeterli puan almış olmak.

Başarma ŞartlarıSekiz yarıyıllık eğitim öğrenim sonrasında yaz stajını da dahil 240 kredi tamamlayıp, 2.00 (4.00 sistemde) ve üzeri not ortalamasına sahip olan öğrenci diyetisyen olarak mezun olur.Eğitim - Öğretim faaliyeti 4 yıl 8 yarıyıl şeklinde olup bölümden mezun olacak öğrencinin minimum AKTSsi 240 olmalıdır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Tedavi Kurumlarında Yataklı ve ayakta tedavi hizmeti veren tüm özel ve kamu kuruluşlarda Sağlık ünitelerinde ( Diyabet, onkoloji, metabolik, kardiyoloji, rehabilitasyon vb.) Toplu beslenme yapan kuruluşlarda (Okullar, Kreşler, Oteller, Yemek fabrikaları, Kamı kuruluşları, Sağlık kuruluşları Restoranlar vb.) Besin endüstrisi ve besin kontrol laboratuarlarında Toplum sağlığına yönelik ulusal ve uluslararası kuruluşlarda Beslenme ve sağlık ilişkili araştırma yapan kurumlarda, Beslenme ve diyet danışma merkezlerinde görev alabilmektedirler

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030005282


Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
-

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
-

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili kavramları ve kavramlar arası ilişkileri açıklar.
  • Besin öğelerinin birbirleriyle olan ilişkilerini ve bu besin ögelerinin kimyasal, biyokimyasal, mikrobiyolojik, ve metabolik mekanizmalar içerisindeki etkileşim ve değişimlerini açıklar.
  • Beslenme ve Diyetetik Alanında besin kaynaklarını ve besinlerin özelliklerini, ekonomik kullanımlarını birbirleri ile ilişkisini ve hazırlama-pişirme-saklama yöntemlerini açıklar.
  • Toplumun veya bireylerin beslenme durumunu, toplu beslenme yapılan yerlerin özelliklerine uygun toplu beslenme sistemlerinin her bir aşamasını planlar, sağlıklı beslenme konusunda toplumu veya bireyleri bilgilendirir.
  • Yaş, cinsiyet, sosyo-kültürel, ekonomik, hastalık ve sağlık durumlarını göz önünde bulundurarak bireye özgü beslenme ve diyet programları düzenler, uygular, eğitimini verir, izler.
  • Doğuştan ve sonradan oluşabilen beslenmeye bağlı hastalıkları ve özel durumlarda tıbbî ve cerrahî tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre diyet programı plânlar , uygular ve bu hastalıklara yönelik çözüm önerileri sunar.
  • Beslenme ve Diyetetik ile ilgili gelişmeleri takip etmek için bilimsel yöntemleri, teknikleri, bilgi kaynaklarını etkin kullanarak öğrenmeyi yönlendirir ve yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum geliştirir.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında ki kanıtlanmış bilgiye ulaşır, değerlendirir, yorumlar ve bilgiyi paylaşır.
  • Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasayı, yönetmeliği, mevzuatı ve mesleki etik kurallarını uygular.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Lisans eğitim öğretim yönetmeliğine uygun olarak dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından belirlenir.Sekiz yarıyıllık eğitim öğrenim sonrasında yaz stajını da dahil 240 kredi tamamlayıp, 2.00 (4.00 sistemde) ve üzeri not ortalamasına sahip olan öğrenci diyetisyen olarak mezun olur.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

ÖSYMnin yapmış olduğu yükseköğrenim eğitimine geçiş ve yerleştirme sınavlarından yeterli puan almış olmak.


Başarma Şartları
Sekiz yarıyıllık eğitim öğrenim sonrasında yaz stajını da dahil 240 kredi tamamlayıp, 2.00 (4.00 sistemde) ve üzeri not ortalamasına sahip olan öğrenci diyetisyen olarak mezun olur.Eğitim - Öğretim faaliyeti 4 yıl 8 yarıyıl şeklinde olup bölümden mezun olacak öğrencinin minimum AKTSsi 240 olmalıdır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Tedavi Kurumlarında Yataklı ve ayakta tedavi hizmeti veren tüm özel ve kamu kuruluşlarda Sağlık ünitelerinde ( Diyabet, onkoloji, metabolik, kardiyoloji, rehabilitasyon vb.) Toplu beslenme yapan kuruluşlarda (Okullar, Kreşler, Oteller, Yemek fabrikaları, Kamı kuruluşları, Sağlık kuruluşları Restoranlar vb.) Besin endüstrisi ve besin kontrol laboratuarlarında Toplum sağlığına yönelik ulusal ve uluslararası kuruluşlarda Beslenme ve sağlık ilişkili araştırma yapan kurumlarda, Beslenme ve diyet danışma merkezlerinde görev alabilmektedirler


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030005282

Qualification Title
Nutrition and Dietetics License
Awarding BodyMugla Sıtkı Koçman University
Awarding Body ContactMuğla Sıtkı Koçman University 48000 Kötekli/Muğla
Awarding Body Urlhttp://www.mu.edu.tr/
Orientation-
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasMedicine
National Occupation Classification -
Category-
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Explain the concepts and intra-conceptual relations of nutrition and dietetics.
  • Explain the interactions between nutrients and their interactions in chemical, biochemical, microbiological and metabolic mechanisms.
  • Explains nutritional sources, nutritional properties and the inter-relationship between them and their preparation-cooking-preservation methods with budget-friendly use.
  • Plans each stage of nutritional systems appropriate to the conditions of places where collective nutrition is made and according to the characteristics/needs of community or individuals; and informs society or individuals about healthy nutrition.
  • Regarding age, gender, socio-cultural, economic, disease and health conditions, organizes implements, educates and monitors individual diet and diet programs.
  • Conducts diet programs consisting of both natural and therapeutic nutrients and offers solutions for congenital or post-congenital diseases and for special cases together with the medical and surgical treatments.
  • Efficiently benefits and encourages using scientific methods, techniques and information sources in order to follow the developments related to Nutrition and Dietetics and to develop a positive attitude towards lifelong learning.
  • Acquires, evaluates, interprets and shares the information in the field of Nutrition and Dietetics.- Applies the laws, regulations, legislation and professional ethics, and rules about duties, rights and responsibilities as individuals.
Key Competencies-
Further Info

Determined by the instructor in charge of the course in accordance with Muğla Sıtkı Koçman University undergraduate education regulations.Eight semesters of education after the completion of the summer internship of 240 credits, a student with a 2.00 GPA (4.00 system) and above is eligible to graduate.

Quality Assurance-
Access Requirements

To satisfactorily meet the required points in the placement and transition to higher education exams held by OSYM

Conditions for SuccessEight semesters of education after the completion of the summer internship of 240 credits, a student with a 2.00 GPA (4.00 system) and above is eligible to graduate.The education activity consists of 4 years and 8 semesters. Students must take a minimum of 240 ECTS credits overall.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates can work at all private and public institutions providing inpatient and outpatient services; healthcare institutions (Diabetes, oncology, metabolic, cardiology, rehabilitation,and etc.); institutional food service which are the entities that provide meals at institutions including schools, daycare centers, hotels, catering factories, government institutes, health centers, restaurants, and etc.); food industry and food control laboratories; national and international organizations for community health; nutrition and diet counseling centers

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030005282


Qualification Title
Nutrition and Dietetics License

Awarding Body
Mugla Sıtkı Koçman University

Awarding Body Contact
Muğla Sıtkı Koçman University 48000 Kötekli/Muğla

Awarding Body Url

Orientation
-

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
-

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Explain the concepts and intra-conceptual relations of nutrition and dietetics.
  • Explain the interactions between nutrients and their interactions in chemical, biochemical, microbiological and metabolic mechanisms.
  • Explains nutritional sources, nutritional properties and the inter-relationship between them and their preparation-cooking-preservation methods with budget-friendly use.
  • Plans each stage of nutritional systems appropriate to the conditions of places where collective nutrition is made and according to the characteristics/needs of community or individuals; and informs society or individuals about healthy nutrition.
  • Regarding age, gender, socio-cultural, economic, disease and health conditions, organizes implements, educates and monitors individual diet and diet programs.
  • Conducts diet programs consisting of both natural and therapeutic nutrients and offers solutions for congenital or post-congenital diseases and for special cases together with the medical and surgical treatments.
  • Efficiently benefits and encourages using scientific methods, techniques and information sources in order to follow the developments related to Nutrition and Dietetics and to develop a positive attitude towards lifelong learning.
  • Acquires, evaluates, interprets and shares the information in the field of Nutrition and Dietetics.- Applies the laws, regulations, legislation and professional ethics, and rules about duties, rights and responsibilities as individuals.

Key Competencies
-

Further Info

Determined by the instructor in charge of the course in accordance with Muğla Sıtkı Koçman University undergraduate education regulations.Eight semesters of education after the completion of the summer internship of 240 credits, a student with a 2.00 GPA (4.00 system) and above is eligible to graduate.


Quality Assurance
-

Access Requirements

To satisfactorily meet the required points in the placement and transition to higher education exams held by OSYM


Conditions for Success
Eight semesters of education after the completion of the summer internship of 240 credits, a student with a 2.00 GPA (4.00 system) and above is eligible to graduate.The education activity consists of 4 years and 8 semesters. Students must take a minimum of 240 ECTS credits overall.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates can work at all private and public institutions providing inpatient and outpatient services; healthcare institutions (Diabetes, oncology, metabolic, cardiology, rehabilitation,and etc.); institutional food service which are the entities that provide meals at institutions including schools, daycare centers, hotels, catering factories, government institutes, health centers, restaurants, and etc.); food industry and food control laboratories; national and international organizations for community health; nutrition and diet counseling centers


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address