Yeterlilik Kodu | TR0030004683 | |
Yeterlilik Adı | Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Haliç Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Haliç Üniversitesi, 5. Levent Mahallesi, 15 Temmuz Şehitler Caddesi, No: 14/12 34060 Eyüpsultan/İSTANBUL | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.halic.edu.tr/ | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Tıp | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki temel bilgi, bulgu ve güncel gelişmeleri içeren kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.Sağlıklı Beslenme kuralları çerçevesinde bireylere özgü beslenme plan ve programları geliştirebilme yetisine sahiptir.Meslek dalı ile ilgili güncel literatürü izlerSağlıklı ve hasta bireylerin enerji ve besin öğeleri gereksinimlerine göre beslenme programlarını düzenlerToplumun beslenme durumunun belirlenmesinde etkin görev alarak ulusal beslenme plan ve politikalarını geliştirebilme yetilerine sahiptir. Besin Güvenliği ve güvencesine yönelik yasal düzenlemeleri uygulayabilme yetkisine sahiptir.Beslenme ve diyetetik alanında AR-GE faaliyetlerinde bulunur, proje kapsamında etkinlik planlar, yönetir, bilimsel rapor hazırlar.Belirlenen toplum beslenmesine yönelik yetersizlikler için çözüm önerileri getirir. Toplu beslenme sistemlerinde; menü planlama, yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar geçen tüm süreçlerin yönetim ve organizayonunda görev alırSağlıklı beslenmeyi hedef alan yeni ürün geliştirme çalışmalarını kapsar ve laboratuvar uygulamalarında görev alır.Özel beslenme gerektiren birey ve gruplar için beslenme plan ve programları yapar.Bilim, teknoloji ve sağlık konularındaki gelişmeleri takip ederek diyetisyenlik mesleğinin ilerlemesini ve gelişmesini sağlarToplumun değişik kesimlerinde yaygın eğitim çalışmalarına katılır ve toplumun bilinçlenmesine ileri teknoloji ve araçlarını kullanarak katkı sağlarSağlık alanında çalışan diğer meslek grupları ile ekip ruhu çerçevesinde iş birliği yapar. | |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Sınav Düzenlemeleri, Değerlendirme ve Notlandırma, “Haliç Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ne göre yapılır.Öğrencilerin akademik başarıları için bağıl değerlendirme sistemi kullanılmaktadır. Bu öğretim elemanı tarafından belirlenir. Öğrencilerin 100 puan üzerinden sınav ve performans notları, dersi alan tüm öğrencilerin başarı seviyeleri ile bağlantılı harflerle ifade edilir.Detaylı bilgi için Haliç Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğini inceleyiniz.http://halic.edu.tr/tr/universitemiz/mevzuat/yonetmelikEğitim ve öğretim programının gerektirdiği zorunlu ve seçmeli tüm derslerin alınmış ve başarılmış olması gerekmektedir. Genel Not Ortalaması: 2.00Toplam AKTS: 240 | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | 1) Üniversitenin eğitim ve öğretim programlarına kabul edilecek öğrenci kontenjanları, ilgili kurulların ve Senatonun önerisi üzerine, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir.(2) Üniversiteye öğrenci kabulü, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin belirlediği esaslar çerçevesinde yapılır. Beslenme ve Diyetetik Lisans Programı, lise ve dengi meslek liseleri çıkışlı, Üniversite Seçme ve Yerleştirme Sınavlarında aldıkları YGS-2 puanı ile bölüme girmeye hak kazanmış öğrencilere mesleki eğitim öğretim sağlamaktadır. Eğitim dili Türkçedir.(3) Süresi içinde kaydını yaptırmayan öğrenciler Üniversiteye kayıt olma hakkından vazgeçmiş sayılır ve herhangi bir hak talep edemezler. Ön kayıt ve özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlere belirtilen süre içinde kesin kaydını yaptırmayan aday öğrenciler, kayıt haklarını kaybederler ve yerlerine yedek adaylar kesin kayıt hakkı kazanır. | |
Başarma Şartları | Eğitim ve öğretim programının gerektirdiği zorunlu ve seçmeli tüm derslerin alınmış ve başarılmış olması gerekmektedir. Genel Not Ortalaması: 2.00Toplam AKTS: 240Eğitim ve öğretim programının gerektirdiği zorunlu ve seçmeli tüm derslerin alınmış ve başarılmış olması gerekmektedir. Genel Not Ortalaması: 2.00Toplam AKTS: 240 | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Mezun olan diyetisyenler;Yataklı ve ayakta tedavi hizmeti veren tüm özel ve kamu kuruluşları,Toplu beslenme yapan kuruluşlar,Besin endüstrisi, besin denetim ve beslenme laboratuvarları,Toplum sağlığına yönelik ulusal ve uluslararası kuruluşlar,Örgün ve yaygın eğitim kurumları,Beslenme-sağlık ilintili araştırma yapan kurumlar,Beslenme ve diyet danışma merkezlerinde görev alabilmektedirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030004683
Beslenme ve Diyetetik alanındaki temel bilgi, bulgu ve güncel gelişmeleri içeren kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.Sağlıklı Beslenme kuralları çerçevesinde bireylere özgü beslenme plan ve programları geliştirebilme yetisine sahiptir.Meslek dalı ile ilgili güncel literatürü izlerSağlıklı ve hasta bireylerin enerji ve besin öğeleri gereksinimlerine göre beslenme programlarını düzenlerToplumun beslenme durumunun belirlenmesinde etkin görev alarak ulusal beslenme plan ve politikalarını geliştirebilme yetilerine sahiptir. Besin Güvenliği ve güvencesine yönelik yasal düzenlemeleri uygulayabilme yetkisine sahiptir.Beslenme ve diyetetik alanında AR-GE faaliyetlerinde bulunur, proje kapsamında etkinlik planlar, yönetir, bilimsel rapor hazırlar.Belirlenen toplum beslenmesine yönelik yetersizlikler için çözüm önerileri getirir. Toplu beslenme sistemlerinde; menü planlama, yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar geçen tüm süreçlerin yönetim ve organizayonunda görev alırSağlıklı beslenmeyi hedef alan yeni ürün geliştirme çalışmalarını kapsar ve laboratuvar uygulamalarında görev alır.Özel beslenme gerektiren birey ve gruplar için beslenme plan ve programları yapar.Bilim, teknoloji ve sağlık konularındaki gelişmeleri takip ederek diyetisyenlik mesleğinin ilerlemesini ve gelişmesini sağlarToplumun değişik kesimlerinde yaygın eğitim çalışmalarına katılır ve toplumun bilinçlenmesine ileri teknoloji ve araçlarını kullanarak katkı sağlarSağlık alanında çalışan diğer meslek grupları ile ekip ruhu çerçevesinde iş birliği yapar.
Sınav Düzenlemeleri, Değerlendirme ve Notlandırma, “Haliç Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ne göre yapılır.Öğrencilerin akademik başarıları için bağıl değerlendirme sistemi kullanılmaktadır. Bu öğretim elemanı tarafından belirlenir. Öğrencilerin 100 puan üzerinden sınav ve performans notları, dersi alan tüm öğrencilerin başarı seviyeleri ile bağlantılı harflerle ifade edilir.Detaylı bilgi için Haliç Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğini inceleyiniz.http://halic.edu.tr/tr/universitemiz/mevzuat/yonetmelikEğitim ve öğretim programının gerektirdiği zorunlu ve seçmeli tüm derslerin alınmış ve başarılmış olması gerekmektedir. Genel Not Ortalaması: 2.00Toplam AKTS: 240
1) Üniversitenin eğitim ve öğretim programlarına kabul edilecek öğrenci kontenjanları, ilgili kurulların ve Senatonun önerisi üzerine, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir.(2) Üniversiteye öğrenci kabulü, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin belirlediği esaslar çerçevesinde yapılır. Beslenme ve Diyetetik Lisans Programı, lise ve dengi meslek liseleri çıkışlı, Üniversite Seçme ve Yerleştirme Sınavlarında aldıkları YGS-2 puanı ile bölüme girmeye hak kazanmış öğrencilere mesleki eğitim öğretim sağlamaktadır. Eğitim dili Türkçedir.(3) Süresi içinde kaydını yaptırmayan öğrenciler Üniversiteye kayıt olma hakkından vazgeçmiş sayılır ve herhangi bir hak talep edemezler. Ön kayıt ve özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlere belirtilen süre içinde kesin kaydını yaptırmayan aday öğrenciler, kayıt haklarını kaybederler ve yerlerine yedek adaylar kesin kayıt hakkı kazanır.
Mezun olan diyetisyenler;Yataklı ve ayakta tedavi hizmeti veren tüm özel ve kamu kuruluşları,Toplu beslenme yapan kuruluşlar,Besin endüstrisi, besin denetim ve beslenme laboratuvarları,Toplum sağlığına yönelik ulusal ve uluslararası kuruluşlar,Örgün ve yaygın eğitim kurumları,Beslenme-sağlık ilintili araştırma yapan kurumlar,Beslenme ve diyet danışma merkezlerinde görev alabilmektedirler.
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030004683 | |
Qualification Title | Beslenme ve Diyetetik Undergraduate | |
Awarding Body | Halic University | |
Awarding Body Contact | Haliç University | |
Awarding Body Url | http://www.halic.edu.tr/ | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Medicine | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | It has theoretical and practical knowledge including basic knowledge, findings and current developments in nutrition and dietetics. It has the capacity to develop individual nutrition plans and programs within the framework of Healthy Nutrition rules.Follows the current literature with regard to professionOrganize nutrition programs according to energy and nutrient requirements of healthy and sick individuals It has the ability to improve national nutrition plans and policies by taking active role in defining the nutritional status of society.Shall have authority to apply the legal regulations on food safety and assurance. They are involved in R & D activities in the field of nutrition and dietetics, and prepare activity plans, directors and scientific reports within the scope of the project. It provides a solution for the inadequacies of the specified community nutrition. In mass feeding systems; Menu planning, all the processes from food purchasing to service to management and organization It covers new product development studies targeting healthy nutrition and takes part in laboratory applications.It makes nutrition plans and programs for individuals and groups who need special nutrition.Science, technology and health issues by following the developments in progress and allows the development of dietetics profession http://cevirsozluk.com/ Participates in non-formal education activities in different sections of the society and contributes to societys awareness by using advanced technology and tools It cooperates with other professions working in health field in the framework of team spirit. | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Examination Regulations, Assessment and Grading is performed according to “Haliç University Undergraduate Education and Training Regulation.”. For further information, please review the education and training regulations of haliç University. Relative evaluation system is used for the academic achievement of students. It is determined by the lecturer. Students exam and performance notes over 100 points are expressed by the letters in connection with the achievement levels of all students taking the course.For further information, please review “Haliç University Undergraduate Education and Training Regulation”.http://halic.edu.tr/tr/universitemiz/mevzuat/yonetmelikA student is required to successfully complete the designated program of must courses,elective courses ,practice (summer internship) courses meet a minimum of 240 ECTS credit requirement, have a minimum general academic average must be at least 2.00 over 4.00. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | 1)The quotas of the students who will be accepted for the education programs are determined by Higher Educational Council with suggestions of involving institution and senate2) Students who are graduated of high school and/or equivalent vocational schools, and having necessary score (YGS-2) from the National University Attendance Exam are accepted to the Nutrition and Dietetics Bachelors program. Language(s) of instruction/examination is Turkish.3)Students who fail to register in the specified time are acknowledged that they quit their right as a student and they cant claim. Students who fail to register in the specified time to the departments with pre-register and and special aptitude test are entitled to accurate records | |
Conditions for Success | A student is required to successfully complete the designated program of must courses,elective courses ,practice (summer internship) courses meet a minimum of 240 ECTS credit requirement, have a minimum general academic average must be at least 2.00 over 4.00. In order to graduate from this program student must meet requirements that indicated in Halic University Regulations on Undergraduate Education and Examination (http://www.halic.edu.tr/tr/ogrenci-isleri/yonerge-ve-yonetmelikler/on-lisans-ve-lisans-egitim-ogretim-yonetmeligi). These requirements are;· Be successful all courses, applications and practice according to provisions of this regulation that predicted by program· Get minimum credit required by program (240 ECTS)· General academic average must be at least 2.00 over 4.00 | |
Progression Paths (Relationship Type) | Dietitians who are graduates can work in ;- all private and public institutions which make outpatient treatment and inpatient treatment,- institutional food services, private or public institutions related to nutrition, -food industry, food control, nutrition laboratories, -National and international institutions for community health, -Formal and non-formal education institutions, -Nutrition-related health research institutions. -Nutrition and diet consultation center | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030004683
It has theoretical and practical knowledge including basic knowledge, findings and current developments in nutrition and dietetics. It has the capacity to develop individual nutrition plans and programs within the framework of Healthy Nutrition rules.Follows the current literature with regard to professionOrganize nutrition programs according to energy and nutrient requirements of healthy and sick individuals It has the ability to improve national nutrition plans and policies by taking active role in defining the nutritional status of society.Shall have authority to apply the legal regulations on food safety and assurance. They are involved in R & D activities in the field of nutrition and dietetics, and prepare activity plans, directors and scientific reports within the scope of the project. It provides a solution for the inadequacies of the specified community nutrition. In mass feeding systems; Menu planning, all the processes from food purchasing to service to management and organization It covers new product development studies targeting healthy nutrition and takes part in laboratory applications.It makes nutrition plans and programs for individuals and groups who need special nutrition.Science, technology and health issues by following the developments in progress and allows the development of dietetics profession http://cevirsozluk.com/ Participates in non-formal education activities in different sections of the society and contributes to societys awareness by using advanced technology and tools It cooperates with other professions working in health field in the framework of team spirit.
Examination Regulations, Assessment and Grading is performed according to “Haliç University Undergraduate Education and Training Regulation.”. For further information, please review the education and training regulations of haliç University. Relative evaluation system is used for the academic achievement of students. It is determined by the lecturer. Students exam and performance notes over 100 points are expressed by the letters in connection with the achievement levels of all students taking the course.For further information, please review “Haliç University Undergraduate Education and Training Regulation”.http://halic.edu.tr/tr/universitemiz/mevzuat/yonetmelikA student is required to successfully complete the designated program of must courses,elective courses ,practice (summer internship) courses meet a minimum of 240 ECTS credit requirement, have a minimum general academic average must be at least 2.00 over 4.00.
1)The quotas of the students who will be accepted for the education programs are determined by Higher Educational Council with suggestions of involving institution and senate2) Students who are graduated of high school and/or equivalent vocational schools, and having necessary score (YGS-2) from the National University Attendance Exam are accepted to the Nutrition and Dietetics Bachelors program. Language(s) of instruction/examination is Turkish.3)Students who fail to register in the specified time are acknowledged that they quit their right as a student and they cant claim. Students who fail to register in the specified time to the departments with pre-register and and special aptitude test are entitled to accurate records
Dietitians who are graduates can work in ;- all private and public institutions which make outpatient treatment and inpatient treatment,- institutional food services, private or public institutions related to nutrition, -food industry, food control, nutrition laboratories, -National and international institutions for community health, -Formal and non-formal education institutions, -Nutrition-related health research institutions. -Nutrition and diet consultation center
Qualification is continuous