Yeterlilik Kodu

TR0030004524

Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması
Sorumlu KurumAğrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAğrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
Sorumlu Kurum URLhttp://www.agri.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıp
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)

Beslenme ve Diyetetik Programı, beslenme, diyetetik, toplu beslenme sistemleri ve toplum beslenmesi alanlarında temel dinamiklere ilişkin ileri düzeyde bilgi ve becerilerin yanında sağlıkla ilgili araştırma ve teknoloji kullanım yetkinliğine sahip, gelişime açık diyetisyenler yetiştirmeyi amaçlar.

İkinci öğretim olarak da eğitim sağlamaktadır.

Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Sağlık alanındaki temel ve güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama ve multimedya eğitim araç/gereçleri ile desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kavrar.
  • Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar.
  • Besin ve beslenme, diyetetik ve diyet tedavisi, toplu beslenme sistemleri ve toplum beslenmesi alanları ile ilgili ileri düzeyde kurumsal ve uygulamalı bilgiyi tanır.
  • Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
  • Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yönetir.
  • Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır.Kişisel, mesleki ve/veya çalışma alanı ile ilgili risk ve fırsatları değerlendirerek bilgi ve becerilerinin sosyal/kültürel/ekonomik katma değeri yüksek düşünceye/yaklaşıma/teknolojiye/ürüne dönüştürülmesinde sorumluluk alır; bireysel veya ekip üyesi olarak girişimci yetkinlik geliştirir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınavlar Öğrenciler, daha önce aldıkları sınavların ya da yaptıkları çalışmaların dışında bir final sınavına tabi tutulurlar. Her dönem, öğrencilere en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavların dışında, tarih belirtilmeden küçük sınavlar (quiz) yapılabilir. Derslere ait başarı değerlendirmesinde dikkate alınacak olan kriterler (ara sınav, ödev, final sınavı vb.) ve bunlara ait oranlar, dönem başında öğrencilere dağıtılan ya da web sitesinde yayınlanan müfredat programlarında belirtilir. Final sınavları, Üniversite tarafından ilan edilen tarihlerde, belirtilen yer ve zamanda yapılır. 

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Merkezi tarafından yapılan sistem ile gerçekleştirilmektedir. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre, bu merkez tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedirler. Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi sınav sonuçlarıyla ya da ortaöğretim mezuniyet notlarına göre kabul edilmektedir. Değişim öğrencilerinin kabulü, AİÇÜ ile partner üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (Erasmus ya da Genel Akademik Protokol) çerçevesinde yapılmaktadır. Konuk öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıt olabilirler. Programı izleyecek yeterlikte dil bilme koşulu aranır.

Başarma ŞartlarıÖğrenciler bu programda mevcut olan 240 AKTS karşılığı bulunanan derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek zorundadırlar. .
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Program mezunlarına diyetisyen ünvanı verilir. Mezunlar kamu ve özel sektörde, sağlık alanında kamu ve özel hastanelerde klinik ve poliklinik diyetisyeni, diyabet diyetisyeni, renal diyetisyen, pediyatrik diyetisyen, enteral-parenteral beslenme diyetisyeni, bariyatrik cerrahi diyetisyeni, spor diyetisyeni, geriatri diyetisyeni, kardiyoloji diyetisyeni, onkoloji diyetisyeni, medya diyetisyeni olarak, kurumlarda, otellerde, besin endüstrisinde, yemek fabrikalarında yönetici diyetisyen olarak çalışabilirler. Akademisyen olarak eğitim ve araştırma alanlarında çalışabilirler. Özel merkezlerde beslenme ve diyet danışmanlığı yapabilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030004524


Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)

Beslenme ve Diyetetik Programı, beslenme, diyetetik, toplu beslenme sistemleri ve toplum beslenmesi alanlarında temel dinamiklere ilişkin ileri düzeyde bilgi ve becerilerin yanında sağlıkla ilgili araştırma ve teknoloji kullanım yetkinliğine sahip, gelişime açık diyetisyenler yetiştirmeyi amaçlar.

İkinci öğretim olarak da eğitim sağlamaktadır.


Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Sağlık alanındaki temel ve güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama ve multimedya eğitim araç/gereçleri ile desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kavrar.
  • Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar.
  • Besin ve beslenme, diyetetik ve diyet tedavisi, toplu beslenme sistemleri ve toplum beslenmesi alanları ile ilgili ileri düzeyde kurumsal ve uygulamalı bilgiyi tanır.
  • Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
  • Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yönetir.
  • Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır.Kişisel, mesleki ve/veya çalışma alanı ile ilgili risk ve fırsatları değerlendirerek bilgi ve becerilerinin sosyal/kültürel/ekonomik katma değeri yüksek düşünceye/yaklaşıma/teknolojiye/ürüne dönüştürülmesinde sorumluluk alır; bireysel veya ekip üyesi olarak girişimci yetkinlik geliştirir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınavlar Öğrenciler, daha önce aldıkları sınavların ya da yaptıkları çalışmaların dışında bir final sınavına tabi tutulurlar. Her dönem, öğrencilere en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavların dışında, tarih belirtilmeden küçük sınavlar (quiz) yapılabilir. Derslere ait başarı değerlendirmesinde dikkate alınacak olan kriterler (ara sınav, ödev, final sınavı vb.) ve bunlara ait oranlar, dönem başında öğrencilere dağıtılan ya da web sitesinde yayınlanan müfredat programlarında belirtilir. Final sınavları, Üniversite tarafından ilan edilen tarihlerde, belirtilen yer ve zamanda yapılır. 


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Merkezi tarafından yapılan sistem ile gerçekleştirilmektedir. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre, bu merkez tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedirler. Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi sınav sonuçlarıyla ya da ortaöğretim mezuniyet notlarına göre kabul edilmektedir. Değişim öğrencilerinin kabulü, AİÇÜ ile partner üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (Erasmus ya da Genel Akademik Protokol) çerçevesinde yapılmaktadır. Konuk öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıt olabilirler. Programı izleyecek yeterlikte dil bilme koşulu aranır.


Başarma Şartları
Öğrenciler bu programda mevcut olan 240 AKTS karşılığı bulunanan derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek zorundadırlar. .

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Program mezunlarına diyetisyen ünvanı verilir. Mezunlar kamu ve özel sektörde, sağlık alanında kamu ve özel hastanelerde klinik ve poliklinik diyetisyeni, diyabet diyetisyeni, renal diyetisyen, pediyatrik diyetisyen, enteral-parenteral beslenme diyetisyeni, bariyatrik cerrahi diyetisyeni, spor diyetisyeni, geriatri diyetisyeni, kardiyoloji diyetisyeni, onkoloji diyetisyeni, medya diyetisyeni olarak, kurumlarda, otellerde, besin endüstrisinde, yemek fabrikalarında yönetici diyetisyen olarak çalışabilirler. Akademisyen olarak eğitim ve araştırma alanlarında çalışabilirler. Özel merkezlerde beslenme ve diyet danışmanlığı yapabilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030004524

Qualification Title
Bachelor’s Diploma in Nutrition and Dietetics
Awarding BodyAgri Ibrahim Cecen University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.agri.edu.tr/
OrientationOccupational
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasMedicine
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments

To complete successfully all the courses (total of 240 ECTS) and to hold minimum 2.00 cumulative grade point out of 4.00.

Description

Comprehends advanced theoretical and practical knowledge supported by textbooks, practice and multimedia education tools/materials containing basic and current information in the field of health. Defines concepts based on theoretical and applied knowledge related to medical and science at the level required by the field of Nutrition and Dietetics. Recognizes advanced level of institutional and applied knowledge about food and nutrition, dietetics and diet therapy, mass nutrition systems and community nutrition. Takes responsibility individually or as a team member in the execution of unforeseen and complex activities encountered in the field of practice. Carries out an advanced study in his/her field independently. Manages the activities for the development of employees under his/her responsibility within the framework of a project. Takes risks and responsibilities in the realization of knowledge, ideas, practices or technologies that bring innovation in its field. Takes responsibilities in transformation of their knowledge and skills into thinking/approach/technology/product with high social/cultural/economic added value by evaluating personal, professional and / or field-related risks and opportunities; Develops entrepreneurial competence individually or as a team member.

Key Competencies-
Further Info

Exams. Students are subjected to a final exam apart from the exams they have taken or the studies they have done before. Each semester, students are given at least one midterm exam. Apart from midterm exams, quizzes can be held without notice. The criteria to be taken into account in the success evaluation of the courses (midterm, homework, final exam, etc.) and their ratios are specified in the curriculum distributed to students at the beginning of the term or published on the website. Final exams are held on the dates announced by the University, at the specified place and time. 

Quality Assurance-
Access Requirements

Within the framework of the regulations determined by the Higher Education Institution (YÖK), student admission to this program is carried out by the system made by the Student Selection and Placement (ÖSYS) Center. Students are placed in the relevant programs by Student Selection and Placement Center according to the score obtained in TYT Exam, after declaring their program preferences they want to study. Foreign students are admitted to this program based on their internationally valid exam results such as SAT, ACT or their secondary education graduation grades. The admisison of exchange students is made within the framework of bilateral agreements (Erasmus or General Academic Protocol) signed between AİÇÜ and the partner university. Guest students can register for the courses in this program, if the relevant academic unit approves. It is required to have a sufficient command of a language to follow the program.

Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)

Programme graduates assume the title of dietician. Graduates can work as clinical and polyclinic dietician, diabetes dietician, renal dietician, pediatric dietician, enteral-parenteral nutrition dietician, bariatric surgery dietician, sports dietician, geriatric dietician, cardiologist dietician, oncology dietician, media dietician in the public and private sector, in the field of health, in public and private hospitals, and also as a management dietitians in institutions, hotels, food industry, food factories. They can work as academicians in education and research. They can provide nutrition and diet consultancy in private centers.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030004524


Qualification Title
Bachelor’s Diploma in Nutrition and Dietetics

Awarding Body
Agri Ibrahim Cecen University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments

To complete successfully all the courses (total of 240 ECTS) and to hold minimum 2.00 cumulative grade point out of 4.00.


Description

Comprehends advanced theoretical and practical knowledge supported by textbooks, practice and multimedia education tools/materials containing basic and current information in the field of health. Defines concepts based on theoretical and applied knowledge related to medical and science at the level required by the field of Nutrition and Dietetics. Recognizes advanced level of institutional and applied knowledge about food and nutrition, dietetics and diet therapy, mass nutrition systems and community nutrition. Takes responsibility individually or as a team member in the execution of unforeseen and complex activities encountered in the field of practice. Carries out an advanced study in his/her field independently. Manages the activities for the development of employees under his/her responsibility within the framework of a project. Takes risks and responsibilities in the realization of knowledge, ideas, practices or technologies that bring innovation in its field. Takes responsibilities in transformation of their knowledge and skills into thinking/approach/technology/product with high social/cultural/economic added value by evaluating personal, professional and / or field-related risks and opportunities; Develops entrepreneurial competence individually or as a team member.


Key Competencies
-

Further Info

Exams. Students are subjected to a final exam apart from the exams they have taken or the studies they have done before. Each semester, students are given at least one midterm exam. Apart from midterm exams, quizzes can be held without notice. The criteria to be taken into account in the success evaluation of the courses (midterm, homework, final exam, etc.) and their ratios are specified in the curriculum distributed to students at the beginning of the term or published on the website. Final exams are held on the dates announced by the University, at the specified place and time. 


Quality Assurance
-

Access Requirements

Within the framework of the regulations determined by the Higher Education Institution (YÖK), student admission to this program is carried out by the system made by the Student Selection and Placement (ÖSYS) Center. Students are placed in the relevant programs by Student Selection and Placement Center according to the score obtained in TYT Exam, after declaring their program preferences they want to study. Foreign students are admitted to this program based on their internationally valid exam results such as SAT, ACT or their secondary education graduation grades. The admisison of exchange students is made within the framework of bilateral agreements (Erasmus or General Academic Protocol) signed between AİÇÜ and the partner university. Guest students can register for the courses in this program, if the relevant academic unit approves. It is required to have a sufficient command of a language to follow the program.


Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)

Programme graduates assume the title of dietician. Graduates can work as clinical and polyclinic dietician, diabetes dietician, renal dietician, pediatric dietician, enteral-parenteral nutrition dietician, bariatric surgery dietician, sports dietician, geriatric dietician, cardiologist dietician, oncology dietician, media dietician in the public and private sector, in the field of health, in public and private hospitals, and also as a management dietitians in institutions, hotels, food industry, food factories. They can work as academicians in education and research. They can provide nutrition and diet consultancy in private centers.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address