Yeterlilik Kodu

TR0030004058

Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması
Sorumlu KurumAkdeniz Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiPınarbaşı Mah. Dumlupınar Bulvarı 07070 Kampüs Konyaaltı/Antalya/TÜRKİYE
Sorumlu Kurum URLhttp://www.akdeniz.edu.tr/
Yönelim-
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıp
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
Kategori-
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Beslenme ve diyetetik alanındaki temel bilgi ve kanıta dayalı güncel gelişmeleri araştırma, uygulama, doğruluk, güvenilirlik ve geçerliliğini değerlendirme bilgisine sahiptir.
  • Bireylerin enerji ve besin öğesi gereksinimlerini bilimsel yöntemlerle saptama, yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireye özgü beslenme plan ve programını geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Toplumun beslenme durumunun saptanmasına yönelik yöntemleri kullanarak, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikası geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Hasta bireylerin beslenme durumlarını değerlendirme ve klinik bulgularına dayalı olarak beslenme açısından yorumlayabilme ve hastaya özgü tıbbi beslenme tedavileri geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Üretim tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahiptir.
  • Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri derinlemesine düşünüp uygulamaya geçirmek, özellikle problem çözme ve karar verme araştırma projesi oluşturabilmek, bilgi toplama ve rapor hazırlama becerisine sahiptir.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak bireyin, toplumun ve hastanın beslenme durumunu saptar, değerlendirir, yorumlar, çözüm yolları üretir, tıbbi beslenme tedavisi uygular, sağlık ve sosyal alanlarda ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarla ekip çalışması yapar, etik kurallara göre hareket eder.
  • Hedef grubun enerji ve besin ögesi gereksinimlerini göz önünde tutarak, beslenme ve diyetetik açısından değerlendirerek, toplu beslenme yapılan kurumlarda menü planlaması yapar ve yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar tüm aşamalarda besin güvenliğine dikkat ederek, uygun hizmet sunumunu teknolojik gelişmelerden de faydalanarak sağlar.
  • Bireyi ve toplumu güvenli ve sağlıklı yiyecekler seçmeye teşvik edecek stratejiler geliştirir, uygular, ilgili eğitim materyallerini hazırlar ve günceller.
  • Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik ve mevzuatları izleyebilme ve ulusal, uluslararası besin ve beslenme politikalarının oluşturulmasına destek verir.
  • Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak interdisipliner yaklaşım içerisinde bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlar, uygular, izler ve değerlendirir. Klinik araştırmalara katılır.
  • Mesleki uygulamaları mesleki sorumluluk ve etik değerleri göz önünde bulundurarak gerçekleştirir.
  • Beslenme ve diyetetik uygulamaları ile güncel teknolojiyi kullanabilir, veri tabanlarını sürekli ve etkin bir şekilde tarayarak doğru bilgiye ulaşabilir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Beslenme ve Diyetetik Lisans Programı, lise ve dengi meslek liseleri çıkışlı, Üniversite Seçme ve Yerleştirme Sınavlarında aldıkları sayısal puanı ile bölüme girmeye hak kazanmış erkek ve kız öğrencilere mesleki eğitim öğretim sağlamaktadır. Eğitim dili Türkçedir.

Başarma Şartları Lisans programına kayıtlı bir öğrencinin programdan mezun olabilmesi için 17.09.2017 tarihli Akdeniz Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirtilen koşulları sağlaması gerekmektedir. Programdan mezun olabilmek için 8 yarıyıl boyunca ders programındaki zorunlu ve seçmeli derslerde başarılı olunması, asgari 840 saat olan zorunlu stajların (toplum sağlığında beslenme stajı, toplu beslenme sistemleri stajı, klinik beslenme çocuk ve yetişkin stajı) tamamlanması ve asgari 240 AKTS kredinin tamamlanmış olması, en az 2.50 genel ortalamaya ulaşılmış olması istenmektedir
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar, hastanelerde klinik diyetisyen veya yönetici diyetisyen olarak, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında yönetici diyetisyen veya toplum sağlığı diyetisyeni, besin sanayinde, bireysel diyet danışma ve eğitim merkezlerinde çalışabilmekte ve/veya akademisyen olarak istihdam edilebilmektedir.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030004058


Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Akdeniz Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Pınarbaşı Mah. Dumlupınar Bulvarı 07070 Kampüs Konyaaltı/Antalya/TÜRKİYE

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
-

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
-

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Beslenme ve diyetetik alanındaki temel bilgi ve kanıta dayalı güncel gelişmeleri araştırma, uygulama, doğruluk, güvenilirlik ve geçerliliğini değerlendirme bilgisine sahiptir.
  • Bireylerin enerji ve besin öğesi gereksinimlerini bilimsel yöntemlerle saptama, yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireye özgü beslenme plan ve programını geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Toplumun beslenme durumunun saptanmasına yönelik yöntemleri kullanarak, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikası geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Hasta bireylerin beslenme durumlarını değerlendirme ve klinik bulgularına dayalı olarak beslenme açısından yorumlayabilme ve hastaya özgü tıbbi beslenme tedavileri geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Üretim tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahiptir.
  • Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri derinlemesine düşünüp uygulamaya geçirmek, özellikle problem çözme ve karar verme araştırma projesi oluşturabilmek, bilgi toplama ve rapor hazırlama becerisine sahiptir.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak bireyin, toplumun ve hastanın beslenme durumunu saptar, değerlendirir, yorumlar, çözüm yolları üretir, tıbbi beslenme tedavisi uygular, sağlık ve sosyal alanlarda ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarla ekip çalışması yapar, etik kurallara göre hareket eder.
  • Hedef grubun enerji ve besin ögesi gereksinimlerini göz önünde tutarak, beslenme ve diyetetik açısından değerlendirerek, toplu beslenme yapılan kurumlarda menü planlaması yapar ve yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar tüm aşamalarda besin güvenliğine dikkat ederek, uygun hizmet sunumunu teknolojik gelişmelerden de faydalanarak sağlar.
  • Bireyi ve toplumu güvenli ve sağlıklı yiyecekler seçmeye teşvik edecek stratejiler geliştirir, uygular, ilgili eğitim materyallerini hazırlar ve günceller.
  • Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik ve mevzuatları izleyebilme ve ulusal, uluslararası besin ve beslenme politikalarının oluşturulmasına destek verir.
  • Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak interdisipliner yaklaşım içerisinde bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlar, uygular, izler ve değerlendirir. Klinik araştırmalara katılır.
  • Mesleki uygulamaları mesleki sorumluluk ve etik değerleri göz önünde bulundurarak gerçekleştirir.
  • Beslenme ve diyetetik uygulamaları ile güncel teknolojiyi kullanabilir, veri tabanlarını sürekli ve etkin bir şekilde tarayarak doğru bilgiye ulaşabilir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Beslenme ve Diyetetik Lisans Programı, lise ve dengi meslek liseleri çıkışlı, Üniversite Seçme ve Yerleştirme Sınavlarında aldıkları sayısal puanı ile bölüme girmeye hak kazanmış erkek ve kız öğrencilere mesleki eğitim öğretim sağlamaktadır. Eğitim dili Türkçedir.


Başarma Şartları
 Lisans programına kayıtlı bir öğrencinin programdan mezun olabilmesi için 17.09.2017 tarihli Akdeniz Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirtilen koşulları sağlaması gerekmektedir. Programdan mezun olabilmek için 8 yarıyıl boyunca ders programındaki zorunlu ve seçmeli derslerde başarılı olunması, asgari 840 saat olan zorunlu stajların (toplum sağlığında beslenme stajı, toplu beslenme sistemleri stajı, klinik beslenme çocuk ve yetişkin stajı) tamamlanması ve asgari 240 AKTS kredinin tamamlanmış olması, en az 2.50 genel ortalamaya ulaşılmış olması istenmektedir

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar, hastanelerde klinik diyetisyen veya yönetici diyetisyen olarak, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında yönetici diyetisyen veya toplum sağlığı diyetisyeni, besin sanayinde, bireysel diyet danışma ve eğitim merkezlerinde çalışabilmekte ve/veya akademisyen olarak istihdam edilebilmektedir.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030004058

Qualification Title
Awarding BodyAkdeniz University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.akdeniz.edu.tr/
Orientation-
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasMedicine
National Occupation Classification -
Category-
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Assess, apply and evaluate the accuracy, reliability and validity of basic knowledge and evidence based current scientific developments on nutrition and dietetics.Assess scientifically the energy and nutrients need of individuals and develop nutrition plans and programs for the clients according to the principles of adequate and balanced nutrition and assessment of energy and nutrient requirements.Develop food and nutrition plans and policies for the prevention and promotion of healthy lifestyle applying the methods of nutritional assessment for the population.Assess the nutritional status of the patients, evaluate the clinical symptoms, plan and apply individualized medical nutrition therapy for the patients.Evaluate the factors affecting the quality of food consumed by the individuals and populations from production to consumption and implement the legal standards and legislations on food safety and food security.Consider, interpret and apply the basic scientific knowledge on nutrition and dietetics especially have skills on critical thinking, problem solving and decision making and use effectively the appropriate current technologies and computer, demonstrate skills in preparing research manuscripts, project proposals, collecting and verifying data and writing report.Assess, evaluate and interpret the nutritional status of the individuals and population groups using current knowledge, develop preventive measures, apply medical nutrition therapy, demonstrate active participation, teamwork and contributions with national and international stakeholders in health and social areas, in terms of ethical principles.Plan menus in the institutional food service systems depending on the energy and nutrient requirements of target groups in the scope of nutrition and dietetic principles, take care of food safety in all settings from purchase of food to service, apply appropriate service using technological developments.Develop and use effective strategies for the education, counseling and encouragement of individuals and population groups to facilitate behavior change and choose healthy and safety foods, prepare and update the related educational materials.Support the development of national and international food and nutrition policies and monitor the plans, policies, laws, regulations and legisiation affecting the profession dietitians.Plan, apply, monitor and evaluate individualized medical nutrition therapy within interdisciplinary approaches, considering the sociocultural, economical status of patients in various age groups and also contribute to clinical researches.Work and perform duties in the scope of occupational responsibilities and ethical principles.Use current technology with nutrition and dietetic applications, reach the right information by scanning the databases continuously and efficiently.

Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030004058


Qualification Title

Awarding Body
Akdeniz University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
-

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
-

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Assess, apply and evaluate the accuracy, reliability and validity of basic knowledge and evidence based current scientific developments on nutrition and dietetics.Assess scientifically the energy and nutrients need of individuals and develop nutrition plans and programs for the clients according to the principles of adequate and balanced nutrition and assessment of energy and nutrient requirements.Develop food and nutrition plans and policies for the prevention and promotion of healthy lifestyle applying the methods of nutritional assessment for the population.Assess the nutritional status of the patients, evaluate the clinical symptoms, plan and apply individualized medical nutrition therapy for the patients.Evaluate the factors affecting the quality of food consumed by the individuals and populations from production to consumption and implement the legal standards and legislations on food safety and food security.Consider, interpret and apply the basic scientific knowledge on nutrition and dietetics especially have skills on critical thinking, problem solving and decision making and use effectively the appropriate current technologies and computer, demonstrate skills in preparing research manuscripts, project proposals, collecting and verifying data and writing report.Assess, evaluate and interpret the nutritional status of the individuals and population groups using current knowledge, develop preventive measures, apply medical nutrition therapy, demonstrate active participation, teamwork and contributions with national and international stakeholders in health and social areas, in terms of ethical principles.Plan menus in the institutional food service systems depending on the energy and nutrient requirements of target groups in the scope of nutrition and dietetic principles, take care of food safety in all settings from purchase of food to service, apply appropriate service using technological developments.Develop and use effective strategies for the education, counseling and encouragement of individuals and population groups to facilitate behavior change and choose healthy and safety foods, prepare and update the related educational materials.Support the development of national and international food and nutrition policies and monitor the plans, policies, laws, regulations and legisiation affecting the profession dietitians.Plan, apply, monitor and evaluate individualized medical nutrition therapy within interdisciplinary approaches, considering the sociocultural, economical status of patients in various age groups and also contribute to clinical researches.Work and perform duties in the scope of occupational responsibilities and ethical principles.Use current technology with nutrition and dietetic applications, reach the right information by scanning the databases continuously and efficiently.


Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address