Yeterlilik Kodu | TR0030009408 | |
Yeterlilik Adı | Besin Hijyeni ve Teknolojisi Tezli Yüksek Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Fırat Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Fırat Üniversitesi, Üniversite Mahallesi, Fırat Ünv., 23119 Elâzığ Merkez/Elazığ | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.firat.edu.tr | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 7 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 7 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Veterinerlik | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Fırat Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve ve Senato kararlarınnın ilgili maddeleri uygulanır.Öğrencinin başarılı sayılabilmesi için belirlenen ders programından asgari 120 AKTS kredisi ve minimum 2.00/4.00 not ortalaması ve hiçbir dersten FF notu olmaması gereklidir. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Fırat Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve bu yönetmeliğe ait Senato esaslarınca belirlenir. | |
Başarma Şartları | Öğrencinin başarılı sayılabilmesi için belirlenen ders programından asgari 120 AKTS kredisi ve minimum 2.00/4.00 not ortalaması ve hiçbir dersten FF notu olmaması gereklidir.Yüksek Lisans Programı; toplam 21 ulusal krediden az olmamak koşuluyla (Toplam 120 AKTS), bir seminer dersi ve tez çalışmasını tamamlayan öğrenci ilgili programdan mezun olur. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Yüksek Lisans Programı mezunları aldıkları Temel Lisans Eğitimleri doğrultusunda ilgili iş alanlarında istihdam edilebilirler. Veteriner Hekim Mezunları için Gıda Tarım ve Hayvancoılık bakanlığının merkezi ve taşra birimleri, Mezbaha ve Kombinalar, Et ve Et Ürünleri Üreten/Ambalajlayan İş Yerleri, Süt ve Süt Ürünleri Üreten/Ambalajlayan İş Yerleri başlıca istihdam alanlarını oluşturmaktadır. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030009408
- Temel Gıda muayenesi aşamalarını öğrenir ve uygular.
- Çiftlikten sofraya Gıda Güvenliği stratejisini öğrenir, ve buna uygun kararlar alabilir.
- Gıdaların kimyasal bileşenleri, besleyici değerleri, ve fonksiyonel özellikler hakkında daha detaylı bilgi sahibi olur.
- Gıda üretim tesisleri ve üretim teknolojileri için gerekli GMP ve SSOP bilgilerine sahip olma, denetim yapma, rapor yazma.
- Gıdalardan kaynaklanan biyolojik, kimyasal ve fiziksel tehlikeleri tanır, tedbirler önerebilir.
- Hayvansal Gıdaların fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik, duyusal analizlerini yapabilir, Türk Gıda kodeksini ve Temel Gıda mevzuatını öğrenir ve gıda kontrolunda kullanır.
- Bilimsel araştırmaların temel prensipleri hakkında bilgi sahibi olur.
- Veteriner Halk sağlığı bileşenlerini ve koruyucu tedbirleri öğrenir.
- Klasik ve modern Gıda muhafaza ve işleme teknolojilerinin prensiplerini bilir.
- Gıda üretiminde kalitatif risk analizi yapabilir.
Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Fırat Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve ve Senato kararlarınnın ilgili maddeleri uygulanır.Öğrencinin başarılı sayılabilmesi için belirlenen ders programından asgari 120 AKTS kredisi ve minimum 2.00/4.00 not ortalaması ve hiçbir dersten FF notu olmaması gereklidir.
Fırat Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve bu yönetmeliğe ait Senato esaslarınca belirlenir.
Yüksek Lisans Programı mezunları aldıkları Temel Lisans Eğitimleri doğrultusunda ilgili iş alanlarında istihdam edilebilirler. Veteriner Hekim Mezunları için Gıda Tarım ve Hayvancoılık bakanlığının merkezi ve taşra birimleri, Mezbaha ve Kombinalar, Et ve Et Ürünleri Üreten/Ambalajlayan İş Yerleri, Süt ve Süt Ürünleri Üreten/Ambalajlayan İş Yerleri başlıca istihdam alanlarını oluşturmaktadır.
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030009408 | |
Qualification Title | Food Hygiene and Technology Masters Degree | |
Awarding Body | Firat University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | General | |
EQF Level | 7 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 7 | |
Thematic Areas | Veterinary | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description |
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | For the examinations and pass grades, respective articles of the ByLaw of Fırat University on Post-Graduate Studies and Examinations and Senate decisions shall be applied.A student is required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 120 ECTS credit requirement and have a minimum GPA of 2.00/4.00 and no FF grades. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | Acceptance conditions will be determined by the Graduate Study Directives of the Firat University and by the senate of the university. | |
Conditions for Success | A student is required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 120 ECTS credit requirement and have a minimum GPA of 2.00/4.00 and no FF grades.The requirements to graduate from Master Degree are to complete 120 ECTS credit, the credit of which is above 21 National Credits, a seminar and thesis study. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Graduate of the Masters Degree Program can be employed in their related areas in accordance with their Basic Undergraduate Education. Veterinary graduates can primarily find employment in the Ministry of Agriculture, Animal and Food, Private Slaughterhouses, Meat and Meat Product Processing/Packaging Plants, Milk and Dairy Processing/Packaging Plants. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030009408
- Learn and practise primary stages of Food InspectionLearn the principles of Food Safety from Farm to Table stretegy and takes decisions compatible with this strategy.
- Have more detailed knowledge about the chemical composition of the foods and their nutritional and functional properties.
- Have information and skill to evaluate Food Production establishments and production technologies for related GMP and SSOP requirements, conductinh audits and writing reports.
- Recognize biological, chemical and physical hazards associated with foods, can make preventive recommendations.
- Can perform physical, chemical, microbiological, and sensory analysis of foods of animal origin.
- Learn Turkisk Food Codex and basics of Food Legistlation and use their content in food control.
- Learns about the principles of scientific research projectsLearn components of the Veterinary Public health and prevantive measures.
- Know principles of classical and modern food preservation and precessing technologies.
- Can perform qualitative risk analysis for food production.
For the examinations and pass grades, respective articles of the ByLaw of Fırat University on Post-Graduate Studies and Examinations and Senate decisions shall be applied.A student is required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 120 ECTS credit requirement and have a minimum GPA of 2.00/4.00 and no FF grades.
Acceptance conditions will be determined by the Graduate Study Directives of the Firat University and by the senate of the university.
Graduate of the Masters Degree Program can be employed in their related areas in accordance with their Basic Undergraduate Education. Veterinary graduates can primarily find employment in the Ministry of Agriculture, Animal and Food, Private Slaughterhouses, Meat and Meat Product Processing/Packaging Plants, Milk and Dairy Processing/Packaging Plants.
Qualification is continuous