Yeterlilik Kodu

TR0030220497

Yeterlilik Adı
Beden Eğitimi ve Spor (YL) Yüksek Lisans Diploması
Sorumlu KurumSinop Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKorucuk Mah. Trafo Sok. 15 Temmuz Yerleşkesi No:36 Rektörlük Binası 57000 – SİNOP
Sorumlu Kurum URLhttp://www.sinop.edu.tr
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 7
Sınıflandırma (Tematik Alan)Spor
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2 Yıl
Program Profili (Amaç)

Beden Eğitimi ve Spor tezli yüksek lisans programının amacı Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel ve resmi okullarının çeşitli kademesinde görev yapacak beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin hem konu alan bilgisi hem de öğretmenlik alan bilgisi yönünden kendilerini bilimsel anlamda geliştirmelerine, alanında bilime ve topluma katkı sağlayacak yeni bilgiye ulaşmasına ve bunları geliştirmesine, alanın gerektirdiği düzeyde bilgi teknolojileri, teknik ekipman, alana özgü cihaz ve aletler hakkında bilgi sahibi olmasına, alanla ilgili teknolojik, sosyal ve kültürel yenilikleri takip etmesine, beden eğitimi ve spor alanıyla ilişkili edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanmasına ve ayrıca, beden eğitimi ve spor kültürünü her alanda geliştirebilmelerine yardımcı olmaktır.

Beden Eğitimi ve Spor tezli yüksek lisans programı, beden eğitimi ve spor konusundaki öğrenme ve öğretme, bireysel ve toplumsal gelişmeler, fiziksel aktivite ve sağlık boyutlarında uzmanların yetişmesine katkı sağlamak ve araştırmalar yapmak amacıyla beden eğitimi ve sporun, en basit fiziksel aktiviteden insanın sağlıklı gelişimi ve sürdürülebilir bir sağlık ve yaşam için gerekli olacak şekilde alışkanlık haline getirilmiş düzenli harekete kadar geniş bir aralıkta, insan hareketinin nasıl düzenlendiği ve öğrenildiği, organizmanın spor ve harekete uyum mekanizmaları ile bunların çevresel, psikolojik ve sosyal etmenlerle nasıl etkileştiği gibi sorulara bütünsel bir bakış açısı geliştirmesine katkı sağlayacaktır.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün şekilde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki araştırma merkezleri ve laboratuvarlarda uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Lisansüstü düzeyin yeterliliklerine dayalı olarak beden eğitimi ve spor alanında uzmanlık düzeyinde güncel bilgilere sahiptir, bunları geliştirir ve derinleştirir
  • Beden eğitimi ve spor alanının gerektirdiği teknolojik bilgiye sahiptir
  • Beden eğitimi ve spor alanındaki bilimsel araştırma yöntemlerini bilir
  • Beden eğitimi ve spor alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanır
  • Beden eğitimi ve spor alanında sahip olduğu bilgileri farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirip yeni bilgiler oluşturmak için yorumlar, değişik araştırma yöntemleri kullanarak analiz ve sentez yapar ve çözüm önerileri getirir
  • Bilimsel araştırma planlar, yapar, yaptığı araştırmanın raporunu yazar
  • Beden eğitimi ve spor alanındaki teknolojik araç ve gereçleri kullanarak problemleri çözer
  • Beden eğitimi ve spor alanıyla ilgili ulusal/uluslararası strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir
  •  Beden eğitimi ve spor alanı ile ilgili çalışmaları bağımsız ve/veya ekip olarak yürütür
  • Bilimsel bir makaleyi ulusal düzeyde bir dergide yayınlar ya da bilimsel bir toplantıda sunar
  • Beden eğitimi ve spor alanı ile ilgili bilgileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, yaşam boyu öğrenme ilkelerini çalışmalarda uygular
  • Bilimsel bir makaleyi okuyarak analiz eder, mesleki uygulamalar ile ilgili kendi alanında kanıt oluşturacak araştırmalar yapar
  • Mesleki ve profesyonel ortamdaki sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve değerlendirir
  • Bir yabancı dili en az Avrupa dili portföyü B2 genel düzeyde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar
  • Beden eğitimi ve spor alanı ile ilgili verilerin toplanması, kayıtlanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir, özümsediği bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini çalışmalarda uygular.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri üstü düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1- Bir dersteki başarı durumu yarıyıl içinde yapılan ara sınavlar, uygulamalı çalışmalar ve ödev gibi çalışmalarda öğrencinin gösterdiği başarı ile yarıyıl sonu veya bütünleme sınavının birlikte değerlendirilmesi ile elde edilir.

2- Sınavların değerlendirilmesi, tam not olan 100 puan üzerinden yapılır. Sınavlarda, 100 üzerinden alınan puanlar aşağıdaki sınırlara göre nota çevrilir ve sınav sonuçları öğrenciye hem puan hem de not olarak bildirilir. Öğrencinin başarı notu, ara sınav puanının %40’ının, yarıyıl sonu veya bütünleme sınav puanının %60’ının toplanması ile hesaplanır. Öğrencilere duyurulmak üzere anabilim/anasanat dalı başkanlığına yazılı olarak bilgi vermek koşuluyla, öğrencinin yarıyıl içinde yapacağı çalışmalar, sınav yerine ve/veya sınavlarla birlikte değerlendirilebilir. Bir dersten başarılı olabilmek için; ders notunun yüksek lisansta en az CB olması gerekir. Notların değerlendirilmesinde aşağıdaki tablo esas alınır: Puan Harf Notu Katsayı 90-100 AA 4,00 80-89 BA 3,50 70-79 BB 3,00 65-69 CB 2,50 50-64 FD 1,00 00-49 FF 0,00 3- Diğer harf notlarının anlamları aşağıda belirtilmiştir:

a) M (Muaf): Öğrencilerin daha önce bir yükseköğretim kurumundan aldıkları derslerden muaf olmaları durumunda kullanılır.

b) G (Başarılı, Geçti): Uzmanlık alan dersi, seminer, tez çalışması, dönem projesinin başarı ile tamamlanması halinde kullanılır.

c) K (Başarısız, Kalır): Uzmanlık alan dersi, seminer, tez çalışması, dönem projesinin başarısızlık durumu için kullanılır.

ç) B (Ders Bırakma): Herhangi bir sebeple bırakılan/bıraktırılan dersleri belirtir.

d) S (Süren Ders): Uzmanlık alan dersi, seminer, dönem projesi ve tez çalışmasının dönem içerisinde bitmeyerek devam etmesi durumunda kullanılır.

e) F1 (Devamsız): Yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarına girme hakkı yok, başarısız. f) F2 (Devam etti): Yarıyıl sonu ve/veya bütünleme sınavına girmedi, başarısız.

g) FF, FD: Başarısız dersler için kullanılır. Tezli yüksek lisans programı toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur.

Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dahil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Tezli yüksek lisans programında eğitim alan bir öğrenci, elde ettiği sonuçları senato tarafından belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazar ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunur.

(2) Yüksek lisans tezinin savunmasından önce ve düzeltme verilen tezlerde ise düzeltme ile birlikte öğrenci tezini tamamlayarak danışmanına sunar. Danışman tezin savunulabilir olduğuna ilişkin görüşü ile birlikte tezi enstitüye teslim eder. Enstitü söz konusu teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu alarak danışmana ve jüri üyelerine gönderir. Rapordaki verilerde gerçek bir intihalin tespiti halinde gerekçesi ile birlikte karar verilmek üzere tez enstitü yönetim kuruluna gönderilir.

(3) Yüksek lisans tez jürisi, tez danışmanı ve ilgili enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile atanır. Jüri, biri öğrencinin tez danışmanı, en az biri de kendi yükseköğretim kurumu dışından olmak üzere üç veya beş öğretim üyesinden oluşur. Jürinin üç kişiden oluşması durumunda ikinci tez danışmanı jüri üyesi olamaz.

(4) Tez çalışmasını tamamlayan öğrenci, tezin istenen sayıda nüshasını tez danışmanına teslim eder. Danışman, tezin yazım kurallarına uygunluğu yönünden yazılı olarak belirttiği görüşü ile tezin nüshalarını anabilim/anasanat/bilim/sanat dalı/program başkanlığı aracılığıyla ilgili enstitüye gönderir.

(5) Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde toplanarak öğrenciyi tez sınavına alır. Tez sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Tez sınavı, öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık ortamlarda gerçekleştirilir.

(6) Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Bu karar enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.

(7) Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir.

(8) Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde düzeltmeleri yapılan tezi aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da başarısız bulunarak tezi kabul edilmeyen öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar, YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde tezli yüksek lisans programlarının kalite güvencesi şu şekilde sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında tezli yüksek lisans programlarının açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında tezli yüksek lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir tezli yüksek lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Tezli yüksek lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; tezli yüksek lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Beden Eğitimi ve Spor Programı Sinop Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin, Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Usul ve Esaslarının öngördüğü ve Sinop Üniversitesi Senatosunun belirlediği koşullar doğrultusunda ilan başvuru tarihlerindeki koşullar çerçevesinde öğrenci kabulü yapmaktadır. a) Tezli yüksek lisans programlarında adayın başvurduğu programın ilan edilen ALES veya eşdeğer puan türünden en az “55” puan alması gerekir. b) Tezli yüksek lisans programına öğrenci kabulünde başarı değerlendirmesi: i. ALES notunun %50’si, ii. Lisans mezuniyet notunun %40’ı, iii. Yabancı Dil Sınavının %10’u*. *Yabancı Dil Puanı bulunan adaylar için.

Başarma ŞartlarıTezli yüksek lisans programı toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dahil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Tezli yüksek lisans programında eğitim alan bir öğrenci, elde ettiği sonuçları senato tarafından belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazar ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunur. (2) Yüksek lisans tezinin savunmasından önce ve düzeltme verilen tezlerde ise düzeltme ile birlikte öğrenci tezini tamamlayarak danışmanına sunar. Danışman tezin savunulabilir olduğuna ilişkin görüşü ile birlikte tezi enstitüye teslim eder. Enstitü söz konusu teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu alarak danışmana ve jüri üyelerine gönderir. Rapordaki verilerde gerçek bir intihalin tespiti halinde gerekçesi ile birlikte karar verilmek üzere tez enstitü yönetim kuruluna gönderilir. (3) Yüksek lisans tez jürisi, tez danışmanı ve ilgili enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile atanır. Jüri, biri öğrencinin tez danışmanı, en az biri de kendi yükseköğretim kurumu dışından olmak üzere üç veya beş öğretim üyesinden oluşur. Jürinin üç kişiden oluşması durumunda ikinci tez danışmanı jüri üyesi olamaz. (4) Tez çalışmasını tamamlayan öğrenci, tezin istenen sayıda nüshasını tez danışmanına teslim eder. Danışman, tezin yazım kurallarına uygunluğu yönünden yazılı olarak belirttiği görüşü ile tezin nüshalarını anabilim/anasanat/bilim/sanat dalı/program başkanlığı aracılığıyla ilgili enstitüye gönderir. (5) Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde toplanarak öğrenciyi tez sınavına alır. Tez sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Tez sınavı, öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık ortamlarda gerçekleştirilir. (6) Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Bu karar enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir. (7) Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. (8) Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde düzeltmeleri yapılan tezi aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da başarısız bulunarak tezi kabul edilmeyen öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Tezli yüksek lisans programımızdan öğrencilerin tez/yeterlik aşamasına geçebilmesi için, EABD/EASD başkanlığının öngördüğü; en az “42” AKTS kredisi dersten başarılı olmasının yanı sıra, uzmanlık alan dersi ve seminer dersi ile birlikte toplam 60 AKTS kredisi dersten başarılı olmak zorundadır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Almış olduğu eğitimle kamu ve özel sektörde araştırıcı, üniversitelerde akademik personel olarak istihdam edilebiliyor olmak.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030220497


Yeterlilik Adı
Beden Eğitimi ve Spor (YL) Yüksek Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Sinop Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Korucuk Mah. Trafo Sok. 15 Temmuz Yerleşkesi No:36 Rektörlük Binası 57000 – SİNOP

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
7

TYÇ Seviyesi
7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2 Yıl

Program Profili (Amaç)

Beden Eğitimi ve Spor tezli yüksek lisans programının amacı Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel ve resmi okullarının çeşitli kademesinde görev yapacak beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin hem konu alan bilgisi hem de öğretmenlik alan bilgisi yönünden kendilerini bilimsel anlamda geliştirmelerine, alanında bilime ve topluma katkı sağlayacak yeni bilgiye ulaşmasına ve bunları geliştirmesine, alanın gerektirdiği düzeyde bilgi teknolojileri, teknik ekipman, alana özgü cihaz ve aletler hakkında bilgi sahibi olmasına, alanla ilgili teknolojik, sosyal ve kültürel yenilikleri takip etmesine, beden eğitimi ve spor alanıyla ilişkili edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanmasına ve ayrıca, beden eğitimi ve spor kültürünü her alanda geliştirebilmelerine yardımcı olmaktır.

Beden Eğitimi ve Spor tezli yüksek lisans programı, beden eğitimi ve spor konusundaki öğrenme ve öğretme, bireysel ve toplumsal gelişmeler, fiziksel aktivite ve sağlık boyutlarında uzmanların yetişmesine katkı sağlamak ve araştırmalar yapmak amacıyla beden eğitimi ve sporun, en basit fiziksel aktiviteden insanın sağlıklı gelişimi ve sürdürülebilir bir sağlık ve yaşam için gerekli olacak şekilde alışkanlık haline getirilmiş düzenli harekete kadar geniş bir aralıkta, insan hareketinin nasıl düzenlendiği ve öğrenildiği, organizmanın spor ve harekete uyum mekanizmaları ile bunların çevresel, psikolojik ve sosyal etmenlerle nasıl etkileştiği gibi sorulara bütünsel bir bakış açısı geliştirmesine katkı sağlayacaktır.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün şekilde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki araştırma merkezleri ve laboratuvarlarda uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Lisansüstü düzeyin yeterliliklerine dayalı olarak beden eğitimi ve spor alanında uzmanlık düzeyinde güncel bilgilere sahiptir, bunları geliştirir ve derinleştirir
  • Beden eğitimi ve spor alanının gerektirdiği teknolojik bilgiye sahiptir
  • Beden eğitimi ve spor alanındaki bilimsel araştırma yöntemlerini bilir
  • Beden eğitimi ve spor alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanır
  • Beden eğitimi ve spor alanında sahip olduğu bilgileri farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirip yeni bilgiler oluşturmak için yorumlar, değişik araştırma yöntemleri kullanarak analiz ve sentez yapar ve çözüm önerileri getirir
  • Bilimsel araştırma planlar, yapar, yaptığı araştırmanın raporunu yazar
  • Beden eğitimi ve spor alanındaki teknolojik araç ve gereçleri kullanarak problemleri çözer
  • Beden eğitimi ve spor alanıyla ilgili ulusal/uluslararası strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir
  •  Beden eğitimi ve spor alanı ile ilgili çalışmaları bağımsız ve/veya ekip olarak yürütür
  • Bilimsel bir makaleyi ulusal düzeyde bir dergide yayınlar ya da bilimsel bir toplantıda sunar
  • Beden eğitimi ve spor alanı ile ilgili bilgileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, yaşam boyu öğrenme ilkelerini çalışmalarda uygular
  • Bilimsel bir makaleyi okuyarak analiz eder, mesleki uygulamalar ile ilgili kendi alanında kanıt oluşturacak araştırmalar yapar
  • Mesleki ve profesyonel ortamdaki sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve değerlendirir
  • Bir yabancı dili en az Avrupa dili portföyü B2 genel düzeyde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar
  • Beden eğitimi ve spor alanı ile ilgili verilerin toplanması, kayıtlanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir, özümsediği bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini çalışmalarda uygular.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri üstü düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1- Bir dersteki başarı durumu yarıyıl içinde yapılan ara sınavlar, uygulamalı çalışmalar ve ödev gibi çalışmalarda öğrencinin gösterdiği başarı ile yarıyıl sonu veya bütünleme sınavının birlikte değerlendirilmesi ile elde edilir.

2- Sınavların değerlendirilmesi, tam not olan 100 puan üzerinden yapılır. Sınavlarda, 100 üzerinden alınan puanlar aşağıdaki sınırlara göre nota çevrilir ve sınav sonuçları öğrenciye hem puan hem de not olarak bildirilir. Öğrencinin başarı notu, ara sınav puanının %40’ının, yarıyıl sonu veya bütünleme sınav puanının %60’ının toplanması ile hesaplanır. Öğrencilere duyurulmak üzere anabilim/anasanat dalı başkanlığına yazılı olarak bilgi vermek koşuluyla, öğrencinin yarıyıl içinde yapacağı çalışmalar, sınav yerine ve/veya sınavlarla birlikte değerlendirilebilir. Bir dersten başarılı olabilmek için; ders notunun yüksek lisansta en az CB olması gerekir. Notların değerlendirilmesinde aşağıdaki tablo esas alınır: Puan Harf Notu Katsayı 90-100 AA 4,00 80-89 BA 3,50 70-79 BB 3,00 65-69 CB 2,50 50-64 FD 1,00 00-49 FF 0,00 3- Diğer harf notlarının anlamları aşağıda belirtilmiştir:

a) M (Muaf): Öğrencilerin daha önce bir yükseköğretim kurumundan aldıkları derslerden muaf olmaları durumunda kullanılır.

b) G (Başarılı, Geçti): Uzmanlık alan dersi, seminer, tez çalışması, dönem projesinin başarı ile tamamlanması halinde kullanılır.

c) K (Başarısız, Kalır): Uzmanlık alan dersi, seminer, tez çalışması, dönem projesinin başarısızlık durumu için kullanılır.

ç) B (Ders Bırakma): Herhangi bir sebeple bırakılan/bıraktırılan dersleri belirtir.

d) S (Süren Ders): Uzmanlık alan dersi, seminer, dönem projesi ve tez çalışmasının dönem içerisinde bitmeyerek devam etmesi durumunda kullanılır.

e) F1 (Devamsız): Yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarına girme hakkı yok, başarısız. f) F2 (Devam etti): Yarıyıl sonu ve/veya bütünleme sınavına girmedi, başarısız.

g) FF, FD: Başarısız dersler için kullanılır. Tezli yüksek lisans programı toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur.

Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dahil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Tezli yüksek lisans programında eğitim alan bir öğrenci, elde ettiği sonuçları senato tarafından belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazar ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunur.

(2) Yüksek lisans tezinin savunmasından önce ve düzeltme verilen tezlerde ise düzeltme ile birlikte öğrenci tezini tamamlayarak danışmanına sunar. Danışman tezin savunulabilir olduğuna ilişkin görüşü ile birlikte tezi enstitüye teslim eder. Enstitü söz konusu teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu alarak danışmana ve jüri üyelerine gönderir. Rapordaki verilerde gerçek bir intihalin tespiti halinde gerekçesi ile birlikte karar verilmek üzere tez enstitü yönetim kuruluna gönderilir.

(3) Yüksek lisans tez jürisi, tez danışmanı ve ilgili enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile atanır. Jüri, biri öğrencinin tez danışmanı, en az biri de kendi yükseköğretim kurumu dışından olmak üzere üç veya beş öğretim üyesinden oluşur. Jürinin üç kişiden oluşması durumunda ikinci tez danışmanı jüri üyesi olamaz.

(4) Tez çalışmasını tamamlayan öğrenci, tezin istenen sayıda nüshasını tez danışmanına teslim eder. Danışman, tezin yazım kurallarına uygunluğu yönünden yazılı olarak belirttiği görüşü ile tezin nüshalarını anabilim/anasanat/bilim/sanat dalı/program başkanlığı aracılığıyla ilgili enstitüye gönderir.

(5) Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde toplanarak öğrenciyi tez sınavına alır. Tez sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Tez sınavı, öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık ortamlarda gerçekleştirilir.

(6) Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Bu karar enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.

(7) Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir.

(8) Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde düzeltmeleri yapılan tezi aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da başarısız bulunarak tezi kabul edilmeyen öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar, YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde tezli yüksek lisans programlarının kalite güvencesi şu şekilde sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında tezli yüksek lisans programlarının açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında tezli yüksek lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir tezli yüksek lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Tezli yüksek lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; tezli yüksek lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

Beden Eğitimi ve Spor Programı Sinop Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin, Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Usul ve Esaslarının öngördüğü ve Sinop Üniversitesi Senatosunun belirlediği koşullar doğrultusunda ilan başvuru tarihlerindeki koşullar çerçevesinde öğrenci kabulü yapmaktadır. a) Tezli yüksek lisans programlarında adayın başvurduğu programın ilan edilen ALES veya eşdeğer puan türünden en az “55” puan alması gerekir. b) Tezli yüksek lisans programına öğrenci kabulünde başarı değerlendirmesi: i. ALES notunun %50’si, ii. Lisans mezuniyet notunun %40’ı, iii. Yabancı Dil Sınavının %10’u*. *Yabancı Dil Puanı bulunan adaylar için.


Başarma Şartları
Tezli yüksek lisans programı toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dahil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Tezli yüksek lisans programında eğitim alan bir öğrenci, elde ettiği sonuçları senato tarafından belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazar ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunur. (2) Yüksek lisans tezinin savunmasından önce ve düzeltme verilen tezlerde ise düzeltme ile birlikte öğrenci tezini tamamlayarak danışmanına sunar. Danışman tezin savunulabilir olduğuna ilişkin görüşü ile birlikte tezi enstitüye teslim eder. Enstitü söz konusu teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu alarak danışmana ve jüri üyelerine gönderir. Rapordaki verilerde gerçek bir intihalin tespiti halinde gerekçesi ile birlikte karar verilmek üzere tez enstitü yönetim kuruluna gönderilir. (3) Yüksek lisans tez jürisi, tez danışmanı ve ilgili enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile atanır. Jüri, biri öğrencinin tez danışmanı, en az biri de kendi yükseköğretim kurumu dışından olmak üzere üç veya beş öğretim üyesinden oluşur. Jürinin üç kişiden oluşması durumunda ikinci tez danışmanı jüri üyesi olamaz. (4) Tez çalışmasını tamamlayan öğrenci, tezin istenen sayıda nüshasını tez danışmanına teslim eder. Danışman, tezin yazım kurallarına uygunluğu yönünden yazılı olarak belirttiği görüşü ile tezin nüshalarını anabilim/anasanat/bilim/sanat dalı/program başkanlığı aracılığıyla ilgili enstitüye gönderir. (5) Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde toplanarak öğrenciyi tez sınavına alır. Tez sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Tez sınavı, öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık ortamlarda gerçekleştirilir. (6) Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Bu karar enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir. (7) Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. (8) Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde düzeltmeleri yapılan tezi aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da başarısız bulunarak tezi kabul edilmeyen öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Tezli yüksek lisans programımızdan öğrencilerin tez/yeterlik aşamasına geçebilmesi için, EABD/EASD başkanlığının öngördüğü; en az “42” AKTS kredisi dersten başarılı olmasının yanı sıra, uzmanlık alan dersi ve seminer dersi ile birlikte toplam 60 AKTS kredisi dersten başarılı olmak zorundadır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Almış olduğu eğitimle kamu ve özel sektörde araştırıcı, üniversitelerde akademik personel olarak istihdam edilebiliyor olmak.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030220497

Qualification Title
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR (YL) Master Of Science
Awarding BodySinop University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlwww.sinop.edu.tr
OrientationGeneral
EQF Level7
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 7
Thematic AreasSports
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Based on the qualifications of the graduate level, it has up-to-date knowledge in the field of physical education and sports at the level of expertise, develops and deepens them. Has the technological knowledge required by the field of physical education and sports. Knows scientific research methods in the field of physical education and sport. Uses the theoretical and practical knowledge at the level of expertise in the field of physical education and sports Integrates the knowledge in the field of physical education and sports with information from different disciplines and interprets them to create new information, analyzes and synthesizes using different research methods and proposes solutions. Plans and conducts scientific research and writes a report of his/her research. Solves problems using technological tools and equipment in the field of physical education and sports. Develops national/international strategies, policies and implementation plans related to the field of physical education and sports and evaluates the results obtained within the framework of quality processes. Carries out studies related to the field of physical education and sports independently and / or as a team. Publishes a scientific article in a national journal or presents it at a scientific meeting. Evaluates the information related to the field of physical education and sports with a critical approach, applies the principles of lifelong learning in studies. Analyzes a scientific article by reading it, conducts research that will create evidence in its field related to professional practices. Examines, develops and evaluates social relations in the professional and professional environment and the norms that guide these relations from a critical perspective. To be able to communicate orally and in writing in a foreign language at least at the B2 level of the European Language Portfolio. To be able to observe social, scientific and ethical values in the stages of collecting, recording, interpreting and announcing the data related to the field of physical education and sports, and to apply the knowledge and problem solving skills in the studies.

Key Competencies-
Further Info

1- The success status in a course is obtained by evaluating the success of the student in the midterm exams, practical studies and homework, and the final or make-up exam together. 2- The evaluation of the exams is based on a full grade of 100 points. In the exams, the points out of 100 are converted into grades according to the following limits and the exam results are notified to the student as both points and grades. The students success grade is calculated by adding 40% of the midterm exam score and 60% of the final or make-up exam score. The students work to be done during the semester can be evaluated instead of exams and / or together with exams, provided that the students are informed in writing to the head of the department / department to be announced to the students. In order to be successful in a course; the course grade must be at least CB in masters degree. The following table is taken as basis in the evaluation of grades: Points Letter Grade Coefficient 90-100 AA 4.00 80-89 BA 3,50 70-79 BB 3,00 65-69 CB 2,50 50-64 FD 1,00 00-49 FF 0,00 3- The meanings of other letter grades are given below: a) M (Exempt): It is used when students are exempt from the courses they have previously taken from a higher education institution. b) G (Successful, Passed): It is used in case of successful completion of the specialization course, seminar, thesis, term project. c) K (Fail, Fail): It is used for the failure of the specialization field course, seminar, thesis study, semester project. ç) B (Course Drop): Indicates the courses dropped/withdrawn for any reason. d) S (Continuing Course): It is used when the specialization course, seminar, semester project and thesis work are not completed within the semester and continue. e) F1 (Absent): No right to take the final and make-up exams, unsuccessful. f) F2 (Continued): Did not take the final and/or make-up exam, failed. g) FF, FD: Used for failed courses. The masters program with thesis consists of at least seven courses, a seminar course and thesis study, provided that it is not less than twenty-one credits in total. Seminar course and thesis study are non-credit and are evaluated as successful or unsuccessful. A masters program with thesis consists of a total of at least 120 ECTS credits, including at least eight courses including a seminar course and thesis study, provided that an education period is not less than 60 ECTS credits. A student studying in a masters program with thesis writes the results obtained in accordance with the spelling rules determined by the senate and defends his/her thesis orally in front of the jury. (2) Before the defense of the masters thesis, and in theses that are given a correction, the student completes the thesis and submits it to the advisor. The advisor submits the thesis to the Graduate School with his/her opinion that the thesis is defensible. The Graduate School receives the plagiarism software program report for the thesis in question and sends it to the advisor and jury members. If a real plagiarism is detected in the data in the report, the thesis is sent to the institute board of directors for a decision together with its justification. (3) The masters thesis jury is appointed upon the recommendation of the thesis advisor and the head of the relevant graduate school department/major and the approval of the graduate school board of directors. The jury consists of three or five faculty members, one of whom is the students thesis advisor and at least one of whom is from outside the students own higher education institution. If the jury consists of three people, the second thesis advisor cannot be a jury member. (4) Upon completion of the thesis, the student submits the required number of copies of the thesis to the thesis advisor. The advisor sends the written opinion of the thesis in terms of compliance with the spelling rules and the copies of the thesis to the relevant institute through the head of the department / art / science / art branch / program. (5) The jury members convene within one month at the latest from the date the thesis is submitted to them and take the thesis exam. The thesis exam consists of the presentation of the thesis work followed by a question and answer session. The thesis exam is held in an environment open to the participation of an audience consisting of faculty members, graduate students and experts in the field. (6) After the completion of the thesis exam, the jury decides on acceptance, rejection or correction of the thesis by absolute majority. This decision is notified to the relevant institute within three days following the thesis exam by the head of the institutes department/division of arts and sciences. (7) The student whose thesis is rejected as unsuccessful is dismissed from the higher education institution. (8) The student whose thesis is decided to be corrected defends the corrected thesis again in front of the same jury within three months at the latest. At the end of this defense, the student whose thesis is found unsuccessful and not accepted is dismissed from the higher education institution.

Quality Assurance-
Access Requirements

The Physical Education and Sports Program accepts students in accordance with the conditions stipulated by the Sinop University Graduate Education and Training Regulations, Graduate Education and Training Procedures and Principles and the conditions determined by the Sinop University Senate within the framework of the conditions in the announcement application dates. a) In masters programs with thesis, the candidate must score at least 55 points from the announced ALES or equivalent score type of the program to which the candidate applies. b) Success evaluation in student admission to masters program with thesis: i. 50% of the ALES score, ii. 40% of the undergraduate graduation grade, iii. 10% of the Foreign Language Exam*. *For candidates with Foreign Language Score.

Conditions for SuccessThe masters program with thesis consists of at least seven courses, a seminar course and thesis study, provided that it is not less than twenty-one credits in total. Seminar course and thesis study are non-credit and are evaluated as successful or unsuccessful. A masters program with thesis consists of a total of at least 120 ECTS credits, including at least eight courses including a seminar course and thesis study, provided that an education period is not less than 60 ECTS credits. A student studying in a masters program with thesis writes the results obtained in accordance with the spelling rules determined by the senate and defends his/her thesis orally in front of the jury. (2) Before the defense of the masters thesis, and in theses that are given a correction, the student completes the thesis and submits it to the advisor. The advisor submits the thesis to the Graduate School with his/her opinion that the thesis is defensible. The Graduate School receives the plagiarism software program report for the thesis in question and sends it to the advisor and jury members. If a real plagiarism is detected in the data in the report, the thesis is sent to the institute board of directors for a decision together with its justification. (3) The masters thesis jury is appointed upon the recommendation of the thesis advisor and the head of the relevant graduate school department/major and the approval of the graduate school board of directors. The jury consists of three or five faculty members, one of whom is the students thesis advisor and at least one of whom is from outside the students own higher education institution. If the jury consists of three people, the second thesis advisor cannot be a jury member. (4) Upon completion of the thesis, the student submits the required number of copies of the thesis to the thesis advisor. The advisor sends the written opinion of the thesis in terms of compliance with the spelling rules and the copies of the thesis to the relevant institute through the head of the department / art / science / art branch / program. (5) The jury members convene within one month at the latest from the date the thesis is submitted to them and take the thesis exam. The thesis exam consists of the presentation of the thesis work followed by a question and answer session. The thesis exam is held in an environment open to the participation of an audience consisting of faculty members, graduate students and experts in the field. (6) After the completion of the thesis exam, the jury decides on acceptance, rejection or correction of the thesis by absolute majority. This decision is notified to the relevant institute within three days following the thesis exam by the head of the institutes department/division of arts and sciences. (7) The student whose thesis is rejected as unsuccessful is dismissed from the higher education institution. (8) The student whose thesis is decided to be corrected defends the corrected thesis again in front of the same jury within three months at the latest. At the end of this defense, the student whose thesis is found unsuccessful and not accepted is dismissed from the higher education institution. In order for students in masters, doctorate and proficiency in art programs with thesis to pass to the thesis / proficiency stage, they must be successful in a total of 60 ECTS credits including the specialization course and seminar course, as well as being successful in at least 42 ECTS credits of courses prescribed by the head of the EABD / EASD.
Progression Paths (Relationship Type)

To be able to be employed as a researcher in the public and private sectors and as academic staff in universities with the education they have received.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030220497


Qualification Title
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR (YL) Master Of Science

Awarding Body
Sinop University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
7

TQF Level
7
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Based on the qualifications of the graduate level, it has up-to-date knowledge in the field of physical education and sports at the level of expertise, develops and deepens them. Has the technological knowledge required by the field of physical education and sports. Knows scientific research methods in the field of physical education and sport. Uses the theoretical and practical knowledge at the level of expertise in the field of physical education and sports Integrates the knowledge in the field of physical education and sports with information from different disciplines and interprets them to create new information, analyzes and synthesizes using different research methods and proposes solutions. Plans and conducts scientific research and writes a report of his/her research. Solves problems using technological tools and equipment in the field of physical education and sports. Develops national/international strategies, policies and implementation plans related to the field of physical education and sports and evaluates the results obtained within the framework of quality processes. Carries out studies related to the field of physical education and sports independently and / or as a team. Publishes a scientific article in a national journal or presents it at a scientific meeting. Evaluates the information related to the field of physical education and sports with a critical approach, applies the principles of lifelong learning in studies. Analyzes a scientific article by reading it, conducts research that will create evidence in its field related to professional practices. Examines, develops and evaluates social relations in the professional and professional environment and the norms that guide these relations from a critical perspective. To be able to communicate orally and in writing in a foreign language at least at the B2 level of the European Language Portfolio. To be able to observe social, scientific and ethical values in the stages of collecting, recording, interpreting and announcing the data related to the field of physical education and sports, and to apply the knowledge and problem solving skills in the studies.


Key Competencies
-

Further Info

1- The success status in a course is obtained by evaluating the success of the student in the midterm exams, practical studies and homework, and the final or make-up exam together. 2- The evaluation of the exams is based on a full grade of 100 points. In the exams, the points out of 100 are converted into grades according to the following limits and the exam results are notified to the student as both points and grades. The students success grade is calculated by adding 40% of the midterm exam score and 60% of the final or make-up exam score. The students work to be done during the semester can be evaluated instead of exams and / or together with exams, provided that the students are informed in writing to the head of the department / department to be announced to the students. In order to be successful in a course; the course grade must be at least CB in masters degree. The following table is taken as basis in the evaluation of grades: Points Letter Grade Coefficient 90-100 AA 4.00 80-89 BA 3,50 70-79 BB 3,00 65-69 CB 2,50 50-64 FD 1,00 00-49 FF 0,00 3- The meanings of other letter grades are given below: a) M (Exempt): It is used when students are exempt from the courses they have previously taken from a higher education institution. b) G (Successful, Passed): It is used in case of successful completion of the specialization course, seminar, thesis, term project. c) K (Fail, Fail): It is used for the failure of the specialization field course, seminar, thesis study, semester project. ç) B (Course Drop): Indicates the courses dropped/withdrawn for any reason. d) S (Continuing Course): It is used when the specialization course, seminar, semester project and thesis work are not completed within the semester and continue. e) F1 (Absent): No right to take the final and make-up exams, unsuccessful. f) F2 (Continued): Did not take the final and/or make-up exam, failed. g) FF, FD: Used for failed courses. The masters program with thesis consists of at least seven courses, a seminar course and thesis study, provided that it is not less than twenty-one credits in total. Seminar course and thesis study are non-credit and are evaluated as successful or unsuccessful. A masters program with thesis consists of a total of at least 120 ECTS credits, including at least eight courses including a seminar course and thesis study, provided that an education period is not less than 60 ECTS credits. A student studying in a masters program with thesis writes the results obtained in accordance with the spelling rules determined by the senate and defends his/her thesis orally in front of the jury. (2) Before the defense of the masters thesis, and in theses that are given a correction, the student completes the thesis and submits it to the advisor. The advisor submits the thesis to the Graduate School with his/her opinion that the thesis is defensible. The Graduate School receives the plagiarism software program report for the thesis in question and sends it to the advisor and jury members. If a real plagiarism is detected in the data in the report, the thesis is sent to the institute board of directors for a decision together with its justification. (3) The masters thesis jury is appointed upon the recommendation of the thesis advisor and the head of the relevant graduate school department/major and the approval of the graduate school board of directors. The jury consists of three or five faculty members, one of whom is the students thesis advisor and at least one of whom is from outside the students own higher education institution. If the jury consists of three people, the second thesis advisor cannot be a jury member. (4) Upon completion of the thesis, the student submits the required number of copies of the thesis to the thesis advisor. The advisor sends the written opinion of the thesis in terms of compliance with the spelling rules and the copies of the thesis to the relevant institute through the head of the department / art / science / art branch / program. (5) The jury members convene within one month at the latest from the date the thesis is submitted to them and take the thesis exam. The thesis exam consists of the presentation of the thesis work followed by a question and answer session. The thesis exam is held in an environment open to the participation of an audience consisting of faculty members, graduate students and experts in the field. (6) After the completion of the thesis exam, the jury decides on acceptance, rejection or correction of the thesis by absolute majority. This decision is notified to the relevant institute within three days following the thesis exam by the head of the institutes department/division of arts and sciences. (7) The student whose thesis is rejected as unsuccessful is dismissed from the higher education institution. (8) The student whose thesis is decided to be corrected defends the corrected thesis again in front of the same jury within three months at the latest. At the end of this defense, the student whose thesis is found unsuccessful and not accepted is dismissed from the higher education institution.


Quality Assurance
-

Access Requirements

The Physical Education and Sports Program accepts students in accordance with the conditions stipulated by the Sinop University Graduate Education and Training Regulations, Graduate Education and Training Procedures and Principles and the conditions determined by the Sinop University Senate within the framework of the conditions in the announcement application dates. a) In masters programs with thesis, the candidate must score at least 55 points from the announced ALES or equivalent score type of the program to which the candidate applies. b) Success evaluation in student admission to masters program with thesis: i. 50% of the ALES score, ii. 40% of the undergraduate graduation grade, iii. 10% of the Foreign Language Exam*. *For candidates with Foreign Language Score.


Conditions for Success
The masters program with thesis consists of at least seven courses, a seminar course and thesis study, provided that it is not less than twenty-one credits in total. Seminar course and thesis study are non-credit and are evaluated as successful or unsuccessful. A masters program with thesis consists of a total of at least 120 ECTS credits, including at least eight courses including a seminar course and thesis study, provided that an education period is not less than 60 ECTS credits. A student studying in a masters program with thesis writes the results obtained in accordance with the spelling rules determined by the senate and defends his/her thesis orally in front of the jury. (2) Before the defense of the masters thesis, and in theses that are given a correction, the student completes the thesis and submits it to the advisor. The advisor submits the thesis to the Graduate School with his/her opinion that the thesis is defensible. The Graduate School receives the plagiarism software program report for the thesis in question and sends it to the advisor and jury members. If a real plagiarism is detected in the data in the report, the thesis is sent to the institute board of directors for a decision together with its justification. (3) The masters thesis jury is appointed upon the recommendation of the thesis advisor and the head of the relevant graduate school department/major and the approval of the graduate school board of directors. The jury consists of three or five faculty members, one of whom is the students thesis advisor and at least one of whom is from outside the students own higher education institution. If the jury consists of three people, the second thesis advisor cannot be a jury member. (4) Upon completion of the thesis, the student submits the required number of copies of the thesis to the thesis advisor. The advisor sends the written opinion of the thesis in terms of compliance with the spelling rules and the copies of the thesis to the relevant institute through the head of the department / art / science / art branch / program. (5) The jury members convene within one month at the latest from the date the thesis is submitted to them and take the thesis exam. The thesis exam consists of the presentation of the thesis work followed by a question and answer session. The thesis exam is held in an environment open to the participation of an audience consisting of faculty members, graduate students and experts in the field. (6) After the completion of the thesis exam, the jury decides on acceptance, rejection or correction of the thesis by absolute majority. This decision is notified to the relevant institute within three days following the thesis exam by the head of the institutes department/division of arts and sciences. (7) The student whose thesis is rejected as unsuccessful is dismissed from the higher education institution. (8) The student whose thesis is decided to be corrected defends the corrected thesis again in front of the same jury within three months at the latest. At the end of this defense, the student whose thesis is found unsuccessful and not accepted is dismissed from the higher education institution. In order for students in masters, doctorate and proficiency in art programs with thesis to pass to the thesis / proficiency stage, they must be successful in a total of 60 ECTS credits including the specialization course and seminar course, as well as being successful in at least 42 ECTS credits of courses prescribed by the head of the EABD / EASD.

Progression Paths (Relationship Type)

To be able to be employed as a researcher in the public and private sectors and as academic staff in universities with the education they have received.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address