Yeterlilik Kodu

TR0030018224

Yeterlilik Adı
Bahçe Tarımı Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumDicle Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiDicle Üniversitesi
Sorumlu Kurum URLhttp://www.dicle.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Bahçıvanlık
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Meyve ve Sebzelerin bilimsel ve yöresel isimleri ve botanik özellikleri ile tanır.
  • Bitkilerde organik maddelerin biyosentezi ve depolanması, solunum, büyüme ve gelişme olayları, bitki-su ilişkileri, iklim- toprak ve bitki ilişkileri, çevre sorunları konuları ve organik tarım konularında temel bilgiye sahip olur.
  • Sulama metodları, toprak işleme, gübre çeşitleri ile bitki besleme ve gübreleme konularında bilgiye sahip olur ve uygulamasını yapar.
  • Yabancı ot, hastalık ve zararlıları tanır ve mücadelesini yapar.
  • Tarım alet ve makinelerini tanır ve kullanır.
  • Meyve ve sebzeleri yetiştirir, pazarlar ve depolar.
  • Meyve ve sebze fidan ve fidesini çoğaltır, pazarlar ve sertifikasyonunu yapar.
  • Üretim projeleri hazırlar, bunların uygulama ve kontrolünü yapar.
  • Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kurumsal bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, saklama, sunma, paylaşma becerilerine sahip olurlar.
  • Çevre sorunlarına duyarlı, doğal ve kültürel kaynakları koruyan çevre bilincine sahip olurlar.
  • Meslek alanı ile ilgili araştırma yapar ve bilgi toplar, rapor haline getirir ve raporu, hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir şekilde sözlü ve yazılı olarak anlatır ve takım çalışması yapar.
  • İyi derecede Türkçe kullanım becerisine sahip olup, orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı-
Başarma ŞartlarıBahçe Tarımı Programı’ndan ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezun olan öğrencilerimiz Tarım sektöründeki yetiştiricilik, muhafaza ve pazarlama alanında tekniker olarak görev alabilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030018224


Yeterlilik Adı
Bahçe Tarımı Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Dicle Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Dicle Üniversitesi

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Meyve ve Sebzelerin bilimsel ve yöresel isimleri ve botanik özellikleri ile tanır.
  • Bitkilerde organik maddelerin biyosentezi ve depolanması, solunum, büyüme ve gelişme olayları, bitki-su ilişkileri, iklim- toprak ve bitki ilişkileri, çevre sorunları konuları ve organik tarım konularında temel bilgiye sahip olur.
  • Sulama metodları, toprak işleme, gübre çeşitleri ile bitki besleme ve gübreleme konularında bilgiye sahip olur ve uygulamasını yapar.
  • Yabancı ot, hastalık ve zararlıları tanır ve mücadelesini yapar.
  • Tarım alet ve makinelerini tanır ve kullanır.
  • Meyve ve sebzeleri yetiştirir, pazarlar ve depolar.
  • Meyve ve sebze fidan ve fidesini çoğaltır, pazarlar ve sertifikasyonunu yapar.
  • Üretim projeleri hazırlar, bunların uygulama ve kontrolünü yapar.
  • Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kurumsal bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, saklama, sunma, paylaşma becerilerine sahip olurlar.
  • Çevre sorunlarına duyarlı, doğal ve kültürel kaynakları koruyan çevre bilincine sahip olurlar.
  • Meslek alanı ile ilgili araştırma yapar ve bilgi toplar, rapor haline getirir ve raporu, hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir şekilde sözlü ve yazılı olarak anlatır ve takım çalışması yapar.
  • İyi derecede Türkçe kullanım becerisine sahip olup, orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
-

Başarma Şartları
Bahçe Tarımı Programı’ndan ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezun olan öğrencilerimiz Tarım sektöründeki yetiştiricilik, muhafaza ve pazarlama alanında tekniker olarak görev alabilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030018224

Qualification Title
BAHÇE TARIMI Associate
Awarding BodyDicle University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.dicle.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasHorticulture
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

To be able to identify the botanical properties and local names of fruits and vegetablesTo have basic knowledge on organic matter biosynthesis and reserves, plant-water interactions, climate-soil-plant interactions, environmental problems and organic agricultureTo have enough information and experience on soil tillage, fertilizers and plant nutritionTo have enough knowledge on plant protection from pests and disease controlTo be able to use the agricultural tools and machineryTo have experience on fruit and vegetable production, marketing and certificationTo have enought information on fruit and vegetable seedlings and seedling replicates, markets and makes certification.To have the ability of conducting the job related projectsTo have enough knowledge on information technology for communicating ordering storing etc.To have the sense on environmental issues, and have environmental consciousness on protecting our natural resourcesResearch related to vocational areas, and collects information, create report and tell report clearly to serving people and group as written and verbal, does teamworkMust have good Turkish and intermediate English language skills

Key Competencies-
Further Info

Students are required to attend classes, practice sessions and examinations. Minimum required attendance is 70 percent for classes and 80 percent for practice sessions. A student who does not fulfil the requirement for attendance is not allowed to take the final examination for the semester concerned. A student in such status is to repeat the course. At least one midterm examination and a final examination are given each semester. Exams are evaluated over 100 points, and both midterm and final exams contribute equally 60% to the final grade of students with the requirement of taking minimum 40 points on the final exam.The pre-Bsc degree is awarded to those who have successfully completed all compulsory and elective courses in the curriculum (120 ECTS in total) and have obtained a cumulative grade point average of 60 on a 100 scale.

Quality Assurance-
Access Requirements

Prospective students must have a high school degree or equivalent and have had enough points in YGS 6 (The Transition to Higher Education Exam); or they can pass without exam, from vocational schools to their related branches at universities.

Conditions for SuccessThe pre-Bsc degree is awarded to those who have successfully completed all compulsory and elective courses in the curriculum (120 ECTS in total) and have obtained a cumulative grade point average of 60 on a 100 scale.Students which have a minimum cumulative academic degree 6.0 can be graduated if they success the 120 ECTS credit of learning program in total and complete their practical training (internship.)
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates can work as technicians in Food, Agriculture and Animal Husbandry Ministry, private farms, and can establish his own work as a private farmer.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030018224


Qualification Title
BAHÇE TARIMI Associate

Awarding Body
Dicle University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

To be able to identify the botanical properties and local names of fruits and vegetablesTo have basic knowledge on organic matter biosynthesis and reserves, plant-water interactions, climate-soil-plant interactions, environmental problems and organic agricultureTo have enough information and experience on soil tillage, fertilizers and plant nutritionTo have enough knowledge on plant protection from pests and disease controlTo be able to use the agricultural tools and machineryTo have experience on fruit and vegetable production, marketing and certificationTo have enought information on fruit and vegetable seedlings and seedling replicates, markets and makes certification.To have the ability of conducting the job related projectsTo have enough knowledge on information technology for communicating ordering storing etc.To have the sense on environmental issues, and have environmental consciousness on protecting our natural resourcesResearch related to vocational areas, and collects information, create report and tell report clearly to serving people and group as written and verbal, does teamworkMust have good Turkish and intermediate English language skills


Key Competencies
-

Further Info

Students are required to attend classes, practice sessions and examinations. Minimum required attendance is 70 percent for classes and 80 percent for practice sessions. A student who does not fulfil the requirement for attendance is not allowed to take the final examination for the semester concerned. A student in such status is to repeat the course. At least one midterm examination and a final examination are given each semester. Exams are evaluated over 100 points, and both midterm and final exams contribute equally 60% to the final grade of students with the requirement of taking minimum 40 points on the final exam.The pre-Bsc degree is awarded to those who have successfully completed all compulsory and elective courses in the curriculum (120 ECTS in total) and have obtained a cumulative grade point average of 60 on a 100 scale.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Prospective students must have a high school degree or equivalent and have had enough points in YGS 6 (The Transition to Higher Education Exam); or they can pass without exam, from vocational schools to their related branches at universities.


Conditions for Success
The pre-Bsc degree is awarded to those who have successfully completed all compulsory and elective courses in the curriculum (120 ECTS in total) and have obtained a cumulative grade point average of 60 on a 100 scale.Students which have a minimum cumulative academic degree 6.0 can be graduated if they success the 120 ECTS credit of learning program in total and complete their practical training (internship.)

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates can work as technicians in Food, Agriculture and Animal Husbandry Ministry, private farms, and can establish his own work as a private farmer.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address