Yeterlilik Kodu | TR0030018289 | |
Yeterlilik Adı | Bahçe Bitkileri Tezli Yüksek Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Dicle Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Dicle Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.dicle.edu.tr/ | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 7 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 7 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Bahçıvanlık | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | - | |
Başarma Şartları | - | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | - | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030018289
- Bahçe Bitkilerinde biyoloji, fizyoloji, biyokimya, biyoteknoloji temelleri üzerinde ileri düzeyde çoğaltma, yetiştirme teknikleri, fide ve fidan üretimi, ıslah, çeşit geliştirme, ürün hasat ve muhafazası ile ürün değerlendirme konularında özel uzmanlık bilgilerine sahiptir.
- Bilimsel çalışmalarda proje hazırlama ve yürütme, deneme kurma, konuya özgü özel araştırma yöntemlerini belirlemeye yönelik temel bilgileri edinir.
- Bitki doku kültürü ile çoğaltma teknikleri ve bunların ıslah çalışmalarında kullanımı hakkında bilgilere sahiptir.
- Tohum fizyolojisi, çoğaltma ve üretim teknikleri, tohum teknolojisi, tohum kalite kontrol yöntemleri, tohum uygulamaları ve depolaması konularında bilgilere sahiptir.
- Bahçe bitkilerinde türlere özel ıslah yöntemleri hakkında bilgilere sahiptir.
- Klasik ve biyoteknolojik yaklaşımları ilişkilendirebilir.
- Bulguları yorumlar, düzenler ve sunar.
- Bahçe bitkilerinde hasat kriterlerini ve ürünlerin değerlendirme şekillerini bilir, özel muhafaza teknikleri hakkında bilgiye sahiptir.
- Bahçe bitkileri yetiştiriciliğinde stres faktörleri hakkında bilgiye sahiptir.
- Stres faktörlerinin yetiştiricilikteki etkilerini değerlendirebilir.
- Araştırmayı rapor haline getirir.
- Araştırma raporunu savunur.
- Bahçe bitkilerinde moleküler markör tekniklerinin çeşit tanımlama, ıslah çalışmalarında kullanımı, genetik haritalama konularında bilgiye sahiptir.
- Uzmanlık alanıyla ilgili bilimsel ve teknolojik gelişmelerle ilgili bilgilere erişebilir.
- Uzmanlık hedefine yönelik araştırmaları, yürütür ve sonuçlandırır.
- Bahçe bitkileri alanında edindiği temel bilgileri uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir, analitik düşünce yeteneği ile çözer.
- Mesleği ile ilgili konularda paydaşlarını bilgilendirir, düşüncelerini, çözüm önerlerini aktarır.
- Toplumun bilinçlenmesine katkıda bulunur.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030018289 | |
Qualification Title | BAHÇE BİTKİLERİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS Masters Degree | |
Awarding Body | Dicle University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.dicle.edu.tr/ | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 7 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 7 | |
Thematic Areas | Horticulture | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | Gains knowledge in horticulture on the basis of biology, physiology, biochemistry, biotechnology specifically on growing techniques, seedling production, breeding, cultivar development, postharvest storage and handling of horticultural products.Obtains basics of scientific research skills such as preparing and performing a project, research design, determination of subject specific research methodsObtains knowledge on plant tissue culture techniques and their use in plant propogation and breedingGains knowledge on seed physiology, propogation and growing techniques, seed technology, seed quality control techniques, seed treatments and storageObtains knowledge on species specific breeding techniques in horticulture. Relate classical and biotechnological approaches.Comments, organizes and presents the resultsObtains knowledge for determination of harvest time and criteria, handling and special storage techniques in horticulture.Gains knowledge about stress factors and their effect on horticultural production.Reports the research studiesDefends the research reportGains knowledge on the use of molecular marker techniques in horticulture for cultivar characterization, breeding aspects and genetic mapping.Access scientific and technological resources related with the area of expertise.Performs and finalize scientific work in research areaImproves basic knowledge obtained in horticulture to an advanced level, can solve problems with the analytical understandingShares knowledge and solutions to problems in the field | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030018289
Gains knowledge in horticulture on the basis of biology, physiology, biochemistry, biotechnology specifically on growing techniques, seedling production, breeding, cultivar development, postharvest storage and handling of horticultural products.Obtains basics of scientific research skills such as preparing and performing a project, research design, determination of subject specific research methodsObtains knowledge on plant tissue culture techniques and their use in plant propogation and breedingGains knowledge on seed physiology, propogation and growing techniques, seed technology, seed quality control techniques, seed treatments and storageObtains knowledge on species specific breeding techniques in horticulture. Relate classical and biotechnological approaches.Comments, organizes and presents the resultsObtains knowledge for determination of harvest time and criteria, handling and special storage techniques in horticulture.Gains knowledge about stress factors and their effect on horticultural production.Reports the research studiesDefends the research reportGains knowledge on the use of molecular marker techniques in horticulture for cultivar characterization, breeding aspects and genetic mapping.Access scientific and technological resources related with the area of expertise.Performs and finalize scientific work in research areaImproves basic knowledge obtained in horticulture to an advanced level, can solve problems with the analytical understandingShares knowledge and solutions to problems in the field
Qualification is continuous